Wawrinka potvrdil roli hvězdy. Na Štvanici slaví po 10 letech titul z challengeru

22. 8. 2020, 12:57
Aktuality 54
CHALLENGER PRAHA - 17. hráč světa Stan Wawrinka na antukovém challengeru v Praze na Štvanici potvrdil roli největší hvězdy a favorita na titul. Ve finále 35letý Švýcar porazil 7-6 6-4 Rusa Aslana Karaceva a po třech letech se raduje z turnajového vítězství. Challenger vyhrál posedmé v kariéře a poprvé od června 2010.
Profily hráčů
Stan Wawrinka (© Martin Sidorják)

Stan Wawrinka se vzhledem k letošní situaci kolem pandemie koronaviru rozhodl nestartovat na turnajích ve Spojených státech a vynechává tak i US Open. Místo toho zůstává v Evropě a soustředí své síly směrem k Roland Garros, které má odstartovat 27. září.

Svou přípravu 35letý Švýcar zahájil v Praze na Štvanici, kde se tento týden konal první turnaj mužů po více než pětiměsíční pauze. A trojnásobný grandslamový šampion na svém prvním challengeru po deseti letech potvrdil roli favorita největší hvězdy.

V prvních čtyřech zápasech, včetně semifinále proti Michaelu Vrbenskému, sice Wawrinka musel pokaždé do tří setů, ale překvapení nikdy nepřipustil. Bez ztráty setu uspěla bývalá světová trojka a aktuálně 17. hráč světa až v dnešním finále, v němž si poradil za hodinu a tři čtvrtě 7-6 6-4 s o devět let mladším Rusem Aslanem Karacevem.

Karacev, kterému patří v pořadí ATP až 263. místo, švýcarské hvězdě v prvním setu statečně vzdoroval. Oba si udrželi podání, takže rozhodoval tie-break. V něm se ruský tenista ujal vedení 2-0, ale zbylé výměny ovládl zkušenější Švýcar.

Druhou sadu rozhodl třetí game, v němž Wawrinka proměnil druhý brejkbol a ujal se vedení 2-1. V dalších hrách už si tenisté udrželi servis a někdejší vítěz Australian Open, Roland Garros a US Open v desátém gamu využil druhý mečbol.



"Jsem šťastný, dnes to byl můj nejlepší zápas na turnaji. Soustředil jsem se, dobře jsem podával a jsem moc rád, že jsem získal trofej," komentoval Wawrinka, který ukončil tříleté čekání na turnajové vítězství. Naposledy titul slavil v květnu 2017 na podniku ATP 250 v Ženevě, kde získal celkově 16. titul.

Na challengeru hrál Wawrinka poprvé od června 2010, kdy na domácí antuce v Luganu obhájil triumf z předchozí sezony. Celkově dnes získal sedmý titul z turnajů této kategorie.

"Jsem rád, že tu můžu být, po tolika měsících bez tenisu. Byl to výborný turnaj. Šlo mi to, jak jsem očekával. Ještě nehraju nejlépe, jak umím. Proto jsem tady, abych odehrál nějaké zápasy a postupně se zlepšoval," prohlásil vítěz I. ČLTK Prague Open 2020 v rozhovoru pro Tenisový svět.

V příštím týdnu se Wawrinka v rámci rozehrání po koronavirové pauze představí znovu v Praze na dalším antukovém challengeru na kurtech Spojů na Žižkově.

Ve finále čtyřhry dnes neuspěl domácí pár Zdeněk Kolář a Lukáš Rosol, kteří podlehli 3-6 4-6 francouzské dvojici Pierre-Hugues Herbert a Arthur Rinderknech.

• CHALLENGER PRAHA / ŠTVANICE •
Česko, antuka, 137.560 dolarů
sobotní výsledky (22. 08. 2020)
• Dvouhra - finále •
Wawrinka (1-Švýc.) - Karacev (Rus.) 7-6(2) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Herbert/Rinderknech (Fr.) - Kolář/Rosol (ČR) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
Pe3k
Felix i Denis postoupili přes těžké/špatně hrající soupeře do dalšího kola, takže já jsem spoko. Felix ještě kolo uhraje a pak tam má srdíčkového přetvářku Gumowitche smile
Reagovat
EllNino
Ty Agassiho hadry jsou fakt divocina smile I u bab, stejný vzory, nevim, jestli si toho nekdo všiml :)))
Reagovat
Pe3k
nevím o čem je řeč, ale ten dres co měl Denis byl hrozný smile
Reagovat
EllNino
Jsou to vlastně drezy inspirovany tema, ktere měl jednou v kolekci Andre :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby na to, Peťa neupozornila, tak by mě to ani nenapadlo. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
NY tu aktuální článek nemá tak písnu holt sem, jaký štráchy.
Sér překvapivě ve třech setech zdolal Tiafoa. Gratulka a hurá do dalšího kola!
Midgen zase dostává na frak. Tady Tiafoe, u holek Donnasmile Nemám nic proti Mastersgen, ale Midgen takhle vystřídají mladší a moc nezaboduje. No, jejich boj.
Reagovat
fialka
fajn
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Serena vs Rus nebo Uytvanck
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sakkari: I love summer, I hate wintersmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Cori fakt pěkné údery, na šestnáct vyspělá hra, jenom prostě do 19ti se může stát cokoli. V posledním gemu 3 debly. Konec 6:1 6:3 za 1:05 tactical masterclass from Sakkari podle komentátorky.
Reagovat
603262
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/12212--turnaj-byl-skvely-zari-wawrinka-k-titulu-potreboval-ctyri-obraty?fbclid=IwAR07hFuJ6GFrUAvU_DmZeraMtGYxAdYQCuOFDApDjxgnE-Ym2CH-sIdTzdw

Tak to mi vysvětlete, co to je za logiku? Na Stvanici diváci můžou, ale na spoje ne? Stejná kategorie. At už jdou do..... . Člověk se těší, že konečně v Česku uvidí hráče, jakými jsou Wawrinka, Chung, Herbert, Gulbis a pak to dají bez diváků.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na Štvanici už poněkolikáté byl takový free režim. Spokojenost myslím všestranná, snad bez následků.
Reagovat
gigin
Jsem měl z pekla štěstí tvl...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jjsmile
Reagovat
gigin
Vidět Řím, Benátky, Neapol, Gulbise a zemřít...
Reagovat
603262
skoda mno. Na toho CHunga jsem se těšil ještě víc, než na Wawrinku.
Reagovat
Roger_Federer
Koho?, kdo to byl?
Reagovat
gigin
Neznáš Neapol nebo co?
Reagovat
Roger_Federer
Neznam toho pána, kdysi byl nejaky "goldenboy" stimto jmenem, ale slysel jsem, že se uchlasta., pry mu kdosi posílal moravskou slivovicu a mu to zachutnalo. :)
Reagovat
gigin
Bejvávalo. Teď jsme kamaráde čistí oba! :DD
Reagovat
Roger_Federer
Aspon, že si viděl hrat teď v Praze.
Reagovat
gigin
Však jo. Už mi chybí jen ta Neapol, tak snad se tam někdy dostanu. Tys byl v Praze juknout?
Reagovat
Roger_Federer
Nebyl, dovolená, vracim se dneska, ze Slovenska.
Reagovat
gigin
Chápu, relax s Forehandem.
Reagovat
sojka1
muj nazor - ze nejde o kategorii turnaje, ale klubu, 1.CLTK ma patricnou rozlohu, 16 kurtu a zazemi, ktere je schopno zajistit hracum pozadovanou "bublinu", Spoje maji kurtu 7 atd... takze uz tam vidim hlemejzdit se divaky, pokud se ma dostat vsem opatrenim.... :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Padali by přes lavičky, přes sebe, na sebesmile
Reagovat
gigin
To by tam stál lístek na Staňu tak 10 tisíc.
Reagovat
sojka1
kdyby si vzal ty "kostky", tak je dam... :-))
Reagovat
gigin
:DD chápu..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Smolně prohraný druhý set:
nádherný křížný BH cm mimo a pak prase na SB. Pojď Tommy! 3. sety už bohužel moc nevyhrává, tak třeba dneska nebo začnesmilesmile Kouká se na něj určitě líp než na Noleho.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Parádní gem, parádní výměny. Tommy si to užívá a dobíhá balóny pomalu líp než mlaďošismile Srážejí ho hlavně laciné chyby.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Už jsem zapomněl, jaký má Robredo krásný jednoručáksmile
Parádní winnery teďka.
Reagovat
Krisboy
Robredův jednoručák v době předwawrinkovské vládnul smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, jestli Standa narazí na Olivu nebo Robreda, bude s nima mít co dělat. Ti maj tu antuku zažranou pod kůží. Opticky vyšší kvalita než v zápasech na Štvanici. Možná finále bylo srovnatelné a všechny zápasy jsem samozřejmě neviděl...
Reagovat
peek
Standa potřebuje potrénovat s někým, kdo porazil Nadala, v pavouku vidím jen Rosola smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile Rosol prohrál finále čtyřhry, takže nemá formu, nemá.
Reagovat
EllNino
Kližko taky :)
Reagovat
peek
Stando, titul fajn, ale hlavně se nezranit, pěkně se rozehrát a potrénovat, víš, že na tebe spoléháme ve FO misi...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A je to doma! Pěkně Jonáš, kluk šikovná. Hrál pěkně, místy i chytře, Vatutin kazil neuvěřitelné míče, ale jinak byly výměny poměrně vyrovnané. Sice rozhodly především UE, přesto Jonášovi gratulka i k winnerům a postupusmile smile!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ještě malý dodatek: Jonáš je na žebru 432. a Vatutin 226., tož myslím, že by Jonášovi ta dvoustovka slušela, co myslíte? Letos ji už ale asi nezvládne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jonáš první set pěkně otočil. Vatutin začal suverénně, ale Jonáš se postupně uklidnil a zlepšoval. Tak ještě ten druhý setsmile!
Reagovat
LordMutademus
Kde se teda hraje ten druhý turnaj?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
podle mě pokračuje na Štvanici.
Jonáš teď parádním bekhendem ukončil gem na 4:1smile
Reagovat
LordMutademus
Tož zajdu potlačit Lorda, místo gigina.
Reagovat
LordMutademus
Tak teď píšou, že to je na Žižkově.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Psalo se původně o spojích, ale na jejich stránka jsme nikdo nic nenašli. Podle kamery na kurtu jsem to nepoznal. Zkusím ještě u Robreda s Olivou. Ale psal jsem tu, že jsem na Štvanici viděl dva pavouky a moc jsem nechápal. Takže víme vše, totiž, že nevíme nic. Ale zato to víme přesněsmile
Reagovat
gigin
Kurwa je to vůbec v Praze?
Reagovat
gigin
Tady to je šulíni

TJ Spoje, na Balkáně
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile jo, jsou tam lavičky a ne sedadla a plot je taky jinej. Ale šulini nejsme my, ale Spoje, který tenhle turnaj úspěšně ututlalysmilesmile
Reagovat
LordMutademus
Joooooooooooo

Miluji tě Staníku. smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a je to tady, protipóly se přitahujísmilesmilesmile
Reagovat
brixner
Buzzna? Ale né, že nesmile
Spíš pomatení myslismile
Taky sem miloval Connorse...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No to byl sympaťák od pohledusmile Ale líbilo se mi, jak to tam tlouk tou 40kg hliníkovkousmile
Reagovat
brixner
A to věčný vokopávání špiček při chůzismile Já jako kluk jsem se to snažil napodobovat a teď votevřu Pandořinu skříňku - Dělám to dodnes! Takže u všech bot mám po čase kulatou podrážku zepředu na pravé botěsmile Tuhle jsem si koupil trošku lepší botky, prostě takový ty vobyčejný z krokodýla nilskýho, když už sem nucenej na sebe navlíknout kvádro, tak nemůžu jít v botech vod větví, to dá rozum. Ze začátku sem párkrát taky "zakopl", ale pak sem si vzpomněl na účtenku...No, dá práci v těchto botkách "neconnorsovat..."smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist