Thiem po 426 dnech a sérii 10 porážek vyhrál zápas na turnaji ATP

12. 7. 2022, 15:36
Aktuality 9
ATP BASTAD - Dominic Thiem na antuce ve švédském Bastadu zdolal 3-6 6-1 7-6 Fina Emila Ruusuvuoriho a poprvé od březnového návratu na kurty po roční pauze a následných šesti nezdarech vyhrál zápas na turnaji ATP. Ve druhém kole 28letý Rakušan vyzve nasazeného Španěla Roberta Bautistu.
Dominic Thiem

Dominic Thiem se loni herně i výsledkově trápil. Poslední výhru zaznamenal 12. května 2021 v Římě, poté čtyřikrát po sobě prohrál. Poslední zápas ani nedohrál, neboť si na trávě na Mallorce po pádu poranil zápěstí a vzdal. 

Zraněné zápěstí pak léčil dlouhých devět měsíců, než se letos na konci března na kurty vrátil. Dlouhá pauza se však výrazně podepsala na jeho hře a bývalý třetí hráč světa sbíral jednu porážku za druhou i proti papírově slabším soupeřům.

Včetně challengeru prohrál sedmkrát v řadě, než minulý týden na domácím challengeru v Salcburku porazil krajana Filipa Misolice a ukončil 419 dní dlouhé čekání na vítězný zápas.

A dnes na antuce ve švédském Bastadu ukončil také sérii devíti turnajů ATP, na nichž vypadl vždy hned v úvodním kole. První výhru na turnaji ATP po 426 dnech vybojoval proti Finu Emilu Ruusuvuorimu, kterého zdolal po obratu 3-6 6-1 7-6.

Osmadvacetiletý Rakušan přitom neměl vůbec dobrý vstup do zápasu. Už za stavu 1-5 čelil setbolu, další odvrátil v následném gamu při svém podání, ale první set už nezachránil. V dalším průběhu ale předvedl svůj zřejmě nejlepší výkon po návratu a vývoj otočil.

Ve druhém setu od stavu 1-1 a 0-40 při svém servisu získal 21 z 25 fiftýnů a vynutil si třetí dějství. V něm sice prohrával 0-2 a nepotvrdil brejk, na 4-3, v rozhodujícím tie-breaku se už ale o vítězství připravit nenechal. Soupeř mu při mečbolu pomohl dvojchybou.



"Už to trvalo hodně dlouho. Poslední výhru jsem měl v Římě 2021, připadá mi to jako jiný svět. Hodně věcí se od té doby stalo, byly to těžké časy," řekl Thiem.


O postup do čtvrtfinále si bývalý třetí hráč světa Thiem zahraje se čtvrtým nasazeným Robertem Bautistou. Se Španělem prohrál 4 z 5 vzájemných duelů, soutěžní zápas na antuce ale ještě nehráli.

Aslan Karacev v Bastadu porazil 6-0 2-6 6-4 Itala Lorenza Sonegu, s nímž vyhrál i třetí vzájemný zápas 2-1 na sety, a teprve popáté z posledních 16 turnajů od Australian Open zvládl svůj úvodní zápas.

O první minisérii dvou výher po sobě od lednového Australian Open si Karacev zahraje s Hugem Gastonem (h2h 0-1). Francouzský tenista postoupil po skreči Gruzínce Nikoloze Basilašviliho.

19letý Dán Holger Rune dnes na severu Evropy prohrál 3-6 4-6 s Marcem-Andreou Hüslerem a od postupu do čtvrtfinále French Open utrpěl již pátou porážku po sobě. Švýcar ve druhém kole narazí na Srba Lasla Djereho.

Titul obhajuje z pozice nasazené jedničky Nor Casper Ruud, trio nejvýše nasazených doplňují Andrej Rubljov a Diego Schwartzman.

• ATP 250 BASTAD •
Švédsko, antuka, 597.900 eur
úterní výsledky (12. 07. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Hüsler (Švýc.) - Rune (7-Dán.) 6-3 6-4
Báez (8-Arg.) - Fognini (It.) 6-3 6-4
Thiem (Rak.) - Russuvuori (Fin.) 3-6 6-1 7-6(5)
Davidovich (Šp.) - J. Sousa (Portug.) 6-4 6-2
Ramos (Šp.) - Etcheverry (Arg.) 6-3 6-3
Coria (Arg.) - Delbonis (Arg.) 0-6 6-4 6-4
Karacev (Rus.) - Sonego (It.) 6-0 2-6 6-4
Gaston (Fr.) - Basilašvili (Gruz.) 7-6(6) 3-0 skreč B.
Cerundolo (Arg.) - P. Sousa (Portug.) 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
ovšem otázka zní,
proč teď hraje na antuce, když je elita na hardech nebo na trávě?
odpověď:
a/ Dom na hardu hraje nerad, protože na něm vyhrál svůj jediný GS titul.

b/ Domovi se nechtělo cestovat za louži

cé je správně - pomalu, ale usilovně se připravuje na comeback na RG, kde ho samozřejmě zajímá jen titul. Bo neni čas...smile
Reagovat
gigin
jsem stále s tebou...
Reagovat
Fandina
snad už to půjde líp. Bylo by načase.
Reagovat
paddy
Reagovat
turista
Tak snad už to jeho tenisové peklo skončí a bude to zase lepší.
Reagovat
Pe3k
goat
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Krisboy
smile
Doufám, že já po zranění zápěstí tak dlouho na výhru čekat nebudu smile
Reagovat
soloo
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist