Hradecká útočí na rekord v rychlosti podání

15. 7. 2009, 20:35
Aktuality 9
Lucie Hradecká patří mezi nejrychleji podávající hráčky na světě, což potvrzuje na turnaji ECM Prague Open. Pražské rodačce naměřili na Štvanici v úterním prvním kole proti Rusce Ksenii Pervakové 205 kilometrů v hodině, což by v neoficiálním žebříčku nejrychlejších dámských servisů znamenalo čtvrté místo.
Profily hráčů
Lucie Hradecká

"Když mi podání jde a letí to, tak se cítím daleko lépe a potom i údery jsou lehčí a víc si věřím," řekla Hradecká po dnešní výhře nad Chorvatkou Karolinou Špremovou a postupu do čtvrtfinále.

Letos už dvakrát údajně na radaru po servisu čtyřiadvacetileté Hradecké svítilo dokonce 206 km/h. Poprvé na turnaji ITF v únoru ve Francii, kde dokonce pořadatelé vyhlásili soutěž o nejrychlejší podání. "V semifinále jsem se v jednom gamu hecla," usmála se Hradecká, jak si vedle odměn vydělala navíc tři sta eur.

Podruhé Hradecká vystřelila míček přes síť rychlostí 206 km/h nedávno na trávě v Eastbourne. To znamená, že ji jen tři kilometry dělí od nejrychlejšího servisu světa Brendy Schultzové-McCarthyové z Nizozemska z kvalifikace turnaje v Cincinnati před třemi lety.

Třeba Hradecká rekordních 209 km/h v budoucnu překoná. "Zkusím se tam nějak vyšplhat," rozesmála se. "Čím chce ale člověk dát větší ránu a rve to silou, tak to tolik neletí. Větším švihem se toho dá docílit, ale bude to podle mě nekontrolovatelné," doplnila.

"Lucka má páru a švih, ale ještě má rezervy v technice. Mohla by okolo dvou set podávat standardně," podotkl její trenér Jiří Fencl. V tréninku se Hradecká momentálně zaměřuje více na druhé podání, aby bylo konstantnější a míček především více odskakoval. Mnohdy totiž není účinnější dát velkou ránu, ale raději míček více umístit.

Říká se, že u žen je rychlost 185 km/h hranicí, od které je podání pro hráčky na returnu náročné. Hradecká to poznala proti Špremové, protože Chorvatka podávala rychlostí až 188 km/h. "Vyzkoušela jsem si, jak se soupeřky cítí na můj servis, a není to moc příjemné. Těžko se to returnuje. Nejdřív jsem nevěděla, co s tím," řekla Hradecká.

Podle Fencla patří Hradecká mezi patnáctku nejrychleji podávajících tenistek. K mužskému rekordu Američana Andyho Roddicka, kterému naměřili v roce 2004 v Queen's Clubu rychlost 246,2 km/h., ale má daleko. "On má neskutečně rychlé zápěstí. Líbí se mi," řekl Hradecká.

Nejrychlejší podání tenistek (zdroj listafterlist.com):

209 km/h - Schultzová-McCarthyová (Niz.) v kvalifikaci Cincinnati 2006
208 km/h - V. Williamsová (USA) na US Open 2007
206 km/h - V. Williamsová (USA) na French Open 2007
205 km/h - Hradecká (ČR) na ECM Prague Open 2009

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
jj, vcera tam davala spremove 200, docela sem koukal :)
Reagovat
smazaný uživatel
Takze 127mph, to je stejna rychlost, jako podava Federer. To je neuveritelne, aby zena, kterou ve svete lide neznaji, podavala stejne, jako nejlepsi hrac sveta, to neni normalni kurvá!
Reagovat
smazaný uživatel
Federer tolko podava preto lebo mu to staci nie je to jeho maximum zdaleka on jednuducho podava presne umiestnene ved aj vo finale s Roddickom dal 50 es a nebolo to kvoli tomu ze to tam slahal 220 km ale presne umiestnoval. Cize Hradeckej maximum je Federerov standard. a Neviem co je na tom nenormalne. Taky Davydenko ledva da 200:D
Reagovat
smazaný uživatel
Davydenko ma servis stejne rychly jako Federer. Ale co se tyce nejhorsiho servisu na svete mezi muzi, tak je to Sela a Cipollo. Tidle dva hraci jsoi takovi ubozaci, hnusni. Oni za zapas nedavaji esa, nedaji ani 175 km/h, a desitek zen ma lepsi servis nez oni.
Reagovat
misoSK
aj ja by som chcel byt taky uboziak ako sela:D, ved bol v osemfinale wimbledonu
Reagovat
smazaný uživatel
to o roddikovi maji starý údaj, kdysi při DC to bylo 249,5 km...
Reagovat
smazaný uživatel
To je zenske maximum ktore vyrovnala v 2008 v Zurichu Venus.
Reagovat
smazaný uživatel
Som si myslel ze Venus ma najrychlejsie podanie
Reagovat
dabelsobul
V oficialni verzi zebricku asi ano, ta Schultzova vystrelila podani 209 km/h v kvalifikaci, a to se v nekterych (ofic.) statistkach asi neuvadi...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist