13. den na US Open: Ósakaová s Azarenkovou si to rozdají o třetí grandslamový triumf

12. 9. 2020, 12:00
Previews 59
V rámci třináctého hracího dne letošního ročníku US Open poznáme letošní vítězku. Ve finále se na centrálním dvorci Arthura Ashe v souboji bývalých světových jedniček střetnou předloňská šampionka Naomi Ósakaová a nyní již trojnásobná finalistka Viktoria Azarenková. Obě finalistky čeká útok na třetí grandslamový triumf.

Naomi Ósakaová (9.) - Viktoria Azarenková (27.) | Arthur Ashe Stadium (22:00 SELČ)
Letošní finále ženské dvouhry na US Open obstarají předloňská šampionka Naomi Ósakaová a nyní již trojnásobná finalistka amerického grandslamu Viktoria Azarenková. Jejich finálového střetnutí jsme se tedy přece jen dočkali. Aktérky se měly potkat už před dvěma týdny právě ve Flushing Meadows ve finále generálky Western & Southern Open, ale Ósakaová k finále kvůli zranění nenastoupila.

Půjde o souboj dvou bývalých světových jedniček, které zaútočí na svůj třetí kariérní triumf na grandslamových turnajích. Poslední dva duely předloni na antuce v Římě a loni na antukovém French Open vyhrála Ósakaová a ve vzájemné bilanci vede 2-1. Jediný dosavadní souboj na betonech (Australian Open 2016) suverénně ovládla Azarenková.

Ósakaová bude hrát své třetí grandslamové finále, pokud na akcích velké čtyřky přešla přes osmifinále, vždy nakonec brala titul (US Open 2018 a Australian Open 2019). Dvaadvacetiletá Japonka má na kontě pět trofejí, tu poslední přebírala loni na podzim v Pekingu. Od té doby se do finále dostala jen jednou, a to před dvěma týdny na zmíněné generálce v New Yorku. Ve finálových bojích má bilanci 5-2, v posledních třech uspěla.

O devět let starší Azarenková triumfem na Western & Southern Open odstartovala třetí desítku svých titulů, triumf slavila poprvé od dubna 2016, kdy zkompletovala Sunshine Double (Indian Wells + Miami). Ve finále grandslamů, do kterého se dostala přesně po sedmi letech, má dvojnásobná vítězka Australian Open (2012 a 2013) bilanci 2-2. Pokud v něm nepotkala Serenu Williamsovou, tak v něm uspěla. Celkově se může těšit na 39. kariérní finále (bilance 21-17).

Ósakaová už má jistou čtvrtou příčku, pokud by dnes slavila triumf, pak bude v pondělí světovou trojkou. Azarenková se ještě více může přiblížit návratu do elitní desítky. V pondělí bude nejhůře na 14. místě, v případě finálového úspěchu poskočí na 11. pozici před Petru Kvitovou.

Obě hráčky mají v New Yorku naprosto fantastickou formu a obě si zaslouží trofej pro vítězku. Ani jedna letos ve Flushing Meadows ještě nenašla přemožitelku a čeká nás nejspíše velmi dramatické a pohledné finále. Servis a rychlost úderů jsou na straně Ósakaové, return a pohyb má zase lepší Azarenková, která má i o něco více zkušeností. Rozhodnout může pár míčků.

Tip: Ósakaová ve třech setech

Aktuální forma
Ósakaová se po restartu sezony prezentuje skvělou formou. Na přípravném podniku ve Flushing Meadows se dostala až do finále, kvůli zranění zadního stehenního svalu však nenastoupila.

Cesta turnajem
Levé stehno má na US Open v každém zápase obvázané a už třikrát musela do rozhodující sady, a to proti Misaki Doiové v prvním kole a proti Martě Kosťukové v souboji o osmifinále. Mezitím smetla Camilu Giorgiovou. V osmifinále suverénně přehrála nebezpečnou Anett Kontaveitovou, které nenabídla jediný brejkbol. Ani ve čtvrtfinále proti nebezpečné Shelby Rogersové set neztratila a v semifinále vyhrála parádní třísetovou bitvu s domácí Jennifer Bradyovou.

Historie na US Open
Ósakaová předloni obvykle závěrečný grandslam sezony senzačně ovládla a získala svůj první grandslamový titul, tehdy jí bylo pouhých 20 let. Na něj loni nenavázala, když v osmifinále nestačila na Belindu Bencicovou. Hlavní soutěž hraje popáté a potřetí je ve druhém týdnu.

Naomi Ósakaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (finále);  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: New York (finále); Brisbane (semifinále)
Bilance: 15-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 15-2
Bilance proti hráčkám Top 21-30: 5-0 (kariérní 22-11)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 2-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 5-2)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Naomi Ósakaová - US Open
Kariérní bilance: 20-3
Nejlepší výsledek: vítězka (2018)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: New York (finále)
Cesta turnajem: Doiová (6-2 5-7 6-2), Giorgiová (6-1 6-2), Kosťuková (6-3 6-7 6-2), (14) Kontaveitová (6-3 6-4), Rogersová (6-3 6-4), (28) Bradyová (7-6 3-6 6-3)

Aktuální forma
Azarenková kvůli osobním problémům a částečně i pandemii koronaviru od loňského US Open odehrála jen tři turnaje a přes rok čekala na výhru. Dočkala se před týdnem právě ve Flushing Meadows, kde si nakonec senzačně dokráčela pro 21. titul a první od dubna 2016.

Cesta turnajem
Na skvělé výkony navazuje i na US Open, kde bez ztráty setu a větších potíží přehrála Barbaru Haasovou, nasazenou pětku Arynu Sabalenkovou a Igu Šwiatekovou. Set ztratila až v osmifinále, v němž po obratu zdolala poslední českou naději na turnaji Karolínu Muchovou. Ve čtvrtfinále po výborném výkonu povolila Elise Mertensové jediný game. V semifinále po obratu poprvé na grandslamech našla recept na Serenu Williamsovou.

Historie na US Open
Azarenková hraje své 13. US Open, ve druhém týdnu je pošesté a konkrétně ve finále potřetí. Jejím maximem je právě finále, které si zahrála i v letech 2012 a 2013 a podlehla v nich Sereně Williamsové. Loni skončila již v prvním kole na krajance Aryně Sabalenkové.

Viktoria Azarenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (vítězka)
Největší úspěchy na venkovních betonech: New York (vítězka)
Bilance: 11-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 11-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-0 (kariérní 69-72)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 2-2)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 20-17)
Grandslamy: Australian Open (nehrála)

Viktoria Azarenková - US Open
Kariérní bilance: 40-12
Nejlepší výsledek: finále (2012 - 2013, 2020)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance ve finále: 0-2
Generálka: Lexington (1. kolo), New York (vítězka)
Cesta turnajem: Haasová (6-1 6-2), (5) Sabalenková (6-1 6-3), Šwiateková (6-4 6-2), (20) Muchová (5-7 6-1 6-4), (16) Mertensová (6-1 6-0), (3) S. Williamsová (1-6 6-3 6-3)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
2019
Toronto: Bianca vs Serena (skreč Serena)
New York: Bianca vs Serena

2020
Cinci (New York): Aza vs Naomi (Naomi nenastoupila do finále)
New York: Aza vs Naomi
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, to se muze opet zopakovat.:)
Reagovat
com
tak už Osaka odstoupila? smilesmile
Reagovat
paddy
slepé stádo si samo podřezává větev

vedle toho Osaka říká, že má právo se politicky angažovat
to ano, ale asi ne v práci, tedy tenise, kam to nepatří

propaguje někdo z TP ve své práci nebo škole nějakou politickou stranu?
nemyslitelné

https://sport.aktualne.cz/hokej/nhl/nhl-hokej-blm-fanousci/r~7775fe2ef1e411eab0f60cc47ab5f122/
Reagovat
LordMutademus
Srát na sračky od ňáký polykačky.
Reagovat
Vlk-v-trave
Vsak neboj, on Andy jeste s Naomi zalozi nejaky svaz cernych feministek, jednou rocne si spolecne u cajicku budou pripominat vyroci osvobozeni cernych samotnych matek v
Louisiane...zalozi www na podporu zvyseni platu pro zeny a zvlaste pro cerne sportovkyne matky, ikonou projektu bude Serenka a mluvci bude jeho mati Judy.
Bude to takova vesela particka.:) Garantem bude Morgan Freeman, ktery ten projekt politikum vylozi takovym zpusobem, ze nadsena japonska mladez na to jeste vymysli dymyslnou televizni zabavu:D
Reagovat
LordMutademus
Ano, to jak Andy podporuje polykačky, mě strašně sere.
Reagovat
Vlk-v-trave
Chtel jsem neco napsat, ale kaslu na to.:D
Nebudu te jeste drazdit...uz tak musis prozivat peklo, jak ta kamera stale projizdi nad tim uhozenym hrobeckem cernych svatych...:) Nebudu prilevat benzin do ohne:)
Reagovat
LordMutademus
Neber mě vážně. Jsem prostě jen zhrzený zahořklý ubožák no. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak to pises ty. :)
To bych ti nikdy nenapsal. Ja mam mlady lidi rad, at jsou jakykoliv (az na silene extremey), vlastne je na nich videt jaka je generace, ktera je vychovava, no otazka zda vychovava:). Jinak jak si tu psal o tom veku, muzu te uklidnit, trebas takovi Rimane a Rekove meli dobre pravidlo, kterym se obcas ridili... jak nekdo jeste nema 30. tak mu hlavne nesverovali nejake dulezite odpovednosti:) Jak to pravidlo porusili, vzdycky byl burdel. (pro hnidopichy typu blixa, je to ve zkratce) Vsimli si, ze vetsinou clovek kolem 30. ma teprve utrideny pohled na svet:)
Zatim, co jsi tu psal, tak o sobe, tak stale malo na to, co jsem vyvadel ja. Uklidnil jsem se to jo, ale tech silenych prusvihu bylo...:) Porad mas furu casu:)
Reagovat
LordMutademus
Ano, říkám to, protože je to ale pravda. A abych všechny znepokojil ještě víc, tak už za sebou výchovu dítětě mám. Ségra je o 11 mladší, než já a protože máma byla furt v práci a fotřík kalil první ligu, tak jsem s ní prakticky veškerý čas trávil já. Což mělo za následek tu absenci socializace, jak psal blixa. Myslím ale, že ségra z toho vyšla docela dobře. Teď nastoupila na střední a vypadá všechno OK zatím.
Jeden "románek" jsem už zažil, asi ve 22, ale to bylo strašný, já byl do ní zabouchlej a pro ní to nic neznamenalo a rychle se na mě vysrala, proto jsem tak zahořkl a cítím zášť vůči ženám a když mám blbou náladu, tak to tak různě ventiluju a to co dělám tady, je jen hodně slabý odvar, bys měl vidět můj FB smile Jednou jsem tam dokonce v nakalenosti napsal, že bych chtěl být jako Hitler, ale místo židů bych vraždil ženy. Pak jsem to samozřejmě smazal, kdž jsem vystřízlivěl. Dnes jsem měl hodně slabší chvilku, až jsem měl chuť porušit abstinenci a najebat se a to byste teprve koukali. smile Ale poslal jsem do sebe 3 Oxezapamy a jeden Pregabalin a už je to v pohodě. Sice jsem někde četl, že benzáky jsou cesta do pekel, ale pochybuju, že existuje ještě něco horšího, než můj běžný život.
Reagovat
brixner
Ty hele...a ta tvoje láska neláska...Nebylo to třeba poněkud menší klobáskou? Jen se ptam, nosmilesmilesmile
Reagovat
LordMutademus
Ne. smile
Reagovat
Fandina
Teď to nedělám, ale před lety jsem propagovala v práci politickou stranu. Nevidím v tom problém, propagovat politiku, když někdo chce.
Reagovat
FulnekUltras
jj, ODS povýšila komunistické praktiky ad absurdum... smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Čekala jsem, že se ozveš. ODS to nebyla.
Reagovat
FulnekUltras
tak ještě před ní OF - ale ti tady smrděli jen chvilku smile
Reagovat
Fandina
To také ne.
Reagovat
FulnekUltras
ušáky dotované lidovce Ti nějak nevěřím, tak už jedině Rumlovy Uhelné Sklady smile
Reagovat
Fandina
US byla super, proč myslíš, že bych nemohla podporovat lidovce?
Reagovat
FulnekUltras
jedině že by Tě uhranul Koniáš Halík smilesmile
Reagovat
LordMutademus
Stejně se ti divím, já volit Babiše, Okamuru, Zemana, nebo komouše, tak se tak stydím, že nevylezu z baráku a ty to tu ještě veřejně propaguješ.
Reagovat
FulnekUltras
každý podle svých možností a potřeb ;-)
Reagovat
blixa
Tak baťuška Stalin už mu umřel, musí vzít za vděk náhradami, byť bídnými smilesmile
Reagovat
blixa
Tobě ti národní socialisti ale ležej v žaludku smile No není divu, levičáci se vždycky škrtili hlavně mezi sebou navzájem smilesmile
Reagovat
COMEON
Prosím niekto kto by sem hodil schopný stream? Ďakujem smilesmile
Reagovat
Patik
jokerlivestream
Reagovat
paddy
moderuje Henman
https://www.instagram.com/p/CE4Pw__IWgl/
Reagovat
brixner
My všichni a celé Japonsko a přilehlé ostrovy a útesy, císař Hirohito a admirálové Jamamoto a Nagumo a jedna už postarší gejša a pár chlápků z Jakuzy a nindžové z předměstí Tokia,včetně posádky velrybářské lodi a všech zaměstnanců Toyoty, dnes fandíme Naomi Rouškovně Osakě! Ta ukvílená položena z oblasti bývalého CCCP bloku, prostě nesmí vyhrát!
Tak a ulevil sem si smilesmilesmile
Reagovat
tommr
no docela by mě zajímalo kolik Japonců OPRAVDU fandí tý černý rádobyjaponce ... smile
Reagovat
paddy
to by mě také zajímalo
Okamura myslím říkal, že pro Japonce i Čechy nebyl čistý, takže ho nikde nebrali
Japonci jsou docela uzavřený národ, zejména starší generace
Reagovat
blixa
Fandí ji především mládež, pro které je super exotka. Ovšem pro pravé Japonce je Osaka extrémně špatný Japonec, resp. spíš žádný Japonec. Pro ně je "špatný" Japonec i ten, který žije dlouho mimo Japonsko, natož ten který je černý, napůl Haiťan a o Japonsko se jen slabě šmrncnul. Doufám že jí nikdy nenapadne se po kariéře přestěhovat do Japonka. To pro ni asi bylo hodně smutné.
Reagovat
FulnekUltras
typický fanda Naomi Kosmoděmjanské má ucpaná ušiska smile , levou rukou leští leštítko a pravou jezdítko smile
Reagovat
brixner
Ale harakiri prej vovládásmilesmilesmile
Reagovat
brixner
No jo, něco na tom bude, asi udělám průzkum, v Tokiu jsem dlouho nebylsmile
Ale myslím, že pár Japonců jí asi fandit bude, znáš to-100 lidí=100 chutí. Já její vyhraněný fanda nejsem, ale je jedna věc, která mě na ní docela fascinuje - na to, jak je nevelká, tak při servisu dokáže s tělem brutální věc-nějak podivně vyskočí a v kulminačním bodě smýkne trupem doleva a dopředu, jako nějaká pružina. Udělat to já, tak mě vodvezou na JIP a já a jehly...smile
Ať už vymejšlí vokolo bejkárny, její hra se mi prostě líbí, vlastně se mi líbí hra i VVV, ale tím řvaním se mi tyhle hráčky ale fakt dokonale zprotivily, takže...No, každý má své důvody. V podstatě mi to je jedno, ale přál jsem si před SF, aby postoupila Velká matka a ne ta Malá, jen proto, aby Osaka tu Velkou ve finále znovu porazila, to už by jí mohlo dost brutálně srazit!
Reagovat
tommr
Osaka že je nevelká? Vždyt měří 180 cm. To je na ženskou docela dost, nemyslíš? smile
Reagovat
smazaný uživatel
O 180 som sa dozvedel len nedavno. Tiez ma to prekvapilo.

Kamera extremne skresluje a toto je dalsi pripad.

Osaka ma ideálne parametre na tenistku.
Reagovat
smazaný uživatel
Toto su zas stereotypy.

Ze Japonec nemá byt čierny..

Osaka je v Japonsku extremne populárna, hoci aj ja sam ju pokladam skor za Američanku.
Reagovat
Ela-fon-isi
za Haity, s pokřikem: ,, hraj ty, z Haity!"smile
Reagovat
paddy
je na čase zhodnotit mé předturnajové a průběžné preview

WTA
Serena a Plíšková (seeded 1) podle očekávání neuspěly.

Papírovou favoritku Osaku nevyřadilo během turnaje stehno, kvůli kterému nehrála F Cinci, a tak jí uvidíme ve finále.

Nebál jsem se hledat potenciální vítězku v oblasti 20.-50. pozice rankingu a jedna z nich do F postoupila. Musím upřesnit, že v předturnajovém rankingu byla 59 a nyní je 27, takže se můžeme hádat, zda do toho pole 20-50 patří nebo ne.

Finále bude zajímavé a osobně nevím, koho tipovat na vítězku. Jestli Osaka nebude mít svůj den, tak Azarenka má velkou šanci. Po pauze není Osaka nijak přesvědčivá. 5 z 10 zápasů (vyhrála vše) šlo do 3 setů.
Fyzicky/herně by měl mít na vrch Osaka, psychicky Azarenka. Vsázím hlavu - Azarenka.
Reagovat
Vlk-v-trave
A kdyz prohrajes, budes bez hlavy:)
Reagovat
paddy
vsazím bezhlavě na její hlavu, že to ustojí lépe :)

Turnaj bez diváků se dal přežít, ale škoda, že tam nebylo něco jako tohle:
potenciální choreo fanoušků Azarenky pro SF a F smile smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=XfZl5rPhlng&feature=youtu.be&t=951
Reagovat
zfloyd
taky myslím že rozhodne psychika , ale která z nich to nedokážu odhadnout
Reagovat
Vlk-v-trave
Tam bude spis jine choreo:)))

https://youtu.be/VGDh69tzD1M?t=3910

*
Ale divaci chybeli, to ano.
Reagovat
paddy
toto lze čekat až po výhře Azarenky smile
Reagovat
paddy
ATP
Ultrafavorita Djokoviče skutečně postihla diskvalifikace, která měla být jeho největším soupeřem. Byť byl důvod jiný než covid.

Hlavní koník dolní půlky Medveděv sice trhal vlky na potkání, ale na Thiemovi, který byl záložním koníkem, si vylámal zuby.
V horní půlce do se F prosmýkl Zverev, který využil kolapsu Tsitsipase.

Ve F se tak potkají dva hráči top4 (když nepočítáme Djokoviče), což je v ATP normální příběh.

Thiem je jasný favorit. Zvereva může zachránit jen dobrý servis.

Konečně se naplní přání některých, že zerogen vyhraje titul, ale upřímně si musíme říct, že tento turnaj efektivně proběhl bez účasti Big3. Uvidíme, jak to bude vypadat na RG a AO.
Reagovat
smazaný uživatel
Pliskova neuspela.

Serena turnaj nevyhrala, ale o neuspechu by som nehovoril.

Ten rozdiel medzi jej performance a Pliskovej je badatelny.
Reagovat
paddy
jejich cíl byl hlavně titul, takže je jedno kdy vypadneš
Serena nehrála dobře, 10x už byla na turnaji ve F, takže neúspěch to je
Reagovat
Mayo
Dnes fandime: smile

Vikine
Reagovat
Stan_Borowitz
My všichni a celé Bělorusko vedené Alexandrem Grigorjevičem Lukašenkem fandíme Viktorii Fjodorovně!
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
kada.tom
Ósaka =< Azarenka (3-6 6-3 4-6)
Reagovat
FulnekUltras
snad ta novosvazácká loutka konečně padne
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Čeká nás další přestřelka. Zápas může být napínavý a těsný ve třech setech, ale spíš se přikláním k tomu, že jedna z nich sešteluje mířidla lépe a druhá se bude vyhazovat. Nevěřím, že by se opakovala vyrovnaná přestřelka s Bradou. To byla fakt výjimečná záležitost, paráda.
Reagovat
com
Azarenka smilesmile
Osaka smile
Reagovat
blixa
Azarenka smile
Osaka smile
je mi jedno kdo vyhraje smile
Reagovat
tommr
taky preferuju Azarenkovou - jako menší zlo ... smile
Reagovat
paddy
Tohle je napínavější než celý GS dohromady smile
https://www.youtube.com/watch?v=GhxqIITtTtU
Reagovat
smazaný uživatel
Azarenke som viac veril proti Serene ako proti Osake.Japonka hra fakt dobry tenis,pride mi ze je najblizsie k ATP kvalite zo zien.Ale Azarenka ma formu a dokaze z hracok,ktore hraju tiez co forme vytvorit dojem ze nemaju svoj den-viz. Mertens len vdaka tomu ako dokaze z obrany hrat lopty ktore zatlacia superku alebo dat winner.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist