Vondroušová si v Linci o titul nezahraje. V semifinále podlehla Potapovové

11. 2. 2023, 16:24
Aktuality 24
WTA LINEC - Markéta Vondroušová v hale v Linci čekání na celkově 6. finále a první od olympiády v Tokiu 2021 neukončila. V semifinále 23letá Češka i vinou 45 nevynucených chyb poprvé ve třetím vzájemné duelu nestačila na Anastasii Potapovovou, které podlehla 1-6 7-6 3-6.
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Markéta Vondroušová loni kvůli operaci zápěstí půl roku nehrála, na podzim se však stihla na kurty vrátit a na menších turnajích a v Billie Jean King Cupu se rychle dostala do zápasového tempa. Ve dvouhře měla bilanci 8-2 a ve čtyřhře 10-1.

V solidních výkonech pokračuje i v úvodu nové sezony, když na všech třech turnajích vyhrála minimálně dva zápasy a tento týden v Linci dokonce poprvé po 12 měsících postoupila do semifinále turnaje WTA. V něm už ale ztroskotala.

23letá rodačka ze Sokolova poprvé nestačila na o dva roky mladší Anastasii Potapovovou, které ve dvou duelech před čtyřmi lety vždy nadělila kanára a vyhrála hladce ve dvou setech. V Rakousku ale zaspala začátek utkání, spáchala 45 nevynucených chyb při pouhých 24 winnerech a prohrála 1-6 7-6 3-6.

Po jasně prohraném prvním setu si česká tenistka v tie-breaku druhé sady vynutila rozhodující dějství. V něm prohrávala 1-4 a 15-40 při svém podání, pak však získala 10 z 11 fiftýnů a nadechla se k obratu. Jenže rebrejk nepotvrdila, prohrála 7 z 8 posledních výměn a turnaj pro ni skončil.



Vondroušová marně usilovala o své šesté finále. Naposledy s v něm zahrála na olympiádě v Tokiu 2021, předtím neuspěla ve finále Roland Garros 2021. Jediný titul slavila hned při finálové premiéře již v roce 2017 v hale ve švýcarském Bielu.

21letá Potapovová v Linci zdolala i svou třetí soupeřku po třísetovém boji a popáté v kariéře a poprvé v hale postoupila do finále turnaje WTA. 

"Jsem neuvěřitelně šťastná, slovy to nejde popsat. Proti žádné soupeřce se tu nevzdávám a pořád věřím, že můžu vyhrát. To je asi důvod, proč ty těžké zápasy zvládám," radovala se Potapovová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.


Jediný titul Potapovová slavila loni v dubnu na antuce v Istanbulu. O druhý triumf se utká se v neděli utká Petrou Martičovou (h2h 1-1). 

32letá Chorvatka si ve večerním semifinále poradila s nejvýše nasazenou Řekyní Mariou Sakkariovou, kterou porazila na třetí pokus. Světovou sedmičku zdolala po obratu 3-6 6-3 6-4 a zaznamenala svůj osmý skalp hráčky Top 10, z toho čtvrtý za posledních osm měsíců. 

Bývalá světová čtrnáctka Martičová postoupila do finále pošesté v kariéře a poprvé v hale. Usilovat bude o třetí titul a první mimo antuku.



 

• WTA 250 LINEC •
Rakousko, tv. povrch / hala, 259.303 dolarů
sobotní výsledky (11. 02. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Potapovová (8) - Vondroušová (ČR) 1-6 7-6 6-3
Martičová (6-Chorv.) - Sakkariová (1-Řec.) 3-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
vergus
Markéta dneska byla bohužel hodně pasivní a nedokázala využít Nastiny blikance ke konci zápasu. Na druhou stranu se ale vyhla svojí nemesis Martič ve finále, což by jí úplně nepřidalo na sebevědomí smile
Reagovat
lvicek
Nevim tedy, jestli prohrat o kolo driv ji nejak na sebevedomi posili...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nezhoršila si h2hsmile
Reagovat
vergus
No její finálová bilance není nic moc, nemusí si ten blok v kombinaci s Martič prohlubovat
Reagovat
A211
Tento týden ukazuje že naše tenisové dámy se v přípravě vykašlali na kondici rád bych se mýlil.
Reagovat
hanz
A ony kondicí někdy překypovaly? Ať vzpomenu na Kvítí, Plíškovic či další, tak v tomto vždycky za ostatními zaostávaly. Lepší to není ani u Vondroušový, Muchový apod.
Reagovat
A211
Byly doby kdy to Kvitová, Krejčíková, Šafářová a hlavně B.Strycova dovedli zápas ubojovat a to bez kondice, síly a obratnosti nejde.
Reagovat
Torn
Tak Strýcová a Šafářová musely své nedostatky něčím kompenzovat. Ani jedna nemá servis nebo forhend jako Kája nebo Petra. A s tou kondicí u Petry bych hooooodně váhal. :D
Reagovat
hanz
Kvítí je zralý posledních pár let o jednom vyhraném zápase na ručník, dřív to bývalo po dvou-třech.
Reagovat
Dobry-den
Nastěnka s tou protivnou Češkou pěkně vyběhla. Když ještě zapracuje na psychice, může být hodně dobrá. :)

Naopak Markéta potvrdila, že je dlouhodobě hodně přeceňovaná hráčka. Podívejte na ty kurzy na dnešní zápas. smile
V předchozích zápasech se jí to vyhrávalo proti kdejakým nulám. Ještě včera jsem psal, ať jí dají pořádnou soupeřku. No a ani to nemusela být žádná hvězda, stačí průměrná hráčka a Maky se hnedka pakuje. smile
Jako do té padesátky se třeba ještě časem vrátit může, ale do úplné špičky nebo na vyhrávání titulů to s jejím neprofesionálním přístupem a křehkou psychikou nikdy nebude. Sorry jako. smile
Reagovat
hanz
Souhlas, zlatou ruku na dropshoty možná má, ale s tím se nedá vyhrávat pořád.
Reagovat
EllNino
Prijde mi, ze ji to staci, jezdi po turnajich, drzi se ve stovce, ale nema tu ctizadost a to se projevi v tech tesnych zapasech, viz zapas s Lindou na AO, ktera cilevedomosti prekypuje a to zakryva herni nedostatky
Reagovat
hanz
Tak tak, přesně takhle to bylo i na OH, s Ujvanckovou apod. Není tam touha rvát se. Takže tenistka k ničemu.
Reagovat
EllNino
to jsem neřekl :))
Reagovat
Pavol
Išla na ňu jej vlastnou zbraňou. Kopce. smile
Reagovat
Fransoas
Proti takto uřvaně Rusce,která hrála jakoby o " život " a vše jí vycházelo,to bylo hodně složité.Hrála nad svoje možnosti a jěště přiriskované míčky jí vycházely - řezala do toho jako splašená.Byla rozhodně lepší na servisu a nenapáchala tolik nevynucených chyb.Svoje emoce ovšem nedokáže eliminovat.Škoda že se to Markétě nepodařilo otočit.
Reagovat
hanz
Zetkařku taky nerad, ale co jsem měl možnost vidět, tak Vondrouška totálně zpruzená, přitom to měla ve třetím docela fajn rozehraný potom, co jí brejkla. Zetkařka už vypadala odpadle, jenže Vondrouška se nenechala zahanbit a vyházela za stavu 3:4, 30:0 čtyři lehký míče za sebou. Takže asi tak k výkonu Zetkařky.
Reagovat
com
vyděláno na nový tetování má - takže z její strany určitě spokojenost smilesmile
Reagovat
tommr
Markéta mě hodně zklamala. Takhle se toho turnajovýho vítězství nikdy nedočká ... smile
Je ale taky třeba sportovně uznat, že Potapova dneska podala vynikající výkon a vyhrála zaslouženě. Takhle dobře jsem jí ještě hrát neviděl ...
Reagovat
hanz
Potapka byla labilní jako obvykle, ale Vondrouška znechucená na maximum, podle toho to taky dopadlo. Koncovka třetího setu jasným příkladem.
Reagovat
tommr
Markéta nezvládá závěrečná kola turnajů psychicky a nedokáže se plně koncentrovat na hru od začátku až do konce. Bud jí uteče začátek nebo odflákne konec a někdy obojí jako to předvedla dneska. Proto má jen jeden malej titul z doby kdy byla ještě juniorka a u toho už asi zůstane ... smile
Reagovat
hanz
Tak tak, léta běží a jiné to už nebude. Servis nezlepšila, bekhend taky ne, sílu nemá a soupeřky už nemá čím překvapit. Je jim jasné, že to stačí hrát do bekhendu a chyba stopro přijde. Svého potenciálu nevyužila a myslím, že už ani nevyužije.
Reagovat
elsky
Prostě tenis neumí a ani se přitom uvolněně neusmívá. Proč na to tedy koukáte? smile
Reagovat
Torn
Taky to tak vidím. Minimálně to finále byla povinnost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist