Djokovič i přes potíže s hamstringem přehrál Medveděva. V Austrálii vyhrál 33. zápas v řadě

7. 1. 2023, 14:46
Aktuality 26
ATP ADELAIDE - Novak Djokovič v Adelaide na prvním turnaji sezony vyhrál i čtvrtý zápas ve dvou setech. V semifinále si 35letý Srb poradil navzdory svalovým potížím s Daniilem Medveděvem, s nímž vyhrál počtvrté v řadě. Ve svém celkově 131. finále bude usilovat o 92. titul proti Sebastianu Kordovi.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič po roční pauze zaviněné deportací ze země kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 pokračuje na vítězné vlně na australské půdě. Tento týden na turnaji ATP 250 v Adelaide, kam se vrátil poprvé od triumfu v roce 2007, ještě neztratil ani set.

Po výhrách nad Francouzi Constantem Lestiennem, Quentinem Halysem a Kanaďanem Denisem Shapovalovem zvládl i pikantní souboj bývalých světových jedniček s Daniilem Medveděvem, kterého porazil bez ztráty servisu 6-3 6-4

Djokovič v zápase lépe zvládal klíčové výměny. Odvrátil všechny tři brejkboly a naopak sám využil obě šance na brejk. Medveděv mu k tomu výrazně pomohl, o servis v prvním i druhém setu totiž přišel po dvojchybě.

Bez komplikací se ale výhra nerodila. V průběhu prvního setu si 35letý Srb začal protahovat levou nohu a za stavu 5-2 si vyžádal pauzu na ošetření. S fyzioterapeutem dokonce na několik minut zmizel v šatnách, po návratu však pokračoval v soustředěném výkonu a po hodině a půl dokráčel k postupu.



"Naštěstí to nebylo nic vážného. Kdyby ano, nemohl bych pokračovat. Takže jsem jen zkusil medical timeout, vzal si nějaké protizánětlivé prášky a po pár gamech se to uklidnilo. A čím déle se hrálo, tím více se hamstring zahřál a méně mě bolel. Takže doufám, že do zítra budu v pořádku," řekl Djokovič, který vyhrál čtvrtý vzájemný duel po sobě a vedení v celkové bilanci upravil na 9-4.

"S Daniilem to není nikdy snadné. Proti němu musíte neustále měnit tempo hry, měnit servis i pozice na returnu. Snažit se mu to nějak znepříjemnit. Svým způsobem je vždy to taková hra kočky s myší," uvažoval rodák z Bělehradu.

"Dnes jsem se hlavně snažil udržet tempo a nedovolit mu sebrat mi servis. To byl klíč k úspěchu. Na těchto kurtech, na nichž je míček rychlý, je to ním těžké. Ale při brejkbolech udělal dvojchybu. Právě v těchto situacích jsem na returnu měnil svou pozici, dostal ho pod tlak a zafungovalo to," přiblížil Djokovič svou taktiku.


Devítinásobný vítěz Australian Open Djokovič protáhl svou neporazitelnost na australském kontinentu na 33 duelů. Z posledních 53 zápasů v Austrálii má bilanci 51-2, z posledních 79 zápasů pak 76-3.

Majitel 21 grandslamových trofejí Djokovič postoupil do finále na šestém turnaji po sobě, naposledy se do něj nedostal loni na Roland Garros. V celkově 131. finále, kterým překonal Rafaela Nadala, bude usilovat o 92. titul, jímž by se by se v historické tabulce vyrovnal čtvrtému Nadalovi a přiblížil třetímu Ivanu Lendlovi (94).


V neděli Djokoviče vyzve poprvé Sebastian Korda. O 13 let mladší syn českého reprezentanta Petra Kordy postoupil přes Jošihita Nišioku, který duel za stavu 7-6 a 1-0 pro amerického soupeře skrečoval oficiálně kvůli zranění pravé kyčle. Japonský tenista ale spíše odmítl pokračovat kvůli frustraci z včerejších i dnešních diskutabilních rozhodnutí umpireového sudího.

22letý Korda se do finále dostal popáté v kariéře a na třetím ze čtyř posledních turnajů. Jediný titul slavil předloni na antuce v Parmě. Pokud by v Adelaide zaskočil Djokoviče a podruhé v kariéře triumfoval, posunul by se ve světovém žebříčku na 28. místo a překonal své maximum.

• ATP 250 ADELAIDE •
Austrálie, tv. povrch, 642.735 dolarů
sobotní výsledky (07. 01. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Medveděv (3-Rus.) 6-3 6-4
Korda (USA) - Nišioka (Jap.) 7-6(5) 1-0 / skreč N.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
mahycek
Ještě že ten sedmý mečbol proměnil. Šestej při
vlastním servisu !
Reagovat
mahycek
5-4 a 40-0 při servisu Kordy a on to zahodí!!!
Tři setboly !!!
Reagovat
Pe3k
On jen chtěl dát Djokovicovi čuchnout smile
Reagovat
Patik
Ten zápas ani nebol tak o dobrej hre Djokovica ale o tom ze Medvedev to poňal tak nejak treningovo.. Veľmi slabý tenis taktika žiadna žiadne odhodlanie alebo iniciatíva vytvoriť niečo.. len sa viezol..uplne to odflakol navyše ako som už písal ťažko hrať proti hráčovi ktorý rieši zdravotný problém..ale Djokovic si celkom dobre pomáhal aj servisom.
Reagovat
paddy
smile
https://twitter.com/ozmo_sasa/status/1611699246406803456
Reagovat
paddy
letošní pole na AO je extrémně nabité, asi nejkvalitnější top 10 v historii smile

Taylor Fritz (no. 9)
https://www.youtube.com/shorts/atMvfDBy6k0
Reagovat
smazaný uživatel
Ak sa v Austrálii stretnu znova, je to pre Medvedeva dobrá prehra. Je to malý turnaj a može sa z dnešného dňa poučiť, kdežto víťaz v odvete nebude meniť nič, kedze nadobudol dojem, že všetko funguje. Vitazny duel 2 tyzdne pred GS, pyrhovo vitazstvo.
Reagovat
turista
Možnost zítra vyrovnat počet titulů Rafy Nadala není pro Novaka podřadná záležitost. Celou kariéru o to usiluje. Stačí vyhrát jediný zápas a má to tam. Navíc porazit Medvěda několikrát za sebou je právě to z čeho těží Nadal bojích s "brundibárem". Takže to za Pyrrhovo vítězství nepovažuji. V žádném případě ne. Naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Moze byt. Je to sice dorovnanie poctu turnajovych vitastiev sposobom Tel Aviv, Astana, Adelaide, ale tak zrovna tento rekord absolutne nereflektuje kvalitu, ale ukazkovo kvantitu.

Preto samotný pocet vyhraných turnajov vlastne nehovori vobec nic, v kontexte big 3 špeciálne.
Reagovat
Davor1
Ty vole, máš ty vôbec oči? :D Však Medvedev už rok hrá úplný podpriemer, pozri si jeho výsledky a zistíš, že sú rovnaké, ako hocijakého random hráča od 6 do 20 miesta v rankingu. Od tej prehry s Nadalom na AO je totálne jalový a to nie je otázka formy, keďže takto hrá už rok v kuse a nijaké zlepšenie na obzore nevidieť. Takže nechápem, prečo ho tu stále všetci glorifikujete a beriete za rovnakú hrozbu, ako v sezónach 19-21...
Reagovat
smazaný uživatel
Pravdepodobne reaguješ na iný príspevok, ale k tomu Medvedevovi. Nemá životnú formu, ale to, že sú jeho výsledky na úrovni hráča snáď druhej desiatky, to je samozrejme prestrelené.
Reagovat
Davor1
Áno, chcel som reagovať na ten príspevok, že ak sa s Djokovičom stretnú na AO znovu...

No podľa mňa to ani prestrelené nie je, však od toho finále AO nemá lepšie výsledky ani ako Norrie či Fritz, prehral snáď 15 zápasov ako jasný favorit, na GS neprešiel cez osemfinále s Čiličom a Kyrgiosom, neurobil na tisícke ani jediné finále, na TM skončil posledný s troma prehrami... Samozrejme že sa môže na AO zase chytiť a dostať do niekdajšej formy, ale podľa tej výkonnosti za posledný rok by som väčšie hrozby hľadal fakt niekde inde, ako u Medveďa...
Reagovat
smazaný uživatel
Prehra s Cilicom nie je fér ako argument, ved na RG bol vždy čajový, rovnako mal výkyvy v IW alebo Miami, aj počas predoslych rokov. Vypadnutie s Kyrgiosom hodnotim ako "dobrú prehru", podobnu napriklad s prehrou s Thiemom na USO 2020. Vyhral par mensich turnajov, Medvedevovi podla mna chyba tak 10% vykonnosti, ktora urobi rozdiel, nie je to uplne marné. Zapas v Adelaide s Djokovicom nechcel vyhrat, resp. urcite tam nenechal vsetko.
Reagovat
paddy
to stejné bys měl napsat i zaslepenému Kozorohovi dole

"Djoker patrně našel způsob, jak Medvěda udržet na řetězu"
Reagovat
Kozoroh
Čekal jsem před zápasem těžší konfrontaci, ale Djoker patrně našel způsob, jak Medvěda udržet na řetězu. Dřív se s Daniilem přetahoval od baseline, což ale na Medveděva neplatilo, jelikož ten se v dlouhých výmenách od baseline rovněž vyžívá a No1e musel upravit svou taktiku v tomto matchupu. Proto v posledních vzájemných zápasech hraje víc na riziko a častěji než obvykle chodí k síti. A tato taktika se vyplácí. Medvěd dokáže pokrýt výborně baseline, když mu pořád hrajete to samé, ale jakmile variujete hru a posíláte mu různé údery, tak se mu rytmus hry vytrácí a on je tak náchylnější k chybám. Proto s ním Federer nikdy neprohrál, protože jeho variabilní styl tenisu Medvědovi neseděl.
Reagovat
turista
Velká gratulace Novakovi k překonání Medvěda! Už má o finále víc než Nadal. Stačí zítra vyhrát titul a Nadala dolepí v počtu vyhraných titulů. Kéž by se mu to podařilo. Bude hrát proti soupeři, kterého nezná což není jednoduché. Srecno Novak! Pobedi!
Reagovat
Pe3k
Souhlasím. Kryptonit Medvěděvovy hry představuje Federerer, který svojí variabilitou rozhodí Rusův strojově přesný base line styl (a na returnu mu nedá čichnout). Maestro už ovšem nehraje a tak nevím, kdo jiný bude na Danila platit.

Djoko chytil otěže jejich vzájemných soubojů, takže chápu, že to vypadá optimisticky, ale moc bych tento zápas nepřeceňoval. Rus dnes předvedl na své poměry špatný výkon a určitě neřekl poslední slovo. Před zápasem řada odborníků sázela na Meddyho, myslím že ani fandové Djoka nečekali tak snadný duel.
Reagovat
turista
Zatím na Medvěda platil Nadal, který s ním vyhrál snad 4 velká finále.
Reagovat
Pe3k
Já vím od dvou a obě byly taktak v 5 setech.
Reagovat
turista
Taky s ním vyhrál ve finále tisícovky Masters nejméně 1x. H2H je asi 7:1 pro Nadala.
Reagovat
Paixx
Bilance 5:1 pro Nadala (ani jedna antuka), ve finále 3:0, jediná prohra na ATP Finals v tiebreaku třetího setu 7:4. Typickej, jak ty sám říkáš, fackovací panák všude krom antuky. To není špatné proti nejlepšímu hard court hráči mladší generace
Reagovat
smazaný uživatel
Vari neberieš prosťáčka vážne?
Reagovat
Pe3k
Ne nebere tě vážně smile smile
Reagovat
Ondrej2280
Ja ti napoviem kto ho porazil v 2 GS na harde-Rafa:)
Reagovat
paddy
Med po operaci ztratil kouzlo a pár klíčových % výkonu, čísla ukazují tvrdou realitu

2022 47/20
2021 63/13
2020 28/10
2019 62/21
2018 53/25

sedmé místo žebříčku není omyl
Reagovat
smazaný uživatel
Federer s nim nikdy neprehral, lebo bol konkurencieschopný do leta 2019, kedy este Medvedev nebol dnešným súperom. Ked sa Danill stal velkym zvieratom, Federer bol uz na dochodku. Prave Federer mal s podobnými typmi často problém.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist