WTA nechce trestat jednotlivé tenistky za rozhodnutí ruské vlády

16. 3. 2022, 11:18
Aktuality 25
Ženská tenisová asociace WTA se nechystá vyloučit ruské a běloruské hráčky z turnajů, protože podle jejího šéfa Steva Simona by nebylo správné trestat jednotlivce za "rozhodnutí autoritářské vlády". Tvrdý postih po invazi ruské armády s podporou Běloruska na Ukrajinu se zatím v tenise dotkl jen soutěží družstev a ruské týmy tak nesmí obhajovat titul v Davisově poháru ani v Poháru Billie Jean Kingové.

Zatímco v některých sportech jsou i jednotlivci z Ruska a Běloruska vyloučeni ze soutěží, tenisté mohou dál hrát jako neutrální sportovci. "Člověk nikdy neví, co budoucnost přinese. Ale mohu říct, že my jsme nikdy nebránili tenistkám v účasti na našem okruhu v důsledku toho, jaké politické postoje jejich vlády zaujímaly," řekl Simon v rozhovoru pro BBC. "Takže by se muselo stát něco opravdu zásadního, aby se to změnilo. Ale znovu říkám, nikdo zatím nevíme, kam tohle povede," dodal.

Britská vláda začala v uplynulých dnech řešit, za jakých podmínek by mohli ruští tenisté a tenistky startovat ve Wimbledonu. Podle ministra sportu Nigela Huddlestona by měli hráči jako Daniil Medveděv poskytnout ujištění, že nepodporují kroky ruského prezidenta Vladimira Putina. O přesné podobě takových záruk ale zatím není jasno a zástupci All England Clubu s vládou o podmínkách jednají.

Podle Simona by WTA musela změnit svůj postoj ke startu ruských a běloruských tenistek v případě, že by vlády jednotlivých zemí těmto hráčkám zakázaly vstup na své území. "Rozhodně si ale nemyslím, že by jednotliví sportovci měli být těmi, kdo jsou trestaní za rozhodnutí autoritářské vlády, která se dopouští hrozných, zavrženíhodných věcí," dodal.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
Fandina
Nedávno jsem narazila na tenhle dva měsíce starý podcast, zajímavé čtení k aktuální situaci.

https://www.radiozet.cz/podcast/byvaly-velvyslanec-v-usa-a-rusku-petr-kolar-ukrajinska-krize-je-nejvaznejsi-krizi-od-valky-v-zalivu
Reagovat
Fandina
tedy poslouchání smile
Reagovat
paddy
senilní Simon opět nepřekvapil smile

Putin získal ve volbách 78% hlasů a vládu si také vybírá lid

a tenisoví papaláši nechtějí trestat obyčejný lid

takže odvolejme embargo, ať si Rusové budou moci koupit zahraniční zboží a nic jim nebude chybět, a budeme všichni dělat, že se nic neděje jako v roce 1938, 1968 nebo 2014 smile

přes 50% Rusů nyní podporuje Putina, 20-30% prý nesouhlasí - menšina

tak prosím z Rusů nedělejte oběti
Reagovat
blixa
Sice jsem nedělal v Rusku průzkum, ale to procento Rusů podporujících Putina bude hodně vysoké, hádal bych přes 80%. Proti je jen Moskva a Petrohrad a nějaké menšiny v dalších velkých městech. Ten prostý ruský lid jsou šílení barbaři, kteří se nikdy nezmění. Část ruské inteligence je naprosto zoufalá, ale také naprosto bezmocná. Mám řadu přátel z umělecké oblasti z Petrohradu. Někteří z nich propadli naprostému zoufalství a utápějí se v chlastu, některým se podařilo emigrovat do Estonska a do Lotyšska. Rusko čeká další barbarizace, protože ti co nesouhlasí s carem budou vyhnáni, uvězněni, zabiti, nebo jim minimálně bude znemožněn normální život a jakýkoliv vliv, prostě tak, jak je to v Rusku obvyklé. Ano, i Rusové jsou oběti. Ale drtivá většina jsou viníci !!!
Reagovat
turista
Myslím že Putinova obliba klesne. Budou mít velké potíže v běžném životě.
Reagovat
blixa
No, tím bych si nebyl vůbec jist. Ano, v Moskvě a V Petrohradě budou lidi naštvaní, ale jinde ? Vrací se jim Světský svaz, a to je vlastně to co chtějí. Bída se svede na ten zlý západ a Putina prostý Rus vinit nebude.
Reagovat
Fandina
Tak určitě, ale také se může stát, že tím, že se společnost uzavře a kdovíco se tam bude dít, pokud zůstane ekonomicky odstřižená. Opozice žádná, když každého pozavírají a situace se nezmění. Už teď je na tom co se týká životní úrovně Rusko hůř, než třeba Pobaltské země, které patřily do bývalého Sovětského svazu. O Střední Evropa, co se týká bývalého socialistického bloku ani nemluvě. Takže může být vedle nás uřivděné Rusko s rozvinutým vojenským potenciálem.
Reagovat
FulnekUltras
dnes už jen tak pro zajímavost:

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zelenskyj-a-pandora-papers-cisar-je-nahy-40374239

smilesmilesmile
Reagovat
Newcombe
"...takže by se muselo stát něco opravdu zásadního, aby se to změnilo." - Chápu to tak, že Simon čeká třeba na svržení atomové bomby na Kyjev, nebo veřejná poprava ukrajinského prezidenta na náměstí, přenášená online v ruské tv? Humus ATP & WTA!
Reagovat
FulnekUltras
ty bys taky nejradši zakázal i toho Dostojevskýho ;-)))
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
George_Renel
Ani se nedivím.
Není to tak dlouho co Šarapovová dělala Putinovi v Soči gardedámu.
Reagovat
Fandina
Nic by jim to samozřejmě neudělalo, kdyby je vyloučilo. Ne proto, že jsou vinní, ale jako tlak, že jsou věci, které se dělat nemají. Napadnout druhého ze zbraní, zabíjet a ničit. Pokud se na to pořád budeme dívat a říkat, já nic, tak se to bude pořád opakovat dokola.

Tenisti za situaci nemohou, ale mohou proti tomu protestovat a vyvíjet tlak na svého představitele. To se neděje.
Reagovat
FulnekUltras
ona bohatě stačí už několik let uplatňovaná kolektivní vina ruských sportovců za doping - právě tady se od spravedlnosti krásně vyčleňuje primitivně rusofobní nenávist
Reagovat
Fandina
To máš pravdu, protože ruští sportovci dál soutěží jen ne pod hlavičkou své země a nic se neděje.
Reagovat
FulnekUltras
hlavně ten strach prozápadních knechtů z renovované hymny SSSR je až do očí bijící
Reagovat
Fandina
Jinak jsi na omylu, co se týká nenávisti, tu lidé cítí když jim někdo ublíží, ale rozhodně ne, když je někomu konána nespravedlnost.
Reagovat
annah
Oni ale asi moc protestovat nemůžou. Rychle by skončili, respektive by se už nemohli nikdy vrátit do Ruska. Taky tam asi maji nějaké majetky a příbuzné. Bůhví kde ti by skončili. Ruský fašoun Putler a jeho parta vy s nimi zatocili, jako zatočili Hitler, Mao nebo ten šílený korejesky blb s každým, kdo měl jiný názor.
Reagovat
Fandina
Je to hrozné.
Reagovat
FulnekUltras
konečně aspoň lehký závan zdravého rozumu
Reagovat
elsky
Finančně zdravého smile
Reagovat
FulnekUltras
the business must go on smile
Reagovat
elsky
smile Bez Rusáků by to bylo blbý, stačí se podívat do žebříčků..
Reagovat
vladka
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist