Báez rázně utnul černé období. Na domácí antuce v Córdobě získal druhý titul

13. 2. 2023, 01:37
Aktuality 3
ATP CÓRDOBA - Triumfem na domácí antuce v Córdobě ukončil Sebastián Báez sérii 14 nepovedených akcí, na nichž prohrál 16 ze 17 zápasů. Dvaadvacetiletý Argentinec využil příznivého losu, ve finále porazil 6-1 3-6 6-3 krajana Federica Coriu a dokráčel si pro svůj druhý titul na okruhu ATP.
Profily hráčů
Sebastián Báez (© Córdoba Open)

Sebastián Báez se v roce 2021 stal nejmladším vítězem pěti challengerů během jedné sezony a zahrál si na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let. 

V roce 2022 si už připsal i první výhry na grandslamech, poprvé se dostal do finále turnaje ATP, získal první titul na okruhu ATP a poprvé porazil hráče Top 10. 

Ale právě od červencového skalpu světové osmičky Andreje Rubljova a postupu do finále v Bastadu, kde vyřadil i Dominica Thiema, se mu ze dne na den přestalo dařit. Od té chvíle prohrál 17 z 18 zápasů sedm měsíců marně hledal formu. 

Sebastián BáezNa vítěznou vlnu se dostal až v uplynulém týdnu na domácí antuce v Córdobě, kde využil výrazně příznivého losu a nenašel přemožitele. Čtvrtý nasazený Argentinec postupně porazil Itala Luciana Darderiho (200. v ATP), Chilana Marcela Barriose (212.), Bolívijce Huga Delliena (138.) a v dnešním finále si poradil 6-1 3-6 6-3 s krajanem Federicem Coriou (67.).

Přestože v prvním vzájemném střetnutí a v celkově již 29. čistě argentinském finále na turnaji ATP nenavázal na snadno vyhraný první set a ve třetí sadě přišel o vedení 2-0, o triumf se připravit nenechal. Po necelých dvou hodinách mohl s týmem temperamentně slavit.


Bývalý nejlepší junior světa a finalista chlapeckého Roland Garros 2018 Báez si finále turnaje ATP zahrál počtvrté v kariéře, opět na antuce a poprvé v domácím prostředí. Do sbírky přidal druhou trofej, poprvé slavil loni v portugalském Estorilu.

"Vyhrát turnaj je něco, co jde slovy jen těžko popsat. Jsou tady mí kamarádi, rodina. Bylo to něco neuvěřitelného. Po mečbolu jsem nevěděl, jak mám slavit. Až když jsem se dostal ke svému týmu, dostal jsem ze sebe to, co jsem cítil. Seba (trenér) mě tak dlouho podporuje, jsem mu moc vděčný," řekl Báez. 

"Je mi 22 let a jsem na místě, o kterém jsem vždycky snil. Vím, že existuje víc, ale já si teď chci naplno užít tenhle úspěch a oslavit ho s kamarády a rodinou," dodal Báez.

30letý Coria nenavázal na včerejší skalp obhájce titulu Alberta Ramose a prohrál poprvé po sérii devíti výher dva týdny poté, co triumfoval na challengeru v chilském Concepcionu. Ve světovém žebříčku se posune na 36. místo jen pět příček za své maximum.



O deset let mladší bratr bývalé světové trojky, finalisty French Open 2004 a vítěze dvou antukových Masters Guillerma Corii neuspěl ani ve svém druhém finále na okruhu ATP, v tom předchozím na antuce v Bastadu 2021 nestačil na Caspera Ruuda. Přesto se poprvé posune do Top 50 světového žebříčku.

Turnaj ATP 250 v Córdobě se konal popáté a už podruhé se ve finále střetli dva domácí tenisté. V roce 2019 triumfoval Juan Ignacio Londero po výhře nad Guidem Pellou. Tři z pěti ročníků vyhráli Argentinci, předloni triumfoval Juan Manuel Cerúndolo.

• ATP 250 CÓRDOBA •
Argentina, antuka, 713.495 dolarů
nedělní výsledky (12. 02. 2023)
• Dvouhra - finále •
Báez (4-Arg.) - Coria (Arg.) 6-1 3-6 6-3
• Čtyřhra - finále •
González/Molteni (2-Arg.) - Reboul/Doumbia (3-Fr.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
JohnB
Černé období? Není to rasismus?
Reagovat
Vlk-v-trave
selhal....:)
Reagovat
makro99
challengerový antukář se v téměř 31ti letech prokousal až do první padesátky - klobouk dolů; na ATP se prosazuje takřka výhradně jen na Golden Swing, jinak většina bodů stále z challengerů... starý svět :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist