Turínské publikum dohnalo Sinnera i k prvnímu skalpu Djokoviče, semifinále má na dosah

15. 11. 2023, 00:21
Aktuality 39
TURNAJMISTRŮ - Jannik Sinner (22) na domácí půdě v Turíně pokračuje v úspěšném debutu na Turnaji mistrů v roli plnohodnotného účastníka a po dvou skalpech bývalých šampionů ho jediný set dělí od jistoty postupu do semifinále. Po Stefanosi Tsitsipasovi (25) si italský tenista v bouřlivé atmosféře v hale Pala Alpitour poradil také s 19 zápasů neporaženým šestinásobným vítězem Novakem Djokovičem (36), kterého udolal po více než tříhodinovém boji a na čtvrtý pokus si připsal Srbův skalp.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© Profimedia)

Djokovič – Sinner 5:7, 7:6, 6:7

Jannik Sinner letos pokračuje v postupném pronikání mezi nejlepší tenisty světa a zapisuje si osobní i národní milníky. Ve Wimbledonu si poprvé zahrál semifinále grandslamu, v Torontu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ve světovém žebříčku ATP vyrovnal posunem na čtvrté místo italské maximum a jako první Ital v open éře vyhrál během jedné sezony víc než 54 zápasů (aktuálně 59).

Díky čtyřem triumfům v Montpellier, Torontu, Pekingu a Vídni (poprvé ovládl čtyři turnaje během jedné sezony) se také premiérově kvalifikoval na Turnaj mistrů. Sice si na něm zahrál už v roce 2021, ale do soutěže zasáhl až jako náhradník od druhého kola s minimální šancí na postup ze skupiny, kterou zakončil s bilancí 1:1.

Letos už si dvaadvacetiletý Ital na domácí půdě v Turíně úspěšně odbývá premiéru se vším všudy. Po nedělní přesvědčivé výhře 6:4, 6:4 nad řeckým šampionem Tsitsipasem si poradil i s šestinásobným vítězem Novakem Djokovičem, kterého udolal po 3 hodinách a 6 minutách boje 7:5, 6:7, 7:6.

Čtvrtý vzájemný souboj byl od prvních okamžiků vyrovnaný. Sinner získal první set díky brejku v jedenácté hře. Ve druhé sadě nebyl k vidění jediný brejkbol a Djokovič si v tie-breaku vynutil rozhodující dějství.

V něm se Sinner opíral o mohutně povzbuzující publikum, které brnkalo na nervy Djokoviče. Ten sice za stavu 2:4 poprvé sebral o 14 let mladšímu sokovi servis, ale v rozhodující zkrácené hře prohrál prvních pět výměn a zachránit se již nedokázal. Přitom zahrál více winnerů (42:39) a udělal méně nevynucených chyb (26:33).

"Nevím, co říct. Musím se ještě spoustu věcí naučit, pořád mi chybí dostatek sebevědomí. V tie-breaku druhého setu jsem udělal chyby při servisu a ty klíčové momenty jsem moc nezvládl. Ale ve třetím setu jsem v těch big pointech hrál dobře. Celkově si myslím, že měl zápas vysokou úroveň," komentoval Sinner premiérový skalp Djokoviče.

"Znamená to pro mě hodně. Nevím, kam přesně to vítězství zařadit. Novak je světová jednička, vyhrál 24 grandslamů a patří do elitního klubu. Oba jsme dobře podávali, byl to taktický zápas a jsem moc rád, že jsem ho získal," dodal rodák z Innichenu, který poprvé porazil hráče Big 3. Na světovou jedničku si vyšlápl podruhé v kariéře a s hráči TOP 10 vyhrál už šestý zápas po sobě.

Sinner je teprve čtvrtým italským účastníkem Turnaje mistrů a může se stát jeho prvním italským semifinalistou. Slavit postup ze skupiny mohl už v úterý v případě dvousetové výhry, nyní ale potřebuje získat ještě alespoň set proti Holgeru Runemu, nebo věřit, že Djokovič neporazí 2:0 na sety náhradníka Huberta Hurkacze.

Vítěz šesti letošních turnajů včetně tří grandslamů Djokovič prohrál teprve pošesté v sezoně, poprvé od finále Wimbledonu a následné sérii 19 vítězství. Od poloviny května našel teprve druhého přemožitele z 33 zápasů, letošní bilanci na tvrdých površích včetně haly si mírně pohoršil na 32:2.

Djokovič: Každý chce můj skalp

"Tu bouřlivou atmosféru jsem očekával. Je tu jediným Italem a hraje doma v Itálii. Je kolem něj velký humbuk a je ve skvělé formě, tak je normální, že ho lidé chtějí vidět jako vítěze," komentoval porážku se Sinnerem Djokovič, podle kterého mají mladíci jako Sinner, Carlos Alcaraz či Rune extra motivaci ho porazit.

"Je to normální, chtějí se dostat tam, kde jsem já. Každý chce můj skalp, Jannik ho dnes dostal. Ale já jsem spokojený s tím, jak jsem bojoval," dodal rodák z Bělehradu.

V Turíně Djokovič absolvoval už druhou tříhodinovou bitvu. Tu první proti Runemu v neděli zvládnul a získal jistotu, že v čele žebříčku ATP zahájí jubilejní 400. týden a poosmé v kariéře přezimuje jako světová jednička.

Na Turnaji mistrů šestatřicetiletý Srb startuje pošestnácté v kariéře a potvrdil mizernou bilanci ve svých druhých zápasech (8:8). Dosud jedenáctkrát, z toho třikrát navzdory porážce ve druhém vystoupení, postoupil do semifinále. Pokud by letos dokázal navázat na svá vítězství z let 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022, překonal by v počtu triumfů Švýcara Rogera Federera.

Za posledních 17 let Djokovič chyběl na Turnaji mistrů jen na konci roku 2017, kdy pro něj sezona skončila už ve Wimbledonu kvůli zranění pravého loktu. Devět z posledních deseti startů proměnil minimálně v postup ze skupiny. Letos si semifinále zajistí v případě čtvrteční výhry 2:0 nad Hurkaczem, jinak bude potřebovat pomoc od Sinnera v zápase proti Runemu.

V odpoledním duelu Tsitsipas vzdal Runemu a před posledním duelem ve skupině ho nahradí Polák Hurkacz.

Pořadí skupin dvouhra | Pořadí skupin čtyřhra


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
dadaft
on by mohl být takový nový Del Potro ,,,,,,,, dlouhán, který sice sám nepatří mezi Big playery, ale dokáže s nima hrát fantastické zápasy a někdy je i porazit,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a rozhodně má na to, aby někdy nějaký vyhrál GS
Reagovat
woody
ba naopak, tenhle kluk vyrůstá mezi velké playery
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Krisboy
Hlavně ať po DelPotrovi nemá zdraví!!!
Reagovat
Pe3k
JMDP vyhrál v 19 US open kdy porazil Nadala 3:0 a pak Federera 3:2.
Reagovat
Nola
vcerajsi zapas bol kvalitny, vyhral Jannik, ktory si pre to siel, bol odvaznejsi, o buducnost tenisu je urcite postarane
Novak si prehral servis zo 40:0 LOL, zacina mi niekoho pripominat.....

co sa kvality tyka, tak zatial 3 zapasy boli velmi pozeratelne, snad kvalita vydrzi do konca a nikto uz neskrecuje.... ked si spomeniem na otrasne podmienky vo WTA TM a k tomu lietanie kanarov na pockanie, tak to je ako nebe a dudy
Reagovat
aligo
Věřím, že kdyby chlapy hráli kdysi v tramtárii na hrbolatém kurtu, kde je každý odskok jiny, tak by se to na jejich výkonu také podepsalo... ten kdo by si nejrychleji zvykl by suverénně vyhrál.
Reagovat
Nola
ja o voze, ty o koze....

WTA v minulosti organizovalo TM v hale, aspon co si spominam, dnes hraju kdekolvek, pod holym nebom, nech ide cele vedenie WTA do haja, vzdy som si rada TM pozrela, tento rok tak nejaky zaznam.... ak budu takto pokracovat, tak si nezarobia ani na slanu vodu, ved kto by sledoval zapas, ktory sa hra 2 dni ?
Reagovat
aligo
blbě jsem pochopil tvuj komentář
Reagovat
MM66
Nikdy jsem Djokovičovi moc nefandil, ale včera byly podmínky pro něj hodně těžký, taky jsem na takovéhle úrovni neviděl, že by aut více než 5 cm při servisu nezaregistroval hlavní rozhodčí ( v zápasu minimálně 2x)...
Reagovat
Pe3k
První zápas byl skreč a tím pádem zklamání, takže bylo na místě, aby druhý mač byl pořádný a tak se i stalo

Všechny tři sety byly vyrovnané, nešlo odhadnout kdo vyhraje. Janek měl velkou podporu domácího publika, chvílemi to bylo jak na fotbale
DJokobitch se tím nechal unést a ke konci třetího setu už tam předváděl divadýlko.

Ital předvedl špičkový výkon proti zkušenému a silnému soupeři a nepolevil ani v závěrečném tb. Vyzvedl bych asi jeho return, který byl velice agresivní a Novaka tím často překvapil. Krom famozního příjmu byl skvělý i na servisu. Rozhodně jeden z nejlepších zápasů jeho kariéry. Gratz.

Dneska Andrej vs Karlos a pak večer až bude Patik spát Danil vs Šáša
Reagovat
PetaM
Ten začal přehrávat už na konci prvního setu ... Pak už jen druhé a třetí dějství a nakonec velké divadelní finále. Až skončí kariéru, nemám o něj strach. Hollywood po něm skočí.
Reagovat
annah
Mohl by zfleku hrát nějakého teroristu nebo vraha. Z jeho výrazu v obličeji jde čirá negativní energie, ani úsměv mu nejde věřit. Působí na mě vyloženě nepříjemně. Ovšem klobouk dolů před jeho tenisem. Stejně ten turnaj nakonec vyhraje.
Reagovat
Mantra
souhlasím, jako člověk je to smutné pokoukání (hlavně když se mu nedaěří), ale sport, který dělá, dělá nejlépe ze všech, co tenis zatím hráli.
Reagovat
turista
Přeháníš. Žádnou negativní energii jsem tam nepozoroval. Pak si holt udělal trochu legraci z publika a zahrál si na dirigenta. A porážku zkousl dobře.
Reagovat
srnecek
Nole nevie negatívne emócie skrývať alebo potláčať tak, ako niektorí iní. Nikto neprehráva rád. A hlavne zápasy tohto typu - vypäté, vyrovnané, diváci vyhecovaní - sú na poker face veľmi náročné. Niektoré takéto zápasy končia až plačom (skôr síce u žien, ale aj Fedex to už zažil). Nole sa síce snaží, je aj viac nad vecou ako v minulosti, ale stále emočne zápasmi žije. Vie, že je lovnou zverou - a nielen pre súperov - o to je to preňho náročnejšie. Možno niekedy hrá trochu divadlo - je to predsa len (podľa správania sa mnohých fanúšikov) aj show - ale to by som mu nemal za zlé, nie je sám. Sú to veci, ktoré vyplývajú z toho, ako to celé prežíva. Keďže mimo zápasov je to - podľa pre mňa doteraz dostupných informácií - človek, ktorý si zaslúži obdiv, uznanie a rešpekt aj po ľudskej stránke - tak tie jeho výrazy, úškrny, posunky či gestá v zápasoch beriem s rezervou. A pravda je tiež, že nemá problém uznať kvalitu súpera a prejaviť rešpekt...
Reagovat
annah
K turistovi: já nemluvím o Noleho chování ve včerejším zapase, netusim, co tam předváděl, viděla jsem jen první set. Nole na mě prostě působí negativně, jen se objeví. Ať je to kdekoliv. Přesný opak Rogera. Ten byl přímo zdroj pozitivní energie. Kdyby včera stál na Noleho místě, jsem přesvědčená, že by ho publikum podporovalo stejně jako Sinnera, bez ohledu na to, ze je Janek domácí hráč.
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
aligo
Jak je možné že když Djoko a Sinner mají oba dva dvě výhry a Rune a Hurky žádnou, že není hned jasné kdo postupuje? Djoko a Sinner oba dva budou mít jako jediní ze skupiny min 2 výhry přeci
Reagovat
aligo
jasný už vím vlastně, Rune má ''výhru'' na Cipískem
Reagovat
milik254
A Djoker to má 1:1
Reagovat
turista
Tipuji, že Djokovič Hurkacze porazí a Sinner bude mít asi 3 výhry ve skupině a postoupí z prvního místa.
Reagovat
vavrinec
Jannik !!!
Reagovat
Patik
Tak snáď Sinnerové prvé poriadne víťazstvo v kariére.. Ci už porazil niekoho niekedy z big 3? Nie som si istý.. Nerespektujuce publikum bolo asi kľúčový aspekt v tomto zápase a nie hra Sinnera Nole si z publika robil ku koncu orchester.. toľko asi k zápasu..viac by ma zaujimalo však prečo traja ľudia kontrolujú jednu čiaru ktorú opakovane nevedia skontrolovať a hráč si musí sám robiť rozhodcu.. prečo sa hrá v Turíne až o deviatej večer a hráči musia hrať ešte po polnoci..prečo nezačnú posledný zápas hrať o šiestej večer ale až o deviatej (viem ze sa hrajú aj štvorhry) ? A ešte by ma zaujímalo prečo sú niektorí ludia ako zaostali keď ma na sedačke dve povinnosti sedieť potichu a nepoužívať blesk na foťáku.
Reagovat
Blondie
Není to trochu nespravedlivé? S Rogerem nikdy nehrál a Big3 přece nejsou jediným kritériem pro "pořádnou výhru".
Jinak očekávám, že s bleskem jde spíš o omyl a o automatické nastavení, co lidi nedomyslí.
Reagovat
Patik
Niesu kritérium ale pozri ako sa mladí tvária keď porazia Big3 ci Djokovica alebo Nadala a pozri si reakcie keď porazia nejakého rovesnika.
Reagovat
Patik
Keď už teda sa stane omyl dobre človek sa po zabudne rozhodca žiada ľudí aby si vypli blesk človek by si povedal ze aha musím si dat teda nato pozor ale nie rozhodca už takmer pri prvom servise zápasu upozorni na blesk a ľudia sú ďalšie dva sety ako paparazi.
Reagovat
vavrinec
Kdo že je současná BIG 3 ? Medvedeva určitě porazil.
Reagovat
Patik
Medvedev je síce ťažký oriešok ale nemá 24 gs.
Reagovat
vavrinec
To jistě nemá, ale kdo je tedy současná BIG3 pane ? Psát o té "minulé", v souvislosti s Jannikem je asi poněkud nesmysl.
Reagovat
Blondie
Reagovat
annah
Ja myslim, ze výraz BIG3 zůstal jako historický pro trio Roger, Rafa a Nole. Vzhledem k poctu GS a dalsich vyher, ke kteremu se jeste dlouho nikdo nepřiblíží ani na kilometr.
Reagovat
vavrinec
S tím bych souhlasil, ale proč zmiňovat BIG 3 v souvislosti s Jannikem ? S Federerem se v podstatě nepotkal, s Nadalem asi ano, ale v době kdy teprve rostl do špičky a jediný, s kým soupeří je Novak. Takže chtít po něm víc, než dobré výsledky s Novakem je absurdní.
Reagovat
Patik
V súčasnosti už Big3 neexistuje sú len hráči ktorí proti sebe vedú vyrovnané alebo ťažké zápasy.. rutinné zapasy..už tam niesu zápasy ktoré sú snom každého mladého hráča teda vlastne sú pokiaľ je tam Djokovic..a Sinner ho včera prvýkrát porazil podľa mňa tá vyhra ma väčšiu hodnotu ako ktorákoľvek iná ktorú v živote dosiahol.
Reagovat
Patik
Prečo nezmysel keď taky Carlos Alcaraz sa začína považovať ľuďmi ešte teraz ako ďalší rival Djokovica a aj s Nadalom hral a ešte možno bude hrať zápasy.
Reagovat
Krisboy
Jeden o voze, druhý o koze.
Reagovat
Orgasmator
Tak proti Novakovi hráli nejen lajnový rozhodčí, kteří nehlásili míčky 1 stopu v autu od Sinnera , páska při servise byla snad vypnutá a to nesportovní publikum netřeba snad ani komentovat ... Jinak to byl pěkný zápas, na celkové míčky fifty:fifty!
Reagovat
turista
Tak nějak. Nakonec rozhodl tiebreak, který se Novakovi nepovedl a Sinner ho zvládl perfektně. Gratulace Sinnerovi! Porážka holt ke sportu patří.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist