Čtvrtstoletí tenisového génia: Památné zápasy a momenty Rogera Federera

22. 9. 2022, 10:50
Téma 17
Bezmála čtvrtstoletí trvala éra sportovního velikána Rogera Federera (41), který oznámil konec kariéry. Ač mnozí doufali v jeho návrat na kurty, on se rozhodl, že akce, na níž se představí jako hráč, bude už jen jedna. Ne Basilej, kterou považoval vždy za svůj domovský turnaj, ale Laver Cup. V pátek v Londýně tak fenomenální Švýcar naposledy předvede svůj mimořádný tenisový um.
Profily hráčů
Roger Federer

První zápas na okruhu ATP odehrál na gstaadské antuce v červenci 1998 proti dnes už zapomenutému Lucasovi Arnoldovi Kerovi z Argentiny, ten poslední loni ve Wimbledonu s Polákem Hubertem Hurkaczem. Během 23 let vyhrál Federer 1251 zápasů a získal 103 turnajových primátů včetně 20 grandslamových titulů.

Jak vypadala tenisová cesta švýcarského elegána a jak postupem času získával pozornost? Zde je výčet nejpozoruhodnějších momentů jeho působivé kariéry.


Finále Wimbledonu 2003 proti Philippoussisovi
Wimbledonské finále v roce 2003 znamenalo Federerovo první grandslamové vítězství a poprvé ho u televizních obrazovek sledovalo obrovské množství diváků. V tiebreaku prvního setu, kdy byl stav nerozhodný 2:2, naznačil tehdy jednadvacetiletý Švýcar během jediné výměny svou genialitu: Halfvolej od základní čáry, dlouhé výměny, při kterých dostal soupeře mimo kurt a následné brilantní zakončení forhendem po čáře.

 

Finále US Open 2005 proti Agassimu
Tehdy hrál proti publiku, které snad ze sentimentu stálo za favorizovaným, ale i pomalu se loučícím Andrem Agassim. Tehdy Švýcar poslal na začátku zápasu neuvěřitelně razantní forhend z místa daleko za základní čárou (video v čase 0:28). Americký veterán vypadal zaskočeně a později o zápase řekl: "Když jsem se ve finále US Open 2005 utkal s Rogerem, nebylo na kurtu žádné bezpečné místo, kam by se dal míček poslat. Jeho servis, return, pohyb a hra na síti byly neuvěřitelné. Jeho všestrannost byla tak obrovská, že byl možná v pěti záležitostech individuálně lepší než kdokoli jiný na okruhu."

 

Finále Wimbledonu 2008 proti Nadalovi
Před 14 lety padl s Rafaelem Nadalem ve finále Wimbledonu a tento zápas je považován za nejlepší, jaký se kdy v All England Clubu odehrál. Epická pětisetová bitva, při níž Švýcar usiloval o šesté londýnské vítězství, čímž by vyrovnal 122 let starý zápis Williama Renshawa, však nakonec skončila triumfem španělského vyzyvatele. Po konci zápasu ale Federer ukázal charakter, když i se zklamáním ve tváři svému největšímu rivalovi upřímně pogratuloval.

Úžasný na kurtu i mimo něj. Tenis povýšil na umění, píše světový tisk o Federerovi

 

Semifinále French Open 2009 proti Del Potrovi
Federer toužil získat titul z Roland Garros a zkompletovat kariérní grandslam. Když Nadala ve 4. kole překvapivě přejel Robin Söderling, tušil, že to může být ideální šance na vítězství v Paříži. Ale pak čelil doslova obrovské překážce v podobě 198 cm vysokého Juana Martína del Potra a jeho hře plné tvrdých úderů s nízkým odskokem. Švýcar však využil svůj pestrý arzenál a proklouzl do finále po pětisetové bitvě. Ve druhém gamu zázračným způsobem doběhl volej a forhendem zakroutil míček po lajně... Ve finále pak zničil i Robina Söderlinga a získal svůj jediný titul z French Open.

 

Finále Wimbledonu 2009 proti Roddickovi
Rok po epickém finále s Nadalem naplnil Federer slib publiku a vrátil se do wimbledonského finále. A opět z toho by epický zápas. Roddick získal první set a v tie-breaku druhého vedl už 6-2 a podával. A právě ve chvíli, kdy se zdálo, že má Američan vše pod kontrolou, vytáhl Federer nevídaný halfvolejový bekhendový winner (video v čase 4:45) a zkrácenou hru šesti body v řadě získal pro sebe. Mimořádný pátý set pak vyhrál 16-14.

 

Semifinále French Open 2011 proti Djokovičovi
Do French Open v roce 2011 nastupoval v průběhu své první "krize" kariéry, neboť na čtyřech po sobě jdoucích grandslamech nezískal jediný titul. Pro všechny byli favority Nadal, který v roce 2010 získal tři grandslamy, a také Novak Djokovič, jenž prožil fantastický začátek roku a kromě triumfu na Australian Open měl sérii 41 vyhraných zápasů v řadě. Jenže motivovaný Federer porazil Djokoviče ve čtyřech setech. V tom závěrečném přišla lahůdka v podobě bekhendového prohozu po lajně (video v čase 2:00), který Djokoviče "omráčil".

 

Finále Australian Open 2017 proti Nadalovi
Už už to vypadalo, že Federerova kariéra se po zdravotních problémech chýlí ke konci. Čtyři roky nezískal grandslam a do Australian Open vstupoval bez fanfár. Totéž se dalo říci i o Nadalovi, který měl za sebou nejhorší období kariéry. Oba však v Melbourne předvedli fantastickou show. Nadal chtěl rivala zničit vysokými míči do bekhendové strany, ten den ale Švýcarův bekhend fungoval skvěle. A nakonec to byl všemocný forhend, který mu vyhrál zápas. Dokládá to i úchvatná výměna ze třetí sady, která mu přinesla brejk. "Fedex" trefil razantní halfvolej po lajně, který mu dodal sebevědomí, a následně si došel pro titul. Začalo tím další období jeho skvělé kariéry.

 

Finále Wimbledonu 2019 proti Djokovičovi
Federer byl několik týdnů před dovršením 38 let dvakrát jediný míček od zisku ještě jednoho grandslamového titulu. Proti Djokovičovi podával na vítězství, ale zvolil podání na jistotu (video v čase 7:43) a Djokovič oba mečboly snadno odvrátil. "Nevím, co teď cítím. Cítím jen, že je to tak neuvěřitelně promarněná příležitost, že tomu nemůžu uvěřit," hlesl po skončení zápasu zklamaný Federer.

 

Zápasy proti Čechům
V dominantní éře Federera bylo mnoho tenistů, kteří se museli smířit s tím, že na ně granslamový titul "nezbyl". Jedním z nich je Tomáš Berdych, který švýcarského fenoména dokázal porazit šestkrát, nicméně ve velkých zápasech tahal za kratší konec. Za zmínku stojí zejména neuvěřitelný kraťas při zápase v Miami 2017, po kterém zůstal Čech s údivem přikovaný na základní čáře. Je záhodno zmínit vítězství Jiřího Nováka nad tehdy sedmnáctiletým Rogerem ve Wimbledonu v roce 1999.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

17
Přidat komentář
Tennisfan77
Bych tam si uvedl FO2009 s Haasem.

6:7 5:7 3:4 30:40

Jeden fifteen a Haas byl šel podávat na vítězství a nebyl by asi kariérní GS.
Reagovat
Tennisfan77
To SF na FO 2011 byl nejlepší antukový zápas Federera v kariéře.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
1. French Open F 2011
2. US Open SF 2011
3. Wimbledon ČF 2016
4. Wimbledon SF 2017
5. US Open ČF 2014
6. Wimbledon 3K 2012
7. Wimbledon F 2009
8. Australian Open F 2009 - slzy tekly proudem i u mě, tehdá jsem ve svých 16 nenáviděl celý svět
9.Australian Open F 2006 - první zápas Fedexe který jsem viděl
10. Australan Open F 2017

Soukromý žebříček. Jedná se o zápasy které jsem viděl a často se s nimi pojí ještě mnoho soukromých věcí - rád na ně vzpomínám. W F 2008 jsem bohužel promeškal.

Zápas číslo jedna mimo GS je pro mě TM 2014 proti Andymu.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
U 1. Fench Open 2011 mělo být SF a nikoliv F
Reagovat
Rafaeoli25
Takže ty jsi byl nejdřív fanoušek RF, pak Djoka? Zajímavá proměna smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak já byl totálně dole po finále Wimblu 2007, naštěstí to bylo za pouhý rok napraveno smile
Reagovat
Krisboy
Miami 2010 proti p.Berdychovi smile
Reagovat
RFanousek
Myslím si, že z jeho slavných proher by bylo dobré zmínit také semifinále AO se Safinem a pak samozřejmě legendární finále v Římě 2006. Oba zápasy měl na raketě.
Ze slavných výher si myslím, že finále Wimbledonu 2007 proti Nadalovi je sice zastíněné jejich zápasem o rok později, ale čistě tenisovou kvalitou nijak nezaostávalo.
Reagovat
Pe3k
Stran kvality mám nejraději semi RG a US 11.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak logicky když Nadal dle tebe za sebou žádné kvalitní výhry vlastně nemá smile
Reagovat
turista
Federer vyhrál 4x tehdejší antukové Masters v Hamburku a 2x v Madridu. Vzhledem k tomu, že hrál mnohokrát finále v Monte Carlo a v Římě tak je snad až smůla, že nemá ve své sbírce ani jeden titul z MC a Říma. Nestačil je získat do roku 2005 kdy začal všechno na antuce vyhrávat Nadal. Pak už to byl problém pro RF tyhle tituly sebrat.
Reagovat
turista
Tu Nadalovu hegemonii na všech velkých antukových turnajích dokázal probourat za celé období Nadalova kralování jedině Djokovič. Nikdo jiný to nesvedl.
Reagovat
Vojtaakk
Bohužel všude ignorují finále AO 2009 proti Rafovi, což byl jeden z nejlepších zápasů ever. Jen neměl tak napínavou koncovku.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Patik
Sezóna 17,18,19 produkoval najlepší a najvyspelejší tenis jeho kariéry..najkrajšie časy.
Reagovat
soloo
zápas se Sampresem smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Zajímavé. Na Playboy.cz prakticky stejný výběr zápasů :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist