Vondroušová má za sebou fantastický návrat, v Adelaide zničila Němku Mariaovou. Strýcová neuspěla

14. 1. 2020, 04:21
Aktuality 63
WTA ADELAIDE - Markéta Vondroušová dnes na novém turnaji WTA Premier v australském Adelaide ve velkém stylu odehrála svůj první soutěžní zápas od loňského Wimbledonu. Dvacetiletá Češka, kterou ze hry na půl roku vyřadilo zranění levého zápěstí a následná operace, v úvodním kole za hodinu hry zničila lucky losera Tatjanu Mariaovou. Neuspěla naopak Barbora Strýcová, jež nestačila na kvalifikantku Bernardu Peraovou.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová měla loňskou sezonu parádně rozjetou. Dvacetiletá Češka se dostala do finále v Budapešti a Istanbulu a hlavně senzačně i na grandslamovém French Open.

Jenže rozlet 20leté Češky, která pokukovala i po debutu v Top 10 a případné účasti na Turnaji mistryň, zastavilo zranění levého zápěstí. Sezonu ukončila předčasně už po Wimbledonu a v září musela na operaci.

Po více než půl roce se světová šestnáctka na kurty vrátila a slavila nečekaně snadnou výhru. Na novém turnaji série WTA Premier v australském Adelaide v úvodním zápase deklasovala 6-3 6-0 Němku Tatjanu Mariaovou.

Vondroušová sice měla pomalejší vstup do utkání a pustila šťastnou poraženou z kvalifikace do vedení 2-0. Od té doby ale na kurtu dominovala, vyhrála 12 ze 13 následujících gamů a po hodině hry slavila postup.

"Na začátku jsem byla trochu nervózní, přeci jen jsem byla půl roku mimo hru. Nervozita ale rychle odezněla a jinak se mi hrálo dobře. Operovaná ruka vůbec nebolí, nijak mě nelimituje, za což jsem samozřejmě ráda," uvedla na facebooku Vondroušová.

Jednoznačné vítězství ji trochu zaskočilo. "Se soupeřkou jsem hrála jednou již minulý rok a byla to celkem bitva, takže jsem nečekala, že to půjde takto rychle," dodala šestnáctá hráčka světového žebříčku, jež je na novém turnaji v Adelaide osmou nasazenou.

O své první čtvrtfinále od senzačního tažení do finále antukového grandslamu bude usilovat proti Arině Rodionovové. S domácí kvalifikantkou se střetne poprvé.

Rodionovová, které v žebříčku WTA patří až 201. místo, ještě více prohloubila už tak alarmující krizi Sloane Stephensové. Vítězku US Open 2017, jež prohrála i druhý letošní zápas a opět nestačila na soupeřku figurující mimo elitní stovku, přehrála jasně 6-2 6-2 a připsala si teprve třetí kariérní skalp hráčky Top 50.

Sítem prvního kola naopak neprošla Barbora Strýcová, která v neděli vyhrála čtyřhru v Brisbane po boku Su-Wei Hsieh. Česká tenistka nevyužila příznivého losu a nestačila 6-7(6) 3-6 na americkou kvalifikantku Bernardu Peraovou.

Strýcové se přitom v úvodní sadě podařil skvělý obrat, když dokázala zlikvidovat manko dvou brejků, otočit z 2-5 na 6-5 a v tie-breaku měla dva setboly. Rodačka z Plzně nyní může zamířit do Melbourne, kde v pondělí vypukne úvodní grandslam sezony Australian Open.

Peraová se ve druhém kole utká se Arynou SabalenmkovouBěloruska si dnes na třetí pokus poradila se Su-Wei Hsieh, přestože s ní měla namále i tentokrát. Světová dvanáctka zvítězila 5-7 6-1 7-5, když vývoj třetího setu otočila ze stavu 3-5.

Světová jednička Ashleigh Bartyová před týdnem v Brisbane vypadla hned po prvním zápase, ten samý scénář v Adelaide nepřipustila, přestože k němu nebylo daleko. Úřadující vítězka French Open a Turnaje mistryň zdolala 4-6 6-3 7-5 Anastasii Pavljučenkovovou, proti níž v rozhodující sadě vedla 5-2 se dvěma brejky v zádech, a jako první postoupila mezi nejlepší osmičku. Ve čtvrtfinálovém souboji ji čeká Vondroušová, nebo Rodionovová.

Výhrou dnes zahájila tenisový rok 2020 Rumunka Simona Halepová. Světová čtyřka porazila 6-4 7-5 domácí Ajlu Tomljanovicovou, s níž si poradila i ve čtvrtém vzájemném duelu, poprvé však přitom neztratila set. Ve čtvrtfinále se utká se Sabalenkovou, nebo Peraovou.

• WTA PREMIER ADELAIDE •
Austrálie, tv. povrch, 848.000 dolarů
úterní výsledky (14. 1. 2020)
• Dvouhra - 1. kolo •
Vondroušová (8-ČR) - Mariaová (Něm.) 6-3 6-0
Peraová (USA) - Strýcová (ČR) 7-6(6) 6-3
Sabalenková (6-Běl.) - Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) 5-7 6-1 7-5
Ar. Rodionovová (Austr.) - Stephensová (USA) 6-2 6-2
Sakkariová (Řec.) - Ďjačenková (Rus.) 7-5 6-2
Görgesová (Něm.) - Honová (Austr.) 7-6(7) 6-3
• Dvouhra - 2. kolo •
Bartyová (1-Austr.) - Pavljučenkovová (Rus.) 4-6 6-3 7-5
Halepová (2-Rum.) - Tomljanovicová (Austr.) 6-4 7-5
• Čtyřhra - 1. kolo •
Hradecká/Klepačová (ČR/Slovin.) - Bozovicová/Marshallová (Austr.) 6-1 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

63
Přidat komentář
freeteepek
Tak Markéta narazila na soupeřku, která jí nemohla ublížit a její hra na ni platila. Byl to super zápas na rozehrání po dlouhé neaktivitě. Příště by to ještě chtělo zlepšit servis.
Reagovat
Patapuff
Pošli jí ohledně servisu nějaké instruktážní video s poznámkami co a jak by měla dělat lépe či jinak.
Reagovat
Pavol
Barbora rob niečo. Začína byť s Teba tutovka.
Reagovat
misa
V březnu 34 let, nevím, co bys chtěl.
Reagovat
Krisboy
Pavol přemýšlí jenom skrz tiket, tenis jako takovej ho nezajímá.
Reagovat
rybicka
Tím spíše by měl být v obraze.
Reagovat
Elip13
Světová jednička v deblu. Rozhodně tutovka
Reagovat
lvicek
Gratulace Markete a at se dari dal! U Marusky skoda, ale priste snad bude i trochu stesti. U Bary hodne pitoma prohra, no co se da delat. A ted koukam, co provadi ten Vesely - to je velky spatny :(. Ale zarazila me ta formulace z expresek - ze nema jisty start na AO? Copak on tam jeste muze startovat? Ja jsem myslela, ze pokud bude nejaka odhlaska, tak se tam dostane LL z kvalifikace?
Reagovat
EllNino
Startovat tam samozřejmě nebude ...to by se muselo do čtvrtka odhlásit několik hráčů, aby se tam dostal přímo, jakmile bude vylosováno, už se budou odhlášení hráči nahrazovat v pavouku LL
Reagovat
lvicek
Jo takhle, takze teoreticky by porad mohl, i kdyz uz se hraje kvalda, pokud by se ted jeste nekdo odhlasil? To je zajimave...
Reagovat
EllNino
já ani neví, jestli je tam Jiří vůbec přihlášen, ale teoreticky je to tzv. MDO (main draw only), když se odhlásí tedy 2 tenisté do čtvrtečního losu, mohl by hrát, pokud je přihlášen
Reagovat
Ondřej.Jirásek
je to tak, pokud se odhlásí ještě dva hráči, tak je v hlavní soutěži. pokud se do ní nedostane, bude hrát v Bangkoku i v příštím týdnu.
Reagovat
misa
Je jasné, že takový borec jako je Jirka se nebude ponižovat kvalifikací, divím se, že mu nedali WC.
Reagovat
Fandina
Jj, do kvalifikace se nehlásil, do MD ano. Takže když se odhlásí ještě dva. Bude na AO hrát.
Reagovat
EllNino
Konečně se dostávám k hodnocení zápasu ... Nasťa opět měla spoustu šancí, ale jak je u ní bohužel zvykem, prostě se na závěr po ... ale jinak musím říct, že se mi její hra začíná zase líbit, bohužel u ní je to pořád stejné ... slušný první set a postupná ztráta koncentrace ...

Teď ji čeká asi pád, protože čtvrtfinále AO bude těžké obhájit, navíc v tom počasí to bude ještě větší loterie než normálně

Ash ale není rozhodně v nějaké oslnivé formě ... a já si přeju, ať Markéta porazí Rodionovu a pak se utkaj spolu, mohl by to být velice dobrý zápas
Reagovat
smazaný uživatel
https://sport.aktualne.cz/tenis/proc-cekame-az-se-neco-stane-tenistky-v-melbourne-zuri-v-zap/r~80fa711a369f11ea8d520cc47ab5f122/
Reagovat
RF46
Je asi blbost tam hrat :(
Reagovat
lvicek
Ja jsem docela zvedava, jak tam vubec chteji grandslamovy turnaj odehrat. To aby zacali shanet vsechny telocvicny siroko daleko...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak.
Reagovat
tommr
na AO mají tři hlavní kurty se střechama takže jde jen o to zvládnout ten první týden. Ve druhém týdnu už by to bylo v pohodě ...
Reagovat
smazaný uživatel
A kvalifikaci
Reagovat
Kozoroh
+ 8 kurtů s pevnou střechou. Nějak bude AO 2020 odehráno.
Reagovat
lvicek
Jen tak mimochodem - ta strecha pomuze hodne? Maji tam klimatizace s nejakymi filtry? Protoze neco dychat musi, tak si jen rikam, jak hodne to pomuze. Kazdopadne jestli maji 8 kurtu s pevnymi strechami, tak proc neni ta kvalda tam?
Reagovat
EllNino
no do těch hal se nevejdou diváci, takže si myslí, že to je hlavně proto ...
Reagovat
lvicek
Na tu kvaldu už je tam tolik diváků? Tak holt se musí organizátoři s tím nějak popasovat no.
Reagovat
tommr
v každý GS kvalifikaci je k vidění spousta zajímavých utkání ...
Reagovat
dadaft
Markéta -- vypadá to, že je pěkně hladová po tenise :-)), už se těším, až to ze záznamu zkouknu. Snad to půjde, jako by pauza vynucená zraněním nebyla. A doufám, že dojde na zápas s Barty...

Bára -- tahle porážka bude z těch, které zas tak nebolí.... je čas se přesunout tam, kde to brzy vypukne...

Marie -- pro Bellisovou je to nesmírně cenné vítězství, mnohem cennější než pro Marii, kyby vyhrála........... a Marie je hodná holka a C.C. to určitě moc přála, přece jen se vrací po hrozně dlouhé době............ ale vážně - jestli jsem to pochopil, podobně jako Petra Marie ke konci dost fyzicky odpadla ..... to se obzvlášť v Austrálii občas stává i profíkům, stačí jen trošku podcenit pitný režim, přísun minerálů apod. a ve spojení třeba s narušeným spánkovým rytmem je to hned... Mělo by to být něco podobného, protože kondičně na tom nemůže být na začátku sezóny tak špatně, aby nevydržela tříseťák...
Reagovat
tommr
Marie odpadla spíš psychicky - ta ztráta druhýho setu jí dost nalomila. Navíc měla MTO (něco s nohou) a v závěru zápasu už se tak dobře nepohybovala ...
Reagovat
dadaft
měla teda namále, ale v závěru třetího setu to nejdříve pohnojila, aby následně předvedla čtyři nekompromisní gemy a vyhrála.
zajímavý zápas...
Reagovat
dadaft
mělo být zvlášť
Reagovat
Patapuff
"pro Bellisovou je to nesmírně cenné vítězství, mnohem cennější než pro Marii, kyby vyhrála" Mám za to, že pro Bellis je vítězství v zápase s takovouto soupeřkou povinností. Její herní potenciál je jinde než je tomu u Bouzkové. Bouzková je dříč, což samo o sobě nestačí, ale Bellis to má v ruce (to prokázala již v mládežnických kategoriích). Bohužel ji zabrzdilo, a to na dlouho, zranění.
Reagovat
dadaft
pomalu se vrací téměř po dvou letech, nic jako "povinnost" neexistuje, bych řekl. .......... aniž bych zpochybňoval potenciál Bellis.
Reagovat
Patapuff
Domnívám se, že "nějakou povinnost, že tohoto, potenciálem slabšího, soupeře bych měl porazit" každý hráč někde uvnitř cítí.
Reagovat
sojka1
pokud je to skutecne hrac, jde na kurt vyhrat vzdycky... :-)) jinak nesouhlasim, navrat neni standardni situace...
Reagovat
Patapuff
Já o voze, ty o koze. Psal jsem o nějakém vnitřním přesvědčení, že soupeřův potenciál je menší než můj. To, jestli chci nebo nechci vyhrát s tím nesouvisí. Chci vyhrát nad soupeřem s větším i menším herním potenciálem (s tím druhým pak
rozhodně nechci prohrát, neboť cítím, že je mojí povinností nad ním vyhrát).
Reagovat
sojka1
ne, ne, to je o jedoucim vlaku... :-))
Reagovat
misa
Bellis má určitě chráněný žebříček, takže má šanci ještě na řadě turnajů. Navíc jako Američance jí jistě rádi dají na některých turnajích WC. Marii když vypadnou body za Toronto, tak je zase mimo první stovku a přímou účast na grandslamech. Proto potřebuje každou výhru.
Reagovat
tommr
druhej set už byla jasná záležitost pro Američanku. Bára už v singlu moc nestíhá a měla by se víc soustředit na debla ...
Reagovat
EllNino
vždyť se na něj soustředí :)
Reagovat
tommr
no v Adelaide hraje jenom singl stejně jako Hsieh a obě vypadly už v prvním kole. Kdyby si místo toho střihly debla tak mohly mít další titul ...
Reagovat
EllNino
upřímně moc nevím, proč do Adelaide obě jezdily, musely toho mít po minulém týdnu docela dost ... ale tak prohraný zápas taky zápas ...
Reagovat
tommr
no to teda nevím. Bára promarnila v prvním setu dva setboly a Hsieh dokonce měla Sabalenku na lopatě když ve třetím vedla 5:3 30:0. Takový prohry hráčky musí psychicky zdeptat ...
Reagovat
EllNino
myslím že Bára za 20 let kariéry prohrála tolik zápasů, že kdyby měla mít takové myšlenky po každé prohře, tak s tím po roce sekne ... prostě se zvedne a jde dál, navíc když je před ní milovaný GS v Melbourne
Reagovat
aligo
Jsou strašný.... kéž by byly zase ty starý....
Reagovat
Frick
Jako Vysledky.cz chyběj?
Reagovat
d@ve
Máš na výběr jiné. ;)
Např. https://www.livescore.in/cz/tenis/
Reagovat
jirkaS
Šarapová končí s tenisem :_-(
Reagovat
Nenela
Kde to ctes?
Reagovat
jirkaS
mluvila o tom v rozhovoru
na exhibici v Kooyongu
Reagovat
Mantra
mě chybět nebude
nic nenabízí ani cukrátka nejím a tak pěkná není
Reagovat
Jon61
jj Okruh je plný mladších, hezčích, méně arogantních a hlasitých tenistek :)
Reagovat
tommr
další napínavá česko-americká bitva a opět má bohužel navrch Američanka. Báře se sice v prvním setu podařilo smazat manko dvou brejků, ale totálně pohnojila závěr TB ve kterým trestuhodně přišla o vedení 6:4 ...
Reagovat
Jon61
Bára mohla přistřihnout Brka, ale kiksy se připravila o set.
Reagovat
EllNino
Z 2:5 nakonec TB, 6:4 a nic z toho :/
Reagovat
bIbec
Tak snad se z toho Tatjana brzy dostane z toho zničení.
Reagovat
tommr
no ve druhým setu vypadala Němka opravdu zničeně ... :)
Reagovat
Frick
Tedy Markéta sice byla favoritkou, ale určitě ne drtivou. Otázka, zda tento vysoký kurz byl prioritně z důvodu víry v kvalitu Táni nebo z důvodu nedůvěry pro (jakkoliv elitní) tenistku, co se vrací po komplikovaném zranění.
Reagovat
Pavol
Tenista - tenistka po zranení je vždy lotéria. Zásadne vynechávam.
Reagovat
tommr
nerozehraná Markéta sice přišla hned na úvod o servis, ale pak se chytla a v závěru už naprosto dominovala. Slibnej úvod a ani další soupeřka by pro ní neměla být velkou překážkou ...
Reagovat
EllNino
Los za odměnu, nechápu, jak se s touhle hrou může Tatiana Maria držet ve stovce ... krom trávy je prakticky nekonkurenceschopná, a když se najde soupeřka, která nedělá chyby, poctivě jí vrací ty její slajzy a občas přitvrdí, je ráda, že uhraje pár her ... sice vedla 2:0, ale to bylo vše

Je skvělé vidět Markétu opět na kurtech, půl roku byla strašně dlouhá doba, ale asi až další zápasy ukážou, jak na tom Markéta je, i tak je vidět, jaký talent v ní dřímá a že i bez zápasové praxe dokáže vyhrát zápas

Další kolo to vypadalo na Angie/Sloane, ale Angie se dostala na nasazené místo za Petru a Sloane je už skoro pul roku úplně mimo

Takže Arina Rodionova, výsledek 6:2 6:2 sice budí respekt, ale víme, jak to teď Sloane plácá ...

Nepodcenit, ale snad toho losu Markéta využije, na Premier turnaj opravdu schůdný
Reagovat
Mantra
vím co jsi chtěl napsat, ale "je prakticky nekonkurenceschopná" znamená naprostý opak :-D
Reagovat
EllNino
jakto ... není konkurenceschopná ne? :)
Reagovat
ttopi
Obojí má význam stejný, ale tato druhý verze zní lépe.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist