Alcaraz neobhájí titul ani v Miami. Prohrál semifinálovou bitvu se Sinnerem a přijde o post jedničky

1. 4. 2023, 07:54
Aktuality 30
ATP MIAMI - 19letý Španěl Carlos Alcaraz ani na třetí pokus nedokáže obhájit titul z předchozí sezony. Na Masters 1000 v Miami v semifinále podlehl po třech hodinách boje 7-6 4-6 2-6 Janniku Sinnerovi, nestane se nejmladším vítězem kalendářního Sunshine Doublu a přijde o post světové jedničky. O dva roky staršímu italskému rivalovi se povedla odveta za dva týdny staré vyřazení z Indian Wells, na Floridě zopakoval svůj předloňský výsledek a s Daniilem Medveděvem si zahraje o první titul z Masters.
J. Sinner a C. Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz v první polovině března ovládl Indian Wells, jako první teenager se stal majitelem obou trofeji z březnových akcí Sunshine Double a vrátil se na post světové jedničky.

Nyní v Miami, kde loni slavil první velký triumf, mohl dokonce jako nejmladší a první od roku 2017 (Roger Federer) zkompletovat kalendářní Sunshine Double. Poprvé obhájit titul ale ani na třetí pokus nedokázal.

Stejně jako loni ve finále na antuce v chorvatském Umagu ho o šanci připravil Jannik Sinner. Na Floridě o dva roky staršímu Italovi, kterého porazil před dvěma týdny v Kalifornii, podlehl v tříhodinové semifinálové bitvě 7-6 4-6 2-6.

Alcaraz přitom vedl 7-6, 4-3 a měl dva brejkboly. Ale nevyužil je. Naopak prohrál pět gamů v řadě, během nichž vyhrál jen 2 z 21 výměn, a zpátky do zápasu se už nevrátil. Respektive Sinner mu to neumožnil.

Sinner v sedmém vzájemném střetnutí dvou mladých rivalů potřetí zvítězil, na tvrdém povrchu uspěl až na čtvrtý pokus. 

"Ta výhra pro mě moc znamená. Oba jsme hráli na vysoké úrovni, dal jsem do toho všechno. Ve třetím setu jsem cítil, že se Carlos trochu trápil, tak jsem se na něj snažil zatlačit. Oba jsme hráli velmi agresivně a dnes to sedlo o trochu více mě, takže jsem moc šťastný," radoval se Sinner.

"Byl to skvělý zápas, oba jsme hráli na vysoké úrovni. V zápasech s Jannikem je vždy spousta skvělých výměn," reagoval Alcaraz na parádní výměnu o 25 úderech ze sedmého gamu, v níž soupeře nedokázal přetlačit. "Na takovou skvělou výměnu vždy potřebujete dva hráče," doplnil Sinner.


Alcaraz tak bude po pouhých dvou týdnech sesazen z čela světového žebříčku, v němž aktuálně tráví svůj celkově 22. týden. Na post světové jedničky se vrátí Srb Novak Djokovič, přestože kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 nesměl vstoupit do země a v Indian Wells ani v Miami nestartoval.

"Měl jsem ve druhém setu šanci na brejk a doservírování zápasu, ale proti Jannikovi je to vždy těžké. Jsem teď samozřejmě zklamaný a je náročné to popsat slovy. Ale nepřemýšlím o tom, že jsem přišel o post jedničky a šanci na Sunshine Double. Je to škoda, ale mám před sebou spoustu let, abych se o to ještě znovu pokusil," prohlásil zklamaný, nicméně odhodlaný Alcaraz.

Semifinálovou porážkou skončila jeho vítězná série deseti zápasů, během nichž navíc neztratil ani set. V pátečním utkání se potýkal i se zdravotními potížemi: v druhém setu si zavolal lékaře na ošetření prstu na ruce a na začátku třetího setu ho začaly chytat křeče.

Novinářům Alcaraz řekl, že křeče se ozvaly po návratu z pětiminutové pauzy na toaletu po prohrané druhé sadě. "Věděl jsem, že to nebude dobré, na pět minut z toho vypadnout. Měl jsem své potíže," uvedl Španěl, jenž v zápase udělal devět dvojchyb a celkem 27 nevynucených chyb.

Kromě Umagu a Miami Alcaraz neuspěl při obhajobě titulu také letos na antuce v brazilském Riu de Janeiro, kde ve finále i kvůli zranění podlehl Britu Cameronu Norriemu.

Rodák z Murcii se v únoru vrátil na kurty po více než tříměsíční pauze zaviněné zraněními břišního svalu a hamstringu a od té doby prohrál teprve druhý z 20 zápasů. Antukové jaro by měl zahájit stejně jako celá světová špička od 9. dubna na Masters v Monte Carlu.



Světová jedenáctka Sinner v Miami potvrzuje skvělou formu. Poprvé v kariéře získal skalp světové jedničky a podruhé na jednom turnaji porazil dva hráče Top 10. Celkovou bilanci si s nimi vylepšil na 13-23, z posledních pěti pokusů čtyřikrát vyhrál. Po Australian Open vyhrál 16 z 18 zápasů, byť byl mezitím nemocný, a letošní bilanci vylepšil na 21-4.

Sinner se prodral do svého celkově 10. finále a druhého na podnicích Masters 1000, v Miami zopakoval svůj výsledek z roku 2021. O 8. a dosud nejcennější titul si zahraje s Daniilem Medveděvem (h2h 0-5), na kterého recept dosud nenašel. Naposledy mu podlehl před měsícem ve finále v hale v Rotterdamu. Medveděv v prvním semifinále zdolal rovněž ve třech setech krajana Karena Chačanova.

"Tady jsou jiné podmínky než v Rotterdamu. Jsem moc rád, že se s ním utkám v dalším finále. Naposledy jsem prohrál, ale pokusím se udělat nějaké změny stejně jako dnes proti Carlosovi a hrát co nejlépe. Na tomto kurtu se cítím dobře a mám na něj skvělé vzpomínky. Takže doufám, že to ve finále využiju," řekl Sinner, jenž hraje v Miami potřetí a ani jednou nechyběl ve čtvrtfinále.

Ve světovém žebříčku si už rodák ze San Candida zajistil posun na 9. místo a vyrovnání svého maxima. V případě zisku nejcennější trofeje se vyhoupne na post světové šestky.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
páteční výsledky (31. 03. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Sinner (10-It.) - Alcaraz (1-Šp.) 6-7(4) 6-4 6-2
Medveděv (4) - Chačanov (14) 7-6 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Krisboy
Tak jsem zhlédnul delší highlights a Carlos dohrával nějak zraněnej, ne? Několikrát ho Jannik dostal na zem, že by si něco udělal?
Posledních pár gamů rozhodně nehrál naplno. Nebo už prostě jenom nemohl jak ho tam Jannik honil z rohu do rohu?
Každopádně Medveděva nečeká nic lehkého.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já v noci viděl půlku 3.setu a Carlito si tam akorát vytřepal ruku po nepovedeném returnu. Upadnutí bylo z přemíry snahy, jak píšeš, nestíhal Jankovo pravá levá. Prostě se dostal pod tlak svým i Jankovým přičiněním. Zlomit se to muselo ve 2.setu.
Reagovat
Patik
Škoda mohlo to byť zaujímavé finále a odveta s Alcarazom.. takto ho Danil zametie zajtra pod koberec v dvoch setoch.
Reagovat
turista
Tak horal s rakouskými kořeny porazil Carlose. To jsem nečekal.
Reagovat
Nola
preco? ved ho predtym uz porazil, obaja su skveli pre buducnost tenisu, ale ak by stale vyhraval iba Carlitos, tak tenis sa stane nudnou zalezitostou, ako trebars za Fedexa..... sam Fedex musel byt pod obrovskym tlakom, ked obcas prehral, sam poznamenal, ze kazdy ocakava z jeho strany iba vyhru a nikto prehry neakceptuje, nastastie prisiel Rafa a neskor aj Novak, iba rivalita startuje sledovanost tenisu, dominancia jedneho hraca je sice uzasna, ale sledovanost asi az tak nedvihne
Reagovat
turista
S tím lze souhlasit.
Reagovat
Kozoroh
Sinner-Alcaraz má potenciál být další velkolepou tenisovou rivalitou, jejich střet USO 2022 byl jeden z nejepičtějších zápasů loňské sezóny. Ale aby to byla pořádná rivalita, tak to nesmí být jednostranné, proto je dobré, že tentokrát vyhrál Sinner. Ještě by to měl Jannik potvrdit proti Medvědovi, potřebuje ukázat, že má na velký titul.
Reagovat
Marduch
Asi i pro každého z nich je lepší, když to bude vyrovnané. Bude je to nutit neustále pracovat a zlepšovat se, aby příště měl jeden či druhý navrch a díky tomu bude vždy na co se koukat.
Reagovat
Pe3k
Gratulace zrzavému Italovi. Důležité vítězství pro něj. Porazil světovou 1, obhájce titulu a favorita celého turnaje. Upravil bilanci na 4:3 pro Alcaraze. Viděl sem jen sestřih, ale první set byl podle všeho top, pak to mělo sestupnou tendenci hlavně díky únavě mladšího tenisty, který měl náročný program a ve druhém setu si navíc "něco udělal/lehce poranil" levou ruku a ve 3. setu začal mít křeče v nohách...Nic z toho ani volání fyzia v článku nebylo a přitom to zápas ovlivnilo.

Sinner vyhrál jeden zápas a už se zase o něm píše jako o tom, co bude vyhrávat gs, bude velká tenisová hvězda atd. přitom je o 2 roky starší než Alcaraz a má na kontě přesně 0 velkých/důležitých titulů. Sice je teď ve finále Miami, ale proti němu je tam Medvedev se kterým má bilanci 0:5 a to vše z hardu.
Reagovat
Kozoroh
Sinner dozrává pomaleji, ale vidím u něj potenciál na grandslamy, byť si myslím, že jich vyhraje méně než Alcaraz. Ve Wimbledonu by mohl urvat pár titulů, až Djokera nebude.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Absolutní souhlas, viz co jsem psal pod článkem s Medvedevem dnes ráno těsně po zápase (sledoval jsem live) - https://www.tenisportal.cz/zpravy/medvedev-v-miami-zkompletoval-finale-na-vsech-velkych-turnajich-na-hardu-38443/
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
A ještě doplnění, bude též záležet na tom, jak moc bude (ne)trpět Sinner na zranění z dlouhodobého výhledu.... to může být rovněž určující parametr. Carlos má určité zdravotní trable..... je otázkou, jak na tom budou fyzicky, až dosáhnou svůj fyzický potenciální strop, jak budou přistupovat k životosprávě, regeneraci a přípravě.
Reagovat
baba
Nezdá se vám, že Janik nabral svalovou hmotu?!!
ještě by měl maličko zesílit a nebude tak často zraněný a může směle patřit mezi top 5.Mě se líbil už od juniorů.
No a tohle se mu opravdu povedlo, stejné překvapení, jako když Sorana klepla Arynu.Nečekala jsem to.
Reagovat
baba
oprava - mně se líbil
Reagovat
Krisboy
Zrovna včera jsme o tom mluvili. Janek ma ještě takovou chlapeckou postavu, není to ještě úplně dospělej chlap. Zesílit opravdu potřebuje, připomíná mladého Řetězova, tomu zesílení taky náramně prospělo. Ale švih v ruce má neuvěřitelný, když mu sedne forhend, jde z roho strach
Reagovat
Kozoroh
Díky, Janniku! smilesmile Proti Carlosovi nic nemám, ale na 1. místo patří No1e!!
Reagovat
Krisboy
Je to tak. Doufejme, že se co nejdříve potkají v plném zdraví a dobré formě na kurtě a rozdají si to pěkně na férovku.
Reagovat
Krisboy
Třeba ve finále antukovýho Masters nebo na French Open...
Reagovat
Kozoroh
Ano, tenis potřebuje víc konfrontací No1e vs. Alcatraz. smilesmile
Reagovat
Krisboy
smilesmile
Reagovat
Nola
taka mala poznamocka - Alcaraz je o 16 rokov mladsi, nova generacia, pamatam si ako sa tu porovnaval vek Fedexa s Novakom.... vraj je ovela mladsi.... a aj ten Medved je vlastne o 9 rokov mladsi ako Novak, vek zrazu nie je dolezity, ved aj Rafa to ma podobne, starsi skoro dochodci nemozu byt v rivalite s mladikmi ako je Carlito, je to na smiech.....
Reagovat
No-le
Yessssmile
Reagovat
turista
Sinner pochází ze zdravého životního prostředí. Karel Havlíček Borovský tam byl v exilu a zdravotně se tam zlepšil i když nakonec ho ta tuberkulóza připravila o život v 35 letech. Bohužel tehdy nebyla antituberkulotika.
Reagovat
Krisboy
Bravo, Jannik!!! Sice jsem to nečekal, ale Jankovi to moc přeju, ten už opravdu potřebuje pořádnej úspěch. Titul z Masters by si zasloužil. A pokud cestou porazí Káju i Meddyho, bude to obzvlášť cenné. Forza Jannik!!! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jako Krisboye a určitě i další také mě Janek překvapil a Carlito trochu zklamal. Probral jsem se až za stavu 3:2 ve 3.setu, kdy měl Janek break. Carlito tam očividně ty jeho přímky a servisy nestíhal a pokud dostal šanci, tak ji spálil. To se mu proti Taylorovi ani Tommymu nestalo.
Málokomu se myslím povede dostat Carlita pod tlak. Možná Jokerovi, ale ani ten většinou nepálí tak jako Janek, včetně servisu.
No, Carlitův tým má co rozebírat.

Na jednu stranu škoda, že do finále nešel právě on, protože převálcování Medvěda v IW mu dávalo na titul daleko větší šance než Jankovi, který s ním má H2H 0:5. Zas bude mít možnost Medvěda poprvé porazit.

Alcatraz teď vede v H2H 4:3, ale podle logiky výher, kdy vyhrávají 2zápasy po sobě je na tahu Janek, aby H2H srovnal. Už někdy při některém z jejich dřívějších zápasů jsem říkal, že tahle rivalita bude nadmíru zajímavá.

Super, že Janek aka italský Berdych vyrovná svoje maximum a zaslouženě se posune zpět do top10smile Další sympatický hráč ve špici je skvělou zprávou, protože těch není nikdy dost.smile

Tak Janku, gratulace k motýlímu úniku z Alcatrazu a teď šup studovat, jak se loví Medvědismile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Viz co jsem psal v předchozím článku s Medveděvem těsně po zápase Jannick a Carlitos.

Jannick by dnes pravděpdobně vyhrál ve dvou setech, kdyby měl stabilnější smeče, servis a voleje..... Servis je na jeho výšku opravdu slabina, na které musí popracovat. Musí zvýšit procenta a efektivitu v dlouhodobém meřítku. Až se tak stane, tak bude Jannick složitou hádankou pro každého hráče včetně Carlitose. Ti dva se budou zlepšovat. Jsou to naprosto úžasní hráči ve svém věku. Sinner zažije PEAK pravděpodobněji později než Karel.smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Mimochodem škoda, že jsi neviděl první set.... ten měl snad skoro 80 minut. Neskutečná kvalita tenisu od obou, ale z výše zmíněných důvodů Sinner nedotáhl set do vítězného konce, většinu setu hrál lépe i přes skvělý výkon Carlose. Sinner jako jeden z mála je schopný vnutit svůj styl tenisu Carlosovi, bohužel na big pointech dělá hloupé chyby, špatná rozhodnutí. Carlos je hříčka přírody, na svůj věk má extrémně kvalitní rozhodování v mikrosekundách.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Krisboy
Karlík neměl svůj den, ale je otázka, jestli se prostě necítil a nešlo mu to, nebo ho k tomu donutil Janek. Já viděl jenom ráno pětiminutový highlights, odpoledne si to v klidu vychutnám a rozeberu.
Každopádně Carlos vypadal oproti zápasu s Fritzem poloviční.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
proto by mě zajímal ten první set. Ale asi ho jen tak někde nevylovímsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist