Andreescuová je definitivně zpátky. Po další vyhrané bitvě si poprvé od triumfu na US Open 2019 zahraje finále

2. 4. 2021, 09:39
Aktuality 26
WTA MIAMI - Bianca Andreeescuová v Miami vyhrála čtvrtý třísetový zápas po sobě. Po Anisimovové, Muguruzaové a Sorribesové udolala 7-6 3-6 7-6 Řekyni Mariu Sakkariovou a poprvé od triumfu na US Open 2019 postoupila do finále. V něm 20letá Kanaďanka, jež hraje teprve třetí turnaj po vleklém zranění kolena, vyzve poprvé světovou jedničku a předloňskou šampionku Ashleigh Bartyovou z Austrálie.
Bianca Andreescuová (© AFP)

Bianca Andreescuová předloni, kdy oslavila teprve 19. narozeniny, prožila úchvatnou sezonu. Začala ji na 178. místě světového žebříčku a zakončila jako světová čtyřka. 

Přestože v průběhu roku laborovala s bolestmi ramena, celkem ze tří turnajů odstoupila a téměř čtyři měsíce nehrála, odehrála talentovaná Kanaďanka 55 zápasů s bilancí 48 výher a 7 porážek. Vyhrála velké turnaje v Indian Wells a v Torontu a především ovládla grandslamové US Open. 

Dotáhla to až na Turnaj mistryň, jenže ve svém druhém vystoupení si poranila pravé koleno a byť to tehdy zřejmě nikoho nenapadlo, následných patnáct měsíců se na žádném turnaji neobjevila. Comeback opakovaně odkládala, než se po dlouhých 15 měsících představila na letošním Australian Open. 

A už na třetí akci po dlouhé pauze 20letá Andreescuová potvrzuje, že tenis nezapomněla. A že je velkou bojovnicí. V Miami už v pěti zápasech nenašla přemožitelku, když v prvním kole odvrátila dva setboly proti Tereze Martincové a další čtyři soupeřky zdolala po třísetovém boji. 

Andreescuová na Floridě, kde předloni vzdala osmifinále kvůli již zmíněnému zranění ramena, vyřadila domácí Amandu Anisimovovou (32. v WTA), rozjeté Španělky Garbiñe Muguruzaovou (13.) a Saru Sorribesovou (58.) a ve čtvrtečním semifinále vyhrála také bitvu s Řekyní Mariou Sakkariovou (25.).

Andreescuová vedla 7-6 a 3-1, ale pak prohrála pět gamů v řadě a rozhodnout musel třetí set. V něm kanadská tenistka prohrávala 2-4 a za stavu 5-6 její soupeřka podávala na vítězství, ale těžké momenty ustála nakonec po 2 hodinách a 45 minutách boje zvítězila 7-6 3-6 7-6.

"Někdy si připadám jako chobotnice, když běhám ze strany na stranu, jako kdybych měla osm nohou. Občas ani nechápu, jak jsem se k těm úderům dostala. Ale to je ten můj bojovný duch, který v sobě mám, nikdy se nevzdávám," komentovala Andreescuová noční zápas, který skončil v půl druhé ráno.



Rodačka z Ontaria letos odehrála už osm třísetových duelů a prohrála jen ten v semifinále Philipp Island Trophy v Melbourne s Marií Bouzkovou.

"Mám s těmito těžkými zápasy už spoustu zkušeností. Díky nim se naučíš hledat způsoby, jak se s takovými situacemi vypořádat. Dokážu pak hrát svůj nejlepší tenis," dodala Kanaďanka na tiskové konferenci ve 3 hodiny ráno.

Ve svém celkově 5. finále na okruhu WTA bude Andreescuová usilovat o 4. titul v prvním vzájemném duelu proti Ashleigh Bartyové. S hráčkou Top 10, s nimiž má skvělou bilanci 8-3, se utká poprvé po svém comebacku. Se světovou jedničkou bude hrát poprvé v kariéře.

"Těším se na všechno. Je světová jednička. Hraje skvěle. Těším se na její herní styl. Je to něco, co jsem ještě nezažila. Miluju výzvy a v sobotu to výzva rozhodně bude. Bude to těžké a já doufám, že dokážu hrát svůj 'áčkový' tenis," řekla Andreescuová.

24letá Australanka Bartyová v semifinále vyřadila Elinu Svitolinovou. Ukrajinku, s níž prohrála prvních pět vzájemných duelů, přehrála dvakrát 6-3 a vzájemnou bilanci snížila na 2-5.

Šampionka  z roku 2019, kdy se turnaj hrál naposledy před zrušením loňského ročníku kvůli koronaviru,
bude v sobotu ve 15. finále usilovat o jubilejní 10. titul. Letos už vyhrála jeden z přípravných turnajů před Australian Open v Melbourne.

• WTA 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 3.260.190 dolarů
čtvrteční výsledky (01. 04. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Bartyová (1-Austr.) - Svitolinová (5-Ukr.) 6-3 6-3
Andreescuová (8-Kan.) - Sakkariová (23-Řec.) 7-6(7) 3-6 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
FulnekUltras
prostě tentokrát narazila na sekeromlat

https://www.youtube.com/watch?v=7kgMiplZzHs
Reagovat
com
tak takovy finale teda ne smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Podej protest.smile
Reagovat
annah
Ten třetí set byl krásná přetahovaná. Vlny nahoru dolů. Parádní zápas. Biance jsem přála víc. Těším se na finále!
Reagovat
zfloyd
finále by mohlo být pěkné podívání
Reagovat
Alien
Tak už to tam Blanko vyhrej celý!
Reagovat
turista
Bylo by to dobře.
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Moc nechápu, jak byla schopná po totální 3setové bitvě se Sarou odehrát další vítěznousmile Pochybuji, že snazší... Takhle se fakt brzy vrátí na marodkusmile Když srovnám energetický výdej Káji nebo i Petry (jakkoli ve 3.setu dřela nadoraz), tohle je prostě zběsilý. Ano, je o deset, resp. pět let mladší, ale i tak. Tělo má své hranice.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděla jsem to od druhýho setu. Biancavedla 3:1, ale pak mi připomínala Peťu, najednou chyba za chybou, sotva přehazovala síť. Sakkari vypadala, že může hrát celou noc. Začali hrát někdy v půl 1 v noci...
Ve třetím Bianca prohrávala 2:4, vůbec už jsem ji nevěřila, byla jak mátoha, jenže pak začala brejkovaná. Závěr nezvládla Sakkari v hlavě.
Reagovat
EllNino
Ona Bianca je taky trochu herečka víš, takže brát mátohu s rezervou :))
Reagovat
smazaný uživatel
To já vím. ;) Ale ten set a půl hrála fakt tragicky.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ááá, takže Sekkyrka se nám zasekla. To měla Bianca štěstí, ale asi si vítězství zasloužila víc.
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kouknul jsem na HL. Nejdřív Biance odešly kamsi nohy a když se jí jedna vrátila, pro změnu Sekkyrka někde ztratila hlavu. Vono se to nezdá, ale i ten tenisovej kurt se někdy může proměnit v Bermudskej obdélníksmile
Kdyby se neztratil i Brixner, určitě by nám o tomhle fenoménu pověděl víc.
Reagovat
Blondie
Ash a Barty jsou fakt neskutečně, neuvěřitelně talentované baby. Taková pauza a ony to tam po návratu vymetou :D

Ještě někdo chce tvridt, že Ash je jednička na baterky? XD
Reagovat
sojka1
neosidila jsi Biancu? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
OK tak Andreescu a Bianca :-)
Reagovat
EllNino
Ash a Barty :)))
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To bude finálesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
O vítězce je předem rozhodnutosmile
Reagovat
EllNino
Skvělá :) Bojovnost i tenisové provedení ...

Jen se bojim, že tímhle stylem ji uvidíme tak v Paříži, rád bych se mýlil
Reagovat
Krisboy
Po kolapsu Naomi je tohle nejlepší možné finále. Titul přeju trochu více Ash, ale hlavně ať je to pěknej tenis.

Přesto tipuju Bianca ve třech smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Ashleigh ve třech.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Musíte číst tady tu diskuzi pořádně, pak byste věděli, že to bude w/osmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist