Češi jsou ve čtvrtfinále! Berdych se Štěpánkem proti Italům vyhráli i čtyřhru

11. 2. 2012, 17:16
Aktuality 10
DAVIS CUP - Čeští tenisté jsou ve čtvrtfinále Davisova poháru. Nad italskými soupeři vedou v Ostravě už 3-0 na zápasy, když v dnešní čtyřhře nezaváhali Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Ti smetli ve třech setech Braccialiho se Staracem a zajistili si další domácí duel - v dubnu zřejmě proti Srbům!
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

Čeští tenisté si po roční odmlce znovu zahrají čtvrtfinále Davisova poháru. Rozhodující třetí bod v utkání prvního kola Světové skupiny proti Itálii dnes v Ostravě získali Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, kteří ve čtyřhře porazili pár Daniele Bracciali a Potito Starace hladce 6-3 6-4 6-2. 

V pátečních vyrovnanjších dvouhrách získal úvodní bod Štěpánek po pětisetové výhře nad Andreasem Seppim, Berdych ai pak 3-1 na sety poradil se Simonem Bolellim.

Navrátil dnes podle očekávání nasadil osvědčenou dvojici Berdych a Štěpánek, kteří dosud z devíti utkání v týmové soutěži jen jednou prohráli, a Češi od začátku diktovali tempo. Dobře se doplňovali, dařilo se jim na síti a také brzy odhalili, že Italové mají slabinu ve Staracem. Ten kvůli nachlazení vynechal páteční dvouhru a dnes od úvodních míčů tápal. 

Češi mu sebrali hned premiérové podání a to jim nakonec stačilo k zisku první sady. Jediný krizový moment zažil domácí pár za stavu 3-1, Štěpánek ale po dvou dvojchybách zabojoval, otočil nepříznivé skóre 0-40 a svůj servis udržel. 

Jinak starší z české dvojice tradičně kraloval u sítě a nebylo na něm nijak patrné, že páteční dvouhru dohrával kvůli zánětu v krku se sebezapřením.

Ani v druhé sadě nečekali Berdych se Štěpánkem na brejk dlouho a tentokrát se jim podařilo vzít podání Braccialimu. Berdych zatlačil Italy nečekaným křížným úderem, po němž druhý z domácího páru využil brejkbol vítězným volejem. Češi pak i druhý set s přehledem dotáhli do úspěšného konce.

Berdych vzápětí exceloval na returnu a frustrovaní Italové do třetice ztratili v úvodu sady servis. Poslední naděje jim zhasla ve čtvrtém gamu třetího setu, kdy při Štěpánkově podání neproměnili čtvrtý brejkbol v utkání. Češi si závěr před šesti tisícovkami diváků vychutnali a proměnili hned úvodní mečbol.

Duo Berdych/Štěpánek má bilanci už 10-1
"Pomohlo nám, že jsme dobře začali. Kontrolovali jsme zápas od začátku do konce a nedali jsme Italům vůbec čuchnout," řekl v České televizi Štěpánek. 

Berdych se Štěpánkem tak v Davis Cupu vyhráli už jubilejní 10. čtyřhru, přičemž jen jednou prohráli (v roce 2010 ve finále proti Španělům). Berdych má v deblu skvělou bilanci dokonce už 13-1, vítěz letošního Australian Open Štěpánek 11-2. 

Češi očekávali, že dnes s Braccialim nastoupí rozehraný a především kvalitnější deblista Bolelli. "Jeho nenasazení nás překvapilo, ale jenom dobře pro nás," komentoval Navrátil.

Závěrečné nedělní dvouhry už nemohou na postupu českého týmu nic změnit. Kapitán Jaroslav Navrátil tak dá šanci získat daviscupové zkušenosti Lukáši Rosolovi a také deblovému specialistovi Františku Čermákovi.

Ve čtvrtfinále se Srbskem?
Ve čtvrtfinále narazí svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila na lepší tým z dvojice Srbsko - Švédsko. Blíže k postupu má balkánský celek, který vede 2-1, když dnes prohráli pětisetovou bitvu ve čtyřhře. Pokud Srbové zvítězí, dojde na reprízu předloňského semifinále, v němž Češi v Bělehradě prohráli 2-3.

Tentokrát by měl Navrátilův tým na začátku dubna výhodu domácího prostředí. "Určitě máme Srbům co vracet. Hlavně doufám, že budeme oba s Tomášem zdraví," dodal Štěpánek.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny -
(Česko / Ostrava, tv. povrch / hala)
kompletní výsledky (10. - 12. 02. 2012)

Česko - Itálie 3-0 ... po sobotní čtyřhře

pátek 10. 02. 2012:
Štěpánek - Seppi 4-6 6-4 6-3 3-6 6-3 ... (1-0)
Berdych - Bolelli 6-3 4-6 7-5 6-2 ... (2-0)

sobota 11. 02. 2012:
Berdych/Štěpánek - Bracciali/Starace 6-3 6-4 6-2 ... (3-0)
Esa: 8:3
Dvojchyby: 2:1
Vítězné míče: 47:26
Využité brejkboly: 4/9 - 0/4
Nevynucené chyby: 19:16
Celkem získané míče: 100:70
Čas: 1:58 hod.


neděle 12. 02. 2012:
Český kapitán Jaroslav Navrátil dá v nedělních dvouhrách šanci náhradníkům Lukáši Rosolovi a Františku Čermákovi. Nominace Italů je nečitelná.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kanada-Francie špičkový debl zatím.
Reagovat
skott
jj, je to vazne super zatim, Nestor s Milosem jako otec a syn:-) zrovna odopoledne kdyz padli Svycari, jsem si rikal, jak bych chtel videt Amiky s Kanadou..
Reagovat
smazaný uživatel
super
Reagovat
smazaný uživatel
to som ja andrej z Tm. janko tipsarevic niesom ja.prepáč janko ak môžeš. mistr mal pravdu cítim sa byť ukrivdeny ale to je jedno.v živote som bol vždy odstavený a tak aspoň cez internet som chcel byť "niekto" zaujímavý. áno ja viem je to úbohé. veľmi má zarazil príspevok od koockra,ale je to jeho názor,mal som pocit že on a milas ma skutočne chápu.Este raz prepáčte
Reagovat
smazaný uživatel
Se Španělskem prohráli v roce 2009 ne 2010.
Reagovat
smazaný uživatel
aby jsme nehráli místo djokoviče proti soderlingovi
Reagovat
Mark976
to asi zítra nevyhoří srbové natolik proti noname singlistům
Reagovat
smazaný uživatel
Kura a kdyby přijel Nole , to by bylo !!
Reagovat
smazaný uživatel
Kluci paráda! bylo vidět že si to užívají.
Reagovat
a.magerova
Jsou to šikulky !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist