WTA v roce 2014, část III. Serena pošesté vyhrála US Open a získala 18. grandslamový titul

20. 12. 2014, 08:53
Stalo se... 60
Závěrečný grandslam sezony 2014 v New Yorku dobyla domácí světová jednička Serena Williamsová. Američanka vyhrála US Open už pošesté v kariéře a třetí rok po sobě. Ve finále letos porazila kamarádku Caroline Wozniackou a připsala si už svůj 18. grandslamový titul.
Serena Williamsová

Na prvních třech grandslamech se letos Sereně Williamsové příliš nedařilo - v Melbourne vypadla v osmifinále, na French Open už ve druhém kole a ve Wimbledonu prohrála ve třetím kole s Francouzkou Cornetovou. Na US Open ale znovu ukázala, že v domácím prostředí je nejsilnější.

Serena před závěrečným grandslamem roku vyhrála turnaje ve Stanfordu a v Cincinnati a do New Yorku tak přiletěla s velmi dobrou formou. Na US Open prošla světová jednička bez ztráty setu do finále, v němž ji vyzvala kamarádka Caroline Wozniacká. Serena soupeřku přehrávala útočnou hrou, na kterou Wozniacká neměla nárok. Dánka měla co dělat, aby vůbec rány z rakety Williamsové vrátila zpět přes síť. V řadě výměn se statečně bránila, ale domácí favoritka v tlaku nepolevovala. Serena Dánku přestřílela na vítězné údery 29-4 a nakonec za 75 minut zvítězila 6-3 6-3 a získala tak už svůj 18. grandslamový titul.


Turnaj v New Yorku vyhrála Williamsová už pošesté v kariéře, když navázala na triumfy z let 1999, 2002, 2008, 2012 a 2013. "Byl to skvělý pocit vyhrát zase grandslam. Je to neuvěřitelné a jsem nadšená. Jsem dojatá, protože jsem tady vyhrála svůj první a teď i osmnáctý grandslam. Miluju to tady," řekla Williamsová chvějícím se hlasem při slavnostním vyhlášení.

Přechod z travnatého povrchu na americké betony se příliš nepovedl Petře Kvitové. Na turnaji v Montrealu padla česká jednička v osmifinále s Ruskou Makarovovou, v Cicinnati pak prohrála hned svůj první zápas, v němž nestačila na Ukrajinku Svitolinovou. Až týden před startem US Open se Kvitová chytla a na turnaji v New Havenu došla bez ztráty setu až do finále. V něm se utkala se Slovenkou Rybárikovou, kterou hladce porazila a získala tak svůj 13. titul.

"V Montrealu to opravdu nebylo dobré, i když jsem se tam cítila dobře. V Cincinnati jsem se snažila, ale nenašla jsem sebedůvěru. Byly to pro mě opravdu těžké týdny. Ale tady už jsem hrála od prvního zápasu velmi dobře," řekla Kvitová po finálovém triumfu.

První dva zápasy v New Yorku Kvitová zvládla bez problémů, ve třetím kole ale nečekaně prohrála se srbskou kvalifikantkou Aleksandrou Kruničovou. "Jsem velmi zklamaná. Chtěla jsem vyhrát, ale bohužel jsem to nedokázala. Neměla jsem svůj den," řekla Kvitová. "Ona hrála neuvěřitelný tenis a vrátila mnoho míčů a těžko se mi hrály jenom vítězné údery. Hodně jsem chybovala, ale snažila jsem se, jak to v dané chvíli nejlíp šlo."

Podobně na tom byla i Ruska Maria Šarapovová, jež v New Yorku prohrála osmifinálové utkání s Wozniackou. Poslední grandslam roku se nevydařil ani Agniezce Radwaňské, která si před US Open posílila sebevědomí triumfem na prestižním turnaji v Montrealu. V New Yorku ale Polka vypadla už ve druhém kole s Pengovou.


Na US Open se naopak zadařilo Viktorii Azarenkové, kterou v první polovině roku trápila různá zranění. Běloruska si nejprve zahrála čtvrtfinále na turnaji v Montrealu a v New Yorku pak došla rovněž až mezi nejlepší osmičku. Ve čtvrtfinále ale dvojnásobná finalistka nestačila na Makarovovou.


V polovině září přišla smutná zpráva z Číny - světová šestka Číňanka Na Li ukončila ve 32 letech kariéru. Dvojnásobná grandslamová vítězka se s tenisem rozloučila kvůli dlouhodobým problémům s koleny, která ji limitovala několik let. "Mám za sebou složitý rok, musela jsem řešit hodně věcí, což mě vedlo k nevyhnutelnému rozhodnutí ukončit kariéru," oznámila Na Li. "Opouštím soutěžní pole a z mého pohledu je to správné rozhodnutí," dodala nejlepší asijská tenistka v historii.

Komentáře

60
Přidat komentář
Kozoroh
Serena Williamsová - jedna z TOP 5 nejlepších hráček historie.

Ale tou nejlepší tenisovou šampionkou dějin byla, je a bude Martina Navrátilová, vítězka 59 GS turnajů, 354 podniků WTA Tour (rekodmanka dvouhry i čtyřhry v počtu vyhraných turnajů). Držitelka univerzálního kariérního Grand Slamu (vítězka všech čtyř majorů v singlu, deblu i mixu), deblového kalendářního Grand Slamu (1984) a hráčka, která na 13 GS turnajích opanovala dvouhru se čtyřhrou, v letech 83-84 dokonce na 6 GS turnajích v řadě vyhrála singla s deblem a dosáhla na nekalendářní double Slam.

Je toho moc, čeho Martina dosáhla a při vší úctě se k ní Serena může jen přiblížit, ale vyrovnat nebo překonat bude nad síly současné světové jedničky. Ale místo v TOP 5 je taky skvělé, nemyslíte?
Reagovat
Frick
A co Seffi?
Reagovat
Cico93
Serena je najlepšia!!!
Reagovat
EllNino
to asi těžko :) nejlepší jer Martina ;)
Reagovat
Cico93
Beriem hru, nie tituly. Serena mala aj veľké zdravotné problémy takže tých titulov by bolo viac.
Reagovat
EllNino
ale to jsou kdyby :)
Reagovat
Cico93
Tak jasne Martina je úspešnejšia čo sa titulov týka. No ale ked je Serena vo forme tak ja si myslím, že tam je jasná1. Čo sa samotnej hry týka samozrejme.
Reagovat
EllNino
ale tak hry možná :) ale Martina je prostě TOP
Reagovat
Kozoroh
Anebo dle hry bychom za TOP hráčku historie měli považovat Justine Henin, ten její bakhand...
Reagovat
EllNino
joono :) nebo tak
Reagovat
Kozoroh
Stejně mohu říct, že Martina by měla přes 20 GS titulů v singlu, kdyby se její éra nepřekrývala s érou Steffi Grafové nebo Chris Evertové. Serena soupeřky takového formátu neměla.
Reagovat
Kozoroh
Beriem hru - podle tohoto argumentu by měla být 2. nejlepší hráčkou historie Šarapovová. Na její hru umí pravidelně vyzrát jen Serena.
Reagovat
Frick
Chris, Martina, Steffi, Serena....
Reagovat
smazaný uživatel
59GS?...

To mi príde zvrátené rátať do štatistík najlepšej tenistky histórie vo dvojhre aj zmiešané štvorhry a podobné exotiky..

Pre mňa najlepšia Steffi..
Reagovat
Mayo
Steffi Graf
Reagovat
Kozoroh
Nedávno jsi mě kritizoval za to, že jsem ve svém komentu reagovat na jedno tvé slovo. Psal si, že kvalita diskutéra se projevuje tím, že reaguje na celý obsah. No svým komentem si ukázal, že nejsi o moc lepší diskutér, když si jedno číslo vytrhl z kontextu...

Z mého komentu je patrné, že Martinu nelze dohnat hlavně v absolutních statistikách - 59 triumfů na GS, 354 titulů WTA atd. Dnes sice není moc tenistů, kteří hrají singla a debla naráz, ale Serena mezi ně patří! Poslední tři sezóny odehrála dva deblové grandslamy.

Když si porovnáme čísla Martiny a Sereny v rámci celého tenisu (nejen singla), vychází to lépe pro Martinu:
Martina -
GS - 18 S, 31 D, 10 M
WTA - 167 S, 177 D, 10 M
TM - 8 S, 11 D
NO. 1 - 332 S, 237 D
Serena -
GS - 18 S, 13 D, 2 M
WTA - 64 S, 22 D, 2 M
TM - 5 S, 0 D
NO. 1 - 219 S, 8 D

Na závěr - když už se ptát po nej-hráči historie, proč se omezovat jen na dvouhru? Tenis není jenom o singlu...
Reagovat
smazaný uživatel
Lenže ja nevytrhávam len číslo, ale celý obsah..Tým číslom len ilustrujem, že celá tvoja argumentácia v kontexte najlepšej hráčky histórie DVOJHRY stojí na zmiešaných štatistikách, ktoré sú nadhodnotené hlavne vďaka disciplínam ako štvorhra, či mix a obe sú v rámci pointy totálne irelevantné a nemajú tu čo hľadať..

A ak to berieš tak, že prečo sa obmedzovať len na dvojhru?..To je ako povedať, že keď hodnotíš najlepšieho futbalistu sveta, prečo nehodnotiť aj halových futbalistov, plážových, či freestylerov?..Proste platí, že aj ten najlepší halový futbalista sa vo veľkom futbale nepresadí..Nejaký Brazílčan, guru v halovom futbale to na zelenom trávniku skúšal a zohrieval lavičku náhradníkov..To isté, bratia Bryanovci..Chceš povedať, že by sa v dvojhre presadili, napriek tomu, že majú sto titulov?..Proste to sú totálne doplnkové disciplíny štvorhra a mix a v takejto ankete majú váhu, akurát keď sú úplne vyrovnané štatistiky z dvojhry..Čo nie sú..Stefii má myslím 22GS a rozdiel 4kusov nie je málo..
Reagovat
Michaelus
Meleš kraviny.
Jde o nejlepší hráčku, ne o nejlpepší singlistku. To ty jsi tady začal mluvit o singlu. A kdyby se mluvilo o nej. fotbalistovi, tak by se brali jen ti, co hrajou na velkém trávníku? Blbost.
Reagovat
Michaelus
Martina je prostě TOP, konec tečka :D
Reagovat
smazaný uživatel
V posledných rokoch fungovalo, že tam kde da darilo Serene, tam sa darilo aj Rafovi..Rovnaké Grandslamy..Takže pevne verím, že Serenka nejaké dva GS v roku 2015 pridá..
Reagovat
Frick
Mít 0 a 1 GS

Mít 18 nebo 19 GS, to je fuk.

Čili ať vyhrají GS hlavně ty, co ho ještě nemaj (+ Petra)
Reagovat
smazaný uživatel
určite to nie je fuk, neviem kde si na to prišiel. Ak chceš aby mala Petra a tvoje obľubene hračky viacej GS tak to napiš inak ale nie tak že je jedno či ma niekto 18 GS alebo 19. Lebo je to strašna blbosť čo si prave napisal.
Reagovat
Mayo
Serena je veľká tenistka.
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj. Jelikož se nudím, tak se vás chci zeptat.
Kolik tipujete, že Petra Kvitová vyhraje turnajů ve své kariéře?
a-2-3
b-3-8
c-8-12
d-8-20
Nebo snad ještě víc??? :O :-)
Reagovat
blixa
To ti mohu zodpovědět naprosto přesně. Mnoho !!! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem 37, z toho 6 GS, z toho 4 Wimbledony. Odchylka je téměř vyloučena.
Reagovat
PetaM
Asi se ptáš, kolik jich vyhraje od této chvíle do konce kariéry, že? :D Dal bych za d :)
Reagovat
smazaný uživatel
ano, kolik ještě vyhraje.
Reagovat
Frick
máš to blbě

a) 2-3
b) 4-8
c) 9-12
d) 13-20
Reagovat
smazaný uživatel
a) a d) asi ne.

Čili 4-12 :-)
Reagovat
smazaný uživatel
takže to zprůměruju a říkám 8
Reagovat
smazaný uživatel
8 GS to by šlo :D
Reagovat
mrafe
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/631072-tenistka-kvitova-ziskala-podruhe-zlateho-kanara.html#hp-artcl
Reagovat
smazaný uživatel
neviete kedy zajtra začína biatlon?
a kde v telke to budu davať?
Reagovat
smazaný uživatel
Ženy v 11:30 a muži v 13:30.. :-)
ČT Sport to bude vysílat na webu.. :-)
Reagovat
tommr
ženy začínají v 11:15 a muži ve 13:30. Obojí vysílá přímým přenosem Eurosport ...
Reagovat
smazaný uživatel
vdaka obom :)
Reagovat
smazaný uživatel
je stále královna. Snad tu sbírku grandslamových triumfů ještě zvětší. A příští rok jí to se zdravím snad výjde lépe. Přeji ji všechno nejlepší do sezony 2015 a na AO snad zaútočí na titul.
Kdo podle vás vyhraje AO a kdo bude s výhercem ve finále?
Reagovat
smazaný uživatel
Ktovie aky bude žreb ale myslím si , že to už konečne po toľkých rokoch Serene vyjde a vyhrá to! :)

ale do finále by som poslal Caroline, Petru, Mariu, Genie a Vika by tiež nebola zla ! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ano ano. Tento gs je pro ni zakletý :D Vice se tu taky hodně daří, ale aj Aga by tu mohla zazářit pod novým vedením :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ziskala tam 5 GS ale od roku 2010 prišli suchoty :D :O
Reagovat
tommr
zakletej? Tobě se zdá 5 GS titulů málo? Nejsi trochu nenažranej?
Já doufám, že příští rok na AO konečně uspěje Petra a když se to nepovede jí tak bud Aga nebo Halepová ...
Reagovat
Kozoroh
Souhlas, krom singlů 4x vyhrála i deblovou soutěž s Venus, takže si serenovci nemají na co stěžovat :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Serenovci chcu dalšie GS z AO :DD
Reagovat
Kozoroh
Jen abyste nebyli překvapení, až opět v Melbourne vyletí :-D
Reagovat
smazaný uživatel
:DDDDD
aj to sa môže stať :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Tipuju Serenu a Simonu. Serena vyhrá.
Reagovat
Kozoroh
Simona Halep vs Eugenie Bouchard, triumfuje Simona.
Reagovat
smazaný uživatel
Já doufám, že vyhraje Petra. A ve finále by mohla být třeba Simona nebo Serena, ale tu by asi Petra neporazila. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kto podľa vás zajtra vyhraje preteky s masívnym štartom?
(napíš meno ženy aj muža)
Reagovat
smazaný uživatel
Ženy: Darya nebo Kaisa, Gabča bude v desítce
Muži: Svendsen
Reagovat
gigin
Dnes večer na ČT1...
Reagovat
EllNino
Gábina ...:D bože muj
Reagovat
tommr
celá Petra. Jednou zazáří, podruhý vybuchne. A nikdo netuší kdy co příjde ... :)
Reagovat
EllNino
asi tak :) ale kvuli těm zářivým výsledkům je obě zbožňuju :D
Reagovat
blixa
Tak !!! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám na nich ráda i to, že mě vždy překvapí. Je lepší občas něco vyhrát a občas vybuchnout než jezdit stabilně kolem 15.místa/vypadávat ve ČF. A ještě jedna "podobnost". Gábi skončila v celkovým hodnocení SP 2013/14 na 4.místě a Petra zakončila rok 2014 taky na 4.místě. :)
Reagovat
George_Renel
Naháňka se změnila v čekanou :-).
Reagovat
Kozoroh
Hodím to i sem, protože toto téma bylo zastíněno debatou o vhodnosti areálu Sparty hostit WTA turnaj.

Na webu úvodního GS turnaje ausopen.com jsem narazil na jistou skutečnost, o které jsem neměl doteď ponětí a možná ani vy. 256 australských měst a sídel bude v době konání turnaje (který začíná přesně za měsíc) fandit a podporovat vybraného tenistu a tenistku. Ti tenisté, kteří už mají jistotu účasti, jim bylo vybráno město, které mu bude držet palce. O favoritech některých sídel ještě není rozhodnuto, jelikož některá místa v hlavní soutěži jsou určena kvalifikantům. Tak třeba město Kendall (Nový Jižní Wales), které zvítězilo v anketě o nejtenisovější město Austrálie bude držet palce - No1emu :-) Petře budou fandit v Barrabě (NSW) a Tomášovi v Mouldenu (Severní teritorium).
Kompletní přehled "základen" - http://www.tennis.com.au/news-and-events/events/ao-tennis-blitz/town-leaderboard
Reagovat
gigin
Hmm.. fajne městečko..

http://en.wikipedia.org/wiki/Bondi_Beach,_New_South_Wales
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist