Bartyová ztratila set, Serena vzdala. Federerovi pomohla skreč Mannarina

29. 6. 2021, 21:49
Aktuality 19
WIMBLEDON - Světová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie v prvním kole Wimbledonu ztratila set, ale loučící se Španělku Carlu Suárezovou nakonec zdolala 6:1, 6:7, 6:1. Postoupil i osminásobný šampion Roger Federer, švýcarské legendě All England Clubu vzdal Francouz Adrian Mannarino za stavu 2:2 na sety kvůli zranění kolena.
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Kvůli zranění skončil hned v prvním zápase Wimbledon pro Američanku Serenu Williamsovou. Devětatřicetiletá tenistka, jež bojuje o zisk rekordního 24. grandslamového titulu, vzdala za stavu 3:3 v úvodním setu zápas s Aliaksandrou Sasnovičovou z Běloruska.

Program turnaje stejně jako v pondělí komplikuje déšť. Dlouho se hrálo jen na dvou největších kurtech se zatahovací střechou, teprve v podvečer se přerušené zápasy rozběhly i na venkovních dvorcích. Řada naplánovaných duelů ale musela být odložena na středu.

Bartyová hrála na trávě poprvé od roku 2019. Pětadvacetiletá favoritka mohla zápas ukončit v druhém setu, v němž ji od vítězství dělily dva míčky, ale Suárezová dotáhla sadu do tie-breaku, který ovládla jednoznačně 7:1. Bartyová získala zpět kontrolu nad zápasem vyhranými prvními 13 výměnami v třetím setu a slavila postup do druhého kola.

Minimálně stejný potlesk jako vítězka si od diváků v All England Clubu vysloužila Suárezová, jež se letos vyléčila z rakoviny a absolvuje rozlučkovou sezonu. "Wimbledon mi dal opravdu skvělý dárek. Nic lepšího než tento den jsem si nemohla přát. Odehrát poslední zápas proti Ash, světové jedničce, na centru pod střechou. Bylo to úžasné, jsem rozhodně nejšťastnější hráčka turnaje," uvedla navzdory porážce Suárezová, jež měla zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin zvané Hodgkinův lymfom.

Devětatřicetiletý Federer získal proti Mannarinovi úvodní set 6:4, vyrovnaný druhý ale ztratil v tie-breaku a i ve třetí sadě měl navrch bojovný Francouz. Dvacetinásobný grandslamový šampion se dostal zpátky do hry hned v úvodu čtvrtého setu, za stavu 4:2 pak Mannarino za základní čárou podklouzl a poranil si vazy v koleně. Set ještě dohrál, ale po jedné výměně páté sady odstoupil.

"Je to nepříjemné. Ukazuje to, jak jeden úder může změnit zápas, celou sezonu nebo kariéru. Doufám, že se rychle uzdraví. Mohl dneska ten zápas vyhrát, byl na kurtu lepším hráčem," uznal Federer kvalitu soupeře.

Sedminásobná wimbledonská šampionka Williamsová, jež na londýnské trávě naposledy triumfovala v roce 2017, si zranila stehenní sval v pátém gamu při svém podání, kdy ztratila rovnováhu a na trávě podklouzla. Po ošetření v šatně ještě zkusila pokračovat, po jedné z delších výměn ale klesla na kolena a se slzami v očích duel skrečovala.

Čtvrtý nasazený Alexander Zverev nastřílel 20 es, připsal si jen 18 nevynucených chyb a v prvním kole porazil jednoznačně 6:3, 6:4, 6:1 nizozemského kvalifikanta Tallona Griekspoora. V minulých dvou ročnících německý tenista s hráči z kvalifikace ve Wimbledonu vypadl.

Jeho krajanka Angelique Kerberová, vítězka turnaje z roku 2018, porazila na úvod 6:4, 6:3 Srbku Ninu Stojanovičovou. Navázala tak na sobotní triumf na turnaji v Bad Homburgu, kde v posledních dvou kolech porazila Petru Kvitovou a Kateřinu Siniakovou.

O jedno z překvapení prvního kola se postaral Američan Sebastian Korda, který při debutu na londýnské trávě porazil 6:3, 6:4, 6:7, 7:6 turnajovou patnáctku Alexe de Minaura z Austrálie, vítěze přípravného turnaje v Eastbourne. Dvacetiletý syn bývalého českého tenisty Petra Kordy navázal na úspěch své sestry Nelly, která minulý týden vyhrála golfový major a stala se světovou jedničkou.

V druhém kole je pětinásobná šampionka Venus Williamsová z USA. Jednačtyřicetiletá nejstarší hráčka letošního turnaje zdolala 7:5, 4:6, 6:3 Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou a navzdory osmi dvojchybám si připsala 90. vítězství v All England Clubu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
tak si říkám, kolik má Velkomatka srdcí, protože její prohlášení o zlomeném srdci čtu minimálně každý půlroksmile
Reagovat
blixa
prostě pořád srůstá ... smile
Reagovat
gigin
"It should be fast in here. It should be fast. That's grasscourt tennis. They've made it slow. This isn't grass anymore...Start watering it....make it a grasscourt again please!"

Nick Kyrgios with a changeover speech to TV viewers on modern Wimbledon.
Reagovat
paddy
to není nic nového
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, všiml jsem sismile Bylo to vtipný, připadal mi, jako by předtím pokouřilsmile Ten akcent spolu s huhláním, lol.
Reagovat
FulnekUltras
to tady furt hútorím a nakonec to bude prauda... smile
Reagovat
gigin
http://imgway.cz/v/1F9C.jpg
Reagovat
gigin
Tak večerka, nedá sa. Nick zábavný, ale to zápasové manko je prostě vidět. Fyzička taky nic moc. Spíš nic, než moc. Takhle pauzu mezi servem nikdy nenatahuje. Tak zítra to snad došmidlá. Good night, Nick!
Reagovat
FulnekUltras
sociální služby ho plíživě vysály - plně chápu ;-)
Reagovat
Mr.Pink
hrat proti mannarinovi je za trest, muzska verze hsieh
Reagovat
paddy
otázka, zda to pořadatelé zvládají smile

Kvitová si stěžovala, že tráva je posekaná na vysoko, takže se bála podklouznutí a je out

Mannarino out, Serena out smile smile

Djokovič má možná dalšího těžkého soupeře vedle lajnové na USO
Reagovat
smazaný uživatel
pro každého jsou podmínky stejný... to si myslím, že je směrodatný...
Reagovat
PetaM
To je strašné klišé. smile
Reagovat
gigin
Přesně.
Reagovat
FulnekUltras
možná prevence nadměrných hliněných fleků ve druhém týdnu smile
Reagovat
paddy
Federer říkal, že je potřeba přežít první dvě kola, kdy je tráva klouzavější
Lidově je to potřeba udupat na hlínu, to je zcela jasné smile

https://www.youtube.com/watch?v=hvL5zjderoM
Reagovat
paddy
Pod střechou je to kluzší kvůli vlhkosti (na to naráželi), která se venku vyfouká větrem

Ty zatahovací střechy jsou k ničemu všude, protože se hraje v jiných podmínkách smile
Reagovat
Denis92
Je to trochu paradox, ale v tejto faze kariery uz Rogerovi budu viac vyhovovat pomalsie povrchy, kde bude mat na vsetko viac casu. Na rychlejsich uz pohybovo nestiha a timing uderov je dost zly. Rok a pol bez tenisu v takomto pokrocilom veku su naozaj moc a to sa uz dobehnut neda.
Dnes to prve tri sety vyzeralo ako v Halle. Vo 4.sete sa zdvihol a myslim, ze by to dokazal otocit aj nebyt zranenia supera. V dalsom kole bude prijatelnejsi super, tak snad aj hra a vysledok zapasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je podlost první třídy. Federer dal Adrianu Mannarinovi slupku od banánu pod botu a on podklouzl. Nemůže ho navíc napráskat, protože mu Federer řekl, že když to udělá, tak všem řekne, že doma onanuje nad fotkami Marion Bartoli. Prostě uzavřený kruh.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist