Šwiateková po 74 zápasech neuhrála ani set, v Dubaji nezvládla semifinále proti Kalinské

23. 2., 16:27
Aktuality 115
WTA DUBAJ - Světová jednička Iga Šwiateková (22) utrpěla druhou letošní porážku a opět je její přemožitelkou nečekané soupeřka. V semifinále turnaje WTA 1000 v Dubaji podlehla 4:6, 4:6 čtyřicáté hráčce světa Anně Kalinské (25) a poprvé od loňského března a sérii 74 zápasů neuhrála jediný set. Ruska si proti favorizované Polce připsala životní skalp a po třech výhrách nad členkami TOP 10 během tří dnů postoupila z kvalifikace až do svého premiérového finále. V něm narazí na další nenasazenou hráčku Jasmine Paoliniovou z Itálie (28).
Iga Šwiateková v semifinále podlehla Anně Kalinské (© Profimedia)

Šwiateková – Kalinská 4:6, 4:6

Iga Šwiateková minulý týden ovládla třetí rok po sobě katarské Dauhá, ale další dvě individuální akce v této sezoně pro ni skončily nečekanou porážkou. Ve třetím kole Australian Open podlehla 50. hráčce světa Lindě Noskové a nyní v semifinále podniku WTA 1000 v Dubaji nestačila na 40. ženu světového pořadí Annu Kalinskou.

Dvaadvacetiletá Polka se přitom v prvním vzájemném souboji s o tři roky starší Ruskou ujala vedení 4:2, ale pak s trpělivě hrající soupeřkou prohrála šest gamů v řadě a za stavu 4:6, 2:5 a 15:40 čelila na returnu dvěma mečbolům.

Šwiateková se z kritických momentů vyhrabala a málem smazala i manko obou brejků. Za stavu 4:5 měla dva brejkboly na vyrovnání, ovšem Kalinská záchvěv obratu ustála a po 101 minutách hry zvítězila 6:4, 6:4.

Statistiky zápasu Iga Šwiateková – Anna KalinskáStatistiky zápasu Iga Šwiateková – Anna Kalinská (@ Livesport)

Čtyřnásobná grandslamová vítězka Šwiateková odehrála zápas bez zisku alespoň jednoho setu poprvé od 18. března 2023, kdy v Indian Wells nestačila na Arynu Sabalenkovou. Od té doby absolvovala 74 zápasů s bilancí 66:8, přičemž všechny porážky byly třísetové, a získala šest titulů včetně trofejí z Roland Garros či Turnaje mistryň.

"Ona je skvělá hráčka. Vím, že pokud nezůstanu klidná a agresivní, tak mě zničí. Takový byl můj plán, zůstat agresivní. Hodně ji rozpohybovat," komentovala Kalinská premiérový skalp světové jedničky.

"Jsem šťastná, že jsem vyhrála. Ona je neuvěřitelná a jsem šťastná, že jsem si s ní mohla zahrát. Jsem si jistá, že v budoucnu nás čeká ještě hodně soubojů," dodala pětadvacetiletá Ruska, jež prošla z kvalifikace do finále turnaje WTA 1000 jako druhá hráčka v historii po Caroline Garciaovou. Francouzce se to povedlo předloni v Cincinnati, kde v souboji o titul porazila Petru Kvitovou.

Kalinská vyhrála i čtvrtý letošní souboj s hráčkami TOP 10, z toho třetí během tří dnů, a bilanci s nimi otočila na 7:6. V předchozích dvou dnech skolila i světovou trojku Coco Gauffovou a devítku Jelenu Ostapenkovou a poprvé v kariéře postoupila do finále turnaje WTA. A rovnou na štědře dotované tisícovce.

Ve světovém žebříčku si vítězka tří deblových turnajů zajistila posun na 24. místo, čímž o čtrnáct příček vylepši své maximum. A pokud na pobřeží Perského zálivu přidá ještě jednu výhru, vyletí dokonce na 16. příčku.

O titul si Kalinská zahraje v sobotu s Jasmine Paoliniovou, s níž má vyrovnanou bilanci 1:1. O tři roky starší Italku porazila před měsícem v osmifinále Australian Open, na kterém se vůbec poprvé na grandslamovém turnaji přehoupla přes druhé kolo a nakonec dokráčela až mezi osmičku nejlepších.

Paoliniová – Cirsteaová 6:2, 7:6

Rovněž Paoliniová v Dubaji hraje svůj životní turnaj. Ve svém prvním semifinále na podniku WTA 1000 zvládla souboj o premiérový posun do TOP 20. Rumunku Soranu Cirsteaovou zdolala po odvrácení šesti setbolů ve druhé sadě 6:2, 7:6 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 3:0.

Osmadvacetiletá Italka ve druhém setu dvakrát nepotvrdila brejk, v 10. hře neproměnila mečbol při servisu soupeřky a boj o postup si pořádně zkomplikovala. Následně totiž přišla o podání a na returnu čelila pěti setbolům. Dlouhý 12. game ale urvala pro sebe, další setbol přežila v tie-breaku a nakonec přeci jen zvítězila ve dvou setech.

"Trochu jsem z toho udělala drama, byla jsem v závěru nervózní. Sorana je skvělá hráčka, začala hrát čím dál lépe a trefovala winnery. Dostala jsem trocchu strach, protože včera předvedla velký obrat. Jsem moc šťastná, že jsem zápas v tie-breaku ukončila a nakonec vyhrála," připomněla Paolinová obrat Cirsteaové, která ve čtvrtfinále utekla Markétě Vondroušové ze stavu 2:6 a 1:5 i šesti mečbolů.

Statistiky zápasu Jasmine Paoliniová – Sorana CirsteaováStatistiky zápasu Jasmine Paoliniová – Sorana Cirsteaová (@ Livesport)

Paoliniová před 22. hráčkou světa vyřadila v Dubaji také Beatriz Haddadovou Maiaovou (14. v WTA), Leylah Fernandezovou (31.) a Mariu Sakkariovou (11.). Ve čtvrtek pošetřila síly, neboť Kazaška Jelena Rybakinová (4.) kvůli nemoci nenastoupila a dál ji pustila bez boje.

Rodačka z Toskánska se ve světovém žebříčku posune na 17. místo a poprvé v kariéře bude figurovat v TOP 20. Pokud by přidala ještě jednu výhru, polepšila by si o další tři pozice. Prožívá totiž svou nejúspěšnější sezonu a to je teprve únor.

Před měsícem na Australian Open se poprvé dostala přes druhé kolo grandslamu a nakonec došla až do osmifinále. Na začátku února po boku krajanky Sary Erraniové získala v hale v rakouském Linci třetí deblový titul a nyní ve Spojených arabských emirátech slaví postup do svého pátého singlového finále a prvního na turnaji vyšší úrovně než WTA 250. Dosud jediný titul slavila v září 2021 ve slovinské Portoroži, od té doby ve finále třikrát prohrála.

"Pokud by mi na začátku týdne někdo řekl, že po turnaji budu v TOP 20, myslela bych si o něm, že je blázen. A teď jsem strašně šťastná. Těším se na zítra, snad odehraju další dobrý zápas," dodala Paoliniová.

Jasmine Paoliniová si v Dubaji zahraje své největší fináleJasmine Paoliniová si v Dubaji zahraje své největší finále (@ Profimedia)

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

115
Přidat komentář
Kandinsky1
Může mi někdo vysvětlit, proč jste psali komentáře k zápasu Menšíka sem ?
Reagovat
Krisboy
Protože TP dlouhodobě těžce diskriminuje ATP a ani k tomuhle turnaji nebyl aktuální článek.
Reagovat
baba
Ty jo, ten Jakub, to je jízda, gratulace baby, syn porazil tátu !!!!!A to jsem si říkala, že Gael jde na to vyloženě chytře a mazácky, a ono to nestačilo!!!!!
Reagovat
annah
Nádhera! Napínavé do poslední chvíle. Gratulace!!!!
Tak budeme mít u Arabů dvojnásobné zastoupení ve finále. Siniaková v deblu v Dubaji, Menšík v singlu v Dauhá.
Reagovat
Marie9
Gratulace Kubovi. Tohle je turnaj snů
Reagovat
elsky
A můžeme se těšit, že mu anglicky mluvící komentátoři přestanou říkat "Menzek"
Reagovat
Kandinsky1
Asi jako přestali říkat Berdychovi Berdyč.
Reagovat
Krisboy
Berdyč, Mučouva, Stykouva, Menzek, Leheska...
Reagovat
fandorin78
Protože čtou co vidí. Kdyby si přepsali jméno podle výslovnosti - jako se to dělá u ruských příjmení - četli by správně. Ale to by museli mít napsáno Berdykh, Mukhova, Menshik, Lehechka apo.
Reagovat
Krisboy
To je neomlouvá. Profesionální novináři a komentátoři by si měli zjistit, jak se jména čtou a nečist česká, čínská, ruská a další jména podle pravidel anglické výslovnosti.
A u ruských jmen anglicky mluvící taky často chybují - hlavně v koncovce -jov. Např. Rubljov (správně) vs. Rublev (doslovný přepis).
Reagovat
Kandinsky1
Přesně tak, ti čeští mamlasové se o to alespoň snaží.
Reagovat
Nola
predtym, ako sa tu zacnete rozculovat na rozhodcov a neviem, kde koho, ako vyslovuju mena, vypocujte si tych tenistov a tenistky ako sami komolia svoje mena:
Andrej Rubljov si sam hovori Rublev /Rublef/
https://www.atptour.com/en/players/andrey-rublev/re44/overview

uz sme to tu rozoberali, vase ceske tenistky vobec netusia ako sa volaju, snad jedine Krejcikova to vie a mozno Petra Kvitova....
Reagovat
Krisboy
Rubl to chtěl jenom usnadnit anglosasům, zřejmě pochopil, že se ruská jména vyslovovat nenaučí, tak to vzdal a přizpůsobil se.
Reagovat
Nola
preco im to neusnadnila Krejcikova, ta krasne vyslovila svoje meno a jej tusim vobec nekomolia meno

https://www.wtatennis.com/players/318314/barbora-krejcikova
Reagovat
Krisboy
To nevím, Báru osobně neznám, nikdy jsem s ní nemluvil, takže se musíš zeptat přímo jí.
Reagovat
Nola
zahral si to do autu , podstatou celeho vlakna je, ze hraci, ktori chcu aby ich meno spravne vyslovovali, musia sa o to pricinit sami, ak vo svojej vizitke vyslovia svoje meno ako hotentoti, tak sa nedivme, ako ich meno vyslovi umpire, komentator a.p.
Reagovat
Krisboy
Ano, Rublovi na tom zřejmě nezáleží, je mu jedno, jak ho vyslovují.
Proč myslíš, že třeba Latisha Chan používá jméno Latisha místo svého skutečného jména? Proto, že se jí její jméno nelíbí? Ne, je to proto, aby to v tenisovém světě měla jednodušší.
Reagovat
Nola
ved ja to neodsudzujem, vy sa tu rozculujete, ze im komolia mena, my sme sa o tom nedavno bavili, ze Vondrousova nevie, ze ma na mene makcen a trebars Bouzkova si hovori Mary a nie Marie
Reagovat
Krisboy
Tak Bouzková žije už dlouho v USA, tak u ní je to pochopitelné. Jinak je to stejný případ, jako Rubl nebo Latisha. "Marie" by stejně Amíci nebo Frantíci nepřečetli správně, tak si to zjednodušila.
Reagovat
Kandinsky1
Která Češka tam komolí své jméno ?
Reagovat
dadaft
tak to byla paráda
Reagovat
Sinuhet1
tomu se rika dopodavat zapas gratulace
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Krisboy
Proč se bolševicko-fašistický prase jako ty raduje z výhry Čecha? Schizofrenie?
Reagovat
elsky
Mazácky!
Reagovat
Blondie
Jooo, je to tam :D
Awww, ten moment u sítě :,-)
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Walda58
smile a všichni jéééééééééééééé
Reagovat
Preview.lover
Po tom prvním MB jsem se bál, aby to nebylo jako u Lehečky loni. Gratulace k prvnímu finále
Reagovat
Kaprik
Menšík je mentálně naprosto někde jinde... Bohužel (nebo bohudík?) brzo zastíní Lehečku.
Reagovat
elsky
Ty jo, ten brejkbol na 5:3
Reagovat
zfloyd
je to tam
Reagovat
frenkie57
Krásně tam zapadl.
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Blondie
A DOPODÁVAT!!!
Reagovat
Blondie
JEĎ, KUBOOOOO!
Reagovat
Sinuhet1
ten tenis se mi libi Monfilsovi nic spatneho nepreju, ale mohl by dojet na fyzicku
Reagovat
elsky
Hraje pěkně, return, síť..
Reagovat
tommr
Hunter/Siniaková zdolaly nebezpečný pár Dabrowski/Routliffe ve dvou setech a postoupily už do finále ...
Ve finále se střetnou s párem Melichar/Perez a šance na titul je proto opravdu velká ...
Reagovat
mirek1955
To je fajn .
Blahopřeji , ale nevím kde jste to sledoval ten zápas , když to CANAL+Sport nevysílal .
Dá se to někde na streamu vidět ty tenisové zápasy , kromě TIPSPORTU , protože tam jse kvalita zoufalá.
Reagovat
tommr
já na to koukal na SportZone ...
Reagovat
Pergolek
Tvl, mám dojem, že některé hráčky a hráči začínají od letošní sezóny evidentně sypat. Monfils si vzal příklad z Gasqueta a Simona, ten sype určitě, jelikož ještě před 3 lety pomalu na kurtu umíral a teď hraje ve 37 letech, jakoby mu bylo 27. Lol.
Reagovat
Krisboy
Má mladou ženu.
Reagovat
Pergolek
Ani mladá ženská z tebe tohle neudělá, za tím musí být nějaký boost. Jinak tu hlášku můžeš používat, děti nemám, stejně to nemám komu předat.
Reagovat
Krisboy
Díky, nějaký oplétačky se soudy nemůžu potřebovat.
Reagovat
zfloyd
Kačenka je ve finále čtyřhry
Reagovat
magnus
Skvelá Anna Kalinskaya škoda, že sa do finále nedostala aj Sorana, ale nevadí, takto budem vo finále jednoznačne fandiť sympatickej Anne
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
vladka
Reagovat
Krisboy
Menšík jede jak pila.
Reagovat
elsky
V druhým setu trochu vytahaný řetěz
Reagovat
Krisboy
Napnutí vytahaného
Reagovat
Krisboy
... řetězu je prkotina, to ho nezastaví.
Reagovat
elsky
Napíná, Jakub, napíná
Reagovat
frenkie57
No druhý set byl z jeho strany velmi nepovedený. Hlavně na síti je hrozně naivní, což pramení z nezkušenosti. Snad se zase vrátí k tomu,co hrál v prvním setu.
Reagovat
elsky
Možná taky únavička..
Reagovat
frenkie57
Co má potom říkat o skoro 20let starší Monfils.
Reagovat
elsky
No jo, koukám tam měl taky tříseťák..
Reagovat
annah
Ale některé přestřelky u sítě byly skvělé,
Reagovat
elsky
Monfils se taky dost zvednul, prakticky nekazí..
Reagovat
Pergolek
To je moje hláška
Reagovat
Krisboy
Máš na to nějaký certifikát nebo potvrzení s kulatým razítkem?
Reagovat
Zirluck
Najhorsi zapas od Igy aky som kedy videl
Reagovat
tenisjebozi
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli se Jasmínka nehecne, tak se obávám dvou vítězství rusů na arabské tour I když teda Kača mi nijak nevadí a navíc je to takový rus nerus
Reagovat
magnus
čo sa dá robiť aj xenofobovia musia byť, však Tomáško
Reagovat
alcaraz.dva
Pridej k tomu Cesku neCesku Siniakovou No... katastrofa
Reagovat
Sinuhet1
Igu moc nemusim, takze super
Reagovat
Sinuhet1
ve finale je to celkem jedno, ale preci jen drzim palce Anicce, jeji hra je super....
Reagovat
Liverpool22
Anička už by to měla dotáhnout - navíc porazila Cori i Igu.
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Nola
najtazsie zapasy su tie s hracmi, ktorych by si mal porazit po takom vykone, ale treba si spomenut ako dopadla trebars Leylah vo finale USO, snad sa to nezopakuje znovu....
Reagovat
Nola
a co Aljona, ktoru tiez porazila a Iga ma z nej husiu kozu
Reagovat
annah
Kdo je Aljona?
Reagovat
Nola
Ostapenko
Reagovat
annah
Ta se jmenuje Jelena, ne?
Reagovat
com
jmenuje se Vosty
Reagovat
Nola
https://en.wikipedia.org/wiki/Je%C4%BCena_Ostapenko
Reagovat
annah
Aha, tak to je její přezdívka. Je fakt, že je to hezčí, než se jmenovat jako parohaté zvíře...
Reagovat
tommr
Překvapivé složení finále, ale jak Kalinskaya tak Paolini odehrály velmi dobrej turnaj a do finále postoupily zaslouženě ...
Ve finále mírně favorizuju Rusku ale spokojenej budu ať už to dopadne jakkoli ...
Reagovat
Stybnat
Bravo Kalinskaya a
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Walda58
smile ANNA (Rossia)smile
Reagovat
Liverpool22
Anička dnes super a šatičky měla taky krásný
Reagovat
Nola
mala krajsie, ked hrala s Penko, to chlapi slintali.....vyzera to, ze ju Adidas pustil k vode, ale ona hra s takou lahkostou, len je to podobny typ ako Kaja Muchova, byva casto zranena, ale tento turnaj vali
Reagovat
tommr
jj hraje s neuvěřitelnou lehkostí a přitom dává slušný rány. Její styl se mi hrozně líbí ...
Reagovat
Nola
aj mne, ale niektori to tu nedokazu docenit, iba kvoli narodnosti, pritom nevydava ziadne zvuky, nezdrzuje, nemlati raketou, nehada sa a dokonca dokaze ocenit uder supera
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
Už na AO hrála Anna dobře - je tam vidět faktor trenérky Tarabini - hraje více agresivně, je více v klidu, zlepšila servis.....
Reagovat
EllNino
Vzdyt Adidas obleka
Reagovat
Nola
pozri si video, ma iba siltovku Adidas a asi aj tenisky, inak ma uplne inu znacku oblecenu....
Reagovat
frenkie57
Když ona je celá taková krásná.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
EllNino
Markéto, taková škoda :(
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Dobry-den
Iga
Reagovat
Walda58
smile a taková byla uvědomělá, ale vůbec jí to nepomohlo.
Reagovat
Liverpool22
Anička paráda Měla problém docvaknout zápas, ale naštěstí udržela nervy na uzdě
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
annah
Tak to je v háji. Igo, co to tam sakra vyvádíš s tou rusandou?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vona si schová slabou chvíli pro rusandu. Asi byla přemotivovaná.
Reagovat
annah
Budu držet palce Italce. Snad to zvládne aspoň ona...
Reagovat
Pergolek
Kalinskaya vw Paolini finále tisícovky na hardu :D :D :D :D :D :D Tak jo, jdu si koupit ty losy do trafiky. Protože vyhrát v losu 10 mega je větší pravděpodobnost než tohle finále tisícovky. Na tomto světě je možné všechno. Nedivil bych se, kdyby Plíšková vyhrála Roland Garros bez ztráty setu.
Reagovat
tommr
Jak Kalinskaya tak Paolini hrajou poslední dobou velmi dobře takže to zase tak šokující finále není ...
Reagovat
hanz
Pšonice dnes vymydleno v makovici
Reagovat
Liverpool22
Teď tam mrskla raketou a už dostala varování - dnes je dost nabroušená, až vzteklá
Reagovat
Walda58
jde to s ní z kopce.
Reagovat
Krisboy
Markéta by ji smázla
Reagovat
aligo
Ta nesmázla ani Soranu
Reagovat
Krisboy
Jasmínu by smázla.
Reagovat
Pergolek
Jj, ale tak jedině rýži.
Reagovat
lars
Maky ji smazla v 1. setu
Reagovat
Walda58
škoda
Reagovat
tommr
Paolini se v poslední době hodně zlepšila. Z jejího postupu do finále mám velkou radost. Je to sympatická hráčka a líbí se mi jak dokáže bojovat se svým výškovým deficitem. Dává tím naději i dalším menším hráčkám jako je třeba Sára Bejlek ...
Z jejího posunu do top-20 už takovou radost ale nemám protože to znamená že z top-20 vypadne Bára Krejčíková ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Taky jsem Jasmínce moc přál vítězství, někde už o kolo zpět. A souhlas s tím, jak pšeš, že se zlepšila. Začalo to nedlouho předtím, kdy zatápěla buď Xeně nebo Rybce, teď si nejsem jist. Ale byl to parádní match a překvapivě vyrovnaný.

Forza Jasmine!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist