Djokovič si bez ztráty setu a podání poradil se Struffem a protáhl neporazitelnost na 26 zápasů

5. 9. 2020, 03:24
Aktuality 22
US OPEN - Novak Djokovič si ve Flushing Meadows znovu po týdnu poradil s Janem-Lennardem Struffem, tentokrát bez ztráty podání, vyhrál s ním i pátý vzájemný souboj a po suverénním vítězství potřinácté v řadě prošel do osmifinále US Open. V něm trojnásobného šampiona a největšího favorita, který svou letošní neporazitelnost protáhl už na 26 zápasů, vyzve Pablo Carreño.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič na začátku sezony pomohl Srbsku k triumfu v premiérovém ročníku ATP Cupu, rekordně poosmé ovládl Australian Open a získal 17. grandslamový vavřín, další triumf přidal v Dubaji a svou letošní neporazitelnost úspěšně protahuje také ve Flushing Meadows, kde v sobotu zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Western & Southern Open, které se letos kvůli pandemii koronaviru přesunulo ze Cincinnati do dějiště US Open, a 35. titulem z Masters vyrovnal rekord Rafaela Nadala.

Vedoucí muž žebříčku ATP zatím s přehledem zvládá i své vystoupení na grandslamovém US Open, kde má při absenci loňského vítěze Nadala (19) a Rogera Federera (20) šanci zase o něco více zdramatizovat souboj o největší počet grandslamových trofejí mezi Big Three.

Trojnásobný šampion a největší favorit letošního ročníku obvykle závěrečného grandslamu sezony, jenž se hraje poprvé v historii bez diváků a za velmi přísných hygienických podmínek, sice v předchozím kole s Kylem Edmundem ztratil set, nicméně dnes si suverénně poradil 6-3 6-3 6-1 s Janem-Lennardem Struffem. S německým hráčem vyhrál i pátý vzájemný souboj a svou letošní neporazitelnost protáhl na 26 zápasů.

Djokovič dostal zápas pod kontrolu za stavu 4-3, kdy svému soupeři poprvé dokázal vzít servis. Od té doby už měl na kurtu převahu, Struffa brejknul ještě čtyřikrát a sám všechny čtyři brejkbolové hrozby zlikvidoval. V dnešním utkání jistě pošetřil síly na případná závěrečná kola. Postup do osmifinále, ve kterém loni vzdal Stanovi Wawrinkovi, slavil za hodinu a tři čtvrtě.

"Hrál jsem hodně hodně dobře," pochvaloval si Djokovič po 600. výhře na tvrdém povrchu v kariéře.

Dalším, kdo se pokusí utnout vítěznou sérii světové jedničky a poprvé na rodáka z Bělehradu najít recept, bude Pablo Carreño. Nasazený Španěl po pětisetové bitvě v prvním kole v následujících dvou zápasech na US Open, kde si zahrál své jediné dosavadní grandslamové semifinále, neztratil jediný set. Dnes smetl 6-4 6-3 6-2 Ričardase Berankise a postoupil do osmifinále.

Alexander Zverev porazil 6-7(4) 6-4 6-2 6-2 Adriana Mannarina a postupem do osmifinále vyrovnal své newyorské maximum a loňský výsledek. O první čtvrtfinále ve Flushing Meadows si pátý nasazený zahraje s Alejandrem Davidovichem Fokinou. Jednadvacetiletý Španěl přehrál 7-6(2) 4-6 6-2 6-1 Brita Camerona Norrieho, navázal na skalp nasazeného Huberta Hurkacze a znovu vylepšil své grandslamové maximum.

Start utkání mezi Zverevem a Mannarinem byl nejprve z nejasného důvodu odložen. Hovořilo se o tom, že je problém kvůli pozitivnímu testu na koronavirus Benoita Paireho, s nímž byl jeho krajan ve styku. Ukázalo se, že pořadatelé skutečně jednali se zdravotnickými úřady a nejspíše zvažovali, zda Francouzovi umožní nastoupit. Zverev s Mannarinem byli po celý průběh jednání průběžně informováni, fanoušci nikoli. Utkání začalo se zhruba tříhodinovým zpožděním.

Sedmý nasazený David Goffin porazil 6-1 7-6(5) 6-4 ve formě hrajícího Filipa Krajinoviče a čtvrtým rokem po sobě se na US Open pokusí poprvé přejít přes osmifinále. V něm Belgičan uzavírající elitní desítku žebříčku ATP narazí na Denise Shapovalova. Jednadvacetiletý Kanaďan byl blízko vyřazení. S domácím Taylorem Fritzem prohrával 1-2 na sety a 2-5 ve čtvrté sadě, nakonec ale po skvělém obratu zvítězil 3-6 6-3 4-6 7-6(5) 6-2 a vyrovnal své newyorské i grandslamové maximum.

Stefanos Tsitsipas proti Bornovi Čoričovi vedl 2-1 na sety a 5-1 ve čtvrté sadě, jeden z největších favoritů, který v úvodních dvou kolech neztratil jediný set ani servis, ale předvedl totální kolaps, vedení včetně šesti mečbolů (tři v řadě a celkem čtyři na vlastním podání) zahodil a prohrál 7-6(2) 4-6 6-4 5-7 6-7(4).

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 53.402.000 dolarů
páteční výsledky (4. 9. 2020)
• Dvouhra muži - 3. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Struff (28-Něm.) 6-3 6-3 6-1
Čorič (27-Chorv.) - Tsitsipas (4-Řec.) 6-7(2) 6-4 4-6 7-5 7-6(4)
A. Zverev (5-Něm.) - Mannarino (32-Fr.) 6-7(4) 6-4 6-2 6-2
Goffin (7-Belg.) - Krajinovič (26-Srb.) 6-1 7-6(5) 6-4
Shapovalov (12-Kan.) - Fritz (19-USA) 3-6 6-3 4-6 7-6(5) 6-2
Carreño (20-Šp.) - Berankis (Lit.) 6-4 6-3 6-2
Davidovich Fokina (Šp.) - Norrie (Brit.) 7-6(2) 4-6 6-2 6-1
Thompson (Austr.) - Kukuškin (Kaz.) 7-5 6-4 6-1
• Dvouhra muži - 2. kolo •
Moutet (Fr.) - Evans (23-Brit.) 4-6 6-3 7-6(5) 7-6(1)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

22
Přidat komentář
Mayo
Novak Djokovic hľadá súpera smile
Reagovat
Kozoroh
Poprvé v kariéře je Djoker nejstarším účastníkem GS turnaje od 3. kola.
Reagovat
Kozoroh
No1eho výkon dnes v noci byl výborný, solidní servis, skvělá úroveň hry od základní čáry, víc nastřílených winnerů než UE. Jen tak dál, No1e! smile
Reagovat
Marduch
A tech federerovskych 19/22 na sakusmile
Reagovat
Kozoroh
S tím, jak No1e stárne, tak víc do své hry zapojuje body, odehrané na síti.
Reagovat
Marduch
Je to taky asi jeho zkusenost treba v tom, kdyz ma odehrat kratky pomalejsi mic, co dopadne nekam vedle tecka, tak voli kratas k postranni lajne, nez aby si delsim micem koledoval o prohoz smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nuda a šeď. Viděl jsem nadšeného Honzu do stavu 2:2, pak jsem to zabalil a samozřejmě to bylo to nejlepší řešení. Pochybuju, že se na zápas dalo dobře koukat...
Reagovat
woody
Jen víc takových smysluplných komentářů o tom na co jsi nekoukal.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ok, možná máš pravdu, ale byl to dobrý vyrovnaný zápas i přes výsledek 6:3 6:3 6:1? Byla v něm naděje na zvrat? Pokud je to na jednu branku, nebaví mě to ať hraje kdokolismile
Reagovat
Marduch
"videl jsem do stavu 2:2, na jednu branku." no commentsmile
Reagovat
sojka1
je mi sice cim dal hnusnejsi, ale ten respekt taky roste.... :-))
Reagovat
Marduch
Jj, prinejmensim s ohledem na tu cetnost Smidovych prispevku tam nejaka ta porce respektu musi bytsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestlis to viděl, odpověz na otázku, co jsem dával woodymu. Není to žádný hejt, pouze logická úvaha. To, že jsem zápas víděl do stavu 2:2 nemá vliv na funkcismile
Jinak jsem neřekl nic proti Jokerovi...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže nejdřív jako psi za plotem vystěknete, ale chlapsky odpovědět, to už je na vás moc...
Reagovat
turista
To teda dalo. Byly k vidění i dlouhé výměny. Novak bez větších potíží vyhrál ale Struff mu nedal nic zadarmo a ukázal kvalitní tenis.
Reagovat
LordMutademus
Tak, ty bys psal, že Novakův zápas, byl skvělý, i kdyby postoupil bez boje.
Reagovat
gigin
:DD to byl w/o! Výborně Novaku.
Reagovat
Marduch
turista, to je neochvejna jistota Djokolandu smile
Reagovat
Krisboy
Jako že tou svojí tupostí a náboženstvím vymytým mozkem představuje typického fanouška p.Srdíčka? To snad ne!!!
Reagovat
Marduch
To si netroufam posoudit, kazdopadne v casech nejzlejsich, kdy barka Djokolandu se potapi a Titanic jde ke dnu, ani tehdy ho vira neopousti smile
Reagovat
Krisboy
Tomu nerozumím...Srdíčko téměř nemá konkurenci a bárka jde ke dnu? Jdu radši spát, ráno moudřejší večerasmile
Reagovat
Cico93
Tsitsipas sa zbláznil, či čo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist