Veteráni na grandslamech: Čiličova semifinálová sbírka i stařík Rosewall

14. 6. 2022, 09:45
Téma 17
Roger Federer (40), Novak Djokovič (35), Rafael Nadal (36) a Andy Murray (35). Společnost, která svědčí o tenisové jedinečnosti, přijala za svého i Marina Čiliče. Chorvatský veterán (33) totiž zkompletoval sbírku semifinálových účastí na všech čtyřech grandslamech a stal se teprve pátým aktivním hráčem, jenž na podobný počin dosáhl. Podle jeho slov to nemusí být konec: "Neříkejte to mé ženě, ale můžu hrát ještě dalších deset let."
Profily hráčů
Marin Čilič

Kdyby na letošním French Open zvládl o jeden zápas více, byl by ještě slavnější. I tak se dá v souvislosti s Marinem Čiličem hovořit o tenisové legendě. Rodák z městečka Međugorje se totiž nesmazatelně zapsal do historie tohoto slavného sportu, když jako teprve pátý aktivní hráč zkompletoval sbírku semifinálových účastí ze všech čtyř grandslamů.

Paříž mu dlouho "ležela v žaludku". Blízko byl v letech 2017 a 2018, kdy na francouzském majoru došel až do čtvrtfinále. V obou případech však neuspěl, když podlehl Stanu Wawrinkovi, respektive Juanu Martínu del Potrovi. Na rozdíl od Švýcara a Argentince, jimž jedno semifinále na turnajích velké čtyřky dosud schází, se letos dočkal a na Roland Garros dokráčel až před brány finále.

Pro srovnání: Federer se na grandslamech dostal do semifinále 46krát, Djokovič 42krát, Nadal byl ve stejné fázi majoru 37krát a Andy Murray 21krát. Mezi absolutní špičku patří i velikáni historie – Jimmy Connors (31 účastí v semifinále), Ivan Lendl (28), Andre Agassi (26) či Pete Sampras (23). Ti všichni však úřadovali dříve než Velká trojka, s níž rodák z Bosny a Hercegoviny soupeří po celou kariéru.

"Kdyby s nimi neprohrával ve čtvrtfinále a semifinále, tak určitě vyhrál víc grandslamů. Může porážet kohokoliv a udržet si vysokou úroveň po celý turnaj," pronesl na Čiličovu adresu během French Open legendární Mats Wilander. Chorvatova bilance čítá sice "pouze" šest semifinálových účastí (dvakrát na Australian i US Open, jednou na Wimbledonu a French Open), i tak jde o úctyhodný milník.

"Je to pro mě fantastický úspěch," pronesl chorvatský dlouhán s radostí po čtvrtfinálové bitvě letošního French Open s Andrejem Rubljovem, jíž ovládl 5-7 6-3 6-4 3-6 7-6(2). V boji o finále s Casperem Ruudem sice získal první sadu, na více se však nezmohl. "Odehrál jsem opravdu kvalitní první set, skvěle jsem podával, hrál agresivně… Pak se to ale začalo mírně otáčet," okomentoval Čilič porážku.

Vítěz US Open z roku 2014 se tak opět přihlásil o slovo. A jak sám říká, nemusí jít o poslední výraznější úspěch jeho kariéry. "Cítím se opravdu dobře. Na konci minulého roku jsem byl na kompletní prohlídce u doktora, který mi řekl, že mám tělo jako pětadvacetiletý," pronesl v Paříži a dodal s úsměvem: "Neříkejte to mé ženě, ale můžu hrát dalších deset let. Z toho tři, čtyři roky můžu být takto konkurenceschopný."

Pokud by se mu predikce opravdu vyplnila, mohl by zkompletovat i sbírku finálových účastí. I v tomto případě mu schází pouze Paříž.


Oproti jiným je stále "junior"
Na nejslavnějších tenisových dvorcích se však v minulosti psaly ještě zajímavější příběhy. V roce 1972 byl autorem jednoho takového slavný Ken Rosewall, který ovládl Australian Open v úctyhodném věku 37 let, jeden měsíc a 24 dní.

O 46 let později se postaral o ještě větší úspěch legendární Roger Federer, jenž se zapsal do historie jako druhý nejstarší vítěz grandslamu: v obrovské konkurenci moderního tenisového světa zvítězil v Rod Laver Areně v Melbourne ve 36 letech, pěti měsících a sedmi dnech.

K oběma "vítězům-veteránům" se čerstvě připojil také Rafael Nadal. Král antuky totiž uspěl na svém oblíbeném Roland Garros už počtrnácté, přičemž v tomto případě dva dny po svých 36. narozeninách. "Nevěřil jsem tomu, že tu budu v 36 letech zase na vrcholu. Pokusím se na to navázat a bojovat dál," pronesl Rafa krátce po posledním pařížském triumfu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

17
Přidat komentář
Marduch
https://www.google.com/amp/s/www.hola.com/us/celebrities/20220615333818/rafael-nadal-maria-perello-expecting-thier-first-child/%3fviewas=amp

smilesmilesmile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Tennisfan77
Stan the man smile
Reagovat
paddy
Big3 na odchodu, takže starší hráči za zenitem konečně mají šanci uhrát závěrečná kola, jelikož ve vrcholné formě o měli těžší

kvalita klesá, ale ve WTA je to viditelnější, kde skoro došly nejkvalitnější tenistky
Reagovat
Vlk-v-trave
vykradli holky:)
ale kdo je ukradl...?!

Asi nejakej zlodej dobytka
https://www.youtube.com/watch?v=1vkly6gGZGc
Reagovat
Vlk-v-trave
pochopitelne venku...:)
Jeho uspesnost na trave je opravdu pomalu nulova, takze zadne prekvapeni.
Reagovat
makro99
Jj, hned si vzpomněl, že to tady nějakej jouda včera předpovídal...:D nasazená kolikátka bude ten Španěl, teda Nor? 12-ka? každopádně je to krásné, že ty povrchy přece jen ještě někde hrají roli...
Reagovat
Vlk-v-trave
https://www.youtube.com/watch?v=pB_H7QBuo0Y

Kvery nastupil a Diego vystupil.
Stan - prumer na trave na to vletel a Franta vyletel.
Na toho Ruuda staci vklidu Peniston.

Cilic muze klidne hrat do 50.

Ahoj!:)

Kdyz jsem videl Draper vs. Fritz tak se mne chtelo grcat...vic znechutit... snad uz tenis nejde...
travu pomalu muzou zalit betonem...uplne zbytecne... tech par hracu... to uz nezachrani...

Brown x Kyrgios to byl asi zlaty vrchol, ted to pojede sesupem....dolu... jak po toboganu.
Reagovat
Patik
Marin sa našiel v správny čas..na Wimbledone môže byť nebezpečný..ani nieže môže ale aj bude.
Reagovat
Tennisfan77
Ten Wimbledon bude brutal, tam ty první kola mohou být extrémně "tricky", bude tam někde číhat Murray, Querrey, Kyrgios, Thiem, Čorič, teďka mladý Draper, Sock a to ještě nejsou rozdané WC.
Reagovat
Patik
Hlavne ten Thiem čo je v aktuálnej forme a obzvlášť na tráve úplne tragický..Čorič ten nič žiadna forma..Querrey už asi nie pár rokov dozadu možno..Murray ťažko povedať minulú sezónu mal tuším problém s Ottem..Kyrgios a Čilič to už je iná muzika..hlavne Kyrgios ale zase u neho človek nikdy nevie..
Reagovat
Tennisfan77
Jediná motivace Kyrgiose je být nalosován do pavouka k Nadalovi, jinak ho to nebude bavit. smile
Reagovat
Patik
Alebo k Djokovicovi..
Reagovat
Martan1
To bych se snad radši ani nedíval, nesnesl bych kdyby Rafael prohrál s tímhle tvorem! Ať radši prohraje s někým jiným, třeba s Novakem.
Reagovat
Pe3k
Thiem smile smile smile
Reagovat
brixner
Zapomněls na Vopelku!!!smile
Reagovat
brixner
A co mam asi tak řikat já...Grandslamy už ňákej ten pátek nehraju, ale to neznamená, že bych se neudržoval v kondici, vono takový sprinty přes celý sídliště, aby mě nikdo moc nespatřoval, mají taky něco do sebe! Akorát tělo se začíná vobčas chovat podivínsky, já se jednou vzbudil, vyskočil sem jako srnec, udělal svejch ranních pade kliků, ale co to? Zjistil sem, že se mi nechce na hajzl, kterej-nevim, jak vy-ráno vobčas navštěvuju, bylo mi to fakt divný a tak sem začal pátrat. No, vodkreju svojí deku a ha-trus se povaloval na pravý straně postele a spokojeně voddechoval, asi se mu zdálo vo Wimbledonu, páč byl tak divně vohnutej...Takže páni veteráni, teď se eště zubíte do kamer a mácháte pálkama, ale počkejte, až se vám dojebe metabolismus!
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist