Suspendovaná Jastremská se startu na Australian Open nevzdává. Odvolala se k CAS, ten má rozhodnout do týdne

27. 1. 2021, 11:37
Aktuality 7
Jméno Dajany Jastremské stále figuruje na seznamu přihlášených hráček pro Australian Open. Přestože má kvůli porušení antidopingových pravidel pozastavenou činnost a Nezávislý soud zamítl její odvolání, ukrajinská tenistka se startu na melbournském grandslamu nevzdává. Odvolala se totiž k Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS a ten má ve zrychleném řízení rozhodnout do 3. února.
Profily hráčů
Dajana Jastremská (© AFP)

Dajana Jastremská podle ITF při mimosoutěžní kontrole 24. listopadu 2020 v moči zakázanou látku metabolit mesterolon. Federace ji proto 7. ledna pozastavila činnost, tenistka však vědomé pochybení odmítla s tím, že podle ní jde o kontaminaci. Argumentovala i tím, že o dva týdny dřív na turnaji v Linci byla její antidopingová kontrola negativní.

A 20letá Ukrajinka začala taktizovat s nadějí na start na Australian Open. S odvoláním k Nezávislému soudu počkala až do 16. ledna, kdy už se přesunula charterovým letem z Abú Zabí do Melbourne.

23. ledna ITF oznámila, že odvolání proti dočasnému pozastavení činnosti bylo zamítnuto. Poslední šancí Jastremské tak bylo odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS v Lausanne, čehož okamžitě využila.

V úterý 26. ledna CAS oznámil, že odvolání bylo zaregistrováno a o jeho výsledku bude rozhodnuto v urychleném procesu do 3. února. Se zrychleným řízením souhlasila i ITF, aby rozhodnutí padlo ještě před startem turnaje v Melbourne.

Nejpozději pět dní před startem Australian Open tak bude 29. hráčka světa Jastremská, jež je momentálně v Melbourne stejně jako další tenisté v přísné karanténě kvůli koronaviru, definitivně vědět, zda se bude moct úvodního grandslamu sezony zúčastnit.

Výsledek je důležitý také pro čekatelky na seznamu lucky loserů, na němž aktuálně figuruje nejvýše Rumunka Mihaela Buzarnescuová. V případě zamítnutí odvolání Jastremské by se kromě prestižní účasti na Australian Open mohla těšit také na prize money ve výši 100.000 australských dolarů (16.599.000 Kč) za účast v prvním kole.

Vítězka tří turnajů WTA se už každopádně musela odhlásit z jediného přípravného turnaje před Australian Open, který se bude konat příští týden v Melbourne.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Blondie
Musím říci, že jestli šlo o nějakou nezáměrnou kontaminaci (a tak nějak to babě věřím), musí to být šílená frustrace.
Reagovat
FulnekUltras
jj, dneska jsi pozitivní ani se nenaděješ
Reagovat
rybicka
Za sebe bych tedy výrazně přála Mihaele. Stále mám v očích její hru před kotníkem do pravého úhlu. Jastremska si moje sympatie opravdu nezískala.
Reagovat
KjuR
16,6 milionu za první kolo jo? to nějak zvedli teda smile
Reagovat
peek
Tady se někdo o řád spletl...
Reagovat
Krisboy
Obávám se, že nespletl.

"while players losing in the first round of the main draw will earn $100,000 in prize money which are jumps of 25% and 11.11% respectively"

https://www.perfect-tennis.com/prize-money/australian-open/
Reagovat
Krisboy
Aha, sorry, už to vidím smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist