Vítězkami květnových anket WTA jsou Halepová, Ostapenková a Venus Williamsová

16. 6. 2017, 10:40
Aktuality 11
Webové stránky WTA zveřejnily výsledky květnových anket. Hráčkou měsíce se suverénně stala Simona Halepová, jež měla ze všech tenistek nejlepší letošní antukovou bilanci. V kategorii Průlom měsíce dominovala vítězka letošního French Open Jelena Ostapenková. Hlasujícím tenisovým příznivcům se z vybraných nejlepších květnových úderů nejvíce líbil obranný lob Venus Williamsové.

Finalistky jednotlivých kategorií vždy vybírá samotná WTA. Vítězku jako obvykle zvolí samotní tenisoví příznivci. Hlasovat jste mohli do dnešního dne do 5:59 ráno našeho času, kdy bylo hlasování ukončeno.


Hráčka měsíce: Simona Halepová

Simona Halepová zakončila antukové jaro s nejlepší bilancí. Rumunka vyhrála 19 z 22 duelů. Po semifinálové účasti ve Stuttgartu úspěšně obhájila loňský triumf v Madridu, když ve finále v jednom z nejlepších zápasů letošní sezony udolala Kristinu Mladenovicovou.

Antukovou přípravu před French Open ukončila finálovou účastí v Římě, kde se v boji o titul v prvním setu zranila a nakonec Jelině Svitolinové, která byla také nominována, ve třech setech podlehla.

Na pařížské antuce prošla světová dvojka do čtvrtfinále naprosto suverénně. V něm prohrávala s Jelinou Svitolinovou už 3-6 1-5, ale nadechla se k neuvěřitelnému obratu, v tie-breaku odvrátila mečbol a Ukrajinku dorazila kanárem.

V semifinále svedla další velmi kvalitní bitvu s českou jedničkou Karolínou Plíškovou a ve finále byla obrovskou favoritkou. Až do stavu 6-4 3-0 pro Halepovou to nevypadalo na překvapení. Tentokrát se ale k obratu nadechla pozdější šampionka Jelena Ostapenková.

Halepová tak nedokázala v Paříži svůj premiérový grandslamový vavřín vybojovat ani na druhý pokus. V roce 2014 podlehla ve finále Marii Šarapovové. Pokud by letošní ročník vyhrála, mohla se stát novou světovou jedničkou. Rumunská jednička byla i tak se svými výkony spokojená.

"Ukázala jsem, že jsem novou hráčkou. V zápasech nic nevzdávám, i když těsně prohraju druhý set. Jsem na sebe pyšná, že jsem tohle dokázala změnit za tak krátkou dobu," řekla Halepová.

"Nyní si chci takový přístup k tenisu udržet, protože moje osobnost se může na kurtu projevit i negativně. Chci zůstat klidná, jelikož právě klid mi pomáhá se lépe zorientovat na kurtu, soustředit se na hru soupeřky a hrát lepší tenis," dodala.

Halepová nezačne travnatou část sezony tak, jak si naplánovala. Rumunku stále trápí zraněný kotník, jenž ohrožoval i její účast v Paříži, a proto se rozhodla vynechat turnaj v Birminghamu.

Výsledky kategorie Hráčka měsíce května
1. Simona Halepová (87%)
2. Jelena Ostapenková (9%)
3. Jelina Svitolinová (4%)

| NOMINOVANÉ |

Předchozí vítězky
Leden: Serena Williamsová
Únor: Jelina Svitolinová
Březen: Jelena Vesninová
Duben: Laura Siegemundová


Průlom měsíce: Jelena Ostapenková

Jelena Ostapenková si ke dvacátým narozeninám nadělila ten nejhezčí dárek. Talentovaná Lotyška jako první nenasazená hráčka v otevřené éře ovládla French Open, když ve finále otočila stav 4-6 0-3 proti největší favoritce Simoně Halepové. Její titul v Paříži byl zároveň jejím vůbec premiérovým.

Rodačka z Rigy oslavila své narozeniny postupem do finále. V semifinále totiž ve svůj narozeninový den vyřadila Timeu Bacsinszkou, která se narodila ve stejný den. Ostapenková v Paříži rozhodně nepatřila k favoritkám. Vždyť nikdy předtím nepřekročila třetí kolo grandslamu a v Paříži ani nefigurovala mezi nasazenými.

Díky agresivní hře ale poslala domů sedm soupeřek, mezi nimi například Louisu Chiricovou, loňskou semifinalistku Samanthu Stosurovou a bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou.

Triumf na pařížské antuce Lotyšku posunul na 12. místo žebříčku WTA a na 4. pozici letošního hodnocení pro Turnaj mistryň. Ostapenková se chce i nadále zlepšovat.

"Jsem vážně ráda, že jsem vyhrála, ale pořád chci pár věcí zlepšit a stát se ještě lepší hráčkou," řekla Ostapenková po přebrání trofeje Suzanne Lenglenové. "Budu tvrdě pracovat, abych se v žebříčku zase posunula nahoru a přidala další tituly."

"Splnil se mi sen. Myslím si, že pokud se mi na kurtu daří a dobře trefuju míč, mohu dokázat cokoli," dodala sebevědomá Lotyška a šampionka letošního French Open.

Výsledky kategorie Průlom měsíce května
1. Jelena Ostapenková (60%)
2. Veronica Cepedeová (33%)
3. Ons Jabeurová (5%)
4. Caroline Garciaová (2%)

| NOMINOVANÉ |

Předchozí vítězky
Leden: CoCo Vandewegheová
Únor: Kristina Mladenovicová
Březen: Risa Ozakiová
Duben: Darja Kasatkinová


Úder měsíce: Venus Williamsová

V květnu bylo opět z čeho vybírat. WTA zvolila pět nejlepších úderů měsíce. Z celkového vítězství v anketě Úder měsíce se v květnu raduje Venus Williamsová.

Američanka předvedla na turnaji WTA v Římě skvělou reakci a přechod z obrany do útoku, když na tvrdý forhend Garbiñe Muguruzaové, který jí mířil na tělo, zareagovala fantastickým obranným lobem, jenž přistál na základní čáře. Poté Williamsová převzala iniciativu a výměnu vyhrála.

Výsledky kategorie Úder měsíce května
1. Venus Williamsová (35%)
2. Eugenie Bouchardová (33%)
3. Barbora Strýcová (17%)
4. Francesca Schiavoneová (10%)
5. Darja Gavrilovová (5%)

| NOMINOVANÉ |

Předchozí vítězky
Leden: Agnieszka Radwaňská
Únor: Angelique Kerberová
Březen: Caroline Wozniacká
Duben: Kristina Mladenovicová

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
janek_da
kdybych chtěl tyto ankety jaksi objektivizovat, tak bych zrušil možnost hlasovat "pro" pro tenistku ze stejné země. respektive, bych tam nikde ani nedal hlášku, že nemůžou nehlasovat pro ni, aby nic netušili.

Ale od toho podobné ankety nejsou.
Reagovat
Nola
k comu sluzia tieto ankety? nejake bonusy naviac pre hracky? body do rebricka? sponzorske zmluvy?
usudzujem, ze ich cielom je iba povavit fanusikov, nic ine za tym netreba hladat
Reagovat
Dobry-den
Vyhraný GS je daleko víc než nějaký Madridy a další velká finále dohromady...
Reagovat
baggik
Samozrejme, taky jsem nejdriv nechapal, proc ma Halepova pres 80% a Ostapenko pouze 9, ale pak mi to doslo, finale Parize uz se hralo v červnu.
Reagovat
baggik
Vlastně v květnu byla pouze 2 kola.
Reagovat
bIbec
Simona 87%
Jelena 9%

:-)
Reagovat
tommr
rumunská hlasovací mašinérie je nezastavitelná ... :)
Reagovat
baggik
French open = červen, nikoliv květen. Letos se prostě hrálo později.
Reagovat
tommr
v těchto anketách se ovšem výsledky FO zohlednovaly ...
Reagovat
baggik
Jak vidis, tak hlasujici je nezohlednovali.
Reagovat
aligo
Hm kdo by tohle nečekal
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist