Alcaraze ve finále zradilo zdraví i servis. Norrie mu utekl ze stavu 5-7 a 0-3 a v Riu slaví největší antukový triumf

27. 2. 2023, 00:27
Aktuality 6
ATP RIO DE JANEIRO - Carlos Alcaraz v 9. letošním zápase našel prvního přemožitele. Ve finále antukového turnaje ATP 500 v Riu de Janeiro sice vedl nad Cameronem Norriem 7-5 a 3-0, ale pak zřejmě i vinou obnovených zdravotních problémů přišel šestkrát o podání, prohrál 7-5 4-6 5-7 a ani na druhý pokus nedokázal obhájit triumf z předchozí sezony. Brit ve svém největším antukovém finále slaví zisk celkově 5. titulu.
Profily hráčů
Cameron Norrie a Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz na loňském US Open slavil zisk prvního grandslamového titulu a stal nejmladší světovou jedničkou. O závěr sezony s vyvrcholením na Turnaji mistrů ale přišel kvůli zranění břišního svalu a začátek nové sezony pak nestihl kvůli zranění hamstringu na pravé noze. Mimo jiné nestartoval na Australian Open a z čela žebříčku byl sesazen.

Do turnajového kolotoče se 19letý Španěl vrátil až po více než třech měsících a navzdory absenci sebevědomí a zápasového rytmu si okamžitě nasedl na vítěznou vlnu. Během 11 dní na antukách v Jižní Americe vyhrál osm zápasů a dnes sahal po druhém triumfu během dvou týdnů.

Sedm dní po vítězství na akci ATP 250 v argentinském Buenos Aires měl ve finále podniku ATP 500 v brazilském Riu de Janeiro náskok setu a brejku proti Cameronu Norriemu, ale znovu po týdnu ho nakonec porazit nedokázal. Vedení hlavně vinou šesti ztracených servisů neudržel a po 2 hodinách a 41 minutách boje prohrál 7-5 4-6 5-7.


Úvod zápasu byl dlouho vyrovnaný, první zlom ve vývoji nastal zhruba po 50 minutách hry. Alcaraz od stavu 5-5 získal pět gamů v řadě a když na výsledkové tabuli svítilo skóre 7-5, 3-0 a 30-0, vypadalo to s Britovými šancemi mizerně.

Jenže Norrie se nevzdal, bojoval o každý bod a ani zdaleka nebylo po zápasu. Alcaraz ztratil koncentraci, začal hrát laxně a především při pokusech o zkrácení hry chyboval. Třikrát po sobě neudržel podání a i když se mu jedním rebrejkem podařilo vyrovnat na 4-4, pouze tím na malou chvíli přibrzdil rozjetého soka za vyrovnáním na 1-1 na sety. 

Alcaraz si navíc v závěru dějství nechal zabandážovat pravý hamstring, kvůli kterému přišel o úvod roku, a momentum zápasu bylo před rozhodujícím setem na straně Norrieho.

Španělský teenager sice v úvodu posledního setu turnaje začal hrát útočně, tlačil se k síti a po zisku 8 z 9 fiftýnů vedl 2-0, jenže následovalo další trápení na servisu, o který počtvrté a následně i popáté přišel a rázem prohrával 2-3 s mankem brejku. Jindy klidný Španěl dokonce při výměně stran po třetím gamu praštil raketou do báglu a hodil ji kurt.

Dál se však potvrzovalo, že zatímco po servisu se Alcaraz na pomalém povrchu dostával pod tlak, na returnu mohl okamžitě útočit a připravovat si delší výměny, v nichž měl častěji navrch. Jednou se pravděpodobně ze zoufalství pokusil i o servise spodem, ale Brit si došel pro vítězný return.

Alcaraz se navzdory trápení s vlastní hrou a problémům s pohybem dokonce po odvrácení dvou brejkbolů protrápil do vedení 5-4, ale vítězný game již získat nedokázal. Naopak pošesté prohrál podání a i když první soupeřův mečbol ještě zlikvidoval bekhendovým winnerem, Norrie zápas ukončil svým teprve 3. esem.


"Parádní zápas, Charlie. Další bitva. Musel jsem do toho dát všechno, abych tě dnes porazil. Mohlo to dopadnout i pro tebe, ale já jsem se mohl lépe pohybovat. Byl to opravdu dobrý zápas. Je to velká čest znovu s tebou sdílet kurt a hrát proti tobě," komentoval Norrie.

Alcaraz stále ani jeden z devíti zápasů po zranění nedokázal odehrát bez ztráty servisu. V pěti duelech v Riu prohrál game při svém podání celkem sedmnáctkrát.

"Bylo to těžké finále. Měl jsem šance ho vyhrát, ve druhém setu jsem byl brejk nahoře a měl 30-0 na druhý brejk. Ale když svou šanci proti takovým hráčům nevyužijete, je pak obtížné se do zápasu vrátit. Navíc jsem nenašel ani svou nejlepší fyzickou úroveň, takže to bylo těžké i z tohoto pohledu," řekl Alcaraz.

"Končil jsem druhý nesmírně těžký tenisový týden a samozřejmě už jsem na tom fyzicky nebyl nejlépe. Ucítil jsem něco v noze. Ale i přes to zranění a bolest jsem celkově se svým výkonem tento týden spokojený. Proti Norriemu je to vždy těžké a je skvělé ho vidět s titulem," dodal s úsměvem.

Rodák z Murcii si necelé dva měsíce před 20. narozeninami zahrál už 10. finále, ale v 8. triumf a šestý z antuky ho přetavit nedokázal. Jako obhájce titulu hrál podruhé v kariéře, ale stejně jako loni v Umagu proti Janniku Sinnerovi ve finále neudržel vedení 1-0 na sety.

Ve světovém žebříčku se Alcaraz připravil o vyrovnání bodového konta vedoucího Novaka Djokoviče. O pozici v čele by si to měli rozdat na dálku hned v následujícím týdnu na turnajích kategorie ATP 500. Srb startuje v Dubaji a Alcaraze, pokud mu to zdraví dovolí, čeká přesun do mexického Acapulca a rychlý přechod z antuky na tvrdý povrch. V úvodním kole má narazit na Američana Mackenzieho McDonalda.

"Acapulco mám rád. Chci tam jet a zahrát si před mexickými fanoušky," uvedl Alcaraz směrem k dalšímu programu.



Norrie získal nejcennější antukovou trofej
Vítěz předloňského Masters 1000 v Indian Wells Norrie po finálových nezdarech v Aucklandu a Buenos Aires získal první letošní titul. V celkově 14. finále a největším antukovém zaznamenal pátý triumf, na antuce navázal na vítězství z Lyonu 2021.

"Tohle vítězství je výjimečné. Už jsem letos dvě finále prohrál a tohle jsem si musel tvrdě odpracovat. Byl jsem set a brejk dole a 0-30 při servisu. Vypadal jsem být na dně, ale dokázal jsem stisknout přepínač a otočit  to. Takže to byl dobrý den," řekl Norrie, který již 18. letošní výhrou v této statistice zvýšil vedení před Daniilem Medveděvem (14 výher). 

"Je to pro mě emotivní hlavně na tomto povrchu, na kterém se necítím úplně komfortně. V posledních týdnech jsem musel bojovat se spoustou  démonů, ale v důležitých chvílích jsem dokázal hrát dobře a to rozhodlo," dodal levou rukou hrající Brit.

Také Norrie se z Ria přesouvá do Acapulca, za obhajobou finále vykročí zápasem proti Francouzi Adrianu Mannarinovi.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Argentina, antuka, 711.600 dolarů
nedělní výsledky (26. 02. 2023)
• Dvouhra - finále •
Norrie (2-Brit.) - Alcaraz (1-Šp.) 5-7 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
baba
koukám, že Muška a Alcaraz si můžou podat ruce. Aby to nakonec nebyl dlouhodobý výpadek, či neustálé retired po 2 či 3 zápasech...
Reagovat
hanz
Rozdíl je v tom, že Alkáč vyhrál několik turnajů a GS, Muchová kde nic tu nic.
Reagovat
Krisboy
Jednu dvě sezóny maximálního nasazení a už ho trápí zranění?
Reagovat
Tennisfan77
Hlavní je zmínit zranění, ať každý ví proč prohrál. Jak muže být jeho vzorem Federer, ten zranění nikdy nezmínil i když podával 120 km a nemohl chodit.
Reagovat
Marduch
Myslim, že nemáš úplně pravdu. Nějaká ta zádíčka občas na tiskovce po prohře zazněla.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Budou jeho problémy se servisem dlouhodobého rázu nebo jsou způsobeny částečně i zdravotními obtížemi či nerozehraností ? Buď jak buď tak tu jeho oficiální výšku 185 cm by mu nevěřila ani vlastní matka.

Alcaraz chce honit rekordy v budoucnu, ale těžko si představit, že zůstane s takovým stylem hry zdravý. Možná si nakonec musí jeho tělo najít ideální váhu a proporce, kde nebude takto zranitelný..... Buď jak buď, Holger Rune se pravděpodobně s Mouratoglem tajně smál v obýváku po sledování tohoto finále. :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist