Zraněný Djokovič v United Cupu přišel o sérii 43 výher na australské půdě. Polsko a Austrálie jsou v semifinále

3. 1., 12:49
Aktuality 17
Novak Djokovič (36) v posledních dnech a krátce před startem Australian Open bojuje se zraněním pravého zápěstí a viditelně limitován byl ve čtvrtfinále United Cupu mezi Srbskem a Austrálií. Lídr žebříčku v Perthu prohrál 4:6, 4:6 s fantasticky hrajícím Alexem de Minaurem (24) a přišel o svou sérii 43 vítězství na australské půdě táhnoucí se od začátku roku 2019. Domácí výběr prošel do semifinále už po dvouhrách, stejně jako Polsko díky Hubertovi Hurkaczovi (26) a Ize Šwiatekové (22).
Djokovič bojuje před Australian Open se zraněním zápěstí (© AFP)

Austrálie – Srbsko 3:0

Novak Djokovič má v posledních dnech a krátce před obhajobou titulu na Australian Open, kde může získat už 11. titul a celkově 25. grandslamový vavřín, kterým by se osamostatnil na prvním místě v historických tabulkách, potíže s pravým zápěstím.

Problémy měl už před zápasem skupiny s Jiřím Lehečkou. Českou jedničku sice přetlačil ve třech setech, ale ve středečním čtvrtfinále mezi Srbskem a Austrálií byl proti Alexovi de Minaurovi viditelně limitován, příliš chyboval a po porážce 4:6, 4:6 přišel o svou sérii 43 vítězství na australské půdě táhnoucí se od začátku roku 2019. Poslední nezdar zaznamenal v osmifinále Australian Open 2018 proti Hyeonovi Chungovi, tehdy se vracel po zranění lokte.

Aktuální lídr žebříčku vyrobil za pouhé dva sety celkem 31 nevynucených chyb a potíže se zápěstím ho limitovaly zejména na returnu. Na příjmu dohromady uhrál jen osm bodů a po prvním servisu Australana jen jeden z 34 fiftýnů. V obou setech vždy jednou ztratil servis a manko se mu ani v jednom dějství smazat nepodařilo. "Čím déle hraju, tím víc to bolí," stěžoval si fyzioterapeutovi v rámci masáže během výměny stran.

Fantasticky hrající a takřka bezchybný De Minaur slavil svůj premiérový skalp světových jedniček. Tím předchozím nejcennějším bylo vítězství nad tehdejší světovou dvojkou Rafaelem Nadalem loni právě v United Cupu.

"Poslední dva dny mě zápěstí trápí. Během dnešního zápasu to bylo horší, ale nechci vůbec nijak snižovat výhru Alexe. Pokusím se zotavit pro Australian Open. Myslím si, že v Melbourne už budu v pořádku," řekl Djokovič na tiskové konferenci.

Srbsko následně čtvrtfinálový duel zdramatizovat nedokázalo. Místo vyčerpané Olgy Danilovičové nastoupila Natalija Stevanovičová, aktuálně 184. hráčka pořadí schytala výprask 1:6, 1:6 od Ajly TomljanovičovéV mixu pak Storm Hunterová s Matthewem Ebdenem porazili 6:3, 6:3 Dejanu Radanovičovou a Nikolu Čačiče.

Domácí výběr se nyní přesune do Sydney a v semifinále se střetne s Řeckem, nebo Německem.

 

Polsko – Čína 3:0

Poláci v pondělí jako první slavili postup do čtvrtfinále letošního ročníku United Cupu a o dva dny později se znovu po roce dostali do semifinále soutěže smíšených družstev. Díky devátému hráči pořadí Hubertovi Hurkaczovi a světové jedničce Ize Šwiatekové jsou největšími favority na celkový triumf.

Právě na tyto dva aktéry se mohli naši sousedé ve čtvrtfinále s Čínou spolehnout. Hurkacz potvrdil roli favorita proti Zhizhenovi Zhangovi, kterého přehrál 6:3, 6:4. Rychlé vítězství zapsala v Perthu také Šwiateková proti Qinwen Zheng. Soupeřce povolila jen pět gamů, vyhrála hladce 6:2, 6:3 a protáhla svou aktuální neporazitelnost na 14 zápasů.

Závěrečný mix už nic neřešil. Poprvé se nicméně dostali do akce hráči, kteří seděli v předchozích duelech na lavičce a podporovali největší hvězdy. Katarzyna Piterová s Janem Zieliňským přetlačili 6:3, 5:7, 10:7 dvojici Xiaodi You, Fajing Sun.

V semifinále, které se uskuteční ve zhruba čtyři tisíce kilometrů vzdáleném Sydney, se Polsko utká s Francií, nebo Norskem.

 

Francie – Itálie 3:0

Francouzští tenisté v premiérovém ročníku United Cupu skončili už ve skupinových bojích, ale letos se do vyřazovací fáze probojovali. Ve Skupině D po Německu porazili i Itálii a zajistili si čtvrtfinálový souboj s Norskem.

O vítězství nad loňskými finalisty rozhodli už po dvouhrách. Adrian Mannarino, který má v 35 letech za sebou nejlepší sezonu kariéry korunovanou třemi tituly, přehrál dvakrát 6:4 Lorenza Sonega. Na něj navázala Caroline Garciaová, bývalá šampionka Turnaje mistryň zdolala 6:4, 5:7, 6:4 Jasmine Paoliniovou.

Smíšená čtyřhra už nemohla na výsledku nic změnit, takže největší opory mohly odpočívat. Francie poslala do posledního zápasu Elixane Lechemiaovou a deblového specialistu Édouarda Rogera-Vasselina, kteří přehráli 7:6, 6:4 Nuriu Brancacciovou a Flavia Cobolliho.

 

Řecko – Kanada 3:0

Řecko díky Stefanosovi Tsitsipasovi a Marii Sakkariové postoupilo do čtvrtfinále letošního United Cupu a vyzve v něm Německo, které v Sydney skončilo jako nejlepší tým ze druhých míst.

Tsitsipas, který vynechal singlové utkání proti Chile, si na úvod poradil 6:2, 6:3 se Stevenem Diezem a Sakkariová poté zdolala 7:6, 6:3 grandslamovou finalistku Leylah Fernandezovou. Kanadě ani tentokrát nemohl pomoct Félix Auger-Aliassime, jemuž se vrátily potíže s kolenem.

Ani tady zápas mixu výsledek nijak neovlivnil. Despina Papamichailová s Petrosem Tsitsipasem přehráli 7:5, 6:4 Stacey Fungovou a Augera-Aliassimeho, který otestoval koleno alespoň v tomto utkání.


Pořadí skupin + Pavouk vyřazovacích bojů

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
Patik
Na tlačovej konferencii hovoril ze posledne jeho ročníky hral zranený.. vraj človek nikdy nevie co sa stane ale ze tento rok by mal hrať snáď už konecne zdravý vraj podriadil tomu prípravu aby sa vyhol zraneniu takže zrejme to zápästie je len menší problém ktorý si dokáže včasne vyriešiť.. Takže ma trochu ukludnil..času dosť.
Reagovat
Mistic
Dúfajme, že to tak bude.
Reagovat
Mistic
Grandslamy a hlavne AO to je sviatok tenisu. Už sa teším.
Reagovat
Mantra
nojo, čas je svině
Reagovat
RFanousek
Jako loni xdd
Reagovat
Pe3k
Loni to fanoušci Nadala těžce nezvládli, že Djokovic vyhrál s trhlinou ve svalu a během celého AO ztratil jen jeden set a letos už zase píšou, že si Novak vymýšlí, dle nich jde o tzv. mind games
Reagovat
No-le
Udělal 33 UE za dva sety. To si myslíte že dělá schválně, aby mu lidi uvěřili?
Reagovat
Amputace
To víš. Nadal ve finále AO14 taky podával 140km/h, aby si obhájil prohru a lidi mu věřili, že byl zraněný. Jsou to všecko hééérečky.
Reagovat
Marduch
Ani bych se nedivil, psychopati jsou jeden jak druhý
Reagovat
Amputace
Kde to píšou?
Reagovat
Pavol
Mne sa prehra z princípu hnusí pane Djokoviči. Ale ta vaša ma potešila.
Reagovat
wojtop
Tak to ta potesil uz cca 214-krat celkovo. Uz len za to by si ho mohol mat rad :)
Reagovat
Pavol
Mám ho rád ako bojovníka za ľudské práva. Ale ako tenista to preháňa. Mal by sa začať šetriť.
Reagovat
turista
Nic nepřehání. Minulý rok odehrál asi 12 turnajů což není nijak moc.
Reagovat
wojtop
Vlani si to naozaj strazil. Ale ak mame brat vazne jeho trocha prestrelene vyhlasenia, tak v tejto sezone chce okrem vsetkych GS vyhrat aj olympiadu. Sice sa pocitam k jeho fanusikom (jednak pre jeho pre mna unikatny "gymnasticky" styl, ktora IMO nie je uplne docenovany a tiez kvoli mimokurtovym aktivitam (PTPA, celorocne platenie nakladov pre Medjedovica, financna podpora v ramci inych aktivit, atd.), ale tiez viem, ze ziaden strom nerastie az do neba a na toto Novak obcas zabuda. AOpen je teraz velmi otazny, zapästie sa za necele dva tyzdne vobec nemusi dat do poriadku a prejavit sa moze v 4. - 5. kole, ked predtym odohra 2 - 3 5-setaky, napriklad a inak ma naozaj realne sance najskor vo Wimbledone, na antuke uz to bude mat coraz tazsie a USOpen je dost tazko predvidatelny turnaj, tam sa zrodilo aj najviac "necakanych" vitazov GS. Ked k tomu prida logisticke harakiri - antuka (Pariz) - trava (Wimby) - antuka OH (Pariz), vsetko s inymi loptami, tak neviem-neviem. Aby mu neostali oci pre plac, osobne ma potesi aj ten jeden GS, ktory ho osamostatni pred MG, ale ani ten mu nikto neda zadarmo.
Reagovat
turista
Stačí aby vyhrál jeden GS a obvyklých 5 titulů celkem. Nemám obavy, že by se to nepodařilo.
Reagovat
No-le
No tak to nevypadá dobře... Nemyslím samozřejmě UC, ale AO
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist