Dánský favorit Rune podle očekávání ovládl hlasování o Nováčka roku

15. 12. 2022, 10:21
Aktuality 2
Jiří Lehečka nezískal cenu pro nejlepšího nováčka na okruhu ATP, hlasování tenistů vyhrál podle očekávání Holger Rune. Devatenáctiletý Dán letos vyhrál prestižní Masters v Paříži i další dva turnaje a dostal se na desáté místo světového žebříčku. V nominaci bylo pět hráčů.
Profily hráčů
Holger Rune

Trofej byla určena pro tenisty, kteří se v tomto roce poprvé dostali do první stovky žebříčku a na profesionální tour dosáhli největších úspěchů.

Jednadvacetiletý Lehečka letos debutoval na všech čtyřech grandslamech. Zahrál si semifinále na turnaji ATP v Rotterdamu, vyhrál challenger v Liberci a jako první Čech se kvalifikoval na Turnaj mistrů pro hráče do 21 let, kde v listopadu postoupil do finále. Sezonu zakončil na 81. místě.

Rune před listopadovým triumfem na pařížském Masters vyhrál turnaje v Mnichově a Stockholmu, dvakrát byl ještě ve finále. Rok zahájil jako 102. tenista světa a zakončil jako jedenáctý.

"Jsem nesmírně šťastný, že jsem získal ocenění Nováček roku, moc to pro mě znamená," řekl Rune ve videonahrávce pro média. "Celý rok jsem tvrdě pracoval, abych si vedl co nejlépe, a je opravdu příjemné vidět, že pro mě [hlasovali] kolegové, takže to pro mě hodně znamená. Už se nemůžu dočkat roku 2023 a doufám, že to bude další skvělý rok."

Společně s ním a Lehečkou byli v nominaci Američan Ben Shelton, Chun-Hsin Tseng z Tchaj-wanu a Brit Jack Draper.

Předloni ocenění získal Španěl Carlos Alcaraz, který letošní sezonu zakončil jako nejmladší světová jednička.

• CENA ATP - NOVÁČEK ROKU •
Vítězové posledních 20 ročníků
2022 Holger Rune (Dán.)
2021 Jenson Brooksby (USA)
2020 Carlos Alcaraz (Šp.)
2019 Jannik Sinner (It.)
2018 Alex de Minaur (Austr.)
2017 Denis Shapovalov (Kan.)
2016 Taylor Fritz (USA)
2015 Alexander Zverev (Něm.)
2014 Borna Čorič (Chorv.)
2013 Jiří Veselý (ČR)
2012 Martin Kližan (SR)
2011 Milos Raonic (Kan.)
2010 Tobias Kamke (Něm.)
2009 Horacio Zeballos (Arg.)
2008 Kei Nišikori (Jap.)
2007 Jo-Wilfried Tsonga (Fr.)
2006 Benjamin Becker (Něm.)
2005 Gaël Monfils (Fr.)
2004 Florian Mayer (Něm.)
2003 Rafael Nadal (Šp.)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Krisboy
Reagovat
bardunek666
Hráč dobrý, ale neskutečný spratek. Snad z toho vyroste. Kombinace jeho chování a té arogantní čarodějnice, co si říká jeho matka, je odporná.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist