Bože, jak já si to užila! Serena padla v prvním kole, ale našla touhu vrátit se

29. 6. 2022, 12:05
Aktuality 25
Wimbledon 2022 napsal první velký příběh. Možná spoustu fanoušků bude mrzet, že skončil už v prvním kole, ale Serena Williamsová vzala prohru s pokorou. Tenhle velký návrat si užila. A Harmony Tanová? Krásnější premiéru na grandslamu v Londýně si jednoduše nemohla přát...
Profily hráčů
Serena Williamsová (© AFP)

Zápas který bral za srdce. Pokud někdy někdo nemohl vystát Serenu, tak jí musel v úterý večer fandit. Centrkurt londýnského All England Clubu byl zase jednou úžasnou scénou, divadlem tenisové fantazie. Ale když se pak ze skoro beznadějně rozehraného tie-breaku třetí sady začala zvedat Harmony Tanová, cítili jste, že držet palce musíte i jí.

Serena se rozjížděla pomalu, i kvůli ztrátě ze začátku zápasu prohrála první sadu, ale ve druhé excelovala. Pak však nezužitkovala brejk a bitvu musela rozhodnout zkrácená hra. Serena vedla už 4-0, jenže pak se jí sen začal pomalu bortit, padla poměrem 7-10...

Proti sedminásobné šampionce stanulo nenápadné děvče s kambodžsko - vietnamskými kořeny. Harmony Tanová se ale narodila v Paříži a odmala sportovala, ať už to bylo judo, tanec nebo golf. A také tu byl klavír, Harmony docházela na konzervatoř. Nakonec se ve svých 15 letech vydala cestou sportu. Po maturitě ji čekalo studium na Sciences Po Paris v sektoru věnovaném vrcholovým sportovcům.

Tenisové publikum si ji doposud pamatovalo spíše kvůli nepříjemnému konci na Australian Open, kde jí z kurtu museli odvézt vyčerpanou na invalidním vozíku. Ale teď přišel její životní moment. "Když jsem viděla los, opravdu jsem byla vyděšená. Vždyť Serena je legenda. Jako malá jsem ji sledovala v televizi. Doufala jsem, že uhraju jeden dva gamy," vyprávěla. To už měla za sebou epickou bitvu, trvající více než tři hodiny a místo u mikrofonu patřilo jí, zatímco Serena odcházela do zákulisí jako poražená...

Tentokrát to ale nebylo pro ikonickou Američanku hořké zklamání jako loni, kdy stihla s Aljaksandrou Sasnovičovou jen šest her a zranila se. Ano, skončila stejně jako loni v prvním kole, ale při návratu po roční pauze hrála krásný tenis, stíhala náročné výměny a opravdu bavila svou hrou.

Když si na hotelovém pokoji přehrávala tenhle nádherný zápas, musela londýnskému publiku poděkovat. "Bylo to šílené, opravdu šílené. Jasně, ten výsledek, pro který jsem si šla, nedopadl. Ale Bože, já si to tak užila! Doufám, že vy také..." vyznala se.

Energie, která z její zprávy čiší, může naznačovat, že právě v All England Clubu zase našla tu správnou touhu vrátit se mezi absolutní špičku. Dnes ovšem figuruje mimo tisícovku a ve Wimbledonu hrála na divokou kartu.

Těsná porážka v prvním zápase po návratu ji zjevně motivuje k návratu k tréninku, prostor pro zlepšení existuje. "Určitě mě to nutí zajít na kurty, protože když hrajete, není to špatné a jste tak blízko," vyprávěla na tiskové konferenci. "Jak jsem řekla: Jakákoli jiná soupeřka by mi pravděpodobně vyhovovala víc.. Takže to můžu hodnotit jako: 'Dobře, Sereno, můžeš to dál zkoušet, jestli chceš'," uvažovala.

S blížícím se US Open se dá předpokládat, že právě tenhle turnaj bude dalším cílem: "Chci říct, že když jste doma, zvlášť v New Yorku a na US Open, kde jsem poprvé vyhrála grandslam, tak je to něco výjimečného. Určitě mám spoustu motivace se zlepšovat a hrát doma."

Ve hře je totiž třeba i historický rekord. Sereně chybí jen jeden titul k tomu, aby vyrovnala 24 grandslamových trofejí Australanky Margaret Courtové. Pravda, naposledy triumfovala na Australian Open před pěti lety.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

25
Přidat komentář
FulnekUltras
Reagovat
Esgalnor
Krasnej, ctivej clanek. Jen vic takovych! :) Serene jsem, navzdory vsemu cim mi v minulosti vadila, fandil a kazdy jeji zapas, pokud jeste nejaky bude, je za odmenu. Ma ten punc legendy, ktery na aktivni WTA nikdo nema.
Reagovat
Ela-fon-isi
Netuším, proč si je autor článku jistý, že všichni fandili Sereně. Pro Harmony je životní úspěch porazit Serču a má tak krásné jméno.
O Serenu jsem spíš měla obavy, párkrát vypadalo, že nemůže popadnout dech. Pokud ji to bavilo a chce hrát, pořadatelé ani diváci se zlobit nebudou. Na to, že nehrála rok, to přece nebylo špatné.
Reagovat
tommr
autor má zjevně na mysli jen diváky v areálu, kteří tak jednostranně podporovali Serenu až mi bylo její soupeřky líto ...
Reagovat
Ela-fon-isi
Mně to nepřišlo, tleskalo se i Harmony. U některých zápasu je mnohem horší jednostrannost.
Reagovat
Nenela
Bylo tam i par fanousku Harmony, bylo jich ale zalostne malo. Ona se tim ale vubec nenechala rozhodit, vsechna cest
Reagovat
Petr_Fisk
Zase tak hrozné mi to nepřišlo a Harmony postupně fandilo víc a víc diváků.
Reagovat
Drzymalski
Třeba já jsem Sereně fandil Přitom mi bylo jasné že s tímhle tenisem by stejně v dalším kole asi vypadla. Tanová asi už nikdy nezopakuje nelidskou přesnost svých slajsů, dropshotů a tečí sítě při slaboučkém servisu.
Reagovat
George_Renel
Hlavně by měla najít soudnost.
Reagovat
JohnB
Já si myslím, že soudnost má, ten sport miluje a včera nehrála vůbec špatně, naopak jsem byl překvapenej.
Reagovat
George_Renel
To že ten sport miluje neznamená, že má soudnost.....
Kdyby proti ní hrála jen o trochu lepší tenistka, odešla poražena ve 2 setech. To, že do toho párkrát praštila na tom nic nemění. Soudnost nemá ani ona ani celá rodina, stačilo se včera podívat.
Reagovat
JohnB
To, že ty si myslí, že nemá soudnost je tvůj problém, otázka je, jak se ona cítila na kurtu. To, že tobě se to nelíbilo, to je fakt jen tvůj trabl.
Reagovat
George_Renel
smile Můj problém kvůli tomuto???
Chlape(?), kde a čím žiješ?
Reagovat
brixner
Nechci hodnotit soudnost, ona matka moc dobře ví, že lidi jí chtějí vidět a skončit s něčím, co člověk dělá denně třicet let, fakt nebude žádná prdel! Ale naprosto souhlasím s tím, že los si fakt udělal dobrej den, protože ta Tan tam neměla absolutně co dělat!!! Matka měla dostat soupeřku, která by jí přesně ukázala, jak na tom vlastně je a hlavně takovou, která by se neposrala z jejího jména! Kdyby dostala 2x 6:2, ostuda by to nebyla, ten včerejšek ale ostuda byla, to se na mě nezlobte!
Reagovat
Petr_Fisk
Dokud ji to baví a dokud se na ni má chuť někdo dívat, tak proč ne.
Druhá věc je, když vidím jak téměř jednačtyřicetileté nebohé vazy a úpony dobržďují ten kolos v pohybu, tak mám o ni obavy. Ale je to její život a její tělo...smile
Reagovat
Ela-fon-isi
To platí u víc tenistek. Mám celý život podváhu a... můžu jim jen závidět.
Reagovat
Petr_Fisk
Babička měla taky podváhu a dožila se 94.
Není co závidět.
Reagovat
dadaft
Jo, bylo to fajn ........ a musím říct, že se mi líbily i další wimbledonské zápasy, co jsem zatím viděl...
Reagovat
Patik
Bolo to na nej vidieť i cítiť..stále to má v sebe..podľa mňa by potrebovala schudnúť aspoň 5 kíl a šlo by to lahšie ten pohyb je tam dosť ťažkopádny..inak tie údery majú silu razanciu a občas sú to aj technické skvosty..chce to len zápasovú prax..inak tri hodiny s mladšou hráčkou po návrate..mohla to vyhrať bolo to o pár loptách klobúk dole.
Reagovat
mirmar
to ale nebyla soupeřka!!!!
Reagovat
Krisboy
Asi tak... proti Svátkový nebo Barty by uhrála tak čtyři gemy.
Snad to má Roger naplánované lépe a nebude se utěšovat tim, že s kvalifikantem ze třetí stovky debutujicim na gs vydržel hrát pět setů smile
Reagovat
Patik
To nevieme.. Podľa mňa by to bol zase úplne iný zápas..A mala by svoje šance.. Aj keď už má svoje roky hlava a skúsenosti by zohrali úlohu.
Reagovat
Nenela
Spis 10 kilo. Nicmene jsem byla prekvapena, jak dokazala svoje telo rozpohybovat a behat jako lanka. Celkove hrala mnohem lip, nez jsem cekala
Reagovat
vavrinec
No, nic proti paní Williams, ale laňky běhají jinak.smile Ke konci zápasu to připomínalo spíše parní automobil Škoda Sentinel.
Reagovat
Ela-fon-isi
No, já už si minule při Ostapenko říkala, že hroch je taky rychlé zvíře.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist