Změny na okruhu ATP: Nové rozdělení vyšších odměn či turnaje Masters pro více hráčů

9. 6. 2022, 18:12
Aktuality 3
Vedení mužského okruhu ATP schválilo změny v rozdělování odměn a otevře turnaje kategorie Masters 1000 pro více účastníků. Od roku 2023 se budou zisky mezi pořadateli turnajů a hráči dělit půl na půl a díky lépe dotovaným a rozšířeným elitním akcím se zvýší celkový objem prize money. Nově zavedené kroky by měly pomoci ukončit spory o rozdělení financí v mužském tenise.

"Nejtěžší bylo přesunout se myšlením do budoucnosti. Celkově si ale myslím, že jsme byli velmi vytrvalí a díky řadě dat a informací jsme nakonec ne všechny, ale většinu přesvědčili," řekl dnes agentuře Reuters předseda ATP Andrea Gaudenzi.

První fázi plánu nazvanou jako "Jedna vize", která se zaměřovala na zvýšení příjmů z mediálních a televizních práv, schválilo představenstvo po více než dvou letech. Neshody mezi hráči a organizátory turnajů zkomplikovala i pandemie koronaviru, která si vynutila škrty v prize money. K větší transparentnosti by nyní měl pomoci přístup k auditovaným finančním výkazům sportovních akcí.

Ke zvýšení odměn má přispět také rozšíření turnajů Masters. V současné době osmidenní akce v Madridu, Římě a Šanghaji by měly od roku 2023 trvat dvanáct dní a mělo by se do nich zapojit více tenistů. O dva roky později by se měly k tomuto modelu připojit také turnaje v Kanadě a Cincinnati. Dvanáctidenní akce s 96 hráči v hlavní soutěži se dosud konají jen v Indian Wells a Miami.

Turnaje kategorie Masters by se tak mohly přiblížit grandslamům. "Tenisu obecně pomůže, když se propast mezi grandslamy a Masters trochu zmenší. Bylo by dobré v tom mít kontinuitu," uvedl Gaudenzi. Očekává se, že na plánovaných pěti rozšířených turnajích vzrostou mezi roky 2022 a 2025 prize money o více než 35 procent. Objem ročních bonusů by se měl podle ATP v nejbližší budoucnosti takřka zdvojnásobit a rozdělovat mezi třicet nejlepších hráčů místo dosavadních dvanácti.

ATP se ve druhé fázi projektu zaměří na vytvoření jednotné řídící struktury a provozního modelu s dalšími tenisovými organizacemi. Na začátku roku 2021 se sjednotila marketingová oddělení ATP a WTA a podle Gaudenziho bude potřeba mezi oběma organizacemi další těsná spolupráce.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
Fandina
Sjednotila se marketingová oddělení ATP a WTA, to je zajímavá informace.
Reagovat
FulnekUltras
však turnaje dnes sponzorují ponejvíce banky - a ty mají ve zvolna končící vrcholné fázi "bezkonfliktně" sofistikovaného parazitního kapitalismu prostředků víc než dost... smile
Reagovat
FulnekUltras
plus samo náležité zdražení tv sport kanálů
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist