Letošní rok na WTA, část I. Serena Williamsová překonala rekord Grafové, zářila i Plíšková. Kerberová se trápila

4. 12. 2017, 19:20
Stalo se... 35
První grandslamový podnik sezony ovládla bez ztráty setu Serena Williamsová a jasně ukázala, kdo je nejlepší hráčkou na okruhu WTA. To ale bylo od ní letos všechno. Po skončení Australian Open už Američanka další turnaj neodehrála a ostatním tenistkám se tak otevřela šance usednout na tenisový trůn. Angelique Kerberová naopak na senzační loňskou jízdu nenavázala. Hned dva tituly v prvních dvou měsících slavila česká jednička Karolína Plíšková.

1. týden (Brisbane, Auckland a Shenzhen)
Úvodní měsíc tenisové sezony patří Austrálii. Na nejmenším světadíle se v prvních dvou týdnech tenistky pečlivě připravují na úvodní vrchol roku Australian Open. Nejlepší hráčky se tradičně sjíždějí hned zkraje ledna do Brisbane. Turnaj kategorie Premier považují mnohé tenistky za vůbec tu nejlepší možnou přípravu na první z podniků velké čtyřky.

Do australské metropole zavítala také Karolína Plíšková, která se coby šestá hráčka světa představila v roli nasazené trojky. Spolu s Plíškovou v Brisbane zahájily letošní sezonu také například světová jednička Kerberová, překvapivá vítězka Turnaje mistryň Cibulková nebo grandslamová šampionka Muguruzaová. Nedorazila naopak loňská šampionka Azarenková, která na konci prosince porodila syna.

Již tradičně velmi kvalitně obsazený turnaj měl vcelku překvapivý průběh, a to zejména ve druhé polovině pavouka, z níž do finále prošla nenasazená Alizé Cornetová. Přitom s Francouzkou to vypadalo hodně špatně už v prvním kole, ve kterém s Vesninovou prohrávala 3-6 1-4, ale nakonec nasazenou Rusku po obratu udolala v tie-breaku rozhodující sady, následně smetla McHaleovou, set neztratila ani s turnajovou dvojkou Cibulkovou a po pěti gamech jí vzdala Muguruzaová.

V horní polovině pavouka dělala radost českým fanouškům Karolína Plíšková. Rodačka z Loun letošní rok odstartovala drtivým vítězstvím nad Putincevovou, suverénně zvládla duel také s Američankou Muhammadovou a ve čtvrtfinále ve třetím vzájemném souboji poprvé našla recept na nepříjemnou hru Italky Vinciové. V semifinále i popáté na turnajích porazila svou oblíbenou soupeřku Svitolinovou, přemožitelku světové jedničky Kerberové, a postoupila do finále. V něm smetla překvapivou finalistku Cornetovou, s níž ztratila jen tři gamy, a oslavila sedmý kariérní titul.

• BRISBANE INTERNATIONAL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Brisbane, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 890.100 dolarů
• Finále dvouhry •
Kar. Plíšková (3-ČR) - Cornetová (Fr.) 6-0 6-3
• Finále čtyřhry •
Matteková-Sandsová/Mirzaová (1-USA/Indie) - Makarovová/Vesninová (2-Rus.) 6-2 6-3
• Česká účast •
Kar. Plíšková - vítězka
Kompletní los

 

V prvním lednovém týdnu se bojovalo také v novozélandském Aucklandu. Největšími hvězdami letošního ročníku byly jednoznačně sestry Serena a Venus Williamsovy. Ty se však s turnajem rozloučily dost brzy. Americké tenisové legendy sice úspěšně zvládly první kolo, nicméně světová dvojka Serena v souboji o čtvrtfinále po mizerném výkonu podlehla krajance Brengleové a předloňská šampionka Venus pro zranění z turnaje před duelem druhého kola odstoupila.

Výpadku dvou největších favoritek na triumf nedokázala využít Wozniacká. Bývalá světová jednička ve čtvrtfinále nestačila na Němku Görgesovou. Velkou šanci na druhý kariérní titul nezužitkovala čtvrtá nasazená Barbora Strýcová. Česká tenistka v prvním kole vyřadila krajanku a kvalifikantku Barboru Štefkovou a následně po obrovské bitvě udolala Lucii Šafářovou, jež v prvním kole nedala šanci krajance Denise Allertové. Ve čtvrtfinále ale po nevyrovnaném výkonu podlehla pozdější šampionce Lauren Davisové.

Nyní čtyřiadvacetiletá Američanka již v prvním kole překvapila vítězstvím nad nasazenou pětkou Bertensovou. Následně si poradila s Japonkovou Naraovou, Strýcovou a v semifinále jí v průběhu rozhodující sady vzdala Lotyška Ostapenková. Své celkově třetí kariérní finále na okruhu WTA zvládla fantasticky. Nedala v něm totiž sebemenší šanci Aně Konjuhové a poprvé v kariéře zvedla nad hlavu trofej pro vítězku turnaje WTA.

Do finále čtyřhry se po boku Nizozemky Schuursové probojovala česká veteránka Renata Voráčová. Ve finále však neuspěla a jubilejní desátý deblový vavřín nevybojovala.

• ASB CLASSIC 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Auckland, Nový Zéland
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Davisová (USA) - Konjuhová (8-Chorv.) 6-3 6-1
• Finále čtyřhry •
Bertensová/Larssonová (3-Niz./Švéd.) - Schuursová/Voráčová (Niz./ČR) 6-2 6-2
• Česká účast •
Strýcová - čtvrtfinále
Šafářová - 2. kolo
Štefková - 1. kolo
Allertová - 1. kolo
Kompletní los

 

První týden tenisové sezony ale není stoprocentně australský. Hráčky mají možnost tenisový rok zahájit také v nejlidnatější zemi světa, konkrétně v čínském Shenzhenu, do něhož letos dorazily hned tři členky Top 10 - loňská šampionka Radwaňská, Halepová a Kontaová.

Ani jedna ze zmíněných tenistek však svůj první letošní titul nezískala. Turnajovou jedničku Radwaňskou ve čtvrtfinále překvapivě vyřadila Alison Riskeová. Američanka mimo jiné porazila také domácí divokou kartu Lin Zhu, Bulharku Pironkovovou, Italku Giorgiovou, popáté v kariéře postoupila na okruhu WTA do finále a obhájila loňský výsledek.

V něm ale vítězka jediného podniku WTA (Tianjin 2014) nestačila na českou tenistku Kateřinu Siniakovou. Česká naděje se v čínské metropoli postarala hned o několik senzací. V prvním kole přehrála domácí hvězdu Shuai Peng a v kole druhém v kvalitní bitvě udolala předloňskou vítězku a aktuální světovou jedničku Halepovou, přičemž vůbec poprvé dokázala uspět proti hráčce elitní desítky.

Tím ale jízda českého talentu ani zdaleka nekončila. Siniaková ve čtvrtfinále potvrdila roli favoritky proti srbské kvalifikantce Stojanovičové a v semifinále si vyšlápla na další členku Top 10. Tentokrát její skvělou formu odnesla Britka Kontaová, přemožitelka Kristýny Plíškové z minulého kola.

Siniaková ve finále proti Riskeové zakončila a korunovala skvostný úvodní týden letošní sezony ziskem premiérového titulu na okruhu WTA. Ve světovém žebříčku WTA se rodačka z Hradce Králové posunula z 52. na 36. místo a překonala tak své dosavadní maximum (49. příčka).

České barvy slavily také v deblové soutěži. Čtyřhru ovládly bez ztráty setu Andrea Hlaváčková a domácí Shuai Peng, když ve finále porazily třetí nasazený pár Olaruová, Savčuková.

• SHENZHEN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Shenzhen, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 626.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Siniaková (ČR) - Riskeová (8-USA) 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Hlaváčková/Shuai Peng (2-ČR/Čína) - Olaruová/Savčuková (3-Rum./Ukr.) 6-1 7-5
• Česká účast •
Siniaková - vítězka
Kr. Plíšková - čtvrtfinále
Kompletní los

 


2. týden (Sydney a Hobart)
Druhý lednový týden už byl čistě australský. U protinožců vrcholila příprava na Australian Open. Na tradičně silně obsazeném turnaji v Sydney se představilo pět hráček Top 10 - světová jednička Kerberová, Radwaňská, Cibulková, Kuzněcovová a Kontaová. Do australské metropole měla dorazit také nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková. Rodačka z Loun se však po triumfu v Brisbane pro zranění levého stehna odhlásila.

Na severovýchodním pobřeží Tasmanova moře prožila skvělý týden Barbora Strýcová. Česká tenistka v prvním kole porazila Makarovovou, počtvrté v řadě si poradila s Italkou Vinciovou a poté v urputné téměř čtyřhodinové bitvě přehrála bývalou světovou jedničku Wozniackou. Nad její síly byla až pozdější finalistka Agnieszka Radwaňská, jež měla v prvním kole volný los a následně vyřadila McHaleovou a Ying-Ying Duan.

V trápení pokračovala dvojnásobná grandslamová šampionka a světová jednička Kerberová. Němka skončila hned po prvním zápase na raketě Rusky Kasatkinové. Nedařilo se ani loňské vítězce Kuzněcovová. Rovněž Ruska vypadla ve druhém kole, když jí porážku uštědřila její krajanka Pavljučenkovová.

Výbornou formou se v průběhu celého týdne prezentovala Johanna Kontaová. Na její stabilní výkony nenašly recept domácí hráčky Arina Rodionovová s Gavrilovovou, přemožitelka Kerberové Kasatkinová, Bouchardová ani Radwaňská. Kontaová v rodném Sydney získala svůj druhý kariérní titul, přičemž v pěti utkáních neztratila jediný set.

Barbora Strýcová se neprezentovala výbornými výkony pouze ve dvouhře. Po boku Indky Mirzaové se probojovala do deblového finále, v němž ovšem česko-indický tandem nestačil na maďarsko-ruskou dvojici Babosová, Pavljučenkovová.

• APIA INTERNATIONAL SYDNEY 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Sydney, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Kontaová (6-Brit.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 6-4 6-2
• Finále čtyřhry •
Babosová/Pavljučenkovová (Maď./Rus.) - Mirzaová/Strýcová (1-Indie/ČR) 6-4 6-4
• Česká účast •
Strýcová - semifinále
Allertová - kvalifikace
Štefková - kvalifikace
Kompletní los

 

Poslední generálka na úvodní grandslam sezony vrcholila také na souběžně hraném podniku WTA v Hobartu. V nejlidnatějším městě australského ostrovního státu Tasmánie sice nestartovala žádná členka Top 20, i tak ale nebylo o kvalitní tenis a několik překvapení nouze.

Do Hobartu dorazily dvě české zástupkyně. Kristýna Plíšková však nenavázala na čtvrtfinále ze Shenzhenu a vypadla hned v prvním kole, když nestačila na Švédku Larssonovou. O moc dál nedošla Lucie Šafářová. Bývalá světová pětka po výhře nad Golubicovou překvapivě podlehla Japonce Ozakiové a stejně jako v Aucklandu skončila ve druhém kole.

Bez ztráty setu postoupila do finále Monica Niculescuová. Rumunka, která je pověstná čopovaným forhendem, nemusela kvůli sérii odhlášek a výpadku nasazené dvojky Sevastovové čelit žádné z nasazených hráček. Niculescuová nedala šanci bývalé světové jedničce Jankovičové, Belgičance Flipkensové ani Ozakiové, a dokonce nemusela absolvovat semifinálový duel, jelikož z turnaje odstoupila Ukrajinka Curenková.

Ve finále však sama Rumunka poznala hořkost jednoznačné porážky. V souboji o trofej pro vítězku totiž neměla sebemenší šanci proti překvapivé vítězce Elise Mertensové.

Nyní dvaadvacetiletá Belgičanka byla naprostou senzací letošního ročníku a právě v Hobartu na sebe vůbec poprvé výrazně upozornila. Cesta k jejímu prvnímu triumfu na okruhu WTA a premiérovému posunu do první stovky žebříčku však nebyla vůbec jednoduchá, přestože v osmi zápasech ani jednou nemusela do tří setů.

Mertensová nejprve zvládla tříkolovou kvalifikaci a v prvním kole povolila pouhé tři gamy nasazené Francouzce Mladenovicové. Ve druhém kole se utkala s Vickeryovou, kterou porazila v kvalifikaci. A právě Američance může za titul tak trochu poděkovat, protože Mertensová chtěla duel vzdát, aby stihla kvalifikaci na Australian Open, ovšem Američanka byla rychlejší a po prvním odehraném gamu pro zranění pravé nohy vzdala.

Belgičanka tak v turnaji pokračovala a může být za to ráda, protože si po celý týden udržela skvělou výkonnost. Ve čtvrtfinále přehrála nasazenou jedničku Bertensovou a poprvé v kariéře postoupila do semifinále akce WTA. V něm ztratila jen čtyři hry s dalším překvapením turnaje - kvalifikantkou Janou Fettovou. Rovněž čtyři gamy povolila uhrát i své finálové soupeřce Niculescuové.

• HOBART INTERNATIONAL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Hobart, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Mertensová (Belg.) - Niculescuová (3-Rum.) 6-3 6-1
• Finále čtyřhry •
Olaruová/Savčuková (Rum./Ukr.) - Dabrowská/Z. Yang (3-Kan./Čína) 0-6 6-4 10-5
• Česká účast •
Šafářová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Smitková - kvalifikace
Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 


3. - 4. týden (Australian Open)
Zatímco přední hráčky měly přípravu na Australian Open za sebou a chystaly se na své první soupeřky, o týden dříve se uskutečnila kvalifikace na první grandslam sezony, v níž se představilo celkem pět českých zástupkyň. Ani jedna se však neprobojovala do závěrečného kola. Jednu výhru si připsaly Barbora Štefková, Lucie Hradecká a Barbora Krejčíková. V prvním kole skončily Tereza Smitková a Tereza Martincová.

Šestici Češek, které měly jistý start v hlavní soutěži, tak ani jedna z našich nadějí nedoplnila. Hned na své první soupeřce ztroskotaly Kateřina Siniaková i Denisa Allertová. Siniaková v utkání prvního kola neudržela slibné vedení 6-3 2-0 proti Němce Görgesové a nenavázala tak na senzační triumf ze Shenzhenu. Allertová měla pro první kolo velmi těžkou soupeřku Cibulkovou a proti finalistce ročníku 2014 nepřekvapila.

Blízko vyřazení byla na úvod australského grandslamu také Lucie Šafářová. Finalistka grandslamového French Open ale dokázala proti Belgičance Wickmayerové odvrátit devět mečbolů a vybojovala si postup do druhého kola. V něm jí vystavila stopku Serena Williamsová. Američanka proti české tenistce vyhrála i dvanáctý vzájemný duel a potvrdila roli favoritky.

O kolo dále došla Kristýna Plíšková. Méně úspěšná z tenisových dvojčat i přes nevolnost udolala svou tehdejší deblovou partnerku Golubicovou a zopakovala loňské druhé kolo. V něm potřetí v kariéře narazila na nasazenou Beguovou, poprvé Rumunku zdolala a premiérově si zahrála třetí kolo úvodního grandslamu sezony, v němž se mohla těšit na duel se světovou jedničkou a loňskou šampionkou Kerberovou. Do něj nevstoupila vůbec dobře a v prvním setu dostala kanára. Ve druhé sadě sice turnajové jedničce statečně vzdorovala, nicméně rozhodující set si nevynutila.

Výbornou formu potvrdila Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně, která se jako poslední vešla mezi první nasazenou šestnáctku, si v prvním kole poradila s ruskou kvalifikantkou Kuličkovovou, set neztratila ani s Němkou Petkovicovou, v souboji nasazených hráček přehrála Francouzku Garciaovou a na svém nejoblíbenějším grandslamu vyrovnala své maximum. V osmifinále značně potrápila Serenu Williamsovou, ale Američanku nakonec v její cestě za 23. grandslamovým vavřínem nezastavila.

Nejdále došla z českých tenistek naše největší naděje Karolína Plíšková. Svou pouť v australském Melbourne odstartovala ve velkém stylu, když povolila pouhé dva gamy Španělce Sorribesové i ruské kvalifikantce Blinkovové. Ve třetím kole se ovšem pořádně zapotila. Na druhou stranu kurtu se postavila talentovaná Lotyška Ostapenková a českou jedničku měla ve třetím setu "na lopatě". Plíšková však nepříznivý stav 2-5 v rozhodující sadě dokázala otočit a Ostapenkovou po urputném boji udolala poměrem 10-8.

Poprvé tak postoupila do osmifinále Australian Open a prodloužila svou vítěznou sérii na osm zápasů. Své melbournské maximum ještě vylepšila po pohodlné výhře nad domácí Gavrilovovou a dělala si zálusk na postup do semifinále. Ten jí ale znemožnila senzace letošního ročníku Lučičová-Baroniová. Nyní pětatřicetiletá Chorvatka postoupila do semifinále grandslamu podruhé v kariéře a po dlouhých osmnácti letech.

První velké překvapení letošního ročníku úvodní akce velké čtyřky se zrodilo hned v prvním kole. Rumunská jednička Halepová stejně jako loni nestačila na svou první soupeřku. Halepovou však tentokrát limitovaly problémy s kolenem a proti Američance Rogersové uhrála pouhé čtyři hry. Z nasazených nezvládly první kolo také Kasatkinová, Vinciová, Bertensová, Siegemundová, domácí Stosurová a Babosová.

Další překvapení přišlo o kolo později. Zmiňovaná senzace Lučičová-Baroniová si vyšlápla na loňskou semifinalistku Radwaňskou. Vypadly i Španělka Suárezová, loňská senzace Shuai Zhang, zlatá medailistka z loňských olympijských her Puigová, Putincevová a Cornetová. Ve třetím kole byly favoritky víceméně úspěšné až na nasazenou šestku Cibulkovou, jedenáctku Svitolinovou, dvanáctku Bacsinszkou a čtrnáctku Vesninovou.

O velkou senzaci se postarala Vandewegheová. Američanka v osmifinále totiž vyřadila obhájkyni titulu a světovou jedničku Kerberovou, hned v dalším kole si vyšlápla na turnajovou sedmičku Muguruzaovou a slavila premiérový postup do grandslamového semifinále. Po obratu ji zastavila až ostřílená Venus Williamsová, jež v předchozích zápasech neztratila jediný set a po dlouhých osmi letech se dostala do finále grandslamu.

V něm došlo na souboj sester Williamsových, první po osmi letech ve finále grandslamu. Mladší Serena po protrápené výhře nad Strýcovou zvýšila úroveň své hry, nedala šanci Kontaové a v semifinále smetla senzaci letošního ročníku Lučičovou-Baroniovou. V útoku na sedmou trofej z Australian Open a celkově 23. grandslamovou ji nezastavila ani starší sestra. Serena ani v sedmém zápase v Melbourne neztratila set, potvrdila roli nejlepší hráčky současnosti, překonala počet grandslamových titulů Steffi Grafové a vrátila se na tenisový trůn.

Rovnou můžeme prozradit, že další galapředstavení mladší ze sester Williamsových jsme se letos už nedočkali. Serena několik týdnů po zisku trofeje v Melbourne oznámila, že již letošní Australian Open odehrála v jiném stavu. Od tenisu si tak vzala nucenou pauzu, na začátku září porodila dceru a v polovině listopadu se vdala. Návrat na kurty plánuje právě na nadcházejícím Australian Open. Tím se otevřela cesta k postu světové jedničky dalším hráčkám.

Juniorka měla velmi překvapivou vítězku. Teprve čtrnáctiletá Marta Kostjuková proměnila hned svůj první start na grandslamu juniorek v triumf. Ve finále Australian Open talentovaná Ukrajinka zdolala ve třech setech nejvýše nasazenou Švýcarku se slovenskými kořeny Rebeku Masárovou.

Karolína Plíšková sice vypadla ve čtvrtfinále dvouhry, nicméně české barvy měly své zastoupení také v deblové soutěži a dá se říct, že ji svým způsobem ovládly. Do finále se totiž probojovaly Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou a Andrea Hlaváčková se Shuai Peng a čeští fanoušci se mohli těšit na malé české derby.

Úspěšnější nakonec byly favorizované Šafářová s Mattekovou-Sandsovou a získaly celkově čtvrtý společný grandslamový titul, druhý z Melbourne, prodloužily svou neporazitelnost v dějišti úvodního grandslamu sezony a navázaly na fantastický konec loňského roku.

• AUSTRALIAN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Melbourne, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace: 50,000.000 dolarů
• Finále dvouhry •
S. Williamsová (2-USA) - V. Williamsová (13-USA) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Matteková/Šafářová (2-USA/ČR) - Hlaváčková/Peng (12-ČR/Čína) 6-7(4) 6-3 6-3
• Finále mixu •
Cabal/Spearsová (Kol./USA) - Dodig/Mirzaová (2-Chorv./Indie) 6-2 6-4
• Finále juniorky •
Kostjuková (11-Ukr.) - Masárová (1-Švýc.) 7-5 1-6 6-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Strýcová - osmifinále
Kr. Plíšková - 3. kolo
Šafářová - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Allertová - 1. kolo
Barbora Štefková - kvalifikace
Lucie Hradecká - kvalifikace
Barbora Krejčíková - kvalifikace
Tereza Smitková - kvalifikace
Tereza Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 


5. týden (Petrohrad a Tchaj-pej)
Po skončení australského léta se hráčky mohly vydat buď na halové turnaje do Evropy, nebo do nedaleké Asie. V ruském Petrohradu se uskutečnila první letošní halová akce, jež se mohla pyšnit velmi kvalitním obsazením.

Ani jedna z favoritek se však do finále neprobojovala. Turnajová jednička Halepová sice úvodní duel zvládla, nicméně ke čtvrtfinále kvůli přetrvávajícím problémům s kolenem nenastoupila. Druhá papírově největší favoritka na titul Cibulková skončila v semifinále na raketě Julie Putincevové. Kazašská tenistka v prvních kolech dominovala, když vyhrála všech sedm gamů proti Larssonové, která jí poté vzdala, a smetla i Němku Beckovou. V dalších kolech se však nadřela. Proti nasazené trojce Kuzněcovové strávila na kurtu téměř tři hodiny a po jejím skalpu porazila i další členku elitní desítky Cibulkovou.

Ve svém premiérovém finále na okruhu WTA ale Putincevová neuspěla. Titul jí po velkém boji sebrala Kristina Mladenovicová, jež ovládla podnik WTA vůbec poprvé.

Mladenovicová v prvním kole čelila rozjeté kvalifikantce Mertensové a s Belgičankou měla plné ruce práce. Proti Venus Williamsové, která absolutně nezvládla rychlý přesun z Melbourne, a loňské šampionce Vinciové naopak neměla žádné potíže. Francouzku v semifinále potrápila talentovaná Ruska Vichljancevová, proti níž musela vývoj utkání otáčet.

České tenistky se v ruské metropoli představily pouze v kvalifikaci. Denisa Allertová si po odvrácení tří mečbolů proti Chorvatce Lukasové připsala první letošní výhru, nicméně o kolo později nestačila na Vögeleovou. Nikoli výsledkově se blýskla Tereza Martincová. Česká naděje v prvním kole porazila domácí divokou kartu Pervušinovou a v dalším zápase proti Mertensové byla za stavu 6-4 4-6 5-5 diskvalifikována.

• ST. PETERSBURG LADIES TROPHY 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Petrohrad, Rusko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Mladenovicová (Fr.) - Putincevová (Kaz.) 6-2 6-7(3) 6-4
• Finále čtyřhry •
Ostapenková/Rosolská (Lot./Pol.) - Juraková/Knöllová (2-Chorv./Švýc.) 3-6 6-2 10-5
• Česká účast •
Martincová - kvalifikace
Allertová - kvalifikace
Kompletní los

 

Další tenistky daly přednost kratšímu přeletu do Asie, kde se v pátém týdnu letošní sezony hrálo také v hale, ovšem na menším podniku WTA International. Premiérový ročníku turnaje s názvem Taiwan Open v Tchaj-peji sice nepřilákal žádnou z hráček Top 10, ale i tak nabídl kvalitní podívanou.

V kvalifikaci startovaly z českých tenistek Barbora Krejčíková a Lucie Hradecká. Do hlavní soutěže pronikla pouze Hradecká, která na úspěšnou kvalifikaci navázala vítězstvím nad Ukrajinkou Kozlovovou a po třech měsících postoupila do druhého kola, v němž podlehla jedničce Svitolinové.

První kolo zvládly také Lucie Šafářová a Kateřina Siniaková. Druhá jmenovaná musela překonat kromě Kazašky Voskobojevové také nevolnost. Ve druhém kole však padla se Shuai Peng. Číňanka po cestě do finále kromě krajanky Saisai Zheng, Siniakové a nasazené dvojky Stosurové v semifinále vyřadila Šafářovou.

Rodačka z Brna se v průběhu celého týdne prezentovala zlepšenou formou a postupně bez ztráty setu porazila Kruničovou, Sevastovovou a Doiovou. Poprvé od loňského dubna si zahrála čtvrtfinále.

Shuai Peng si ale pro titul na Tchaj-wanu nedošla. Premiérový ročník nového turnaje ovládla největší favoritka Jelina Svitolinová. Nasazená jednička v úvodním zápase smetla Rusku Rodinovou, poté ve zmíněném souboji udolala Hradeckou, v tie-breaku rozhodující sady vydřela vítězství nad kvalifikantkou Jabeurovou z Tuniska, hladce přehrála Minellaovou a pět gamů ztratila také ve finále se Shuai Peng.

Nyní třiadvacetiletá Ukrajinka si připsala pátým rokem po sobě další triumf na akci WTA International (Baku 2013, Baku 2014, Marrákeš 2015, Kuala Lumpur 2016). Na turnajích vyšší kategorie ještě nikdy neuspěla, ovšem právě titulem v Tchaj-peji nastartovala fantastickou jízdu, která ji v následujících měsících čekala.

České barvy mohly slavit titul alespoň ve čtyřhře. Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková ovšem první společnou trofej nezískaly. Ryze české duo ve finále podlehlo domácím favoritkám sestrám Hao-Ching Chan a Yung Jan Chan.

• TAIWAN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Tchaj-pej, Tchaj-wan
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Svitolinová (1-Ukr.) - Shuai Peng (Čína) 6-3 6-2
• Finále čtyřhry •
Hao-Ching Chan/Yung-Jan Chan (1-Tchaj-wan) - Hradecká/Siniaková (2-ČR) 6-4 6-2
• Česká účast •
Šafářová - semifinále
Hradecká - 2. kolo
Siniaková - 2. kolo
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los

 


7. týden (Dauhá)
V sedmém týdnu letošní sezony se bojovalo pouze v katarském Dauhá. Na oblíbený turnaj série Premier se sjelo hned několik předních hráček včetně Karolíny Plíškové a Barbory Strýcové, které figurovaly mezi nasazenými a do Dauhá musely odletět hodně rychle po úspěšném fedcupovém utkání se Španělskem. V Dauhá letos chyběly loňská šampionka Suárezová i finalistka Ostapenková.

Obě české zástupkyně se přes kvalifikaci v hlavní soutěži pokoušela doplnit Kristýna Plíšková, ale prohrála již ve druhém kole kvalifikačních bojů a do hlavní části tedy nepostoupila.

V letošním obrovském trápení pokračovala Kerberová. Němka po neúspěšné obhajobě triumfu na Australian Open ztratila post světové jedničky a ani tak z její rakety tlak neopadal. Kerberová měla na úvod volný los a poté v prvním zápase opět nestačila na Kasatkinovou.

Nasazené hráčky v horní polovině pohořely. Úvodní zápas zvládla pouze Vesninová, ovšem hned v dalším kole prohrála. Do svého prvního letošního finále se probojovala Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička postupně vyřadila Bertensovou, turnajovou čtyřku Radwaňskou, Američanku Davisovou a v semifinále smetla Puigovou z Portorika.

Skvělou letošní formu potvrdila Karolína Plíšková a znovu dělala českým fanouškům tenisu jen radost. Po volném losu v prvním kole si poradila s Francouzkou Garciaovou a poté v rámci jednoho dne smetla svou oblíbenou soupeřku Shuai Zhang a zvládla třísetový duel se slovenskou jedničkou Cibulkovou. Ve finále ve čtvrtém vzájemném duelu poprvé přehrála Wozniackou.

Česká jednička tak pokračovala v úspěšné spolupráci s trenérem Kotyzou, pod jehož vedením vyhrála druhý ze tří letošních turnajů a připsala si po odehrání 18. finále na okruhu WTA celkově osmý titul, třetí z akce série WTA Premier. Po dvou letech v katarské metropoli znovu triumfovala Češka. V roce 2015 se z vítězství radovala Lucie Šafářová.

• QATAR TOTAL OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Dauhá, Katar
Povrch: tvrdý
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Wozniacká (Dán.) 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Spearsová/Srebotniková (4-USA/Slovin.) - Savčuková/Švedovová (Ukr./Kaz.) 6-3 7-6(7)
• Česká účast •
Kar. Plíšková - vítězka
Strýcová - 2. kolo
Kr. Plíšková - kvalifikace
Kompletní los

 


8. týden (Dubaj a Budapešť)
Ještě lepší herní pole nabídl nadcházející podnik WTA Premier 5 v Dubaji. Do Spojených arabských emirátů vyrazily do bojů o mnohem vyšší odměny i body do žebříčku další přední tenistky v čele se světovou dvojkou Kerberovou a trojkou Karolínou Plíškovou. Loňská vítězka Erraniová se letos nepředstavila.

Na pobřeží Perského zálivu se absolutně nedařilo Češkám. Už v prvním kole prohrála Kateřina Siniaková, jež pokračovala v mizérii od zisku trofeje v Shenzhenu. Česká naděje nestačila na rozjetou Francouzku Mladenovicovou. O kolo později skončily sestry Plíškovy i loňská finalistka Barbora Strýcová. Kristýna Plíšková po skalpu Vinciové podlehla Davisové, její dvojče Karolína zřejmě i vlivem náročného programu nedokázala vzdorovat Mladenovicové a Strýcové uštědřila porážku Shuai Peng. V kvalifikaci navíc skončily bývalé deblové partnerky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

Podruhé během dvou týdnů se do finále probojovala Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička po úspěšném vystoupení v Dauhá sebrala zbytky sil a potvrdila v pěti zápasech roli favoritky. Dánská tenistka dokonale využila výpadku nasazených hráček a přehrála Kasatkinovou, Golubicovou, Katerynu Bondarenkovou, Bellisovou a Sevastovovou. Na celkově 26. trofej si ale ještě musela počkat.

Prvního solidního letošního výsledku se dočkala trápící se Kerberová. Dvojnásobná grandslamová šampionka neztratila po cestě do semifinále jediný set, když si postupně poradila s krajankou Barthelovou, Puigovou a Konjuhovou. V semifinále ji však zastavila pozdější vítězka Jelina Svitolinová.

Talentovaná a rozjetá Ukrajinka po volném losu v prvním kole vyřadila Saisai Zheng, po obratu zdolala Američanku McHaleovou, zvládla i souboj s další americkou tenistkou Davisovou, poté porazila Kerberovou, ve finále nedala šanci Wozniacké a prodloužila svou vítěznou šňůru na turnajích na deset utkání.

Svitolinová se tak mohla radovat ze své nejcennější trofeje, první mimo turnaje WTA International a celkově šesté, a premiérového posunu do Top 10. Vůbec poprvé vyhrála dvě akce WTA v jednom roce, a to teprve po necelých dvou odehraných měsících.

Ve výborné letošní formě pokračovalo česko-čínské duo Andrea Hlaváčková, Shuai Peng, které se bez ztráty setu probojovalo do finále, ovšem na druhý letošní triumf nedosáhlo, když ve finále prohrálo s Ruskami Makarovovou a Vesninovou.

• DUBAI DUTY FREE TENNIS CHAMPIONSHIPS 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Dubaj, SAE
Povrch: tvrdý
Dotace: 2,365.250 dolarů
• Finále dvouhry •
Svitolinová (7-Ukr.) - Wozniacká (10-Dán.) 6-4 6-2
• Finále čtyřhry •
Makarovová/Vesninová (2-Rus.) - Hlaváčková/Shuai Peng (6-ČR/Čína) 6-2 4-6 10-7
• Česká účast •
Kr. Plíšková - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Kar. Plíšková - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Hlaváčková - kvalifikace
Hradecká - kvalifikace
Kompletní los

 

Některé hráčky daly přednost evropské hale v maďarské Budapešti, kde se uskutečnil premiérový ročník turnaje Hungarian Ladies Open (v předchozích letech se v maďarské metropoli bojovalo pouze na antuce a název turnaje se často měnil), který byl pro české barvy nakonec velmi úspěšným, a to i přesto, že již v prvním kole vypadly Denisa Allertová i kvalifikantka Barbora Štefková a v kvalifikaci skončily Tereza Smitková s Terezou Martincovou.

Zastoupení českého tenisu totiž dlouho hájila Lucie Šafářová. Nasazená dvojka sice musela už v prvním kole hodně bojovat, když si zkomplikovala duel s Linetteovou, nicméně poté se rozehrála do skvělé formy. Polskou tenistku nakonec udolala až v tie-breaku rozhodující sady a poté smetla Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu. Set česká tenistka neztratila ani s Běloruskou Sasnovičovou a Němkou Witthöftovou a postoupila do svého 17. finále na okruhu WTA, prvního od loňského triumfu v pražské Stromovce, a vrátila se do první čtyřicítky žebříčku.

Na osmý kariérní titul ale nedosáhla. Trofej pro sebe i domácí fanoušky vybojovala turnajová jednička a tehdejší 33. hráčka světa Timea Babosová. Maďarka, jež v Budapešti bojovala i ve čtyřhře právě po boku Šafářové, nedala šanci Soyluové z Turecka, ruské kvalifikantce Blinkovové, i přes třísetový duel ani Francouzce Dodinové a výborné halařce Görgesové. Ve finále proti Šafářové úspěšně otočila stav 0-1 na sety.

Triumf Maďarky byl obrovským překvapením. Papírově sice byla nasazenou jedničkou, nicméně až v Budapešti si připsala první letošní výhru, na předchozích pěti akcích skončila vždy v prvním kole. Babosová v Budapešti získala svou druhou kariérní trofej a ukončila pětileté čekání, první vavřín získala před pěti lety v mexickém Monterrey.

• HUNGARIAN LADIES OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Budapešť, Maďarsko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Babosová (1-Maď.) - Šafářová (2-ČR) 6-7(4) 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Su-Wei Hsieh/Kalašnikovová (4-Tchaj-wan/Gruz.) - Ar. Rodionovová/Voskobojevová (Austr./Kaz.) 6-3 4-6 10-4
• Česká účast •
Šafářová - finále
Allertová - 1. kolo
Štefková - 1. kolo
Smitková - kvalifikace
Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 


9. týden (Kuala Lumpur a Acapulko)
Podnik v malajském Kuala Lumpuru se letos mohl pyšnit dvěma účastnicemi z elitní dvacítky žebříčku. Obhájkyně titulu Svitolinová však po výhře v prvním kole z turnaje pro zranění levé nohy odstoupila, nasazená dvojka Suárezová dokonce skončila již v prvním kole, když prohrála s Japonkovou Katóovou, a trojka Garciaová nestačila na ruskou kvalifikantku Kalinskou.

Z českých tenistek se představila pouze Tereza Martincová, která prohrála souboj o pozici v hlavní soutěži a navíc skončila s úpalem, jelikož musela v jednom dni v horku absolvovat dva těžké zápasy.

Odstoupení jedničky Svitolinové využila ve svůj prospěch Nao Hibinová. Japonská tenistka v prvním kole ve třech setech zdolala Belgičanku s ukrajinskými kořeny Zaněvskou, ve čtvrtfinále nizozemskou kvalifikantku Kerkhoveovou a v semifinále po obratu Polku Linetteovou. Postoupila tak do svého třetího finále a usilovala o svou druhou kariérní trofej, tu první získala předloni v Taškentu.

Proti však byla Ashleigh Bartyová. Talentovaná Australanka se od kriketu vrátila zpět k tenisu a udělala dobře, jelikož po výhrách nad Američankou Falconiovou, Japonkou Katóovou a Číňankou Kai-Lin Zhang se na okruhu WTA poprvé probojovala mezi nejlepší kvarteto. Tím ale jízda rodačky z Ipswiche neskončila. Skvělou formu potvrdila také proti další čínské tenistce Xin-Yun Han a ve finále nedala šanci Hibinové.

Vítězka wimbledonské juniorky kromě premiérového titulu na okruhu WTA oslavila premiérový posun do první stovky žebříčku. Bartyová navíc slavila "double", když se svou deblovou partnerkou a krajankou Dellacquaovou ovládla čtyřhru.

• ALYA MALAYSIAN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Kuala Lumpur, Malajsie
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Bartyová (Austr.) - Hibinová (Jap.) 6-3 6-2
• Finále čtyřhry •
Bartyová/Dellacquaová (Austr.) - Melicharová/Ninomijaová (4-USA/Jap.) 7-6(5) 6-3
• Česká účast •
Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 

Většina elitních hráček před velkými turnaji v Indian Wells a Miami odpočívala, a tak na první letošní zastávce na americkém kontinentu v Acapulku vedla herní pole až 29. tenistka světového hodnocení Lučičová-Baroniová. Do mexické metropole dorazily také rozjetá Mladenovicová nebo talentovaná Lotyška Ostapenková. Kvalifikaci zkoušela Marie Bouzková, ale skončila hned v prvním kole.

V Acapulku chyběly obě loňské finalistky - šampionka Stephensová, jež se potýkala se zraněním levého chodidla, a slovenská jednička Cibulková.

Nasazená dvojka Kristina Mladenovicová úspěšně potvrzovala roli nasazené dvojky a nakonec opravdu došla až do finále, ovšem její cesta turnajem se neobešla bez výmolů. První kolo zvládla Francouzka skvěle, když nedala šanci Lepchenkové. Ve druhém kole však měla obrovské problémy s Watsonovou, kterou udolala v jedné z nejdelších letošních bitev po dvou tie-breacích až poměrem 7-5 v rozhodující sadě.

Další utkání zvládla vítězka petrohradského halového podniku opět dobře a přehrála Flipkensovou. V semifinále proti Američance McHaleové musela do tří setů. Ve finále ale podruhé v řadě trofej pro vítězku nezískala a zhoršila si finálovou bilanci na okruhu WTA na 1-4.

Premiérového letošního titulu se totiž v Acapulku dočkala Lesja Curenková a na rozdíl od Mladenovicové prodloužila svou finálovou neporazitelnost, jelikož i ve třetím kariérním souboji o trofej pro vítězku byla úspěšná a navázala na triumfy z Istanbulu 2015 a Guangzhou 2016.

Ukrajinská tenistka v prvním kole smetla francouzskou kvalifikantku Paquetovou a poté jí v průběhu druhé sady vzdala Görgesová. Cestu k třetímu kariérnímu titulu ale rozhodně jednoduchou nakonec neměla, protože se jí do cesty postavily tři nejvýše nasazené hráčky.

Nejprve Ostapenková, s níž už musela Curenková hodně bojovat, a poté turnajová jednička Lučičová-Baroniová, která po pěti odehraných gamech pro zdravotní potíže vzdala. Ani ve finále Ukrajinka neztratila set a po vítězství nad Mladenovicovou mohla slavit.

• ABIERTO MEXICANO TELCEL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Acapulko, Mexiko
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Curenková (7-Ukr.) - Mladenovicová (2-Fr.) 6-1 7-5
• Finále čtyřhry •
Juraková/An. Rodionovová (3-Chorv./Austr.) - Cepedeová/Duqueová (Par./Kol.) 6-3 6-2
• Česká účast •
Bouzková - kvalifikace
Kompletní los
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

35
Přidat komentář
Roger_Federer
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/4853--odvazne-nebo-za-hranou-svitolinova-ukazalo-telo-v-erotickem-magazinu
Reagovat
Marduch
Tak já myslim...že jako...jo:)
Reagovat
Jabadu
U mě dobrý.
:-)
Reagovat
Frick
Ukázala se vlastně nějaká tenistka "regulérně topless"...?

Asi nejblíže k tomu byla Ivet, vlastně...

http://www.protenis.cz/sazky/admin/upload/20081220115348_p.jpg
Reagovat
Jabadu
Tak ... nevím jestli tenistka, ale u mě vede Lindsey Vonn.
A nijak mne to nepohoršilo.
Naopak!
:-)
Reagovat
Frick
Tý někdo hacknul mobil.
Reagovat
Jabadu
Možná to tak chtěli.
Kdo ví?
Jenom k bezpečnosti operačních systémů - taková noticka:
Je úplně jedno, jaký systém kdo používá. Linux je sice těžko prolomitelný, ale při prvním přihlášení se do jakéhokoliv bankovnictví jsou přihlašovací data automaticky bankou odeslána do NSA, CIA ... a kdyby náhodou frajer chtěl něco zkoušet, ředitel banky sám aktivně zasáhne a bude u hovoru do USA stát v pozoru a ještě u toho bude salutovat.
:-)
Reagovat
Haitik
Marta Domachowska
Reagovat
Roger_Federer
Vole :), tu on ani nezna
Reagovat
EllNino
no ... asi tak :D
Reagovat
Fandina
Každý umí googlovat, ty brepto.
Reagovat
George_Renel
Kam se všechny hrabou na Kurnikovovou. ,-)
Reagovat
bIbec
http://www.wtatennis.com/news/safarova-kvitova-earn-player-voted-awards-service-and-sportsmanship

Kvítko a Lucy tak nějak už tradičně.
Reagovat
Haitik
Francesca Schiavone nakonec ještě nekončí a bude pokračovat i v další sezoně! :-)
Reagovat
EllNino
ty jsi blesk :D
Reagovat
Haitik
Tak já to četl až dneska :D Tak jestli to už proběhlo, tak pardon! :D
Reagovat
Frick
https://sport.idnes.cz/vzpirani-transgender-novy-zeland-laurel-hubbardova-fyq-/sporty.aspx?c=A171204_135024_sporty_rou
Reagovat
Frick
Jako téma. Ne nápadnice :-D
Reagovat
Jabadu
Není to fér. Jako muž měla v krvi mnohem více testosteronu, než nyní.
Hlavní výhodou je ale to, že by měla mít zhruba dvojnásobný počet svalových vláken, než kdyby se narodila jako žena.
A sílu nedělá objem svalstva. Tu dělá z velké části právě počet svalových vláken.
Nenechal bych ji soutěžit s ženami.
Řekl jsem to právě.
Reagovat
George_Renel
Ondřeji díky za smysluplné vyplnění okurkové sezóny.
Reagovat
Frick
Ona je fakt docela dobře (u)rostlá.
Reagovat
Frick
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/24176693_1738311266200467_3348760346195933094_n.png?oh=5f87113db3c845905bf555e03bae697c&oe=5AC9F99C
Reagovat
Frick
Asi to tam fakt měla vyhrát. Jakože to fakt byla zbytečná prohra.
Reagovat
EllNino
zbytečnýh proher pár měla letos, ale tohle si myslím, že není ten případ
Reagovat
Frick
Dyť ta Baboska hrála předtim i potom tužku. Plus zisk prvního setu.

Quebec už počítat nebudu, tam už Lucka měla zdr. limit.
Reagovat
Frick
Když už vyhrála Lucka první, tak to měla docvaknout.
Reagovat
EllNino
ale hrála doma ... a předtim podala dobré výkony, to nemá s formou předchozích turnajů co dělat ... Lucka taky hrála před Prahou tužku a pak ji vyhrála ... a mohli bychom to samé vyčítat třeba Sam po zisku 1. setu ...
Reagovat
Frick
Tak to snad nemůžeš srovnávat - vzhledem k tomu, čim si prošla.
Reagovat
EllNino
proč ne ? :) Je to stejný, v obou případech vyhrála cizinka nad domácí 1. set a pk padla ... a vyčítáš to Samantě ? :) Lucka už v té době byla taky na vlně, stejně jako Babos v Budapesti
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ATP, část I. ;)
Reagovat
Frick
Teda skoro až se obávám, zda si to někdo bude chít číst celý.
Reagovat
a.magerova
A skromnost stranou, pokud byl na začátku roku 2017 nějaký tenisový klučík, který šokoval davy tenisových nadšenců i odborníků, tak sem s ním a klidně mohutně opěvovat !!!

:-)))
Reagovat
lars
Istomin ,kdyz porazil Jokerovice na AO
Reagovat
a.magerova
Tak... jako předskokan klidně.... :-)))
Reagovat
janek_da
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist