Bublik v Montpellier svůj jediný titul neobhájí. Frustrovaný Kazach v závěru roztřískal tři rakety

8. 2. 2023, 23:11
Aktuality 8
ATP MONTPELLIER - Alexander Bublik trápení na místě svého největšího úspěchu neukončil. V hale v Montpellier, kde loni získal jediný titul na okruhu ATP, kazašský tenista podlehl 4-6 7-6 6-7 domácímu Grégoireu Barréremu, přestože ve druhém setu odvrátil tři mečboly a v rozhodující sadě vedl 4-2. Když už v závěru tušil, že prohraje i sedmý letošní zápas, rozmlátil o kurt tři rakety a dokumentoval své současné rozpoložení.
Alexander Bublik (Open Sud de France)

Alexander Bublik loni v Montpellier získal svou jedinou trofej na okruhu ATP a dnes se tak ve Francii představil poprvé v kariéře v roli obhájce titulu. Tlak ale neustál a letos na halovém podniku ATP 250 skončil hned v 1. kole na raketě domácího Grégoirea Barréreho.

Přitom 25letý Kazach měl dobře nakročeno k obratu, který mu mohl dodat sebevědomí do dalších zápasů i turnajů po nepovedeném vstupu do sezony. V tie-breaku druhého setu odvrátil tři mečboly a po výhře 14-12 si vynutil třetí sadu. 

V té se ujal vedení 4-2, ale brejk nepotvrdil, za stavu 4-3 nevyužil brejkbol a rozhodnout musela druhá zkrácená hra. Bublik v ní prohrál prvních šest výměn, soupeři připravil šest mečbolů a frustrace musel ven.

Přestože vedle kurtu seděla jeho manželka i poprvé teprve před pár týdny narozený syn, během půl minuty doslova roztřískal hned tři rakety a vysloužil si pískot publika. Třebaže pak ještě dokázal získat tři body, porážku 4-6 7-6 6-7 už neodvrátil.


50. hráč světa Bublik dnes spáchal 14 dvojchyb a ani v sedmém letošním zápase, v součtu se čtyřhrami dokonce devátém, nenašel cestu k vítězství. Se závěrem loňského roku prohrál ve dvouhře již podeváté v řadě.

75. tenista světového žebříčku Barrére týden před 29. narozeninami zaznamenal svůj teprve pátý skalp člena Top 50, z toho 'už' druhý v této sezoně. Navázal tak na 10. dní starý triumf na challengeru v Quimperu a připsal si šestou výhru v řadě.

O třetí čtvrtfinále na turnaji ATP a opět v domácí hale, kterým by vyrovnal své maximum z Mét 2019 a Montpellier 2020, se Barrére utká s Nikolozem Basilašvilim (h2h 1-1). Předloni právě v Montpellier Gruzínce porazil ve dvou setech. 



O překvapení se dnes na jihu Francie postaral i další domácí 163. hráč světa Arthur Fils. Teprve 18letý Francouz, který v prvním kole vyřadil trojnásobného šampiona Richarda Gasqueta a na druhý pokus si připsal první výhru na okruhu ATP, si vyšlápl i na předloňského finalistu a letos čtvrtého nasazeného Španěla Roberta Bautistu.

Přestože tenista startující na divokou kartu v úvodu zápasu dvakrát neudržel podání, pokaždé zareagoval rebrejkem a o další servis už nepřišel. 24. hráče světa porazil 6-3 6-4 a letošní bilanci upravil na 11-1.

"Měl jsem jediný plán... Hrát bez chyb, trefovat winnery a někdy si pomoct servisem," usmíval se Fils po svém nejcennějším skalpu. "Roberta velmi respektuju a jsem za výhru opravdu rád. Půjdu si teď odpočinout, uvidím se s tátou, koučem, manažerem a půjdu spát," nemohl francouzský teenager uvěřit událostem uplynulých desítek minut.

Ve čtvrtfinále se Fils, který před třemi týdny slavil první triumf na challengeru, utká s krajanem Quentinem Halysem, nebo Alejandrem Davidovichem. Španělský tenista dnes postoupil z prvního kola po skreči domácího Uga Humberta, který sice snadno vyhrál první set, ale v tie-breaku druhé sady nekoordinovaně a bolestivě upadl, poranil si pravou nohu a po následném odehrání čtyř výměn už do třetího dějství nenastoupil.

• ATP 250 MONTPELLIER •
Francie, tv. povrch / hala, 630.705 eur
středeční výsledky (08. 02. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Sinner (2-It.) - Fucsovics (Maď.) bez boje
Fils (Fr.) - Bautista (4-Šp.) 6-3 6-4
• Dvouhra - 1. kolo •
Barrére (Fr.) - Bublik (6-Kaz.) 6-4 6-7(12) 7-6(3)
Davidovich (5-Šp.) - Humbert (Fr.) 1-6 7-6(2) / skreč H.
Ruusuvuori (7-Fin.) - M. Ymer (Švéd.) 6-4 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Tennisfan77
Odcestoval do Buenos Aires. Jsem zvědavý co tam odehraje, má WC, čili pokud dostane v prvním kole Alcaraze tak je špatný. On prakticky letos nevyhrál zápas, chtělo by to nějaký warm up, ale koho on tak porazí v prvním kole se zúčastněných? Skatova, Kovalíka, možná Zapatu.

Dávám tu tak turnaj dva a měl by zkusit pár challengerů, tohle mu není hodno.
Reagovat
Vlk-v-trave
Verdasco: Kdybych měl dnes takovou úroveň jako v roce 2009, mohl bych vyhrát grandslam.:)
Reagovat
Tennisfan77
Smutný je že má pravdu. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
No, ale možná neměl už víc:)
Reagovat
Krisboy
Měl jich tam ještě hodně, vždyť je to v tom videu vidět.
Spíš je divné, že nedostal trestný fiftýn. Protože to bylo za stavu 0:6v tiebreaku, měl být konec smile
Reagovat
Pe3k
Ještě pár krát něco vyvede a už mu ten gigin začne fandit hádám.
Reagovat
Marduch
už dávnosmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist