Svrčina nečekaně prošel kvalifikací v Montpellieru, Murray prohrál s trápícím se Pairem

29. 1., 16:34
Aktuality 4
Dalibor Svrčina (21) překvapivě zvládl dvoukolovou kvalifikaci na halovém podniku ATP 250 ve francouzském Montpellieru a zahraje si svou teprve třetí hlavní soutěž na nejvyšším okruhu. Český mladík se v obou zápasech vzepřel papírovým předpokladům a ve finále kvalifikačních bojů udolal 3:6, 6:3, 7:5 Giulia Zeppieriho (22) z Itálie. Andy Murray (36) prohrál první kolo s trápícím se Benoitem Pairem (34) a stále čeká na první výhru od loňského října.
Svrčina si zahraje teprve potřetí hlavní soutěž na nejvyšší tour (© AFP)

Zeppieri – Svrčina 6:3, 3:6, 5:7

Dalibor Svrčina loni překvapil postupem z kvalifikace do druhého kola Australian Open, kde letos vypadl hned na úvod kvalifikačních bojů, a vůbec poprvé v kariéře se představil v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. I kvůli žebříčkovému postavení hluboko ve druhé stovce si ale hlavní los na nejvyšší tour zahrál ve zbytku roku už jen v září v Zhuhai a také v čínské metropoli skončil ve druhém kole.

O uhájení neporazitelnosti v utkáních prvního kola na nejvyšší úrovni bude usilovat v tomto týdnu v Montpellieru. Český mladík na francouzském halovém podniku ATP 250 překvapivě prošel dvoukolovým kvalifikačním sítem. Papírovým předpokladům se vzepřel proti domácímu Matteovi Martineauovi i Giuliovi Zeppierimu. Oba protivníky zdolal poměrem 7:5 v rozhodujícím setu.

Proti italskému favoritovi odvrátil 10 z 13 brejkbolových hrozeb a cestu k vítězství si v koncovce zápasu pořádně zkomplikoval. Za stavu 5:4 totiž nevyužil celkem čtyři mečboly na vlastním servisu, přestože ve dvou případech byl u sítě a mohl utkání zakončit snadnou smečí. Duel, který trval zhruba dvě a čtvrt hodiny, nakonec dopodával až na druhý pokus.

V hlavní soutěži mohl narazit na domácího trojnásobného šampiona Richarda Gasqueta, nasazenou sedmičku Alexandreho Müllera, či dalšího domácího zástupce Grégoireho Barréreho. Nakonec mu ale los přisoudil turnajovou šestku Alexandera Ševčenka, ruský rodák před pár dny začal reprezentovat Kazachstán.

 

Murray – Paire 6:2, 6:7, 3:6

Andy Murray měl velmi dobrý začátek loňské sezony, když se probojoval do třetího kola Australian Open, zahrál si finále v Dauhá a ovládl tři challengery. Od druhé půlky června ovšem zaregistroval jen jednu vítěznou sérii a v trápení pokračuje i na začátku letošního roku.

Bývalý lídr žebříčku a trojnásobný grandslamový šampion se nedočkal prvního letošního vítězství ani v Montpellieru, kde se v minulosti představil pouze v roce 2021 a ani tehdy nepřešel přes úvodní kolo. Tentokrát měl k postupu blíže než před třemi lety, nicméně na trápícího se Benoita Paireho recept nenašel.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Souboj s domácím zástupcem měl přitom skvěle rozehraný. V úvodním dějství dominoval, ztratil jen dva gamy a za 38 minut šel do vedení. Do druhé sady však vstoupil nezdarem na servisu a od té doby neustále dotahoval skóre. Manko brejku sice zlikvidoval, ovšem v tie-breaku si jeho soupeř vypracoval vedení 5:1 a zkrácenou hru nakonec ovládl poměrem 7:5.

V rozhodujícím dějství Murray srovnal z 0:2 na 2:2 a pak v pátém gamu nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů, ačkoli všechny předchozí šance proměnil. V osmé hře se Paire radoval z dalšího brejku a šel podávat na vítězství. Závěrečný game si pořádně zkomplikoval, když nezužitkoval ani jeden z úvodních čtyř mečbolů, přestože měl i tři v řadě. Nakonec likvidoval brejkbol a radoval se až po páté příležitosti na ukončení zápasu.

Paire si připsal své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu od předloňského srpna. Od začátku sezony 2022 prohrál v hlavních losech na nejvyšší tour 26 z 30 duelů před cestou do Montpellieru. Proti Murraymu zaznamenal svůj první skalp TOP 50 od předloňského Australian Open.

Finalista této akce z roku 2013 a bývalý 18. hráč světa si o svou první vítěznou sérii od Australian Open 2022 a první čtvrtfinále na turnajích ATP od srpna 2021 zahraje s lepším z domácího derby mezi Haroldem Mayotem a Lucasem Pouillem.

Největším favoritem a nasazenou jedničkou letošního ročníku této akce je sedmý hráč světa Holger Rune. Mezi další největší hvězdy se řadí Félix Auger-Aliassime a Gaël Monfils. Loni v montpellierské hale triumfoval čerstvý vítěz Australian Open Jannik Sinner.


Výsledky turnaje ATP 250 v Montpellieru

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
baba
když tak koukám na ta jména, tak bohužel pro Dalibora by byl velkou překážkou kdokoliv z nich. Ale nevadí, překážky jsou od toho, aby se překonávaly a Dalibor už bude muset začít vyhrávat, pokud nechce celý tenisový živit objíždět jen turnaje nižší kategorie. Tak držme palce!
Reagovat
Mony
Já i malíčky
Reagovat
Preview.lover
Shevchenko, který mimochodem nově reprezentuje Kazachstán, je velká překážka, i když v Austrálii se mu tolik nedařilo
Reagovat
lvicek
Gratulka a jen tak dal :).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist