Šwiateková po obratu zastavila Kanepiovou a zahraje si o druhé grandslamové finále

26. 1. 2022, 06:51
Aktuality 12
AUSTRALIAN OPEN - Iga Šwiateková na Australian Open ve druhém utkání v řadě předvedla úspěšný obrat. Dvacetiletá Polka po třech hodinách a setech 4-6 7-6(2) 6-3 zastavila Kaiu Kanepiovou, která neuspěla ani ve svém sedmém čtvrtfinále na grandslamech, a podruhé v kariéře postoupila do semifinále největších podniků. O druhé finále se předloňská šampionka French Open popere s Danielle Collinsovou.
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková loni triumfovala v australském Adelaide a na antuce v Římě, ale po neúspěšné obhajobě na French Open, kde vypadla ve čtvrtfinále, se začala trápit. Ve zbytku sezony uhrála jediné semifinále (Ostrava) a rozhodla se vyměnit kouče.

Spolupráce s Tomaszem Witkorowským, bývalým trenérem její hvězdné krajanky Agnieszky Radwaňské, zatím funguje na jedničku. Hned na úvodních dvou turnajích nového tenisového roku se totiž probojovala mezi nejlepší kvarteto. Po generálce v Adelaide to zvládla také na Australian Open.

V Melbourne Parku v posledních dvou letech vždy skončila v osmifinále, ale letos už uspěla, když zdolala Soranu Cirsteaovou a připsala si devátý kariérní úspěšný obrat (bilance 9-24). Další předvedla ve čtvrtfinále proti nebezpečné Kaie Kanepiové, estonskou veteránku po třech hodinách udolala 4-6 7-6(2) 6-3.

Šwiateková měla v úvodních třech gamech na returnu minimálně jeden brejkbol, žádnou ze čtyř šancí nevyužila a sama nedokázala zlikvidovat hned první hrozbu. Kanepiová nakonec na uzavření setu potřebovala celkem devět setbolů a po hodině šla do vedení.

Ve druhé sadě Šwiateková ihned ztratila podání, ale pak získala čtyři gamy v řadě. Náskok však neuhájila a stav utkání srovnala až po tie-breaku a dvou a čtvrt hodinách boje.

V rozhodujícím setu přišla o vedení 2-0, ale pak už měla navrch. Zápas sice nedopodávala, nicméně ztracený servis si vzala okamžitě zpět a po proměnění druhého mečbolu se mohla radovat.

"Ten poslední bod byl docela divoký. Jsem ráda, že jsem bojovala až do konce a vyhrála poslední míček," pochvalovala si Šwiateková.

"Po prvním setu jsem přemýšlela, co jsem udělala špatně. Jsem na sebe pyšná, že jsem to dokázala změnit a vývoj otočit. Teď vím, že jsem toho schopná. Tyhle vydřené výhry mi dodávají sebevědomí. Je to náročné, ale fyzicky se cítím být dobře připravená," dodala Polka.

Šwiateková, která vylepšila svou grandslamovou bilanci s hráčkami figurujícími mimo Top 30 žebříčku na 30-2 a loni byla ve druhém týdnu všech podniků velké čtyřky, ve svém druhém grandslamovém semifinále vyzve Danielle Collinsovou (H2H 1-0).

Američanka dnes porazila Alizé Cornetovou a znovu po třech letech v Melbourne prošla do semifinále. Druhé semifinále obstarají světová jednička Ashleigh Bartyová s Američankou Madison Keysovou.

Kanepiová má za sebou neskutečný turnaj. Ve 36 letech a při svém 16. startu na Australian Open konečně zkompletovala účast ve druhém týdnu na všech grandslamech, vyřadila bývalou šampionku Angelique Kerberovou a světovou dvojku Arynu Sabalenkovou a zaslouženě se vrátí do nejlepší stovky světového hodnocení.

Ani ve svém sedmém grandslamovém čtvrtfinále však neuspěla. Teprve podruhé uhrála set, ve Wimbledonu 2010 těsně podlehla Petře Kvitové.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
středeční výsledky (26. 1. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šwiateková (7-Pol.) - Kanepiová (Est.) 4-6 7-6(2) 6-3
Collinsová (27-USA) - Cornetová (Fr.) 7-5 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
Mantra
je fakt 1smile
Reagovat
tommr
Kanepi hrála už své sedmé čtvrtfinále a ne šesté jak se píše v článku ...
Jinak doufám, že si Petra a Karolína vezmou z Kanepiový příklad že by s jejich stylem hry mohly na vrcholný úrovni hrát ještě řadu let ... smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak hlavně, že v perexu to mám správně, demence, dík smile
Reagovat
FulnekUltras
kopírovat sovětské ženy není pro mírně zpohodlnělé odchovankyně západoslovanské kultury vůbec jednoduché... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=AtWJHNP5B_0
Reagovat
blixa
Iga !!! smilesmilesmile
Reagovat
dadaft
super Iga, super Danielka,
jdu na to kouknout
a doufám, že to budou lepší QF, než ty včerejší mizerné.
Reagovat
Vlk-v-trave
Za mne snove SF :D
Reagovat
fandorin78
Gratulace Ize k vydřenému vítězství. Vydřenému s velkým štěstím. V zápase se střídaly skvělé výměny s velkými chybami. Nervozita zjevně pracovala na obou stranách, i když Kanepi emoce najevo téměř nedává. Iga je přeci jen větší nervák, ale nakonec to urvala. Poslední výměna hovoří za vše. Dokážu si předtavit, že zápas s Collins zvládne,ale že by dnešní výkon stačil na Barty se mi nezdá.
Reagovat
blixa
Na Barty nestačí momentálně žádná. Pro "zbytek světa" je finále maximum smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Je dobre, ze to opakujes jako mantru kazdy den. Snad to pomuze, a Danielka si pripise historicky prvni titul GS:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale chce to jeste pomoc naseho Terminatora:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist