Wozniacká už byla velké sousto, Cetkovská v prvním finále prohrála

27. 8. 2011, 22:15
Aktuality 16
WTA NEW HAVEN - Petra Cetkovská ve svém prvním finále na okruhu WTA prohrála. Šestadvacetiletá Češka ale může být se svým vystoupením v New Havenu spokojená; porazila tři hráčky z Top 12 a po náročném týdnu nestačila až na světovou jedničku Caroline Wozniackou, jež turnaj vyhrála i při svém čtvrtém startu.
Caroline Wozniacká

Až letos v červenci si Petra Cetkovská zahrála poprvé v semifinále turnaje WTA, svou skvělou formu však v životní úspěch proměnila až tento týden mezi slušnou konkurencí v New Havenu. Ač soutěž začala v kvalifikaci, vyšlápla si na 12. hráčku světa Agnieszku Radwaňskou, světovou devítku Bartoliovou i vítězku French Open Na Li a poprvé v kariéře postoupila do finále. 

V něm na ni čekala světová jednička a trojnásobná obhájkyně titulu Caroline Wozniacká, která v Connecticutu dosud neprohrála žádný ze 16 zápasů. Zápas začal kvůli hrozbě blížícícho se hurikánu Irene o čtyři hodiny dříve, než bylo původně plánováno. Přesto bylo utkání už po dvou odehraných gamech kvůli dešti přerušeno, k plánovanému přesunu do haly pro 750 sedících diváků ale nakonec nedošlo. Počasí hráčkám dovolilo utkání dohrát pod širým nebem.

Po necelých dvou hodinách mohlo finále pokračovat a tenistky po návratu na kurt předvedly sérii brejků. Jako první si v druhé části duelu podržela servis Wozniacká, Cetkovská ale vzápětí vrovnala na 4-4. Další čtyři gamy, respektive zbylý průběh utkání ovšem patřil favorizované Dánce, která se ujala vedení 6-4 a 2-0. Česká tenistka si sice ztracené podání vzala zpět, více už ale v osmém zápase během osmi dnů urvat nedokázala a nakonec po hodině a 20 minutách prohrála 4-6 1-6. 

Šestadvacetiletá rodačka z Prostějova, která už léta žije ve Francii, se po nejlepším výsledku v kariéře posune v novém vydání žebříčku ze 40. místa o zhruba 8 pozic výše, čímž vylepší své maximum. Za postup do finále získala prémii 55.000 dolarů. 

"Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že postoupím do finále, tak bych mu asi nevěřila," řekla Cetkovská. "Mám ohromnou radost, že jsem se dostala až sem. Když už jsem byla ve finále, chtěla jsem samozřejmě zkusit taky vyhrát, ale dneska to bylo na mě příliš. Caroline hraje výborně," uvedla Cetkovská po finále.

Wozniacká na obou předchozích turnajích v Torontu a Cincinnati vypadla nečekaně hned v úvodních zápasech a přiznala, že si hledá nového trenéra. V New Havenu, kde ji doprovázel nový parner golfista Rory McIlroy, však byl její oporou stále trenér a otec v jedné osobě Piotr Wozniacki a jednadvacetiletá rodačka z Odense ovládla kurty v komplexu Yaleovi univerzity čtvrtý rok po sobě. V 17 zápasech ještě nenašla přemožitelku. Letos triumfovala už na šestém turnaji a v kariéře si připsala osmnáctý triumf.

"Tohle mě moc těší. Vyhrát tady čtyřikrát v řadě je vážně neuvěřitelné. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem tu už počtvrté. Ten čas hrozně letí," prohlásila dánská hvězda. Zvítězit na jednom podniku WTA čtyřikrát po sobě dokázala naposledy Američanka Venus Williamsová rovněž v New Havenu v letech 1999 až 2002.

Nyní obě finalistky čeká přesun do New Yorku, s největší pravděpodobností ale nebudou moct využít letecké dopravy, neboť jsou letiště v New Yorku kvůli hurikánu uzavřené. Cetkovská zahájí US Open proti Rusce Rodinové, ve 2. kole by se mohla utkat s Ivanovičovou, kterou zdolala už na letošním Wimbledonu. Česká tenistka se však bude jen těžko zotavovat z náročného programu posledních dnů. Wozniacká se na cestu za prvním grandslamovým titulem vydá duelem se Španělkou Llagosteraovou.

- WTA PREMIER NEW HAVEN -
(USA / Connecticut, tv. povrch, 618.000 dolarů)
sobotní výsledky (27. 08. 2011)

Dvouhra - finále:
Wozniacká (1-Dán.) - Cetkovská (ČR) 6-4 6-1
esa: 1 - 1
dvojchyby: 4 - 2
1. servis: 66% - 67%
brejkboly: 6/12 - 3/7
celkem bodů: 67 - 49

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
má tipy muži berdych s tím co předvedl v cincinety na to má ta nová raketa mu sedí // ženy tam bych věřil Zvonarevové pokud předvede výkon co umí
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych není typ šampiona, imho + má v pavouku Tipsareviče. :-(((

Zvonareva ... ech ... může klidně vypadnout už s Lisickou, pokud ta to zvládne psychicky ... v posledních dvou zápasech byla lepší hráčkou, ale nezvládla koncovky (na RG a v Carslbadu). Pro ČF tam má Stosur ... a jestli dojde k tomuto souboji, tak má Zvoinareva vzhledem k jejich H2H obrovský problém.
Reagovat
LubosZabloudil
Doplním k tématu:
Pořadatelé už měli připravenou halu, aby se zápas v sobotu dohrál. Nakonec se ale tenistky vrátily zpět na stadion, neboť přestalo pršet a vítr také nebyl nijak silný. Včera to bylo dost hektické a nepřehledné, kde se vůbec bude hrát... Takže informace se v průběhu večera měnily ;)
Reagovat
smazaný uživatel
K přesunu do New Yorku nutno dodat, že vzdálenost Yale - Long Island je cca 115 km, což té "letecké dopravě" ani vlaku příliš nenahrává, existuje také něco jako taxi.
Reagovat
smazaný uživatel
Po delší době nový příspěvek, kt. se týká právě probíhající "pětadvacítky" na hostivařských kurtech TK Neridé, hlavně tedy tří zápasů prvního kola, kt. jsem viděl na vlastní oči (+ info o hráčkách a fotky):
http://matej-tenis.blogspot.com/2011/08/petadvacitka-v-praze-tk-neride-prvni.html

Bude-li dnes aspoň trochu OK počasí, nejspíš zajdu i na finále mezi Biabiane Schoofs (životní sezona) a Janou Čepelovou. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ovšem palec dolů dostává Eurosport, že to nakonec nevysílal (kromě prvních dvou gamů) ... přinejmenším první set a půlka druhého mohla být zajímavá (Petra poté, co neproměnila breakbol za stavu 1-3, poněkud odpadla).

No ale i tak super turnaj pro Petru ... doufejme ale, že ji zbydou nějaké síly pro US Open. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to urcite zaujaty nazor, protoze tenis miluji a chtela bych ho v televizi porad a zase vim, jak hodne lidi nadava, kdyz se tenisove zapasy protahuji a musi odkladat planove jine prenosy, ale i muzske finale nenechali az do konce a vubec to posledni dobou dost flakaji. Tak snad se polepsi na US open. Podle prubehu asi Petu opet zklamalo podani. Na prijmu urcite marna nebyla. Jen podle naskakovani fiftynku, Ze zaznamu jsem to nevidela.Ale i tak uzasne, doufam, ze ji to nabudi a v podobnem tempu bude pokracovat, aby si zvykla na vypjate situace a citila se v nich jako ryba ve vode.
Reagovat
smazaný uživatel
Tentokrát se jich zastanu, protože s pokračováním přenosu nemohli nic dělat. Pořadatelé se rozhodli zápas po 2 gamech přesunout do místní haly univerzity Yale, kam se vejde max. 750 diváků a není možné použít stejnou techniku jako na otevřeném centrálním dvorci. I kdyby 100x chtěli, tak by technici neměli šanci během 1 hodiny, kterou přerušení trvalo, připravit kompletní přenos z haly, kde nikdy žádný přenos nedělali.
Reagovat
smazaný uživatel
OK, díky za info, to jsem nevěděl. :-)
Reagovat
petrulinka
tedy jestli jsem dobře četla článek, tak se zápas do haly nepřesouval, ale dohrával se pod širým nebem, takže ho klidně televize vysílat mohla.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak je fakt, že v článku stojí:

"Přesto bylo utkání už po dvou odehraných gamech kvůli dešti přerušeno, k plánovanému přesunu do haly pro 750 sedících diváků ale nakonec nedošlo. Počasí hráčkám dovolilo utkání dohrát pod širým nebem."
Reagovat
frufru77
Úspěch Petry velký, dokázala přejet hráčky, které opravdu patří do světové špičky. Myslím také, že se musela projevit i únava z počtu zápasů, navíc OF, ČF a SF byly docela "bitvy".
Karolínka se po US Open zase vrátí na zem a doufám, že bude v blízké budoucnosti po zásluze sestřelena z trůnu.
Reagovat
Jersey
nevadí, i tak úspěch, teď být hlavně ready na US Open ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Petru asi sfouknul ten hurikán. Nebo že by Caroline? Tomu se mi nechce věřit. :)
Ale i tak dobrý.
CW zase vyhrála jeden přátelský turnaj, příští týden se uvidí.
Reagovat
skott
Wozniacki nepoucitelnost je ale presne to, co se mi na ni libi. Jako vzdy New Haven, prechod z haly na travu, Brusel...ale za dva tydny nam zase bude vypravet, jak si prvni zaslouzi, ikdyz GS stale chybi:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, ale týden výborný. Petra jela jen jsem zvědavý jak se do New Yorku holky budou dostávat když neletí letadla. Jestli autem tak jim to nezávidím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist