Američané jsou prvními finalisty nového United Cupu, polský výběr porazili už po třech zápasech

7. 1. 2023, 02:18
Aktuality 4
UNITED CUP - Američané si jako první zajistili místo ve finále premiérového ročníku United Cupu. Největší favorité si v Sydney už po třech zápasech poradili s polským výběrem, rozhodující třetí bod přidal Taylor Fritz v duelu týmových jedniček s Hubertem Hurkaczem. Druhým finalistou se stali Italové, kteří udrželi náskok proti Řekům.
Taylor Fritz (© AFP)

Američané jsou od začátku největším favoritem premiérového ročníku United Cupu a zatím tuto roli s přehledem plní. Snadno si poradili ve skupinových bojích s Českem (4-1) i Německem (5-0), v mětském finále s Velkou Británií (4-1) i v semifinále s Polskem (5-0), které porazili už po třech úvodních dvouhrách.

V pátek nečekaně bodovala Jessica Pegulaová proti Ize Šwiatekové a připsala si svůj první skalp světových jedniček, na svou krajanku navázal Frances Tiafoe potvrzením role favorita proti Kacperovi Žukovi a dílo dnes dokonal Taylor Fritz, jenž ve dvou tie-breacích přehrál Huberta Hurkacze.

Fritz v utkání nastřílel o šest es méně (11-17) a vypracoval si jen dva brejkboly. Hurkacz měl čtyři šance sebrat favoritovi podání, ale ani on žádnou nevyužil. Oba sety tak nabídly zkrácenou hru, pokaždé uspěl poměrem 7-5 Američan.

Spojené státy budou v nedělním finále čelit Itálii, která neuspěla v městském finále, ovšem do dalších bojů postoupila jako poražený tým s nejlepším skóre z předchozích zápasů a v semifinále si poradila s Řeckem.

Italové po prvním dnu vedli 2-0 po překvapivé výhře Martiny Trevisanové nad světovou šestkou Mariou Sakkariovou a zásluhou Lorenza Musettiho, jenž smetl Stefanose Sakellaridise.

Řecké naděje dnes na chvíli oživil Stefanos Tsitsipas, který v atraktivní bitvě mužských jedniček zdolal Mattea Berrettiniho. Pouze však oddálil vyřazení své země. Vítězný italský bod získala Lucia Bronzettiová, jež porazila Valentinu Grammatikopoulouovou.



• SEMIFINÁLE UNITED CUPU •
Sydney, Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
páteční - sobotní výsledky (6. - 7. 1. 2023)
Polsko - USA | 0-5
Šwiateková - Pegulaová 2-6 2-6
Žuk - Tiafoe 3-6 3-6
Hurkacz - Fritz 6-7(5) 6-7(5)
Linetteová - Keysová 4-6 2-6
Rosolská/Kubot - Pegulaová/Fritz 7-6(5) 4-6 6-10
Řecko - Itálie | 1-4
Sakkariová - Trevisanová 3-6 7-6(4) 5-7
Sakellaridis - Musetti 1-6 1-6
Tsitsipas - Berrettini 4-6 7-6(2) 6-4
Grammatikopuluová - Bronzettiová 3-6 2-6
Grammatikopuluová/P. Tsitsipas - Rosatellová/Vavassori 3-6 6-4 5-10
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
paddy
Už víme, proč Swiatek překvapivě hladce prohrála
Poláci by stejně potřebovali Hurkaczův bod, aby postoupili díky mixu, kde by nebyli bez šance

Řecko musí doufat v zázrak u Papamichail, aby získala bod, který ztratila Sakkari
Mix by případně byl otevřený

Pozn: snad nemusím dodávat, kteří hráči by hráli mix za nerozhodnutého stavu v obou SF
Reagovat
paddy
Ještě změna v řecké sestavě, logický tah, nastoupila Grammatikopoulu, která má 2-0 H2H s Bronzetti (2021-22)

Naděje žije, tak snad tu odporně uřvanou Italku porazí
Reagovat
paddy
Grama hladce prohrála 1. set, bohužel letos je to teprve její první zápas
Otázka, jestli ji pod tlak nedostává koučing Tsitsi fotra smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Zraneni Igy je silne slovo, dle polskych komentaru je rameno pouze lehce namozene a ona unavena, a neciti se dobre a konfortne v uderech, coz je prirozene, vzhledem k tomu, ze hrala nejen singly, ale i mixy a prosla intensivni exhibici v prosinci + ten jeji styl.
Take po dlouhe dobe narazila na kvalitne hrajici souperku a prohru obrecela nejen na kurtu, to se pak vsechno sejde a ten tyden se proste bere regeneracni dovca... nejen fyzicka.

Je to ale take vysledek toho, ze neni casto vystavena dobe konkurenci, a celkem se zasekava, jak to nejde uplne snadno...taky bych rekl, ze to az moc proziva...UC tedy az nadmerne, slusna nervoza v kazem ze zapasu, aspon dle toho jak to komentovala pro PL media...dost velky tlak od pl fans, medii atd...podle mne dost neadekvatni... s tim se bude muset nejak vic srovnat, ale berme v uvahu, ze ma 21 roku, takze ten cas a prostor na tohle tam stale je...

Na AO bude urcite pripravena fyzicky, otazka je, jak se bude vyrovanavat - pokud ji los urci nejakou houzevnatou hracku, ktera se s ni mazat nebude - s pripadnymi tezkymi momenty na kurtu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist