Veselý si v Umagu první výhru nepřipsal, neuspěl ani Hájek proti Robredovi

23. 7. 2013, 18:11
Aktuality 19
ATP UMAG - Čeští tenisté si tento týden na okruhu ATP nepřipíšou ani jednu výhru. V chorvatském Umagu se vstup do turnaje nepovedl Janu Hájkovi, který nepřekvapil proti nasazenému Robredovi, ani Jiřímu Veselému, který proti Rakušanu Haideru-Maurerovi neúspěšně usiloval o premiérovou výhru.
Jiří Veselý (© prosperitaopen.cz)

Už včera v prvním kole turnaje ve švýcarském Gstaadu vypadli Lukáš Rosol a Jan Hernych, dnes v chorvatském Umagu rovněž ani set neuhráli Jan Hájek a Jiří Veselý. A když se Tomáš Berdych a Radek Štěpánek už připravují na americké betony, nezůstal tento týden na podnicích ATP ve dvouhrách žádný český tenista.

Jiří Veselý začínal sezonu jako hráč třetí světové stovky, letos ale vyhrál tři turnaje Futures, dva challengery, na French Open si díky úspěšně absolvované kvalifikaci odbyl debut v hlavní soutěži grandslamu i turnaje ATP zároveň a začátkem července se už posunul mezi stovku nejlepších tenistů světa. 

K 20. narozeninám pak dostal dárek od pořadatelů turnaje ATP 250 v chorvatském Umagu, kde mu organizátoři dali šanci startovat na divokou kartu. Příbramský rodák se dočkal i hratelného losu, neboť dnes čelil 96. hráči žebříčku Andreasi Haideru-Maurerovi, kterého zdolal letos v Ostravě cestou za prvním challengerovým titulem. 

I v Chorvatsku byl zkušenějšímu Rakušanovi vyrovnaným soupeřem, především vinou šest ztracených servisů ale na dobrý výsledek nemohl pomýšlet. V prvním setu Veselý nepotvrdil brejk na 3-2 a prohrál 4-6. Ve druhé sadě pak v úvodu dvakrát sebral Haideru-Maurerovi podání, znovu však brejky potvrdit nedokázal. Za stavu 3-5 se ještě dokázal do utkání vrátit brejkem, jenže následná další ztráta servisu znamenal konec zápasu i nadějí na první úspěch na turnaji ATP.

"Bohužel někdy se to všechno podělá a nic nejde podle představ. Moc mě to mrzí, že jsem nebyl schopný predvést svou hru. Nezbývá nic jiného, než na to co nejrychleji zapomenout a připravit na další turnaj v Liberci," napsal Veselý na Facebook.

V srpnu se už dvacetiletý tenista bude připravovat na US Open, kde má zajištěn start v hlavní soutěži. Představit by se měl na challengerech a generálku by pak měl absolvovat týden před startem posledního grandslamu sezony ve Winston-Salemu.


Jan Hájek minulý týden překvapil svými výkony v Hamburku, kde prolétl kvalifikací, porazil čtvrtfinalistu Wimbledonu Lukasze Kubota i Lotyše Ernestse Gulbise a prohrál až ve třetím kole s Rogerem Federerem. V Umagu ale druhé kolo ze své až dosud jediné návštěvy z roku 2010 nezopakuje. 

Devětadvacetiletý rodák z Olomouce nedokázal překvapit pátého nasazeného Tommyho Robreda. Španělovi dokázal jen jednou sebrat podání a prohrál hladce 3-6 2-6.

- ATP 250 UMAG -
(Chorvatsko, antuka, 480.705 eur)
úterní výsledky (23. 07. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Robredo (5-Šp.) - Hájek (ČR) 6-3 6-2
Haider-Maurer (Rak.) - Veselý (ČR) 6-4 6-4
Kližan (6-SR) - Lorenzi (It.) 6-2 6-1
Kavčič (Slovin.) - Mayer (7-Něm.) 6-7(5) 6-0 7-5
Berlocq (8-Arg.) - Topič (Chorv.) 6-0 6-1
Bedene (Slovin.) - Westerhof (Niz.) 6-2 6-2
Montaňés (Šp.) - Lajovič (Srb.) 7-6(3) 6-1
Troicki (Srb.) - Veič (Chorv.) 7-6(6) 6-1
Monfils (Fr.) - Pavič (Chorv.) 7-5 6-2
Zeballos (Arg.) - Čorič (Chorv.) 6-7(5) 6-4 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Fandina
vede Challenger tour ATP žebříček viz odkaz.
http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Challenger-Rankings.aspx
Reagovat
slacker
To by se vazne mel na ATP turnaje vykaslat do konce roku a har jen challabgery, takova sance byt prvni :-))
Reagovat
Fandina
Příští týden by měl hrát v Liberci.
http://www.ltkliberec.cz/cz/atp-svijany-open/uvod/novinky
Reagovat
Frick
Vesely-Haider Maurer 4:6 4:6... Bohuzel nekdy se to vsechno podela a nic nejde podle predstav. Moc me to mrzi, ze jsem nebyl schopny predvezt svoji hru! Nezbyva nic jineho, nez na to co nejrychleji zapomenout a pripravit na dalsi turnaj v Liberci.
Reagovat
darek.vrana
Nevadí, možná zaplatil nováčkovskou daň. Ale zatím má čas. Upřímně řečeno, vůbec jsem nečekal, že level challengerů přeskočí tak rychle. Ještě v březnu hrál futures, psalo se tady hurá na challengery, a já myslel, že se na nich může plácat třeba dva roky, než prorazí. A uplynuly 4 měsíce a je zase o level výš...
Reagovat
Frick
Asi dost podání nešlo, co? Brejk ve 2. setu na 3:5, pak se ještě zachrání re-brejkem, aby nakonec prohrál 4:6...

Trochu zklamání, nějak nejsme zvyklí na to, že by Jirka vypadával v zápasech, kde je kurozvý favorit. Nebude ho to stát TOP 100?
Reagovat
PetaM
V Live rankingu je 96 ...
Reagovat
slacker
To ma s toho ze se tem ATP tornajum zbytecne vyhejbal, uz to mohl mit odbite tyhle porazky driv aspon o mesic
Reagovat
Frick
Tyhle hráče potkával i challengerech...
Reagovat
slacker
a neni lepsi s nima prohravat na challengerech a vyhravat na ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by s nimi prehrával na challengeroch, nehrával by ATP turnaje.
Logika niektorých ľudí je fakt na zamyslenie :)
Reagovat
slacker
Takze se na tu svoji logiku podivej obracene. Ti co s nim prohrali na challengeru se na ten ATP taky dostaly :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Dostať sa na turnaj v Umagu nie je žiaden úspech, cut je žalostne nízko aj na 250-tku, tu ide o niečo iné ;)
Reagovat
Nola
spojí príjemné z užitočným, vychutná krásy Istrie, okúpe sa v Jadrane, čo by za to iní dali... nestalo sa nič tragické, nie každý deň je posvietenie... dnes napr. postúpil Kližan, v poslednej dobe vypadával v 1. kole, títo chalani nemajú žiadnu konzistenciu, musia dozrieť, to je celé
Reagovat
slacker
Slo tu o sermovani "logikou", touche. lepsi vyhrat zapas na ATP nez na challengeru
Reagovat
smazaný uživatel
Niekedy je lepšie vyhrať finále challengru, ako zápas 1.kola na 250-tke :)

Jirko má ešte čas, táto prehra je úplne bezvýznamná, ako podotkol pán Vrána, v marci ešte hral Future, challengrami preletel ako víchor, táto prehra je pre neho len dobrá.

Výhrou by získal "zaprdených" 20 bodov do rebríčka, čo mu dá hocijaké štvrťfinále na challengri.
Reagovat
slacker
Ja jen rikam ze se mel uspechum na challengerech prizpusobit a naplanobvat si starty na ATP o par tydnu drive. Od Rolland Garros ma zebrzkovou pozici na ATP (aspon kavalifikace) a presto si pomalu dalsi 2 mesice planoval jen challengery
Reagovat
slacker
20 bodu za 1 kolo 250 = 3 zapasy na challengereu pokud to dobre chapu? neni to mrhani silami? kdyby vyhral hned se mu otevira vice bodu za 2 a 3 kolo, nemluve o privykani si na vyssi level protihracu.
Reagovat
slacker
Ale nechape toho, je to jen jeden zapas. Zalezi kdy se objevi na dalsim turnaji ATP a jak si povede priste
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist