Djokovič v Paříží vyhrál i 14. osmifinále a je pojedenácté v řadě ve čtvrtfinále

5. 10. 2020, 21:37
Aktuality 30
FRENCH OPEN - Pošestnácté v kariéře startuje na Roland Garros, počtrnácté si na něm zahrál osmifinále a opět v něm nenašel přemožitele. Letos 33letý Novak Djokovič přehrál Rusa Karena Chačanova a jedenáctý rok po sobě v Paříži postoupil mezi osmičku nejlepších. O desáté semifinále se šampion z roku 2016 utká se Španělem Pablem Carreñem, s nímž vypadl na letošním US Open po diskvalifikaci.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič se před Roland Garros naladil triumfem na Masters 1000 v Římě a nyní v Paříži zatím nemá konkurenci. Poté, co s prvními třemi soupeři ztratil vždy shodně pouhých pět gamů, si dnes poradil 6-4 6-3 6-3 i s Karenem Chačanovem.

Na French Open hraje šampion z roku 2016 šestnáctý rok po sobě a do čtvrtfinále se nedostal pouze při svém debutu v roce 2005 a o čtyři roky později 2009. Letos je ve čtvrtfinále jedenáctý rok po sobě, což se na pařížské antuce nikomu nepodařilo nepodařilo.

Djokovič je zatím ve Francii suverénní. Vyhrál všech 12 setů a ztratil jen 25 gamů. Díky dnešnímu vítězství nad turnajovou patnáctkou si srbský favorit zahraje 47. grandslamové čtvrtfinále. Více jich má jen Švýcar Roger Federer (57).

33letý rodák z Bělehradu tak stále útočí na 18. grandslamový vavřín, kterým by stáhl náskok Rafaela Nadala (19) a rekordmana Rogera Federera (20).

Letos Djokovič odehrál 35 zápasů a vyhrát nedokázal jen v osmifinále US Open, na kterém byl v osmifinále po nešťastně odpáleném míčku do lajnové sudí diskvalifikován. Tehdy prohrával 5-6 v prvním setu s Pablem Carreñem (h2h 3-1), na něhož v Paříži narazí v příštím vystoupení. 

Djokovič také v dnešním zápase s Chačanovem trefil míčkem čárového rozhodčího, ale tentokrát během výměny, takže se to pro něj obešlo bez následků. "Bože, bylo to fakt ošklivé déjá vu," připustil Srb, jenž se marně natahoval po míči, který místo na druhou stranu kurtu poslal před sebe a zasáhl do tváře sedícího sudího. 

"Snad je v pořádku, viděl jsem, že má to místo trochu červené. Určitě to zvládne. Ale byla to rána, protože to bylo celkem zblízka. Samozřejmě potom, co se stalo v New Yorku, o tom lidi budou mluvit. Stalo se to mně i mnoha dalším hráčům za těch patnáct let, co jsem na okruhu," uvedl Djokovič.



Devětadvacetiletý Španěl Carreño dnes porazil 6-2 7-5 6-2 německého kvalifikanta Daniela Altmaiera a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své tři roky staré pařížské maximum. Na grandslamech je jeho maximem semifinále na US Open z let 2017 a 2020.

Další čtvrtfinálovou dvojici utvoří Stefanos Tsitsipas s Andrejem Rubljovem, kteří jsou v Paříži mezi nejlepšími osmi shodně poprvé v kariéře. Tsitsipas s Rubljovem se v den zahájení Roland Garros střetli ve finále turnaje ATP 500 v Hamburku a do French Open vstoupili vítězným obratem z 0-2 na sety. 

Dnes pátý nasazený Řek Tsitsipas zdolal ve čtvrtém kole 6-3 7-6 6-2 Bulhara Grigora Dimitrova. "Dnes mi všechno fungovalo. Hrál jsem tak, jak jsem si naplánoval a za to jsem moc rád. Mám radost ze své hry od základní čáry, po celý zápas jsem si pomáhal servisem. Byl to opravdu dobrý výkon," pochvaloval s Tsitsipas, který se v chladných podmínkách zlepšuje zápas od zápasu.

"Na začátku turnaje to pro mě byla velká výzva. Chvíli mi trvalo, než jsem se podmínkám přizpůsobil. Ale čím déle jsem na kurtu, tím více se s tím vším vyrovnávám," přiznal talentovaný Řek.



Turnajová třináctka Rubljov porazil 6-7 7-5 6-4 7-6 Maďara Mártona Fucsovicse a včetně triumfu v Hamburku si připsal devátou výhru v řadě. Přitom dnes ve druhém setu prohrával 2-5, ve třetím 1-3 a ve čtvrtém čelil za stavu 4-5 a 0-40 při svém podání třem setbolům.

"Ani nevím, jak jsem ten vývoj otočil. Bylo to dost i o štěstí. Bylo to fyzicky i psychicky hodně těžké utkání," přiznal Rubljov, kterému naopak chladné podmínky vyhovují. "Mám tyhle podmínky rád. Určitě je to lepší, než když je horko."

• FRENCH OPEN 2020 •
Francie / Paříž, antuka, 6.947.000 dolarů
pondělní výsledky (05. 10. 2020)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Chačanov (15-Rus.) 6-4 6-3 6-3
Tsitsipas (5-Řec.) - Dimitrov (18-Bulh.) 6-3 7-6(9) 6-2
Rubljov (13-Rus.) - Fucsovics (Maď.) 6-7(4) 7-5 6-4 7-6(3)
Carreño (17-Šp.) - Altmaier (Něm.) 6-2 7-5 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
peek
Bejt Bustou, tak oblíknu všechny čárový a sběrače do chráničů z americkýho fotbalu. Je potřeba zahrát na city...smile
Reagovat
woody
Emotivní zápas pro Novaka. Je zapotřebí se na zápas připravit v hlavě a dostat ze sebe ty správné emoce a roznést španela na prach.

A prosím méně DS smile
Reagovat
turista
Ano, méně DS a bude to dobré.
Reagovat
woody
Mám takovou lehkou teorii. smile

Novak si v zápase občas prohlížel dlaň ruky.. Nevím, ale snad to nejsou začínající puchyře. Potom přeci jen po DS se výména zkrátí, dojde k rychlejśímu rozzuzlení výměny. Možná šetřil ruku, i když musel s témi DS riskovat.

ALe kdo ví..smile
Reagovat
turista
Na začínající puchýře mohou dva dny přestávky, které má k dispozici pomoci.
Reagovat
woody
Toť otázka, protože to dělal i kolo předtím..
Reagovat
peek
S těmi emocemi opatrně, to je Novákova největší slabina. Pokud zopakuje Busta první set z USO, vidím to nadějně zase na nějakej epesní Djokovejbuch... smile
Reagovat
turista
To bychom v Djokolandu neradi.
Reagovat
brixner
Neboj, vono zas něco přídesmilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
to urcite,mozno pride aj Federer
Reagovat
smazaný uživatel
Ve čtvrtfinále z osmi účastníků 3 nextgen borci a Thiem. Velmi dobre číslo a věřím, ze se bude navyšovat .

V osmifinale bylo hned 6 nextgen tipku. Většinou vyhoreli na zkušenostech, jako třeba včera Altmaier. Gaston taky bude velký hráč s dobrou rukou.

Nicméně v SF to vypadá jenom na jednoho mladého, ale i tak to je v pořádku. Tsitsipas je za mě favorit, má toho více co nabídnout, Rublev má max dobrý FH.

Sinner dneska no chance, ale bude to nejlepší soupeř Rafy na turnaji, ty komparzisty predtim v cele se zamilovaným Kordou; nelze brát vážně.
Reagovat
Patik
Taká malá opakovaná US Open na inom povrchu no tentokrát sa Djokovič už neodpáli..a Busta bude lietať podľa Noleho gusta..Khachanov hral včera skvelý tenis..ale keď si pinkáš o stenu nemôžeš vyhrať..
Reagovat
turista
Idemo Novak!
Reagovat
dako
Na koho zaútočí Srb v zápase s Bustom tentoraz?
Nejaké tipy?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
umpire mu zatím unikajísmile
Reagovat
smazaný uživatel
Bolo by to velmi kuriózne, v podstate je ironiou, ze sa stretávaju opat, ale Bustove vitazstvo by celú túto ságu totálne vyšperkovalo.
Reagovat
dako
Urobí kamarát z nároďáku službu slávnejšiemu krajanovi?
Reagovat
annah
Bude se snažit, ale marně...
Reagovat
smazaný uživatel
Aby to celé ešte nevyhral Tsitsipásek po finálovom skalpe Thiema..
Reagovat
dako
Ak to nemá vyhrať Rafa, tak nech sa páči
Reagovat
safi1313
Djokovice smete Rublev v SF a budeme se divit všichni :D
Reagovat
smazaný uživatel
Rublev je taký Berdych novej generácie.

Mlátička, bez plánu bé a šikovnejšej ruky. To, čo vie, v tom je extratrieda, ale presne tieto typy má Djokovič rád. Tsitsipas je šikovenjší s výrazne lepšou defenzívou.
Reagovat
safi1313
Zas na druhou stranu když to Rublevovi lítá, tak i Djok by měl problémy. Tsisi dobrý, ale nepřekvapí - Djokovicovi pinkaná nevadí, ten plácá taky. No necháme se překapit :-) mě bude stačit když s Djokovičem vytře kurt Rafa v neděli :D
Reagovat
Marduch
Tsitsipas tu rozhodně nepinka. Naopak. Teda aspoň z HL.
Reagovat
turista
Se současným Djokovičem tady nikdo kurt nevytře. Pokud tady Novak prohraje tak to bude velmi těsná usmolená porážka. O pár míčů. Ale na to aby tady s ním kdokoliv pozametal kurt tak nikdo takový tady není. Ani Nadal to nedokáže, natož Rubl.
Reagovat
spaniel
Omg, total mimoza smile
Reagovat
turista
Djokovič tady může prohrát, ale těsně. Nikdo tady tenisově nemá na to aby s ním pozametal kurt. Djokovič není mladý Korda.
Reagovat
Patik
Len musíme potichu chváliť už to tu raz bolo že išiel suverejne turnajom a potom vypadol s Cecchinatom..aj keď vtedy sa vracal po pauze do formy..
Reagovat
turista
Tehdy byl Novak psychicky v lese.
Reagovat
turista
To se nestane.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist