Bouzková si první antukové čtvrtfinále nezahraje. V Římě dohrála i Vondroušová

15. 5. 2023, 15:28
Aktuality 68
WTA ŘÍM - Českým tenistkám se dnes v Římě nedařilo. Marie Bouzková prohrála s Veronikou Kuděrmetovovou, nenavázala na skalp světové pětky Cori Gauffové a nedosáhla na své premiérové antukové čtvrtfinále na okruhu WTA. Skončila také Markéta Vondroušová, která nenašla recept na světovou šestku Jelenu Rybakinovou. Karolína Muchová se kvůli dešti na kurt nedostala.
Marie Bouzková (© AFP)

Marie Bouzková si v Římě připsala svou první letošní vítěznou sérii v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, když porazila Caty McNallyovou a po obratu proti Cori Gauffové zaregistrovala svůj premiérový skalp TOP 5 v dohraných zápasech.

Další výhru však letos se trápící úřadující šampionka Livesport Prague Open a čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu nepřidala. V osmifinále ve Foro Italicu prohrála jasně 2:6, 2:6 se světovou dvanáctkou Veronikou Kuděrmetovovou. Pražská rodačka uhrála na returnu jen 11 fiftýnů, dostala se k jednomu brejkbolu, který nevyužila, sama čelila 11 hrozbám a čtyřikrát přišla o servis.

Ruska, jež si před dvěma týdny v Madridu zahrála své první čtvrtfinále a zároveň semifinále na podnicích WTA 1000, se pokusí výsledek ze španělské metropole zopakovat proti Qinwen Zheng. Dvaadvacetiletá Číňanka bude útočit na své čtvrté semifinále na nejvyšším okruhu a první na akcích vyšších než WTA 500.

Markéta Vondroušová v Římě vyřadila estonskou veteránku Kaiu Kanepiovou, bývalou vítězku US Open Biancu Andreescuovou i světovou osmičku Mariu Sakkariovou a na pátém ze šesti posledních turnajů vyhrála tři zápasy. Čtvrtou výhru ale opět přidat nedokázala.

Třiadvacetiletá rodačka ze Sokolova se poprvé mimo olympiádu snažila porazit dvě hráčky Top 10 na jednom turnaji, ovšem recept na šestou hráčku světa Jelenu Rybakinovou nenašla. Kazašské vítězce loňského Wimbledonu a finalistce letošního Australian Open podlehla 3-6 3-6 a nenavázala na její skalp z předloňské Moskvy.

Česká teniska do zápasu vstoupila brejkem, ale pak ztratila čtyři gamy v řadě, za stavů 2:4 a 3:5 nevyužila celkem pět šancí na brejk a úvodní set ztratila. Ve druhé sadě málem smazala manko 0:4, ale brejkbol v osmé hře nevyužila a obrat nedotáhla.

Levou rukou hrající Vondroušová startovala na prestižní akci v italské metropoli počtvrté a potřetí nechyběla v osmifinále. Ještě dál došla při premiéře v roce 2019 (čtvrtfinále) a o rok později (semifinále).

Ve hře o čtvrtfinále je z českých tenistek ještě Karolína Muchová, která kvůli večernímu dešti vyzve Španělku Paulu Badosaovou až v úterý.

Anhelina Kalininová zdolala po obratu 2:6, 6:2, 6:4 finalistku ročníku 2016 Madison Keysovou a postoupila do svého druhého čtvrtfinále na akcích série WTA 1000 (Madrid 2022).

"Jen jsem hrála bod po bodu. Zní to jako klišé, ale myslím, že to bylo klíčové, protože Madison začala neuvěřitelně. V prvním setu jsem neměla skoro žádnou šanci, ona hrála fakt rychle a agresivně. Jen jsem si říkala, že s tím musím něco udělat a hrát co nejvíce míčků," komentovala Kalininová.

O své dosud největší a první letošní semifinále bude 26letá Ukrajinka usilovat proti Beatriz Haddadové Maiaové. Brazilka vyhrála i svůj třetí zápas při debutu v tomto dějišti ve dvou setech. Světová patnáctka si v pondělí poradila 6:3, 6:3 s Kolumbijkou Camilou Osoriovou, která momentálně uzavírá elitní stovku žebříčku, a postoupila do svého největšího antukového čtvrtfinále.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.572.618 dolarů
pondělní výsledky (15. 5. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Rybakinová (7-Kaz.) - Vondroušová (ČR) 6:3, 6:3
Kuděrmetovová (11-) - Bouzková (27-ČR) 6:2, 6:2
Haddadová Maiaová (12-Braz.) - Osoriová (Kol.) 6:3, 6:3
Kalininová (30-Ukr.) - Keysová (19-USA) 2:6, 6:2, 6:4
Qinwen Zheng (22-Čína) - Xiyu Wang (Čína) 6:4, 3:6, 6:1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

68
Přidat komentář
pepin
Není to tak dávno co se zde řešila otázka našeho zastoupení v pavoucích turnajů. Máme hodně hráček ať již starších či mladších, ale ve většině případů je 3 kolo konečná. Ano, vyjímky jsou ať již Petra či Bára, ale zbytek na to zatím nemá a mám obavy, že hodně dlouho mít nebude. Jak bylo včera vidět na Rybakině prostě ve velké míře rozhoduje servis. To samé platí pro Arynu. I oni, pokud jim to nelítá tak mají problém s podstatně slabšími hráčkami viz. naposledy Aryna s Kenin. A tak pokud u našich holek nedojde k podstatnému zlepšení této disciplíny tak to budou mít velmi těžké.
Reagovat
wymwsze
Teď se hraje osmifinále (4. kolo), což znamená posledních 16 a u tisícovek tedy i teoreticky 16 nejlepších tenistek na okruhu. My tam teď měli 3 hráčky a žádná jiná země neměla více, tohle se děje velmi pravidelně, vlastně skoro pořád. Tohle už je prostě pozdní kolo, kdy je 85% hráček out. Kdyby nebyla pro většinu našich konečnou dřívější kola, tak jsou všechny narvané v top 20, což je nerealistická magořina.
Reagovat
makro99
a jak by sis to tak jako představovals, že budeme mít třeba 5 češek v semifinále? :)
Reagovat
tommr
aspoň jedna z 9 by se tam ale mohla dostat ...
Reagovat
wymwsze
Jejich žebříčkové postavení (výkonnost) je takové, že by se měly pravidelně dostávat do top 4? Ony nejsou mimo top 10 bezdůvodně.

Pokud je hráčka 33.-64. na světě, tak v poli top 96 hráček je statisticky její nejčastější výsledek druhé kolo. Pro hráčky na 17.-32. místě je to 3. kolo a pro hráčky na 9.-16. místě 4. kolo (osmifinále). Semifinále (6. kolo) je i pro naše nejlepší hráčky 2 kola nad očekávání, což je hodně, kdyby nebylo, tak jsou v žebříčku výše.
Reagovat
tommr
pokud to bereš podle momentálního žebříčku tak máš samozřejmě pravdu. Je ale třeba taky vzít v úvahu že většina našich holek už byla v minulosti podstatně výše. Karolína Plíšková byla dokonce jednička, Bára Krejčíková dvojka a Markéta Vondroušová a Karolína Muchová byly v top-20 ...
Reagovat
makro99
Eště se ti někam zaběhla Lvice...:)
Reagovat
tommr
tu jsem neuved záměrně protože v Římě nestartovala ...
Reagovat
makro99
tak to jo, ale stejně ti to com vytmaví..:)
Reagovat
ludolf
wymwsze: Zajímalo by mne, zda to jsou skutečná statistická data nebo si to jen domýšlíš. Kdysi jsem se na to díval a (kvůli nekonzistenci) typicky stačilo dosahovat výsledku o kolo horších, než by odpovídalo rankingu.
Reagovat
wymwsze
Kvalifikovaný odhad. U těch mnou uvedených skupin tomu tak bude, ty jsou dostatečně široké na to, aby se veškeré individuální rozdíly ztratily. U té úplné špičky může být větší deviace od nějakého očekávaného výsledku.
Každopádně je to asi lepší nazvat jako výsledek, na který by papírově měly dosáhnout. Jde jen o ilustraci toho, že už po těch 3 kolech je to pole značně zredukované a drtivá většina zbývajících hráček bude s elitní výkonností. Papírově prostě má většina našich hráček být out po 3 kolech, takže se není potřeba podivovat, když to skutečně nastane. V poslední době je tomu ale u těch tisícovek naopak a našich je ve vyšších kolech víc, než by papírově mělo být, o to je podivnější, když to i tak někomu přijde málo.
Reagovat
makro99
Tak letos jsou zatím dohraný 4 tisícovky a 2 z nich vyhrály Češky.
Dubai: 4 mezi 16-ti; 3 ve čtvrtfinále; + titul
IW: 5 mezi 16-ti; 2 ve čtvrtfinále
Miami: 3 mezi 16-ti; + titul
A aktuálně Řím zase: 3 mezi 16-ti..
Za mě je to zatím na tisícovkách možná nejúspěšnější česká sezóna v historii..
Reagovat
EllNino
Stopro
Reagovat
A211
Povaha česká je hledat chyby a nadávat, co by jiné národy dali kdyby mohli napsat takovou analýzu jako od makro99. Česko do toho.
Reagovat
frenkie57
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
lvicek
Ja myslim, ze zatim je to letos rozhodne lepsi, nez tu nekteri na zacatku sezony prorokovali :D. Mrzi me akorat absence Katky a ze se posledni dobou nedari Bare. Co nase osmnactky a min, to se urcite jeste vyvrbi ;). Co myslim dodava na teto nalade jsou ty pitome dvoutyddeni turnaje! K certu s nimi! A nebo pridejte nejake zajimave turnaje do druheho tydne!
Reagovat
tommr
tento týden se hrajou dvě zajímavé stopětadvacítky ale z našich se tam přihlásila jen Linda Nosková ...
Reagovat
lvicek
Njn, ale ty na o2 stejne nevysilaji, ne?
Reagovat
tommr
to bohužel ne ale jsou z nich k dispozici kvalitní streamy třeba na SportZone ...
Reagovat
lvicek
To sice jo, ale já už teď nemám čas ani trpělivost lovit nějaký streamy. Už takhle na tu TV sotva hodím okem.
Reagovat
lenka258
Jak myslíte, že dopadnou české ženy na FO? :) Vidíte některou z nich v druhém týdnu? :) Nebo myslíte, že do 4. kola postupně vypadnout?
Popř. komu věříte nejvíc, která z Češek se podle vás dostane nejdál?
Reagovat
Mony
Skvělých antukařek máme spoustu, dokonce ve skvělé formě.Ono to je i o souperkach, jak ktera sedne. 2 už si finale zahrály a Muska snad na něj bude mít taky. Kvitová,Písková ani Bouzkova na antuce asi ne. To spíš může překvapit Nosková.
Reagovat
hanz
Noskovej přeju fajn los, té hra v Paříži docela sedí, u ostatních je to jedno, snad ještě Vondroušová, Krejča něco uhrají, i když kdo ví. U ostatních je to jedno, budou tam tak do počtu.
Reagovat
zfloyd
smilesmilesmile
Reagovat
frenkie57
A to ještě jakou dobu Musetti s Tiafoem hráli. Jenže pak se rozpršelo ještě víc a je po ptákách. Myslím, že zápas Mušky přeloží na zítra.smile
Reagovat
elsky
Tak pro Mušku spíš dobře, ne?
Reagovat
Kandinsky1
Brenda F teda v Paříži na 125´ zase nehraje. Za dva měsíce jedinej zápas, co s ní sakra je ?
Reagovat
com
treba se uci na druhy kolo prijimacek.. nebo bude mit jen zakladku? smilesmile
Reagovat
George_Renel
Už chodí rok na střední školu s individuálním plánem.
Reagovat
makro99
se podívej na její hrací program loni - turnajová pauza od cca od 20.3 do 20.6; v mezidobí tréning zpestřený Bundesligou;
letos je to obdobné, Bundesligu hrála minulý víkend...
Reagovat
Kandinsky1
No jo, ale to jednak měla méně turnajových životů a nečekala ji kvalda na RG, nebo tu taky vypouští?
Ale tak aspoň, že je zdravá. Dík za informaci.
Reagovat
wymwsze
Minulý rok dala 8 turnajů do konce března + předtím hrála ještě v prosinci intenzivně juniorku. Letos do konce března pouze 4 turnaje (více ani nemohla kvůli omezením) a předtím měla v prosinci měsíční pauzu. Od té doby přidala pouze 1 další turnaj a tu Bundesligu teď dala jen z části, pouze 1 zápas, Linda dala 2. Všeho všudy odehrála za necelých 6 měsíců 5 turnajů a 1 Bundesligový zápas a teď půjde bez větší přípravy do kvalifikace RG. Tohle má k ideálu daleko.
Reagovat
tommr
jj obě sestry teď neprožívají zrovna nejlepší období. Snad se to zlomí na FO ...
Reagovat
makro99
Minulý rok hrála do konce března 7 turnajů (ne 8). A pak měla přesně 3 měsíce turnajovou pauzu. Od 24.3 do 22.6. A to se tady spekulovalo úplně stejně, co s ní je..
Letos má 5 turnajů a do toho 22.6 (kdy v Davosu začala letní antukové turné), odehraje min. 6-tou Paříž, a předpokládám, že poté ještě nějaký turnaj, takže ty počty se nominálně srovnají.
Nemluvě o tom, že je něco diametrálně odlišnýho, když loni hrála 15ky v Anatlyi a v Monastiru, zatímco letos ve stejným čase MD v Melbourne a v Miami... plus začíná hrát i na jiných površích, než na antuce, takže i tréningovej proces se tomuto nezbytně přizpůsobuje, to stejný plánování turnajů atd...
Reagovat
wymwsze
Odehrála 8, to že ten první turnaj byl na přelomu roku je technikálie, patří do stejného bloku jako ostatních 7. Její pauza minulý rok byla prostě standardní, lehce prodloužená, offseason, jelikož žádnou neměla. Aktuálně má tu sezónu roztříštěnou sériemi pauz, což prostě není ideální, před narozkami ty pauzy byly objektivně nutné, protože prostě víc hrát nemohla, ač by chtěla. Neideální. Aktuálně ty turnajové pauzy budou zapříčiněna nějakým rozhodnutím na poslední chvíli než plánem, jinak by neodstupovala z několika turnajů po uzávěrkách, což je snad po 3 takových případech sankciováno, pokud si to neobhájíš (nemoc, zranění). Taky neideální.

Podávat to za ekvivalentní s minulou sezónou prostě nelze, není to to samé ani náhodou.

Každopádně ona má limit na 16 turnajů do dalších narozenin, takže je tam pořád hromada prostoru to plně saturovat, obzvlášť, když si to zase prodlouží až do listopadu (byť teď vypadá, že se holky snaží nějak synchronizovat). Otázka bude i to, kolik si nechají turnajů v tom bloku od ledna do března. Jestli zase 4, víc by asi mohlo být trochu riskantní, jelikož může přijít nemoc/zranění a byla by škoda, kdyby jí nějaký větší počet turnajů propadl.
Reagovat
zfloyd
teď jen čekám ,že Muška ze zdravotních důvodů odstoupilasmile
Reagovat
tommr
taky čekám bud odhlášku nebo skreč ...
Reagovat
elsky
A proč až tak? Za bok se chvílemi držela i na předchozích turnajích..
Reagovat
makro99
Tak sem to sem schválně ráno nedal...
https://sport.aktualne.cz/tenis/oslniva-nicitelka-obryn-ma-nejlepsi-dropshot-na-svete-opevuj/r~904e8602f25c11ed8b4e0cc47ab5f122/
Reagovat
Krisboy
Nechtěl jsi to zakřiknout, viď? smile
Reagovat
makro99
no tak zkusil sem to, no...
Reagovat
Liverpool22
dnes zahrála skvěle a zaslouženě vyhrála smile. Hlavně díky BIG servisu se dokázala vyhrabat z krizových momentů. Maky se snažila, ale kromě pár pěkných míčů smile se jen bránila a čekala na smrt.
Z tohoto výsledku asi nemá radost Iguška, která už má asi sevřené půlky. Rybka se Igušky rozhodně nebojí smile
Reagovat
misa
Když jí půjde servis, tak se ve Wimbledonu bude zase těžko porážet.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Pavol
Zápas vyrovnaný, výsledok krutý a aj rozhodkyňa Rybe pomáhala. smile
Reagovat
elsky
smile
Reagovat
zfloyd
i když si na to vzala sváteční šaty , tak to nestačí smile
Reagovat
Mony
Ne, nestačilo.. ale ten 3. set to chtělo. Skoda
Reagovat
bardunek666
hraje docela dobře, kdežto Markéta zahazuje plno šancí smile
Reagovat
Liverpool22
díky BIG servisu bere zaslouženě 1. set - jednou se vyhrabala z 15:40 a na konci setu dokonce z 0:40 smile Maky musí přidat a doufat, že se Rybka začne vyhazovat
Reagovat
com
Vondrousova to flaka i ve druhym setu, takze bude aspon rychlej konec smile
Reagovat
Liverpool22
asi jo. Už je to 0:3 smile
Reagovat
tommr
když se nevyužije stav 40:15 nebo dokonce 40:0 na returnu tak se vyhrát nedá ... smile
Reagovat
frenkie57
Moje řeč. Ale je pravda, že to Rybka zvládla excelentně.
Reagovat
Liverpool22
přesně tak. Rybka v krizových momentech supersmile
Reagovat
makro99
hmm, tak to vypadá zase na tradiční průběh, Markéta 3 kola skvělá, proti silným soupeřkám suverénní, plno superlativů.. a ve 4. kole se to zase zadrhne..:/
Reagovat
tommr
Markéta je strašně náladová. Stačí aby soupeřka zahrála pár mimořádně podařenejch míčků a přestane jí to bavit ...
Reagovat
Patapuff
Výjimečně s tebou souhlasím.
Reagovat
makro99
Hmm, tak ted doufam, ze se odhlasi z toho debla... :/
Reagovat
misa
S tím deblem je to těžké. Když vypadnou brzo ve dvouhře, tak mají aspoň naději si zahrát debla. Ale jinak souhlasím s tím, co jsi napsal vedle - raději to nechat na závěr kariéry.
Reagovat
makro99
No ja uz uplne vidim, jak se pak dozvime, ze si Marketa vcera vecer na tom deblu neco natahla...:/
Reagovat
misa
Od začátku vypadala vyčerpaná a bez síly, takže o výsledku bylo jasno už od začátku. Včera hrála nejdříve náročnou dvouhru, kde si po pádu poranila pravou nohu a potom večer ještě čtyřhru, zatímco Kudermetova měla celý den volno. Ruska ale má teď formu, takže by postoupila asi i tak...

Celkově povedený turnaj, Marie konečně letos vyhrála dva zápasy v řadě v hlavní soutěži WTA turnaje, porazila světovou pětku a získala cenné body.

V současnosti je v live žebříčku 30., ale jistotu nasazení na French Open ještě nemá. Semifinále Muchová - Vondroušová s vítězstvím Markéty a současně postup Kalininy do semifinále by ji odsunuly na 33. místo.
Reagovat
tommr
myslím že toho českýho semifinále se bát nemusíš ...
Reagovat
misa
Ukrajinka měla dneska vypadnout :( Zatím vypadá krkolomně, že by Marie měla o nasazení přijít, ale v ženském tenise je možné všechno.
Reagovat
misa
Nasazení je teď už jisté smile
Reagovat
bardunek666
krom tradiční snahy dnes moc nepředvedla. Ve všem byla horší a ani jednou se jí nepodařilo vzít podání soupeřky, což není v ženském tenise úplně dobrá vizitka. Rusanda přitom nehrála nějak extra dobře.
Celkově ale Řím povedený, ale chce to víc a víc zápasů.

Uvidíme co Markéta, ta bohužel začala nedobře.
Reagovat
tommr
Marie nedokázala zopakovat včerejší mimořádnej výkon a s Ruskou která byla ve všem jasně lepší utrpěla debakl ... smile

Marie ale v Římě ještě nekončí a bude pokračovat aspoň v deblu ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist