Vykašli se na tenis a studuj, zrazovali ji. Teď je Fernandezová ve finále US Open

10. 9. 2021, 11:13
Aktuality 45
Leylah Fernandezovou od profesionální tenisové kariéry zrazovali a nabádali, aby se věnovala studiu. Kanaďanka se odradit nenechala a v sobotu bude v devatenácti letech jednou ze dvou překvapivých finalistek grandslamového US Open.
Profily hráčů
Leylah Fernandezová

Dcera bývalého ekvádorského fotbalisty a Filipínky, která se narodila v Montrealu, byla v sedmi letech vyřazena z tenisového programu v Quebeku. "Hodně lidí mně, mé rodině a mým snům nevěřilo," řekla Fernandezová po semifinále ve Flushing Meadows. "Opakovali, že ze mě profesionální hráčka nebude, že bych měla skončit a studovat. Pamatuju si jednu učitelku, teď se tomu směju, ale tenkrát to tak nebylo, která tvrdila, že to nikdy nedokážu."

Pochybovači nakonec k úspěchu Fernandezové pomohli. "Každý den jsem si v hlavě tu frázi opakovala a říkala si, že jim dokážu, že to zvládnu a naplním svoje sny," řekla.

Trénovat ji začal otec a Leylah vštěpoval víru ve vlastní síly. "Dokola mi říkal, že můj potenciál nemá žádné hranice. Nic není nemožné a že je potřeba tvrdě pracovat a jít si za tím."

Fernandezová prožila i pár let bez matky, která odjela pracovat do Kalifornie. "Byly to těžké roky, protože v deseti až třinácti letech mámu potřebujete," vzpomínala tenistka vysoká jen 168 centimetrů. "Viděly jsme se málo, a když jsme se setkaly, tak jsem měla pocit, že je to cizí a zároveň velmi blízká osoba. Ale prožili jsme toho jako rodina hodně," dodala.

Úspěchy začala sbírat už jako juniorka. Předloni si zahrála v této kategorii finále Australian Open a o pár měsíců později získala triumf na antukovém Roland Garros. Své tenisové kvality už rozvíjí na Floridě, kde žije, a letos se v Monterrey radovala z prvního titulu mezi ženami na okruhu WTA.

Místo řečí zpochybňujících její tenisový talent sklízí pochvaly od hvězd. K postupu do finále jí gratuloval argentinský tenista Juan Martín Del Potro a přes sociální sítě třeba basketbalisté Earvin "Magic" Johnson a Steve Nash, který semifinále sledoval v hledišti. "Táta mi ho dával za příklad a říkal: Makej jako Steve Nash. Třeba si spolu zahrajeme tenis," smála se Fernandezová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
hanz
Shrnutí US ženy:
1) Potěšilo
- vypadnutí podvodnic (Benčič - OH, Sakkari - Řím)
- vypadnutí hejkalek (Saba, Vika)
- vypadnutí pusholin (Svitolina, Halep, Kerber);

2) Česká ,,esa":
- Muchová
- zklamání, neschopnost v zakončení, množství jednoduchých errorů, opětovná zdravotní indispozice.smile

- Kar. Plíškovic - kromě servisu nic moc, začíná berdychovatět a to neznačí moc úspěšné zítřky, bh jako tradičně haproval.

- P. Kvitovic - kapitola sama pro sebe, z velkohubých plánů na rok 2021 jsou jen trosky, opět vyházený grandslam, stále podává jen do bh soupeřek, které už pěkně čekají na metě, aby Kvitové zaslaly return, tím mají vyhráno.

- Kr. Plíškovic - pěkný servis, bohužel další údery o 2 třídy horší + špatný los.

- M. Vondroušovic - Spratkovité chování nezklamalo, stačilo, aby se soupeřce podařilo pár míčů, pak už to Vondroušová zabalila sama, s takovou gs nezíská, chybí zdravé naštvání a lepší údery z bh a servis.

- M. Bouzková - opět schytán brutál los, i když v jejím případě by to asi na jiný výsledek nebylo - jen přehazování sítě nestačí.

- B. Krejčíkovic - zklamání z předvedené ,,ne/hry" v duelu se Sabalenkou, absolutně nedokázala returnovat, přitom Saba byla k poražení, motory zapojila až v druhém setu a to už jaksi bylo rozhodnuto. Etudu s Muguhrůzou nekomentuju, neviděl jsem.

- T. Martincová - Dojela na program a dobře hrající Viku, šance měla, promrhala, svým vystoupením nenadchla, ani neurazila.

3) Finále
- Jsem nestranný, je mi buřt, která vyhraje, víc přeju Fernandez, páč měla daleko těžší soupeřky, Raducanu chytla trapně lehký los (nechápu proč Bradavičnatá se neodhlásila dřív, když půl roku snad ani nehraje),prověřena byla až Benčič a Sakkari.
- Podivuju se nad tím, jak Fernandez vyzrála, když dokázala prohrát i s Bouzkovou rozdílem třídy.
Reagovat
majkl005
jéééé, hanzíček smile
Reagovat
Rafaela
Prosim o objasn?ni některých sdělení:
- proč jsou Benčič a Sakkari podvodnice;

-kdo je bradavičnatá, nebo jak to říkáte;
-kdo se choval spratkovit??

Děkuji a zdravím
Reagovat
tommr
tou Bradavičnatou je zřejmě míněna Brady, která se odhlásila až po losu a v pavouku jí nahradila LL Voegele ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a jdi za svým snem nebo za tím, co tě baví!
Věc známá, ale v praxi už ne tak často provozovaná. Záleží ovšem taky na podmínkách - v euroamerické společnosti šance většinou jsou, někde uprchlickém táboře v Africe nebo někde ve slumu se šance blíží nule.
Každopádně, pokud šance je, pak kašlat na mudrlanty kolem, protože oni sami kolikrát trpí tím, že svých snů nedos?hli. Nejhorší ne, že tam, kde by měli v dětech poznat potenciál nejvíce (krom rodiny) je škola a pár zakomplexovaných vyučujících může způsobit nejednu tragedii nebo svět připravit o génia (ani Einstein od toho nebyl daleko).
I proto si přeju, aby tenhle krásný příběh Leylah, kterou jsem sledoval ještě, když to sice hezky, ale spíš přepinkávala na druhou stranu kurtu, pokračoval a aby se po utkáních často usmívala tak jako dneska v nocismile
Reagovat
Ela-fon-isi
A ještě CMV, mononukleóza ( následná dlouhodobá únava umí taky zastavit) přidejme komplikované zlomeniny, poruchy příjmu potravysmile atd atd... a je s podivem, že se vůbec někdo na vrchol, ve sportu, dostane. Ještě, že děti o tomhle neví.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, bohužel sport se už posunul za hranu psychicky i fyzicky zdravé činnosti. Výdělky jsou lákavé, ale dosáhne na ně jen zlomek hráčů/ek. Tedy je na každém, aby zvážil své možnosti a pak třeba tenisu obětoval několik let života.
Reagovat
com
Karolina ma taky jen zakladku a dotahla to az ke svetovy jednicce smilesmile
Reagovat
Nola
myslim, ze vacsina TOP hracov/hracok nema strednu skolu, ale nie kazdy si moze dovolit odignorovat vzdelanie, stredna skola ti dava vacsi prehlad, lepsiu komunikaciu.....

mna by celkom zaujimalo, ktori spickovi hraci/hracky maju aspon tu strednu.... vzdelanie sa tu dost podcenuje, ale ak neinvestujes po kariere spravne svoje zarobky, moze sa to vypomstit - vid Becker
Reagovat
Holahej
..střípky z rozhovoru..MB..ptá se redaktor Knap..

Mnozí jí říkají Maruška, což se docela hodí k její pověsti milé a zdvořilé, usměvavé a družné mladé dámy. Při osobním setkání záhy zjistíte, že pověst nelže.
Jak pokračují vaše studia?
Příští rok v květnu budu mít bakaláře z byznysu na University of Indiana. Při učení se vždycky odreaguju. Když jsem celý den na kurtu a v pět přijdu na pokoj, nechci jenom koukat na Netflix. Taky se na něj podívám, ale často uvítám jinou náplň. Mám pocit, že dělám něco pro sebe.
Jaké předměty byly nejtěžší?
Čekají mě poslední dva semestry, takže osm předmětů. Na australskou šňůru mi zbudou poslední čtyři. Teď už mám spíš volitelné ? zeměpis, španělštinu a dva byznysové. Ale těžká byla makroekonomika nebo účetnictví
Tenis. Studia. Cestování. Co dalšího ještě stíháte?
Myslím, že pro mou mysl a budoucnost není dobré věnovat se jenom tenisu. Snažím se zpestřit si život. Maluju, začínám brnkat na kytaru, chodím tancovat.
Kam? Co? Jak často?
Začala jsem minulý rok v Bradentonu, když covid trošičku polevil. Mám ráda hudbu a tanec. Ke konci sezony jsem se přihlásila na lekce a vyzkoušela valčík, tango... Asi pět klasických tanců. Chtěla jsem naučit aspoň základní kroky
Jaké sny ještě máte? Například cestu kolem světa?
Jo, ta určitě bude!
A co let do vesmíru? Na Mars?
To zase ne. Určitě ne. To bych se bála. Ale třeba na Antarktidu bych vyrazila ráda.
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/marie-bouzkova-rozhovor-us-open-cena-karen-krantzckeova-cestovani.A210911_091227_tenis_tof&h=A3D25AFB89D7C55412778855EC8E9F79
Reagovat
Blondie
Cenim si top hracu, kteri si maturu dodelali, ac se topili v uspechu a penezich. Proste to sami vnimali jako handicap.

Prachy totiz nejsou vse a nekdy je ta zakladka na nejmenovanych sportovcich bolestne znat.
Reagovat
Fandina
Vzdělání se dá kdykoli doplnit a je jedno, v kolika letech. Jestli mluvíš o Káje, tak její máma má vysokou školu, takže si nemyslím, že by u Káji měl být problém si kdykoli školu udělat, až to uzná za vhodné.
Reagovat
FerrariF50
K čemu se mučit učení se ve škole, když máš miliony a můžeš si celý život už jen užívat ? Já teda nevim jak Vás, ale mě škola a učení se fakt nebavila, většina předmětů naprosto nezajímala a třeba z nějaký literatury a tak si pamatuju minimum a tak to je se spousty předměty. K čemu by si měla dělat nějakou maturitu a pak ještě vysokou ? K čemu když je zaopatřená ona i celá její rodina naprosto královsky ? Co jí zajímá a v čem se chce přiučit snad ví a může se v tom vzdělávat ve svém volném čase jak se jí zlíbí.
Reagovat
Fandina
A proč by si nemohla školu udělat, když ji nemá. Nejde o peníze, ale o pocit.
Reagovat
tommr
to by se musela Karolína zbláznit aby po třicítce začala chodit na střední školu když jí absolutně k ničemu nepotřebuje ... smile
Reagovat
Fandina
Takových lidí je, co si dělají školy v pokročilém věku, i starší. Že ji nepotřebuje neznamená, že ji nechce udělat. Vyzkoušet si to, nejde o peníze. Jde o to to prožít.
Reagovat
Fandina
PS ... peníze se dají vydělat i bez školy, ale proč do ní nejít, že? Všechno není o penězích.
Reagovat
Fandina
Přiznám se, že já jsem vysokou nedělala kvůli penězům, ale proto, že jsem to chtěla vyzkoušet, jestli to zvládnu.
Reagovat
FerrariF50
Každý kdo na to má čas, věnuje se tomu a není uplný de.il to udělá. Dokonce i ti hloupější, třeba se kterýma jsem chodil na základku a na střední a tak tak prolejzali mají někteří vyšší a vysoké školy, přitom IQ tykve :-D To že má někdo školu, titul vůbec nemusí a taky v mnoha případech nevyjadřuje jak je člověk chytrý, jaký má IQ.
Reagovat
Fandina
A jak souvisí to, že si někdo chce udělat vysokou školu s tím, jestli je chytrý nebo jaké má IQ? Nijak. Člověk studuje i kvůli tomu, aby se něco naučil a dozvěděl.
Reagovat
FerrariF50
Chtěl jsem tím říct to, jak si psala o tom zvládnutí. Tak že pokud není člověk uplný tydýt, ví že to finančně zvládne a bude mít na to čas a bude to chtět udělat, tak to dá každý. Tady není co si dokazovat.
Reagovat
Fandina
Ale je o tom, co si dokazovat. Člověk si chce dokázat, jestli na to má, jestli je schopen školu udělat.
Reagovat
FerrariF50
99% procent lidí by s tebou nesouhlasilo, obzvláště na jejím místě s těma penězma se bude mučit se střední školou ne ? :-D Vždyť je to směšný. A že jde o pocit ? Myslíš, že má zapotřebí se roky trápit školou ? Že by to byl příjemný pocit. Vždyť je to uplný nesmysl. Pochopim ještě když je někdo šprt a nevadí mu nebo ho dokonce baví učení, že si vysokou nebo vyšší dodělá, ale lidi to dělají pro to, aby si pak našli lepší práci a měli více peněz a né pro pocit :-D Samozřejmě že když se jim to povede, tak z toho dobrý pocit mají, ale proč by se tím zabýval někdo jako Karolína, je uplně absurdní a můžu se tomu fakt jen uchehtat :-D
Reagovat
Fandina
Já být na místě Káji, tak si školu určitě udělám. Protože nejde o peníze, ale o to, aby člověk vyzkoušel všechno.
Reagovat
FerrariF50
Vyzkoušel všechno :-D Nemám slov, připadá mi, že se bavím s dítětem :-D A být na místě Káji si ani nedokážeme představit, má život uplně mimo realitu obyčejnýho člověka.
Reagovat
Fandina
Má normální život, jako každý jiný. Jen je díky tomu, že hraje tenis, vykonává povolání před zraky milionu lidí víc známější, sledovaná. Ale jinak je to normální obyčejný člověk.
Reagovat
FerrariF50
A zase, život jako každý jiný nemá. Normální člověk určitě není, je to elita. Ta kdyby si na chvilku zkusila život, jaký má každý jiný a nebo dokonce ti chudší, co řeší každou korunu, tak by určitě ani sama nesouhlasila, že má život jako každý jiný :-D Normální je možná tak pro své okolí, ... pro ostatní je to mrtě bohatá celebrita a jedna z nejlepších tenistek na světě. Normální je pro každýho něco jinýho, když se budeš zdržovat jenom s lidmi co chlastaj, je normální chlastat, když co fetujou, je normální fetovat.
Reagovat
Fandina
Pro mě je normální člověk, žádná elita. Má zaměstnání, které ji baví, má rodinu, zcela normální člověk. Žádná elita.
Reagovat
FerrariF50
Normální je všechno a nic. Každopádně pokud zaměním slovo normální za dejme tomu "běžný" člověk, tak se její život nedá s obyčejnými lidmi vůbec srovnávat. Ta pokud by chtěla, si může ve své rezidenci jenom nechávat posluhovat sluhy a do konce života se nehnout z baráku. Například.
Reagovat
Fandina
A víš, že já také, já jsem v důchodu a do konce života si můžu ve své rezidenci nechat sloužit a nic nedělat, protože už jsem svoje odpracovala. Nejsem žádná elita, důchodců jako já jsou miliony.
Reagovat
FerrariF50
Tak takhle jsem to samozřejmě nemyslel, Karolíně je 29 a mohla by si s těmi penězi dělat cokoli ji napadne do konce života, spousta lidí se důchodu, do kterýho se chodí ke všemu čím dál později ani nedožije.
Reagovat
Mony
Krásný rozdíl mezi cepovanymi dečky a těmi, co sami vědí, co chteji
Reagovat
zfloyd
kde se dá najít záznam Sabalenko - Fernandes ? to jsem bohužel prospal, díky
Reagovat
FerrariF50
Jo kéž by se záznamy daly lehce najít, ale pokud nemáš telku s programem kde to dávali a s historií, tak to najdeš horko těžko. Bohužel nevim :( Ale match to byl prostě perfekt :) Taky bych se klidně podíval znovu.
Reagovat
zfloyd
no jo koukám přes stream a našel jsem jen tak dvouminutové sestřihy
Reagovat
tmora
Jestli máš UPC, tak se přihlas na horizon.tv a máš komplet historii všech kanálů včetně Eurosportu.. smile
Reagovat
FerrariF50
Tak samozřejmě, že UPC nemám, jinak bych o tom určitě věděl ... mám internetovou TV od skylinku, kvůli tomu, že je tam vše co potřebuji, hlavně spoustu přírodopisných kanálů, ale eurosport tam holt chybí.
Reagovat
paddy
Pouze internet jde samostatně? Jinak přes satelit jde aspoň koukat/nahrávat ES1 DE.
Reagovat
FerrariF50
jj já televizi nemám už asi 15 let, tak to mám přez internet, abych mohl koukat na monitoru :)
Reagovat
paddy
tak to vidíš třeba jen cca 60 programů ze 120
a žádný ze 100 zahraničních, kde je zdarma ten ES1 DE, není sice k němu archiv, ale kdo chce, tak si ho může nahrát na disk

za stejnou cenu bys asi měl stejný počet programů + ty zahraniční, k satelitu je totiž i live TV, což by se mělo krýt s internet TV
- závisí na konkrétním balíčku
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a jdi za svým snem nebo za tím, co tě baví!
Věc známá, ale v praxi už ne tak často provozovaná. Záleží ovšem taky na podmínkách - v euroamerické společnosti šance většinou jsou, někde uprchlickém táboře v Africe nebo někde ve slumu se šance blíží nule.
Každopádně, pokud šance je, pak kašlat na mudrlanty kolem, protože oni sami kolikrát trpí tím, že svých snů nedos?hli. Nejhorší ne, že tam, kde by měli v dětech poznat potenciál nejvíce (krom rodiny) je škola a pár zakomplexovaných vyučujících může způsobit nejednu tragedii nebo svět připravit o génia (ani Einstein od toho nebyl daleko).
I proto si přeju, aby tenhle krásný příběh Leylah, kterou jsem sledoval ještě, když to sice hezky, ale spíš přepinkávala na druhou stranu kurtu, pokračoval a aby se po utkáních často usmívala tak jako dneska v nocismile
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli máš UPC, tak se přihlas na horizon.tv a máš komplet historii všech kanálů včetně Eurosportu.. smile
Reagovat
wenceslao
kus You Tube, tam to je
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist