Češky vedou nad Ukrajinkami 2-0. Bodovaly suverénní Vondroušová a poprvé v singlu i Krejčíková

14. 4. 2023, 11:47
Aktuality 70
BJK CUP - České tenistky úspěšně rozehrály kvalifikační zápas o postup na finálový turnaj Billie Jean King Cupu. Na antuce v tureckém Beleku vedou po prvním dnu nad Ukrajinkami 2-0, když Markéta Vondroušová smetla 6-2 6-1 Martu Kosťukovou a Barbora Krejčíková si po nervózním výkonu proti Katarině Zavacké připsala první singlovou výhru v soutěži.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová se po dlouhé loňské pauze zaviněné opěrací zápěstí vrátila ve skvělé formě a letos na pěti ze šesti turnajů vyhrála vždy minimálně dva zápasy.

A svou formu dnes potvrdila i v týmové soutěži. I když je v českém výběru 'až' čtvrtou žebříčkově nejvýše postavenou hráčkou, kapitán Petr Pála ji podle očekávání pasoval do pozice týmové dvojky a svého rozhodnutí nemusí litovat. Naopak. 

82. žena světového žebříčku Vondroušová v úvodní dvouhře nedala šanci 38. hráčce světa Martě Kosťukové. 23letá Češka smetla o tři roky mladší Ukrajinku, jež v březnu v Austinu získala první titul na okruhu WTA, po necelé hodině a půl bez ztráty podání 6-2 6-1.

Vondroušová do zápasu vstoupila brejkem, v dlouhé páté hře udeřila na returnu podruhé a vybudovala si luxusní náskok i základy sebevědomého výkonu. Často chybující soupeřce nabídla brejkboly pouze ve druhém setu za stavu 2-1 po ztrátě 6 ze 7 výměn, ale oba zlikvidovala a po chvilkovém výpadku zápas čtyřmi získanými gamy po sobě ukončila.

"Ode mě to bylo super, naopak ona měla slabší chvíle a trápila se se servisem. Měly jsme tam dobré výměny, strašně moc jsme se tam tahaly o ty gamy při jejím podání. Na začátku bylo důležitý, že jsem udržela ten game na 3-1. Začala jsem si pak více věřit a myslím, že jsem odehrála dobrý zápas," hodnotila finalistka Roland Garros 2019 Vondroušová v rozhovoru pro Českou televizi. "Hlavně v důležitých momentech jsem hrála velmi dobře."

"Moc jsem nevěděla, co očekávat. Nikdy jsem s ní nehrála a ještě to byl první zápas na antuce. Jsem tedy ráda za to, jak jsem to zvládla," dodala rodačka ze Sokolova, jež vylepšila svou reprezentační bilanci na 11-1, z toho 9-1 ve dvouhře. V té vyhrála podeváté v řadě.


Do druhé dvouhry nastoupila světová dvanáctka Barbora Krejčíková a proti až 261. hráčce světa Katarině Zavacké si na třetí pokus připsala svou první singlovou výhru v soutěži. Ukrajinku po nervózním výkonu a téměř dvou hodinách hry zdolala 6-4 6-3.

"Byl to náročný zápas. Byl první na antuce a chvíli mi trvalo, než jsem se rozehrála. Po prvním brejku jsem jí trochu odskočila a měla jsem pak víc šancí si vyzkoušet, jak na antuce hrát," komentovala Krejčíková, jež se v BJK Cupu představila poprvé od listopadu 2021 a svou reprezentační bilanci upravila na 1-2 ve dvouhře a 1-1 ve čtyřhře.

"I když jsem jednička, tak jsem v soutěži pořád nováček. Až dosud jsem singla nevyhrála a moc jsem chtěla, aby se to dnes podařilo. Je to sladké vítězství a jsem moc ráda, že se to podařilo a vedeme 2-0," dodala vítězka předloňského French Open.


Oba týmy držely před utkáním minutu ticha za oběti války na Ukrajině. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se kvalifikace odehrává na neutrální půdě v tureckém Beleku před pouhými pár desítkami především českých fanoušků.

"Čeští fanoušci byli docela dobře slyšet. Já mám tuhle atmosféru ráda, i když je skromnější. Nějací fanoušci z Česka tu jsou, takže super," řekla Vondroušová k nezvykle komornější atmosféře. "I když je tu jen pár českých fanoušků, tak nám vytvořili hezkou atmosféru a hnalo nás to dopředu," doplnila Krejčíková.

"Jsem spokojený. Stav 2-0 je super. Přesně to jsem si přál," pochvaloval si Pála na konci prvního dne.

Po dnešních dvouhrách bude program pokračovat v sobotu, od 10:00 se Krejčíková utká s Kosťukovou a poté Vondroušová se Zavackou. Do případné čtyřhry Pála zatím nahlásil dvojici Karolína Muchová a Linda Nosková. V ukrajinské nominaci jsou Ljudmyla Kičenoková a Dajana Jastremská.

2-0 vedou i Kazašky, Španělky, Italky, Francouzky či Američanky
Vítězný tým postoupí do finálového turnaje, který se uskuteční od 7. do 12. listopadu na dosud neurčeném místě. Češky obhajují loňskou semifinálovou účast. Jistotu účasti na akci pro 12 zemí mají loňské šampionky Švýcarky a poražené finalistky Australanky. Jedno místo si pořadatelé nechávají volné pro udělení divoké karty.

Kromě souboje Ukrajinek s Češkami se tak o postup hraje ještě v dalších osmi zemích a jen v Německu a v Kanadě se v sobotu bude pokračovat za stavu 1-1.

Kazašky na domácí půdě v Astaně vyhrály obě úvodní dvouhry proti Polkám, které se musí obejít bez světové jedničky Igy Šwiatekové. Julia Putincevová nejprve porazila 7-5 6-3 Magdu Linetteovou a vítězka loňského Wimbledonu Jelena Rybakinová pak ve svém prvním letošním zápase na antuce přehrála 6-3 6-4 Weroniku Falkowskou.

"Dnes jsem nepředvedla ideální výkon. Ale doufám, že dnešek mi před dalším zápasem zvýší sebevědomí. Půjdu se připravit a doufám, že dokážu zvítězit, protože je Magda je nebezpečná soupeřka," řekla finalistka letošního Australian Open Rybakinová směrem k zítřejší úvodní dvouhře proti Linetteové, jež si v lednu Melbourne zahrála semifinále.

Španělské tenistky na domácí antuce v Marbelle vedou 2-0 nad Mexičankami. Sara Sorribesová, jež se minulý týden vrátila na kurty po půlroční pauze zaviněné operací chodidla, v úvodní dvouhře neztratila ani game s Fernandou Gómezovou, Nuria Párrizasová následně porazila 6-4 6-3 Renatu Zarazúaovou.

"Je neuvěřitelné, že jsem zpátky v týmu a získala jsem pro Španělsko první bod v domácím prostředí. Jsem spokojená se svým výkonem i přínosem pro tým," pochvalovala si 101. hráčka světa Sorribesová, jež vyhrála 6-0 6-0 podruhé v kariéře. Poprvé se jí to povedlo před osmi lety na podniku ITF W25 proti současné člence Top 10 Darje Kasatkinové.

Slovenské tenistky v domácí hale na tvrdém povrchu nenacházejí recept na Italky. Po nezdaru Karolíny Anny Schmiedlové proti Camile Giorgiové v Bratislavě nebodovala ani Viktoria Hrunčáková (za svobodna Kužmová), která podlehla 6-7 3-6 antukářce Martině Trevisanové.


Kvalifikační duel BJK Cupu ve slovinském Koperu mají výrazně lépe rozehraný hostující Rumunky. Po pátečních dvouhrách vedou 2-0 poté, co Ana Bogdanová porazila 3-6 6-3 6-4 Kaju Juvanovou a Jacqueline Cristianová zdolala 6-1 4-6 6-3 Tamaru Zidanšekovou.

Fanoušci v britském Coventry viděli jednu z nejdelších letošních bitev na ženském okruhu. Hostující favoritka Caroline Garciaová udolala domácí Katie Boulterovou až po 3 hodinách a 26 minutách boje 6-7 7-6 7-6 a poslala Francii do vedení 1-0. Na 2-0 pak zvýšila Alizé Cornetová, která rovněž v tie-breacích porazila 7-6 7-6 Harriet Dartovou.

německé tenistky dokázaly jako první zareagovat na neúspěch z úvodní dvouhry a stav po prvním dnu vyrovnat na 1-1. Na domácí antuce proti Brazilkám se o to postarala nyní již šest zápasů neporažená Tatjana Mariaová, jež zdolala 6-3 3-6 7-5 Lauru Pigossiovou, přestože ve třetí sadě prohrávala 3-5, a napravila 'zaváhání' Anny-Leny Friedsamové proti favorizované Beatriz Haddadové Maiaové.

"Strašně mě uklidnilo, že jsem pro tým získala bod. Jsem moc šťastná. Byl to pro nás strašně důležitý zápas, protože je velký rozdíl, jestli je to 1-1, nebo 0-2. Jsme skvělý tým a já bojovala o každý fiftýn," řekla Mariaová, jež nedávno obhájila titul na antuce v kolumbijské Bogotě.

V Delray Beach potvrzují roli favorita americké tenistky v čele s členkami Top 10 ve dvouhře i ve čtyřhře. Nad Rakušankami vedou 2-0, když Coco Gauffová smetla 6-1 6-3 Julii Grabherovou a Jessica Pegulaová si poradila 6-0 7-5 se Simonou Krausovou. Obě Rakušanky odehrály své premiérové zápasy proti hráčkám elitní desítky.

"Cítím se tak skvěle, když hraju za svou zemi, za svou vlajku. Navíc tu máme skvělé podmínky pro trénování, takže si to moc užívám. Dnes jsem byla trochu nervózní, ale když jsem vstoupila na kurt, tak už jsem věděla, že je to jen moje práce," řekla Gauffová.


Souboj mezi Kanadou a Belgií je po pátku vyrovnaný 1-1. Do vedení se ve Vancouveru nejprve dostaly domácí tenistky zásluhou Leylah Fernandezové, jež přehrála snadno 6-0 6-3 Yaninu Wickmayerovou, první bod pro evropský celek pak získala Ysaline Bonaventureová po obratu 4-6 6-4 6-4 nad Rebeccou Marinovou.

• BILLIE JEAN KING CUP 2023 •
kvalifikace o finálový turnaj
páteční výsledky (14. 04. 2023)
Ukrajina - Česko 0-2 (Belek / Turecko, antuka)
sobota 14. dubna
Kosťuková - Vondroušová 2-6 1-6
Zavacká - Krejčíková 4-6 3-6
sobota 15. dubna
10:00 SELČ | Kosťuková - Krejčíková
11:30 SELČ | Zavacká - Vondroušová
13:00 SELČ | Kičenoková/Jastremská - Muchová/Nosková
Kazachstán - Polsko 2-0 (Astana, antuka / hala)
Putincevová - Linetteová 7-5 6-3
Rybakinová - Falkowská 6-3 6-4
Španělsko - Mexiko 2-0 (Marbella, antuka)
Sorribesová - Contrerasová 6-0 6-0
Párrizasová - Zarazúová 6-4 6-3
Slovinsko - Rumunsko 0-2 (Koper, antuka)
Juvanová - Bogdanová 6-3 3-6 4-6
Zidanšeková - Cristianová 1-6 6-4 3-6
Slovensko - Itálie 0-2 (Bratislava, tv. povrch / hala)
Schmiedlová - Giorgiová 2-6 3-6
Hrunčáková - Trevisanová 6-7(9) 3-6
Velká Británie - Francie 0-2 (Coventry, tv. povrch / hala)
Boulterová - Garciaová 7-6(2) 6-7(4) 6-7(2)
Dartová - Cornetová 6-7(6) 6-7(3)
Německo - Brazílie 1-1 (Stuttgart, antuka / hala)
Friedsamová - Haddadová Maiaová 6-3 4-6 3-6
Mariaová - Pigossiová 6-3 3-6 7-5
USA - Rakousko 2-0 (Delray Beach, tv. povrch)
Gauffová - Grabherová 6-1 6-3
Pegulaová - Krausová 6-0 7-5
Kanada - Belgie 1-1 (Vancouver, tv. povrch / hala)
Fernandezová - Wickmayerová 6-0 6-3
Marinová - Bonaventureová 6-4 4-6 4-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

70
Přidat komentář
Patapuff
https://te.tournamentsoftware.com/sport/teammatch.aspx?id=3F27D941-F45E-4E13-8C5D-8E8A33D881A4&match=14
Tři jména jsou i v dnešní sestavě.
Reagovat
com
Tak Fruhvirtka si teda na los nemuze stezovat.. Sem teda cekal nadupanejsi kvaldu, ale nic moc smile
Reagovat
makro99
Máš recht, tam asi zafungoval takovej ten halo efekt, že Stuttgart je nehratelnej...:)
Linda teda neskutečnej los - Seidel (neznám) a pak Mona Barthel nebo Yl-Albon, tuhle dvojku si i se ségrou mažou na chleba... ale uvidíme na antuce.
Reagovat
EllNino
pamatuji si, jak byla kvalda Stuttgartu vždycky téměř neprůchozí :)

Parks se vrací do haly, jsem zvědav :)
Reagovat
tommr
v pavouku kvaldy je i Yastremska což by mohlo vysvětlovat proč BJK Cup místo ní hraje Zavatska ...
Reagovat
s7RanG
taky mě tato ambice překvapila a nechápu ten potencionální přesun
Reagovat
com
jo ten presun nemuze stihnout, kdyz ma podle rozpisu hrat dneska o pul 4 smilesmile
Reagovat
Blondie
Maki skvěle, Bára má první repre výhru v singlu.
Paráda :-)
Reagovat
horska.kraslice
A stále pokračuje kouzlo spojení Markéta + Pála (Cupy, OH). Prostě Pála ví, co Markétě poradit. A Markétě jeho rady sedí.
Tak doufám, že jsem to nezakřikla.
Reagovat
makro99
jo, to je taky fakt, že tam byl vždycky Pála... na Markétě je prostě vidět, že je tam pro tým a nemá potřebu tam nic "řešit", ani si nic individuálně dokazovat smile
Reagovat
EllNino
Je hrozná škoda, že Petr nikdy nezkusil trénovat naši tenistku dlouhodobě ... vždycky jsem si ho přál jako trenéra pro Petru :))
Reagovat
com
to by pak ale nebyla Kvitovic-Vankovic, ale Kvitovic-Palovic smilesmile
Reagovat
Blondie
Na to má Pála málo vlasů smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zato o to víc testosteronu, ne?smile
Reagovat
Blondie
Osobně raději ty vlasy, ale nevím, jak to má Petra :D
Vždycky se u chlapů koukám na vlasy smile
Reagovat
makro99
Nejenže vyhrála 9 singlů v řadě, ale ona v nich neztratila ani set. Takže aktuálně vyhrála ve Fedcupu už 18 singlových setů v řadě; a jen hned v tom prvním proti Davis to bylo se sedmičkou 7:5, jinak všechno až demoliční zápasy... a přitom proti řadě zvučných jmen - GS šampionka a 2 GS finalistky, Petkovic, Kostyuk... smile
Reagovat
makro99
Podle statistiky % úspěšnosti vyhraných zápasů za posledních 52 týdnů je Markéta aktuálně No. 10. :) A jinak to sedí, pže v Top 10, jsou vesměs hráčky Top 10 + Halep a Markéta: 1. Iga 2. Ons 3. Aryna... 8. Petra :)
Reagovat
horska.kraslice
Ve 23 letech úžasná statistika. Proti Davis hrála už ve svých 17 letech.
Reagovat
EllNino
Kdyby se hrát tenis týmově, byla by podle mě Markéta dlouhodobě v top 10, v týmovkách je suverénní odmalička :)
Reagovat
lvicek
Gratulace holkam k prvnim dvema bodum a hlavne Bare k prvnimu vitezstvi - priste snad uz nebude tak nervozni - nejspis hned zitra?
Reagovat
Fandina
Je to fuk, ale v tabulce je dvakrát napsaná sobota. smile
Reagovat
tenisfan178
Bára se protrápila k vítězství. Hlavní je že si připsala 1 vítězství v BJK/Fed cupu a přidala 2 bod.
Reagovat
Fandina
lidí, ale co se týká atmosféry, tak naši i Ukrajinci byli slyšet a bylo to fajn, ani ty několikatisícové davy nechyběli. smile
Reagovat
Fandina
nechyběly
Reagovat
tommr
ve studiu jí to sluší. Je to pořád pěkná kočka ... smile
Reagovat
Fandina
Andrejka určitě patří k našim nejhezčím minulým i současným tenistkám. Trochu hezčí mi připadá až na ty ruce Martincová, ale jinak je Andy moc hezká.
Reagovat
Fandina
A také Petra Cetkovská a malá Fruhvirtová, ta je taková roztomilá kočka i její ségra.
Reagovat
Fandina
A sedí trochu bokem. smilesmilesmile

https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/430113/neprijemne-trable-ex-tenistky-sestini-hlavackove-zrovna-pred-komentovanim-v-tv.html
Reagovat
lvicek
Diky za zpravu - hned jsem si rikala, ze ma jedno to vicko nejak poklesle. Tak jecne oko je snad ten nejmensi problem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nikdy jsem na něj netrpěl a teď ho mám během půl roku podruhé smile Děsná otrava...
Reagovat
Fandina
Bára super a jsem ráda, že vyhrála, protože tři prohry ve FEDu, to by byl už problém. smile

A gratulace holkám, 2:0, tak ještě jeden holky. smilesmile
Reagovat
Fandina
Jinak Maky super. Je to moje holka, pěkně hraje ve FEDu a dneska dtto.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Katarina je teda pěkná holka. Mockrát jsem ji hrát neviděl.
Reagovat
makro99
Hele, napiš Amatterovi, on ti pošle linky na ITF streamy...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak já na ITF občas kouknu, ale spíš tak na naše nebo na nějaké zajímavé hráčky.
Reagovat
Fandina
Jj, nějak se mi tentokrát ty cizí holky líbí v tomhle utkání víc, než ty české. Vzhledem. smile

Ale co se týká oblečení, módy, zabodovala u mě Krejča, s nezvykle květovaným overalem, nebo kompletem. Beru ji spíš za konzervativní a ona se trochu odvázala. smile

https://i.ibb.co/K7DTryJ/bjc2023-04-14.png
Reagovat
tommr
Zavatská je hodně podobná Yastremský. Vypadají skoro jako sestry ...
Reagovat
tommr
Bára je zbytečně nervózní a dělá laciný chyby. Připomíná mi tím Veselku kterej měl v DC taky vždycky velký problémy ... smile
Kdyby Pála našel odvahu a místo Báry nominoval Karolínu nebo Lindu tak už by bylo po zápase ...
Reagovat
makro99
není "zbytečně" nervózní; ale zcela přirozeně nervózní, neb hraje o svoje první reprezentační vítězství v životě :)
Reagovat
tommr
je zbytečně nervózní protože hraje s hráčkou která je herně i výsledkově o několik úrovní pod ní ...
Reagovat
Fandina
Moc chce vyhrát a to jí svazuje.
Reagovat
makro99
to bylo strachu... skóre je úplně nepodstatný; hlavní, že má první výhru smile
Reagovat
Jan
Včera jsem měl takový pocit, že to Bára podělá a prohraje. Tak to trochu šlo v tomhle duchu. naštěstí vyhrála.
Reagovat
tenisfan178
Bára po nepřesvědčivém výkonu vyhrála 1 set. Snad to půjde ve druhým o něco lépe.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S nasazením Báry do singla to moc nechápu. Počítal jsem spíš s Lindou nebo Sárousmile
Reagovat
majkl005
Sárou? :D :D vážně?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No tak jsem si zapřeháněl, nosmile Ale Lindu klidně.
Reagovat
makro99
já se docela divím, že ten první singl hrála Markéta, já sem čekal Terezu Valentovou... hoši, hoši :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maky cajk, zase nepřehánějsmile
Reagovat
tommr
nominace Markéty byla jasná a nikdo soudnej jí snad nezpochybňuje. Místo Báry ale mohla klidně hrát Karolína nebo Linda a horší by to určitě nebylo ...
Reagovat
makro99
stejně jako nikdo soudnej nemůže zpochybňovat, že vítězka singlovýho GS na antuce, vítězka nedávné 1000ky, hráčka Top 10, pokud chce hrát, tak prostě bude hrát...
Reagovat
com
zapomel si na hracku big 4 smilesmilesmile
Reagovat
makro99
díky, ten výčet by byl samozřejmě dlouhej...:)
Reagovat
Fandina
jj byla už na světě druhá smile
Reagovat
tenisfan178
Sáru bych 100% nenasazoval. Když už tak tu Lindu ale asi bych tam dal spíš Mušku.
Reagovat
Krisboy
Sáru kdyžtak za rozhodnutého stavu. Nevím, jestli hraje debly, ale za rozhodnutého stavu bych ji s Bárou klidně postavil.
Reagovat
tommr
Sára debly hraje a to docela dobře. S Luckou Havlíčkovou vyhrály juniorskej GS ...
Reagovat
Krisboy
Díky, já ty holky moc nesleduju. Ale tím lépe, není teda co řešit. Když už tam je, ať si taky pinkne.
Reagovat
com
Hlavne ze si tam pinka kopečky, ale ze by treba doservirovala.. smile Tvari se tam Krejcikova zas jak mucednice smilesmile
Reagovat
zfloyd
je zatím nějaká moc nervózní smile
Reagovat
majkl005
ty nákupní košíky na ručníky pro hráčky u kurtu jsou kouzelné smilesmile
Reagovat
EllNino
Neskutečná bilance - když k tomu připočteme ještě stříbro z OH, tak je to 17:3 :))
Reagovat
com
srovnavas jabka a hrusky smile
Reagovat
EllNino
repre jako repre :)
Reagovat
Krisboy
Na obranu coma nutno říci, že ten nadpis je nepřesný, mělo být "Markéta a repre".

I mě to zmátlo, natož takového frustráta, jako je tady Friš... ehm, com.
Reagovat
EllNino
Já jsem si obsah příspěvku rozmyslel v průběhu a pak už jsem to zapomněl přepsat :)
Reagovat
makro99
Nadhera..
Reagovat
Krisboy
Tak zatím všechno podle plánu. Podobným výsledkem musí skončit všechny zápasy. smile
Reagovat
makro99
Tak jak jsem o markete nepochyboval. Tak tady cervik trochu hlidal.. aby nevznikl psychicka blok.
Ale tak kdyby hrala Baindl (cca 100), tak bych se i bal, ale tadle souperka je o tolik levelu niz, ze ten kvalitativni rozdil by snad mel byt rozhodujici...
Reagovat
Walda58
smilesmileMarkéta bravó.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist