ATP v roce 2014, část IV. Djokovič počtvrté v kariéře vyhrál Turnaj mistrů

23. 12. 2014, 11:08
Stalo se... 25
Závěr sezony 2014 opanoval Novak Djokovič, jenž triumfoval na turnajích v Pekingu, na Masters v Paříži a poté počtvrté v kariéře vyhrál Turnaj mistrů v Londýně. Největším konkurentem Srba byl Roger Federer, který po US Open vyhrál rovněž dva turnaje a postoupil do finále Turnaje mistrů. Kvůli zranění zad ale Švýcar k finálovému klání nenastoupil a Djokovič tak získal trofej bez boje.
Novak Djokovič

Vedoucí muž žebříčku ATP Novak Djokovič vyhrál po US Open turnaj v čínském Pekingu a dobře vstoupil i do turnaje Masters 1000 v Šanghaji, kde prohrál až v semifinále s pozdějším vítězem Rogerem Federerem. Na závěrečném turnaji kategorie Masters 1000 v Paříži postoupil Srb bez ztráty setu do finále, v němž si hladce poradil s Kanaďanem Raonicem a získal tak už svůj 20. titul z turnajů této kategorie.

"Odehrál jsem nejlepší zápas za celý týden, zrovna když to bylo potřeba," liboval si Djokovič. "Pomohlo mi, že jsem tu vyhrál a že hraji dobře. Cítím se v hale výborně a myslím si, že jsem dobře připravený na poslední turnaj roku" pochvaloval si.

Na závěrečný turnaj roku přijel Djokovič dobře naladěn. V Londýně se nehrálo jen o titul, ale i o post světové jedničky, který však Srb ubránil už třemi výhrami ve skupině. V té s Čiličem, Wawrinkou a Berdychem ztratil dohromady pouze devět gamů, čímž překonal Federerův den starý rekord (13 gamů) a svou neporazitelnost v hale prodloužil už na 30 zápasů. V semifinále zvládl srbský tenista třísetovou bitvu s debutantem Keiem Nišikorim a postoupil do finále, v němž měl narazit na Rogera Federera.

I Federer prošel do semifinále Turnaje mistrů naprosto suverénně - s Raonicem, Nišikorim a Wawrinkou ztratil dohromady pouhých 13 gamů. V semifinále pak šestinásobný šampion turnaj svedl bitvu s krajanem Stanem Wawrinkou, kterého porazil až v tie-breaku třetí sady.

Očekávané finále mezi Djokovičem a Federerem se ale nakonec stejně nekonalo. Půl hodiny před začátkem utkání třiatřicetiletý Švýcar divákům v londýnské O2 areně oznámil, že kvůli zranění nenastoupí. "Bohužel musím oznámit, že nejsem schopný dnes hrát finále proti Novakovi. Včera v závěru zápasu se Stanem jsem si poranil záda. Jsem velmi zklamaný a doufám, že se budu brzy cítit lépe," řekl Federer.

Sedmadvacetiletý Djokovič tak vyhrál Turnaj mistrů počtvrté v kariéře, když navázal na své triumfy z let 2008, 2012 a 2013. Tři roky po sobě dokázal triumfovat jako teprve třetí v historii. V sezonách 1985-1987 soutěži vládl Ivan Lendl a v letech 1971-1973 Rumun Ilie Nastase. "Tohle samozřejmě není cesta, jak bych chtěl vyhrát. Nebudu oslavovat tenhle titul, ale celou sezonu. A tahle trofej je korunou roku," řekl Djokovič.

"Je mi Rogera líto. Jsem v tenisu deset let a Roger s Rafou (Nadalem) jsou největšími soupeři, kteří do hry dávají vždy sto procent. Kdyby Roger mohl, tak by přišel a hrál by. Škoda, mohl to být skvělý duel mezi světovou jedničkou a dvojkou," řekl Djokovič, který tak potřetí v kariéře zakončil sezonu jako světová jednička.

Tomáš Berdych vykročil do poslední části roku 2014 finálovou účastí na turnaji v Pekingu -  ve finále hladce podlehl Djokovičovi. Cenné body v boji o Turnaj mistrů přidal nejlepší český tenista na turnaji ve švédském Stockholm, kde Berdych otočil finále s Dimitrovem a vybojoval tu svůj 10. titul.  "Tohle byl nejlepší zápas na konec turnaje a diváci si ho museli užít. Věřím, že se za rok znovu vrátím," řekl sedmý hráč světa, jenž ve Stockholmu neprohrál už osm zápasů v řadě. Takovou bilancí se na žádném jiném turnaji pyšnit nemůže.

Start v Londýně si Bedych zajistil až na závěrečném turnaji Masters 1000 v Paříži, kde ve čtvrtfinále zdolal Kevina Andersona, což mu ke kvalifikaci stačilo - v semifinále pak podlehl Raoničovi. "Nejvíc si cením toho, že jsem si to uhrál sám. Nemusel jsem na nikoho spoléhat a čekat. To je bonus. Vybojoval a vyhrál jsem si to sám," řekl Berdych.

Na Turnaji mistrů vyhrál český hráč jen jeden zápas, když ve skupině porazil vítěze US Open Marina Čiliče, v utkáních s Wawrinkou a Djokovičem utrpěl pokaždé debakl - se Srbem prohrál dvakrát 2-6, se Švýcarem dvakrát 1-6.

V závěru sezony se výrazněji prosadil i Andy Murray, jenž vyhrál tři turnaje - v Shenzhenu, ve Vídni a ve Valencii. Na Turnaji mistrů v domácím prostředí však dopadl podobně jako Berdych - ve skupině vyhrál jen jeden zápas.

Komentáře

25
Přidat komentář
panzer.dragon
jak je to s del potrem na AO? vim, že neni jistý jestli vůbec nastoupí, ale on by nemusel projít kvalifikaci?
Reagovat
PetaM
Vynechává všechny turnaje před AO, zatím není jisté, jestli na AO pojede. A pokud pojede, určitě využije chráněný ranking, takže kvalifikaci by nehrál ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
A je to jistý, že vynechává Brisbane a Sydney?
Reagovat
dadaft
letos jsem mužských zápasů moc neviděl, nejvíc se mi asi líbily Tommy Robredo - Nick Kyrgios na US Open a (opět) Tommy Robredo s Andym Murray ve Valencii.
Reagovat
Kozoroh
http://novakdjokovic.com/en/news/media/nole-voted-us-sports-academys-2014-male-athlete-of-the-year/

https://ussa.edu/news/tennis-phenoms-djokovic-and-sharapova-voted-academys-2014-male-and-female-athletes-of-the-year/

Prestižní ocenění United States Sports Academy's 2014 Male and Female Athlete of the year (Daphne, Alabama) získali tenisté Novak Djokovič a Maria Šarapovová. Djoker porazil loňského vítěze Nadala, fotbalistu Messiho nebo golfistu McIlroye. Masha nechala za sebou S. Williamsovou, Kvitovou nebo plavkyni Ledeckou.

Oba šampioni jsou mí oblíbenci a jsem rád, že oba toto ocenění získali. No1e dokonce podruhé!
Reagovat
Mayo
Messi ostal vyfackaný.
Reagovat
gigin
poslední otrava, anketa, volba na tebe... to by tě mohlo bavit.. jinak přijemné svátky ti přeju :)

http://egulbis.tumblr.com/#2240446
Reagovat
smazaný uživatel
f
Reagovat
smazaný uživatel
g
Reagovat
tito
prosím ne.. já už vidím Gulbu i v lednici a místo Gromita přivolávám Ernieho...
Jinak nic ve zlém a klidné svátky :-)
Reagovat
gigin
Vamos, cype :D
Reagovat
a.magerova
Jednoznačně "a", ta je prostě ze všech nejvíc rajcovní, že i tělem projede blesk ;-)
Reagovat
Kozoroh
http://sport.idnes.cz/borg-ibrahimovic-nejvetsi-sved-dmo-/sporty.aspx?c=A141223_190312_sporty_rou
Reagovat
Mayo
Zlatan je pán :D
Reagovat
smazaný uživatel
?Šel jsem doleva, on šel taky. Šel jsem doprava, on taky. Pak jsem šel znovu doprava a on šel ke stánku s párkama.?
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.dn.se/sport/150-framsta-svenska-idrottarna-genom-tiderna/

S Borgem určitě souhlas, ale Zlatan je 2. jen díky popularitě fotbalu (a taky tomu, že většina těch jejich legend už dávno skončila se sportem). Wilander až 26., asi bych ho čekal výš, možná mu uškodil ten kokain. Víc mě ale překvapuje až 5. místo Stenmarka, kterého bych čekal v těsném souboji s Borgem o 1. místo (a ještě možná Gunde Svanem za zády). A chudák Ronnie Peterson až 42., Magdalena Forsberg (jedna z nejlepších biatlonistek historie) 50., taky mě zaujala Abeba Aregawi (atletický import z Etiopie) na 93. místě... no, je to dost subjektivní, holt anketa :D
Reagovat
Berny
Ankety casto nedavaji smysl, ale tato je asi kralovnou mezi nesmyslnymi anketami. Lindstrom oznacen nejlepsim bekem historie NHL, v hodnoceni mezi nejlepsimi hokejisty mimo USA a Kanadu skoncil pred Jagrem za Haskem. Patril 20 let mezi TOP, nejvic vyhranych Norris trophy. Edberg i Wilander jednickami ve svem sportu, a ten pinponkar ? Co vubec muze clovek vic dokazat ne vyhrat OH plnou asiatu ?

Co dokazal Zlatan ? Jaky je jeho vycet ?

Az ted mi doslo jak svedsko ma uzasnou sportovni historii. Avsak tato anketa je plivancem do tvari vsech zustatnenych. Jinak nic proti Zlatanovi, on nevolil (asi).
Reagovat
gigin
teda přeju všem místním uživatelkám, uživatelům, nickům klidné, pohodové Vánoce...

https://pbs.twimg.com/media/B5dP-CNCMAIqKZB.jpg:large
Reagovat
EllNino
nice :D tohle je pro vánoční předvečer jako stvořené :D
Reagovat
sprchon
Když se skloubí dva mé nejoblíbenější sporty (tenis a hokej), jsou z toho Vánoce. :D

http://w.mawebcenters.com/static/ecommerce/107/107886/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/i/c/iceskating.jpg
Reagovat
gigin
http://www.live-tennis.com/category/tennis-news/andy-murray-looking-to-add-loic-courteau-amelie-mauresmos-former-coach-to-his-team-20141223-0000/
Reagovat
gigin
http://www.tennisnow.com/News/2014/dec/The-Players-that-Inspired-Us-in-2014.aspx
Reagovat
EllNino
Marin má zraněné rameno a přijde o Brisbane :/
Reagovat
Nola
Wawrinka bol v zakladnej skupine s Federerom?
I Federer prošel do semifinále Turnaje mistrů naprosto suverénně - s Raonicem, Nišikorim a Wawrinkou ztratil dohromady pouhých 13 gamů....

Stan je panes, zvladol bojovat v obidvoch zakladnych skupinach a iba maly krocik mu chybal od ucasti vo finale :D
Reagovat
Kozoroh
http://novakdjokovic.com/en/news/tennis/atp-rankings-novak-finishes-year-as-no-1-for-the-third-time/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist