Alcaraz v Riu vyřadil Italy Berrettiniho a Fogniniho během jednoho dne a postoupil do největšího finále

20. 2. 2022, 12:21
Aktuality 10
ATP RIO DE JANEIRO - Carlos Alcaraz v sobotu na antukovém turnaji ATP 500 v Riu de Janeiro zvládl čtvrtfinále se světovou šestkou Italem Matteem Berrettinim i semifinále s Fabiem Fogninim a postoupil do svého druhého a dosud největšího finále. O druhý titul a posun do Top 20 se osmnáctiletý Španěl utká s argentinským šampionem z roku 2018 Diegem Schwartzmanem.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz, který zakončil loňskou sezonu triumfem na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let v Miláně, se letos představil jen na Australian Open. V Melbourne vypadl ve třetím kole po pětisetové bitvě s Matteem Berrettinim.

Oba se na kurty vrátili až tento týden na antuce v Riu de Janeiro a už potřetí během necelého půl roku na sebe znovu narazili. Tentokrát se z vítězství radoval 18letý Španěl, který porazil o sedm let staršího Itala 6-2 2-6 6-2 a vzájemnou bilanci upravil na 2-1. Bilanci s hráči Top 10 vylepšil na 4-5.

Zatímco předchozí zápas druhého kola proti Federicu Delbonisovi měl Alcaraz kvůli dešti rozdělený do dvou dnů a dohrál ho až v sobotu ve dvě hodiny ráno, musel v sobotu přes den zvládnout naopak dva zápasy během jednoho dne. A uspěl.

Pár hodin hodin po Berrettinim, jejichž odpolední souboj byl znovu vinou deště na dvě hodiny přerušen, porazil krátce před půlnocí 6-2 7-5 Fabia Fogniniho. O šestnáct let staršího Itala, který předtím vyřadil Federica Coriu a po deseti měsících vyhrál tři zápasy po sobě, přerušil sérii šesti čtvrtfinálových porážek a poprvé od dubna 2019 postoupil do semifinále.



Alcarazovi se povedl ojedinělý počin, když během necelých 24 hodin proměnil celkem tři mečboly - proti Delbonisovi, Berrettinimu a Fogninimu.

"Samotného mě překvapilo, že jsem dokázal vyhrát dva zápasy v jeden den. Je těžké uspět v jednom, natož ve dvou. Navíc včera jsme hrál dlouho do noci," uvedl Alcaraz, který předloni v Riu vyhrál svůj první zápas na ATP Tour.

Španělský mladík loni na antuce v Umagu získal první titul na okruhu ATP a nyní v Riu bude hrát druhé a dosud největší finále. Pokud získá titul, posune se nejmladší hráč v Top 250 už do elitní dvacítky světového žebříčku.

V nedělním finále se Alcaraz střetne v prvním vzájemném duelu s Diegem Schwartzmanem. Argentinský šampion z roku 2018 odehrál v sobotu také dva zápasy a strávil na kurtu celkem pět a půl hodiny. Třetí nasazený hráč nejprve porazil v maratonském duelu Španěla Pabla Andújara 7-6(3) 4-6 6-4, pak si poradil i s krajanem Franciscem Cerúndolem 7-6(4) 6-3.

29letý Schwartzman postoupil do finále znovu po týdnu a počtrnácté v kariéře. Před sedmi dny na domácí půdě v Buenos Aires nestačil na Nora Caspera Ruuda a neobhájil titul, který je jeho posledním čtvrtým na okruhu ATP. Nejcennější trofej získal před čtyřmi lety právě v Riu.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1.815.115 dolarů
sobotní výsledky (19. 02. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Schwartzman (3-Arg.) - Andújar (Šp.) 7-6(3) 4-6 6-4
Alcaraz (7-Šp.) - Berettini (1-It.) 6-2 2-6 6-2
F. Cerúndolo (Arg.) - Kecmanovič (Srb.) 5-7 6-2 6-4
Fognini (It.) - Coria (Arg.) 6-4 6-2
• Dvouhra - semifinále •
Schwartzman (3-Arg.) - F. Cerúndolo (Arg.) 7-6(4) 6-3
Alcaraz (7-Šp.) - Fognini (It.) 6-2 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Teo
Je to tam! smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když už se tu přetřásají a srovnávají...

Carlos vs Stefanos
SET 1: Alcaraz forehand (US Open averages in brackets)

Forehand Consistency: 97% (88%)
Speed: 82 mph (76 mph)
Topspin: 3,413 rpm (2,661 rpm)
Winners: 19% (11%)
Unforced Errors: 3% (11%)

odjinud:
Rafas forehand clocking an average 3,251 RPM Alcaraz averaging 3,249 RPM.
Reagovat
peggy
Tak malý Raficku pokračuj stále výš a výš. Zajímalo by mně kdyby si to rozdal s Nadalem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V tenisu si to rozdali a dostal na frak, ale jestli myslíš v běhu, tak by ho Rafa pozoroval, jak mizí v dálismile
Reagovat
Pe3k
No zápas s Mateem byl těžký, až na ten závěr, ale mač s Fábiem zas tak ne. Fogna se tam procházel jako páv na přehlídce spodního prádla, on se cítí jako Maradona a Don Chuan v jedné osobě. Osobně ho mám rád, ale dívat se na někoho kdo se snaží jako Karlos a na druhé straně tam chodí borec jako na dovolené smile
Finále s Diegem bude hodně těžké, dokonce bych si tipnul, že Karlos prohraje.
Reagovat
Teo
Já ho mám taky rád, ale u něj člověk nikdy neví, jestli se na to vykašle, nebo ne...
Reagovat
smazaný uživatel
Finále nie je zapas, na ktory sa clovek chce vykaslat.

Kurz 3.36 na Diega je hlupost, okamzita value. Skusil som.
Reagovat
smazaný uživatel
Alcaraz je zvieratko. Hrat v 18. finále ATP500, hoci slabsie obsadenej je skvelý počin. Napriek tomu si myslim, ze jeho hra najviac pasuje hardu. Rád by som videl jeho zápasy s Medvedevom, Zverevom a dalsimi hracmi tejto kategorie.
Reagovat
Teo
Hraje naprost sronvatelně s Nadalem ve stejným věku, možná ještě líp...
Reagovat
Pe3k
No nevím s nadalem má společného jen to, že je španělský tenista, jinak on sám i jeho trenér říkají, že Karlos hraje spíše jako Federer a to dojde všem co sledují jeho zápasy, všem až na fandy Rafy, těm nedojde nikdy nic smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist