Šwiateková na úvod Turnaje mistryň nepřišla o servis, Garciaová přehrála Gauffovou

2. 11. 2022, 08:34
Aktuality 15
TURNAJ MISTRYŇ - Největší favoritka Turnaje mistryň Polka Iga Šwiateková na úvod soutěže nezaváhala. Světová jednička přehrála debutantku Darju Kasatkinovou bez ztráty servisu 6-2 6-3. V druhém duelu skupiny Tracy Austinové uspěla Francouzka Caroline Garciaová, jež porazila nejmladší účastnici od roku 2005 domácí Cori Gauffovou.
Iga Šwiateková (© j48tennis.net)

Světová jednička Iga Šwiateková potvrdila v úvodu Turnaje mistryň v americkém Fort Worth roli favoritky. Jednadvacetiletá Polka porazila v prvním zápase skupiny Tracy Austinové Darju Kasatkinovou jasně 6-2 6-3.

Trojnásobná grandslamová šampionka Šwiateková zaznamenala letos na okruhu WTA 46. vítězství bez ztráty setu. Proti hráčce z první desítky uspěla potřinácté za sebou. S čtyři roky starší Kasatkinovou neztratila ani v pátém letošním střetnutí víc jak pět gamů.

"Do utkání jsem vstoupila dobře a to mi dodalo sebevědomí," řekla Šwiateková pro Tennis Channel. "Na druhou stranu stranu musíte být proti Darje trpěliví a opatrní. Chtěla jsem hrát hlavně stabilně a dostávat ji pod tlak. Docela se mi to dařilo a za vítězství jsem ráda," doplnila Šwiateková.

Rodačka z Varšavy nepřišla v duelu ve Fort Worth ani jednou o servis. Odvrátila všechny tři brejkboly, naopak třikrát soupeřku brejkla. Šwiateková vyhrála patnáctý z posledních šestnácti zápasů. Od triumfu na US Open ji porazila jen Barbora Krejčíková ve finále turnaje v Ostravě.

"Jsem ráda, jak se mi v tomto roce podařilo zlepšit servis. Mimo hřiště si pak nejvíc cením toho, jak se dokážu vypořádat s tlakem a hrát jako světová jednička," konstatovala Šwiateková.

Uspěla také nasazená šestka Caroline Garciaová z Francie, která přehrála debutující Američanku Cori Gauffovou 6-4 6-3. Semifinalistka Turnaje mistryň z roku 2017 porazila o jedenáct let mladší domácí Gauffovou za hodinu a devatenáct minut. Proti osmnáctileté Američance uspěla podruhé za sebou, zdolala ji také ve čtvrtfinále zářijového US Open.

"Posledních pár let bylo dost drsných, ale jsem ráda, že jsem zpět. Pět let je docela dlouhá doba, takže jsem se snažila to zvládnout, jak nejlépe to šlo," uvedla Garciaová

Vítězka tří letošních titulů přišla proti Gauffové o servis jen v úvodu, od té doby byla při podání stoprocentní. Devětadvacetiletá Francouzka si připsala od června na okruhu WTA už 33. vítězství.

"Klíčové bylo, že jsem zůstávala koncentrovaná. Všichni víme, jak je důležitý začátek zápasu. Mně se to tam trochu nepovedlo, ale byla jsem dál v klidu a zvládla to," dodala Garciaová.

Ze čtyřčlenné základní skupiny postoupí do semifinále dvě nejlepší hráčky. Ve skupině Nancy Richeyové se dnes utkají světová dvojka Uns Džábirová s Američankou Jessicou Pegulaovou a Řekyně Maria Sakkariová s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Ve čtyřhře dnes půjde do akce také Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Obhájkyně titulu se utkají ve skupině Rosie Casalsové s čínským párem Yi-Fan Xu a Zhaoxuan Yang, a pokud zvítězí ve dvou setech, budou mít bez ohledu na ostatní výsledky jistý postup.

• TURNAJ MISTRYŇ 2022 •
Fort Worth (USA / Texas), tv. povrch / hala, 5.000.000 dolarů
úterní výsledky (01. 11. 2022)
• Čtyřhra - skupina Tracy Austinové •
Šwiateková (1-Pol.) - Kasatkinová (8) 6-2 6-3
Garciaová (6-Fr.) - Gauffová (4-USA) 6-4 6-3
Pořadí ve dvouhře
• Čtyřhra - skupina Pam Shriverové: •
Danilinová/Haddadová Maiaová (7-Kaz/Braz.) - Dabrowská/Olmosová (2-Kan/Mex.) 7-5 6-0
Kuděrmetovová/Mertensová (4-/Belg.) - L. Kičenoková/Ostapenková (5-Ukr./Lot.) 3-6 6-1 10-6
Pořadí ve čtyřhře
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
dadaft
Tenis z Ameriky je na prd. V noci spím a ze záznamu už to prostě není ono...
Reagovat
zfloyd
přál bych si finále Sabalenka a Garcia , vím není to moc realistický , ale co kdyby ? Obě vykročili dobře
Reagovat
vavrinec
Fanda Sabalenky? To je tady na TP věru rarita! smile
Reagovat
tommr
já bych si přál taky finále Garcia vs. Sabalenka a to žádnej fanda Sabalenky nejsem ...
Reagovat
vavrinec
Zajímavé. Přiznám se pane tommře, že vám občas tak úplně nerozumím a tohle je zrovna ten případ. Znamená to, že vlastně žádné tenistky, které hrají Turnaj mistryň nemáte v oblibě a Sabalenka je něco jako "nejmenší zlo"? smile
Reagovat
tommr
i tak by se to dalo říct ...
Jediná hráčka z tý finálový osmičky která je mi opravdu sympatická je Garcia. Sabalenka mi nijak nevadí a těch zbývajících 6 nemám z nejrůznějších důvodů rád ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sice jsem taky rád za výhru Caroline, ale Cori se k soupeřkám rozhodně nechová jako Serena. V tomhle směru je naprosto fér a nemám s ní problém.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To mělo být dolesmile
Reagovat
zfloyd
Cori se totiž nechová vůbec nijak , ta kdyby byla bílá tak ten její výraz by připomínal smrtku
Reagovat
misa
Výraz připomínající smrtku si spojuju spíše s jinou tenistkou.
Reagovat
misa
Mně se zdá Gauff taky normální. Se Serenkou toho povahově naštěstí moc společného nemá.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jako mládě má svoje ideály a rebelii, ale pro mě je důležitý, jak se chová na kurtu a k soupeřkám. A tam to vidím ok.
Reagovat
Alien
Od začátku přeji Jebauer!
Reagovat
vavrinec
No já nevím, ale podle toho, jakou přesmyčku stále používáte bych řekl, že od začátku si přejete něco úplně jiného, pane Mimozemšťane! smile
Reagovat
jirkaS
děkuji Caroline za výklep
Sereny II smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist