Cesta Kvitové k jubilejnímu 30. titulu: Obraty, skalp wimbledonské šampionky i maratonský tie-break

3. 4. 2023, 10:40
Téma 33
Petra Kvitová přidala do své sbírky trofejí už 30. kousek. Jedinečný je v tom, že na úrovni WTA 1000 přichází po dlouhých pěti letech. Šest soupeřek, 12 vyhraných setů, jen jeden prohraný, tři vítězné tie-breaky a přes 10 hodin na kurtu. Česká tenistka se díky triumfu v Miami vrátila ve světovém žebříčku do Top 10.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Profimedia)

Kvitová vůbec poprvé vyhrála "tisícovku" v Miami a z turnajů WTA 1000 jí chybí ještě trofeje z Indian Wells, Říma, Cincinnati a Pekingu. Na posledních dvou si v minulosti zahrála finále.

Při cestě za triumfem v Miami jí částečně pomohl i los. Ač byla 15. nasazená, jen jednou musela hrát proti tenistce, která byla v rankingu lépe umístěná. Finále s Jelenou Rybakinovou však odehrála bravurně. Další favoritky v podobě Aryny Sabalenkové a Caroline Garciaové jí odklidila z cesty Sorana Cirsteaová z Rumunska. Varvara Gračovová zase porazila turnajovou čtyřku Ons Džabúrovou.


Tři klíčové momenty
Otočené sety i neuvěřitelně dlouhý tie-break ve finále. To byly jedny z nejdůležitějších momentů v cestě za titulem.

Zkouška číslo 1: Varvara Gračovová se rozehrála v kvalifikaci a Kvitovou značně trápila. Už v prvním setu odvracela česká tenistka pět brejkbolů (všechny úspěšně), druhý ale prověřil její odolnost. Za stavu 2-5 musela dohánět ztrátu tří gamů, sadu dotáhla do tie-breaku a v něm dovolila Rusce srovnat z 1-5 na 5-5. Následující dva míčky ale opět patřily Kvitové.

Zkouška číslo 2: Sorana Cirsteaová, posilněná vítězstvím nad Arynou Sabalenkovou, začala velmi dobře i proti Kvitové a v úvodu zápasu byla lepší. Rumunka vedla 5-2 a za stavu 5-4 měla dva setboly na vlastním podání. Češka ale získala pět ze šesti následujících fiftýnů a skóre srovnala. Pod tlakem hrající Cirsteaová ztratila od jasného vedení 5-2 sedm gamů v řadě a rozjeté Kvitové už nedokázala vzdorovat.

Zkouška číslo 3: Finále s wimbledonskou vítězkou Jelenou Rybakinovou bylo vyrovnané až do tie-breaku první sady. A právě zmíněná zkrácená hra nastartovala Kvitovou k trofeji. Byl to souboj nervů a soustředění, každá z hráček v ní měla k dispozici pět setbolů. Tie-break nakonec skončil až po 22 minutách výsledkem 16-14 pro českou tenistku.

Pojďme se podívat na nějaká další čísla.

3
Tie-breaky odehrála Kvitová tři a všechny vítězně. Řeč už byla o těch v duelech s Gračovovou (7-5) a Rybakinovou (16-14). Ten třetí zvládla proti Donně Vekičové (7-3).

10,5
Tolik hodin musela strávit na kurtu. Časomíra v součtu šesti utkání vyměřila přesně 10 hodin a 30 minut. Nejsnadnější zápas, co se času týče, absolvovala Kvitová v prvním kole, v němž Linda Nosková hrála až s přílišným respektem a hotovo bylo po 68 minutách. Naopak dva zápasy se protáhly na více než dvě hodiny - konkrétně šlo o duely s Gračovovou a Alexandrovovou.

874
Můžeme také říct, že po cestě za titulem musela odehrát 874 bodů. Kvitová vyhrála 473 z nich oproti 401 ztraceným. V počtu získaných her měla česká tenistka bilanci 80-54.

36
Podání Petru Kvitovou drželo, a dokonce si ve 36 případech pomohla esem. Dvakrát byly v tomto ohledu protihráčky lepší. Rybakinová přestřílela Kvitovou na esa 12-5, Alexandrovová 7-6. Oproti 36 nechytatelným podáním udělala 25 dvojchyb.

19/40
Obrovskou sílu ukázala Kvitová v klíčových momentech. Když měla brejkbol, dokázala zužitkovat 19 ze 40 možností (47,5%). Naopak, když si hlídala vlastní servis, neuspěla jen sedmkrát a odvrátila 18 z 25 brejkbolů (72%).

Triumf v Miami posunul Kvitovou zpět do Top 10 žebříčku WTA, naposledy v ní figurovala 26. září 2021. A předpoklad, že se v elitní společnosti další týdny udrží, je velmi vysoký. Na následujících turnajích totiž obhajuje minimum bodů.

Kromě šesti vyhraných zápasů stihla poslat Kvitová ještě jednu důležitou zprávu sportovnímu světu. Sdělila, že nesouhlasí s tím, aby na olympijských hrách startovali sportovci z Ruska a Běloruska. "Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny," komentovala nedávné stanovisko Mezinárodního olympijského výboru.

Paradoxem je, že v Miami hrála hned proti třem rodačkám z Ruska. Gračovová v průběhu amerického turné oznámila, že usiluje o francouzské občanství, Alexandrovová už dlouhá léta žije v České republice a Rybakinová od roku 2018 reprezentuje Kazachstán.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

33
Přidat komentář
freeteepek
Po dlouhé době jsem opět sledoval zápas Petry. Po vybojovaném prvním setu jsem si myslel, že v tom druhém bude v laufu. Jenomže za chvíli prohrávala 0:3. Na další sledování zápasu jsem pak už neměl chuť. Teprve později jsem zjistil, že i druhý set nakonec vyhrála v tiebreaku. Na jeho začátku ovšem dělala neskutečné chyby. Třeba pár metrů od sítě nehrála jasnou smeč, ale drive volej, který napálila do sítě. Komentátorka to komentovala slovy, že takovou minelu ještě neviděla, tím spíš, že ji udělala dvojnásobná wimbledonská šampionka. Ne, na to se fakt nedalo koukat. Ona je prostě mistryně v tom, jak si zápas zbytečně komplikovat aby pak musela skóre otáčet. V jednoduchých situacích i ve 33 letech dělá hloupé chyby zatímco ve chvílích, kdy jde o všechno, předvádí neuvěřitelně kvalitní tenis...smile
Reagovat
Pavlis
To byl ten zápas s Varvarou. Ten jsem viděl celý. Petřiny chyby jsou dané její rukou, dále tím, že tak rychle nedokáže správně reagovat, mít precizní pohyb, natož pak správný úhel, aby míček dobře, více na jistotu, umístila. Hraje prostě tak, jak hraje.
Reagovat
annah
Druhý set ve finále vyhrála 6:2.
Reagovat
Pavlis
Text se týká zápasu z osmifinále, kde Petra opravdu prohrávala ve druhém setu zmíněných 0-3.
Reagovat
Mony
Jen jsem zvědav na její oblíbený Madrid. Snad forma vydrží. Pamatuji, jak tam kdysi s prehledem zametala se Serenou i Kim..to byvaly Petiny exhibice
Reagovat
EllNino
Kim tam nikdy neporazila
Reagovat
jirkomar
Ale zametat s ní mohla. smile
Reagovat
Mony
Já ji mám v hlavě, ale možná si to s něčím pletu
Reagovat
Mony
A bylo to finale
Reagovat
Grape
Paříž 2011.
Reagovat
Pavlis
Petra s Belindou. Moc pěkná fotka - 6b.cz/TF8H
Reagovat
lenka258
Jj, poslední dobou hodně Petra se "kamarádí" s Belindou a s Maruškou :)
Reagovat
Pavlis
Jo, Bouzkovou jsem též několikrát viděl. Jak spolu hrály v lednu v Austrálii, tak do té doby to táhnou.
Reagovat
Pavlis
Překlep, od.
Reagovat
com
jo sou ted s Bouzkovou jedna prdel smile
Reagovat
Alien
Tak Ida Rasken se s naší nejlepší tenistkou dlouhodobě nekamarádí Raskene! Proto má naše nejsympatičtější a nejhezčí hráčka kamarádky jiné, no. Iduške jí s Kanárkem stejně jako TY její úspěchy jen závidí! Krásný a poetický den.
Reagovat
Fandina
Kája nikomu nic nezávidí. A co se týká obliby, tak je zajímavé, že kdejaká hráčka ji jmenuje jako svou kamarádku. Evidentně je oblíbená a ani se nedivím, protože je to sympatická a příjemná holka už od pohledu. Jsi mimo.
Reagovat
tommr
je to holt E.T. ... smile
Reagovat
Alien
Můžete si tady nalhávat co chcete!
Reagovat
Alien
A jestli neumíš číst, píšu jasně, že se Plíšková dlouhodobě nekamarádí s Petrou! Nejsi náhodou mimo?
Reagovat
GaelM
A Maruška od té doby hraje tužku, zatímco Petra znovu po letech našla formu. Co tam ty holky dělaly?
Reagovat
petrulinka
Tak ony mají holky obě starší partnery, tak si mají o čem povídat
Reagovat
lenka258
Maruška má staršího partnera? smile
Reagovat
lenka258
Vím, že Bencic žije s čtyřicetiletým Hromkovičem ze SVK, ale nevím, že by byl znám partner Marušky Bouzkové :)
Reagovat
Blondie
Petra s Belindou.
Reagovat
lenka258
Těším se na antuku...skoro nic tam žádná Češka neobhajuje, buď jí nehrály nebo se jim tam nedařilo.

Viz Petra...vypadla ve Stuttgartu i Madridu v prvním kole a z Říma se odhlásila, na FO vypadla ve druhém kole.
Pokud zůstane zdravíčko, může být jen a jen líp :)
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Blondie
Nádhera :-)

A zcela bez ironie bych podotkla, že úspěch 33leté Péti je výborná zpráva i pro tu část českých fandů, co upřednostňují Karo Plíškovou. Ukazuje, že na velké tituly nikdy není pozdě, takže i Karo to může velmi zvednout morálku a naděje :)
Reagovat
lenka258
Ano :). Myslím si, že to může být vzpruha pro hodně hráček, jak teď Peťa hrála.
Nutno říci, že hrála fakt moc pěkně :). I finále bez jediného debla...to nepamatuju žádný zápas, kdy by to takhle dokázala odservírovat :).
I na returnech byla skvělá.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
frenkie57
Některé ty winnery přímo z returnu prvního podání byly excelentní. Rybička jenom čuměla. Čirá radost. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
makro99
ano, a myslím, že to je výborná zpráva dokonce i pro tu (normální:) část českých fanoušků, kteří upřednostňují obě jmenované :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist