18letý Alcaraz v Miami vyřadil obhájce titulu Hurkacze a je poprvé ve finále Masters

2. 4. 2022, 09:12
Aktuality 49
ATP MIAMI - Carlos Alcaraz v Miami zdolal ve dvou tie-breacích polského obhájce titulu Huberta Hurkacze a poprvé postoupil do finále turnaje Masters 1000. Osmnáctiletý Španěl je na Floridě druhým nejmladším finalistou a může se stát nejmladším a prvním španělským šampionem. O čtvrtý titul a nejcennější titul si zahraje s Norem Casperem Ruudem.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz v 18 letech prožívá skvělý vstup do sezony a potvrzuje svůj obrovský potenciál. Na antukovém ATP 500 v Riu de Janeiro získal druhý a nejcennější titul, před dvěma týdny v Indian Wells se poprvé dostal do semifinále turnaje Masters 1000 a nyní na dalším Masters v Miami postoupil už do svého největšího finále. 

Španělský teenager na Floridě vyřadil Fucsovicse, Čiliče, Tsitsipase, Kecmanoviče a v semifinále zastavil i loňského šampiona Huberta Hurkacze. Častěji chybující světovou desítku, který o den dříve zabránil Daniilu Medveděvovi v návratu do čela světového žebříčku, porazil v prvním vzájemném duelu 7-6 7-6.

Oba tenisté v zápase odvrátili po třech brejkbolech a ani jednou neztratili podání. Rozhodovali tak tie-breaky. Alcaraz v prvním otočil vývoj z 3-5 na 7-5, druhý měl od začátku pod kontrolou a zvítězil 7-2.

Statistiky zápasu
Hurkacz - Alcaraz
13 esa 3
0 dvojchyby 0
66 %
1. podání 'in' 72 %
81 %
úsp. 1. podání 78 %
45 %
úsp. 2. podání 70 %
23 winnery 22
37 nevyn. chyby 21
19/27 hra na síti 14/20
3/3 brejkboly 3/3
79 celkem bodů 88
čas: 2:02

"Nedařilo se mi returnovat jeho servis, ale věděl jsem, že zápas bude dlouhý. Takže jsem byl na tie-breaky připravený. Byl to jiný zápas, než ty ostatní, i proto je to pro mě skvělá výhra," řekl Alcaraz, který v pěti zápasech v Miami odvrátil 15 ze 17 brejkbolů.

Alcaraz sice zahrál o jeden vítězný úder méně než Hurkacz (22-23), ale zároveň udělal výrazně méně nevynucených chyb (21-37). "Vůbec mi nefunguje bekhend," zakřičel frustrovaný Polák na začátku druhého setu směrem ke svému trenérovi.

Alcaraz poprvé na jednom turnaji porazil dva hráče Top 10 (Tsitsipase a Hurkacze) a bilanci v zápasech s členy elitní desítky vyrovnal na 6-6.

"Na svůj věk hraje úžasně. Je neuvěřitelné, jak hraje, jak je soutěživý. Je to šílené, má před sebou velkou kariéru," myslí si Hurkacz.



Letos Alcaraz odehrál 19 zápasů, ve všech uhrál alespoň set a 17 soupeřů porazil. Dvě porážky utrpěl jen po bitvách s hráči Top 10 Matteem Berrettinim a Rafaelem Nadalem. Z posledních 24 duelů má bilanci 22-2.

Ve světovém žebříčku si už Alcaraz zajistil posun na 12. místo, v případě triumfu bude dokonce jedenáctý pár bodů za desátým Cameronem Norriem.

Alcaraz se stal pátým nejmladším finalistou turnaje Masters 1000 a druhým nejmladším finalistou Miami Open. Jeho krajan Rafael Nadal byl v roce 2005 jen o měsíc mladší a v boji o titul prohrál s Rogerem Federerem. 

"Prožívám teď spoustu emocí. Postoupit do finále takového turnaje je něco, o čem sníte jako dítě. Diváci jsou tady úžasní a moc si to tady užívám," zářil spokojený Alcaraz. 

V Miami se do finále dostal jako pátý Španěl v 37leté historii turnaje a může stát prvním španělským šampionem. Nadal ve finále pětkrát prohrál, po jednom neúspěchu zaznamenali Sergi Bruguera, Carlos Moya a David Ferrer.

 


Alcaraz si zahraje čtvrté a největší finále měsíc před 19. narozeninami. Zatím v něm neprohrál, tituly slavil loni v Umagu, na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let v Miláně a letos v Riu. 

O nejcennější trofej a posun na 3. místo tabulky nejmladších vítězů turnajů Masters 1000 si zahraje s o pět let starším Norem Casperem Ruudem (h2h 1-0), kterého loni na antuce v Marbelle porazil ve dvou setech.

"Pokusím se hrát tak, jako by to bylo první kolo, abych skryl nervy. Myslím, že si to užiju a bude to skvělé finále," těši se Alcaraz.

23letý Ruud v prvním páteční semifinále přehrál Argentince Francisca Cerúndola a rovněž postoupil poprvé do finále turnaje Masters 1000.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 9.554.920 dolarů
páteční výsledky (01. 04. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Ruud (6-Nor.) - F. Cerúndolo (Arg.) 6-4 6-1
Alcaraz (14-Šp.) - Hurkacz (8-Pol.) 7-6(5) 7-6(2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jdu na sever, jdu na jih, no já Vám nevím, ten výlet na Milešovku...
Mně se tohle SF prostě nelíbilo (s Miomir x Carlos nesrovnatelné). Oba kupili chyby, jak taktické, tak UE. HuHu neuplatnil svoji převahu na servisu a to ani v jednom z TBsmile Když měl přitvrdit, vyměkl, když měl naopak zahrát na jistotu, máznul to tam naplno. Vyhozených returnů druhého servu tam měl až příliš. Carlos zase nevěděl, kam se na Hubertovo podání postavit, i když to v podstatě bylo jedno, protože když ten ho trefí dobře, je to bod.
Miomir měl Carlose na lopatě rozhodně víc než Hubert, ale i ten ho mohl v TB přetlačit, nestalo se, Carlos vyrobil méně kravin a zaslouženě postoupil do finále.
Pod čarou
Upír si zopakuje, jak vypadá dvojdopadsmile
Reagovat
Patik
Otázne je ako to všetko zvládne keď ten turnaj vyhrá..či mu zachutí a pôjde hneď po ďalšom alebo mu stačí jeden chod a bude hladný zase o pol roka..všetci ho teraz prirovnávajú k Nadalovi a súhlasím že si z neho musí zobrať príklad a ponaučenie..nezáleží na kvantite ale na kvalite..inak skončí ako kôpka zranení hrajúca na jednom povrchu..ak je Federer skutočne jeho vzorom tak nepôjde ako warrior každý turnaj..musí hrať umne úsporne a vedieť odhadnúť svoje sily..celú kariéru má pred sebou..škoda že je to španiel..prečo sú tí španielskí tenisti všetci jak opice..
Reagovat
paddy
Nadále platí, že hráči, kteří zanechali stopu v historii, musí získat velké tituly do 21-22 let a zároveň mít dobrou % úspěšnost již v raném věku (očištěnou o challengery).
Alcaraz je jediný ze současné mladé generace, který má našlápnuto daleko.

Ruud a jiní současní okolo 21+, souhrnně Kordovci, nemají tak dobré statistiky, a tak od nich lze čekat cca 1-2 GS.

Budoucí hvězdy ještě nejsou vidět, jsou mezi juniory a dětmi. Alcatraz je první viditelný z nich.

To platí pro ATP.
Ve WTA úspěchy přichází dříve a holky hlavně musí ustát zájem médií, což se v poslední době nedaří.
Světlou výjimkou je Swiatek, která má velmi dobrá čísla i mentální trénink. Jiné se teprve objeví a Barty končí.
Reagovat
Pe3k
Wawrinka či Murray získali velké tituly později, přesto se zapsali do historie. U Alkáče mám obavy, že bude trpět na zranění protože hraje velice dynamický styl. Korda je mimo špičku, to má větší šanci vyhrávat velké tituly Felix. Těžko se to odhaduje Janek mi přijde přehypovaný, je to druhý Rublev.
Reagovat
paddy
hlavní historii tvoří tak 20-30 hráčů, kteří hráli dobře celou kariéru

Wawrinka spíš využil dobré období k zisku 3 GS, jinak byl nadprůměr, nízká % úspěšnost 64%
absolutní špice má 75%+, což je v průměru o kolo víc na každém turnaji

takový Del Potro byl o hodně lepší, jen nemohl hrát

Rafaeoli by určitě doplnil, že Sinner získá přes 10 GS a Alcaraz až 30 GS (tzn. až 30 z 60)
Reagovat
steve79
Alcaraz je opravdu tenisovy prizrak. To co dokazal v 18 letech nema obdoby. Myslim si, ze uz letos bude zatapet Nadalovi na antuce.
Reagovat
Krisboy
Nemá obdoby? Co Becker, Wilander, Chang, Agassi...?
Reagovat
turista
Jenom zatápět? Pokud to dá v hlavě tak by ho tam měl konečně taky porazit. Ale Španělé mají mentalitu smečky vlků. Vůdce smečky ostatní respektují a bojí se ho porazit.
Reagovat
blixa
To stěží. Struktura vlčí smečky je zatraceně složitá (nebo může být) a dost pochybuju, že by něco takového dokázali Španělé stvořit.
Reagovat
Marduch
tak trochu se uvolníme... :-)
Reagovat
blixa
No dyk, není třeba hned ty kluky španělský přeceňovat ... smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Proč Španěly degraduješ? Mluvíš o nich jako o nějakém měněcenném národu. Jakobys mluvil o nějakých Tádžicích ze stepí smile
Reagovat
blixa
Nooo, já bych Tádžiky nepodceňoval, ti vědí o vlcích hodně ! smilesmile
Reagovat
George_Renel
Z vlastní zkušenosti mohu říci že jsou prolhaní.
Reagovat
blixa
Vlci, Tádžici nebo Španělé ? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jediní vlci určitě nesmile
Reagovat
blixa
Souhlasím, ale třeba má George odlišné zkušenosti ... smile smile smile
Reagovat
George_Renel
Reaguju na ty Tádžiky.
Reagovat
blixa
Ty umíš persky ? smile Nebo jak jsi to zjistil ? My tam měli průvodce a upřímně, vím kulový jak moc kecaj. Nakonec to vždycky nějak klaplo.
Reagovat
George_Renel
Tenkrát to bylo Rusky.
Reagovat
blixa
Zajímavý. S náma se nikdo Rusky bavit nechtěl, a to ani v blbým obchodě.
Reagovat
George_Renel
Před 30 lety to asi bylo jiné. Rusky mluvili, rusky pili, ale lhali jako muslimové křesťanům. Byli to Tádžici v Uzbekistánu.
Reagovat
Patik
je fakt že španielskí tenisti si vždy nechajú od Nadala narezať a ešte je to pre nich pomaly pocta prehrať s ním..pritom keby sa trošku posnažili tak s ním majú v pohode bilancie smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jako třeba Kyrgios, Fognini a mnoho dalších..to jsou ale jen kdyby. A na ty se nehraje smile
Reagovat
smazaný uživatel
Neskutočný Alcaraz.

Už teraz je lepší ako Federer. Na Rafu s Djokovicom mu samozrejme chýbajú svetelné roky.
Reagovat
elsky
A celé galaxie k J1rkovi.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak už konečně naplno uznáváš jeho kvality? V Sinnerovi jsem se spletl, v Carlosovi ne smile
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, Alcaraz uz vyhral tych 12-15, nespletl si se.
Reagovat
Rafaeoli25
O tom nemluvím, jen že alespoň uznáváš, že je mimořádný. To bezpochyby je.
Reagovat
RFanousek
Jako že je lepší než současný čtyřicetiletý zraněný Federer? Nejde než souhlasit?
Lepší než jakýkoliv Federer? To si asi děláš srandu. smile
Reagovat
Kojinho
Vždyť je jak kolovrátek. Už je s tím nudnej.
Reagovat
RF46
Nevim, jestli je vic nudnej nebo trapnej:)
Reagovat
smazaný uživatel
je Forehand nejen poloviční...
https://www.youtube.com/watch?v=nPDgZzTp3GI
Reagovat
RF46
smilesmilesmile
Reagovat
annah
Bude s tím otravovat, i kdyby byl Roger na pravdě boží...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ste si vsetci poplakali, aj s kopýtkom.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak asi bylo myšleno, ač Forehand rýpe jak se dá, že Alcaraz v tomto svém věku je lepší než byl Federer. To pravda je, on ale musel za každou cenu dodat slovo už, aby to vyznělo, že nakonec bude lepší i celkově. Sžíravá ironie. Forehande fakt bysis to měl odpustit, využít každou příležitost, abyses do něj musel strefit smile
Reagovat
RF46
Vsichni sme to pochopili, bohuzel vtip schazi a zustava jen trapnost a tou cetnosti i nuda...
Reagovat
mahycek
Jseš zaslepenej blbec. I když Alkaraz je
vynikající, ale ještě hodně krajíců musí
sníst, aby všechny povrchy zvládnul,alespoň
do semif. GS. Řekněme si to za 2 roky. To
už zmíněná Big 3 tady nebude. Nebo jinak,
nebude v TOP 10. Stačí ?????
Reagovat
Rafaeoli25
Za dva roky Djoker a Nadal určitě mohou ještě být v desítce. Tyhle předpovědi, týkající se jich dvou mě fakt baví smile
Reagovat
ipoeta
Sice sis dal tenisový nick, ale jestli tenis plácáš jako tady ta moudra, tak potěš koště...smile
Reagovat
Pe3k
Místní pomatenec, toho si nevšímej.
Reagovat
smazaný uživatel
Vraj si si ma zablokoval a realita je iná :)

To je aké smutné klamat na anonymnom fóre anonymných ľudí. Holt, ty si nestastný rybár :)
Reagovat
smazaný uživatel
Realita je taková, že nereagoval na tebe, trolehande.
Opět ses nachytal.
Jdi si vyleštit zrcadlo, abys v něm lépe viděl Rogera.smile
Reagovat
smazaný uživatel
To je v poriadku, ze reagoval. Napriek tomu, vsetko platí :)

Moje zrkadlo je v klude, z Rogera si robim prdel, avsak nechytá sa na bandu fanatických palbov, ktorí ho tu do krvi idu brániť. Ze vam neni trápne :)
Reagovat
Fandina
Dělat si legraci z kohokoli je fajn, jenže to co děláš ty není legrace, ale trapnost.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, ked mi to povie babka s kopýtkom, okamzite to naberá na hodnote smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist