Djokovičovu vítěznou šňůru orámovaly porážky s Federerem

4. 6. 2011, 10:39
Aktuality 12
Jeho úctyhodnou sérii 43 vítězných zápasů v řadě orámovaly porážky se stejným soupeřem. Loni v listopadu Novak Djokovič prohrál v semifinále Turnaje mistrů s Rogerem Federerem, včera mu po půl roce podlehl ve stejné fázi turnaje na Roland Garros.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Novak Djokovič se po půl roce bez porážky blížil překonání dvou rekordů v počtů vítězných zápasů v řadě. V obou případech ale skončil těsně za nejlepšími zápisy historie:

- od vyrovnání rekordního zápisu Američana Johna McEnroea, který od zahájení sezony v roce 1984 vyhrál 42 utkání za sebou, dělilo Djokoviče jediné vítězství.

- spolu s prosincovými daviscupovými zápasy vyhrál Djokovič dokonce 43x za sebou. V historii byli v tomto ohledu lepší pouze Argentinec Guillermo Vilas (46) a Ivan Lendl (44).

Nejdelší vítězné série::
46 ... Guillermo Vilas (Arg.) 1977
44 ... Ivan Lendl (ČSSR) 1981-82
43 ... Novak Djokovič (Srb.) 2010-11
42 ... John McEnroe (USA) 1984
41 ... Björn Borg (Švéd.) 1979-80
41 ... Roger Federer (Švýc.) 2006-07
35 ... Björn Borg (Švéd.) 1978
35 ... Thomas Muster (Rak.) 1995
35 ... Roger Federer (Švýc.) 2005
32 ... Rafael Nadal (Šp.) 2008
Nejdelší vítězné série od začátku sezony na turnajích ATP:
42 ... John McEnroe (USA) 1984
41 ... Novak Djokovič (Srb.) 2011
31 ... Björn Borg (Švéd.) 1980
29 ... Ivan Lendl (ČSSR) 1986

* do obou sérií se nepočítají dva postupy bez boje - v Bělehradu do zápasu s Djokovičem nenastoupil Tipsarevič, pařížské čtvrtfinále vzdal předem Ital Fognini. Tyto dva zápasy - pokud by je vyhrál - Djokovičovi chyběly k překonání nejlepšího vstupu do sezony.

Parádní série srbského tenisty začala po loňské porážce v semifinále Turnaje mistrů, kde nestačil na Federera. Pak vyhrál Davis Cup, Australian Open, v Dubaji, Indian Wells, Miami, Bělehradě, Madridu a Římě. Až znovu podlehl Švýcarovi - v boji o finále French Open a jistotu posunu do čela světového žebříčku.

"Porážka bolí. Prožil jsem nejkrásnější momenty svého života. Muselo to jednou skončit, ale bohužel se to stalo v nevhodnou dobu," uvedl poražený Djokovič. "Roger odehrál neskutečný zápas, zaslouží si gratulaci. Získal každý důležitý bod, který potřeboval. To je sport, nebudu se ohlížet a budu pracovat dál," dodal bělehradský rodák. "Na Novaka byl obrovský tlak, ale i tak hrál perfektně," uznal Federer.

Federer do turnaje vstupoval ve stínu Nadala s Djokovičem a mnozí už šestnáctinásobného grandslamového vítěze poněkolikáté odepisovali. Devětadvacetiletý Švýcar si ale menší pozornosti užívá. "Víte, nemyslím, že bych nějak ztratil. Odehrál jsem spoustu skvělých zápasů, neležel jsem na pláži. Pro takové zápasy jsem celý život tvrdě trénoval," řekl Federer po úchvatném vítězství.

"Výhra nad Novakem byla pro Rafu hezký narozeninový dárek," komentoval Federer fakt, že výhrou minimálně oddálil korunovaci nového krále. Ovšem ve finále může Švýcar obdarovat rovněž Djokoviče, kterému teď zkazil plány - pokud v bitvě velkých rivalů porazí Nadala, Srb přeci na trůn jen usedne.

Novou vítěznou šňůru může Djokovič odstartovat až ve Wimbledonu, neboť se odhlásil z turnaje v Queensu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ac jsem fanda Federera tak musim uznat ze jeho serie viteznych zapasu byla primo neskutecna, vcerejsi semifinale byla lahodna zalezitost a ja mel jako fanousek Rogera pred sebou dilema, pac jsem samozrejme fandil svymu koni, ovsem na druhou stranu jsem si i pral aby i postoupil do finale Djoker, protoze jeho agresivni hra memu oku primo lahodi a Nadal, ten je myslim stestim bez sebe ze to takto dopadlo, protoze na Novaka proste nema, Novakovi hra Nadala vylozene sedi, pac ty jeho nalejvaky si o tvrde zakonceni vylozene koleduji. Proto ve finale fandim Rogerovi uz jen z techto duvodu :
1. Roger je muj oblibeny hrac
2. Novak proste za jeho predvadenou hru na trun patri
3. Nadal? Jeho hra je strasne nudna, navic me rozciluje ten jeho zlozvyk sahat si pred podanim do prdele, pak si projet rypak tou samou rukou a nudle utrit za usi, to je fakt vopruz...
Reagovat
Pe3k
Souhlas a fajn komentář.
Reagovat
smazaný uživatel
Si zase musím rýpnout. Když už jsme u těch rekordů - Roger dokázal být už pětkrát ve finále VŠECH grandslamů, což je výkon, který nezopakuje Rafa ani Djokovič (no ten určitě ne). Možná Rafa dožene Rogera v počtu grandslamů (MOŽNÁ!), ale v té univerzálnosti se mu nikdo nevyrovná.

Ať to zítra dopadne, jak chce, za sebe říkám: Je krásné být fanouškem Rogera Federera. :-)
Reagovat
fanda
V každém případě fandím Fedexovi.Uvědomte si co dokázal a každý blboun se ho snaží nyní odepisovat.To, co všera předvedl byla nejvyšší kvalita a určitě porazí Rafala.
Rád si přečtu Vaše odezvy.
Fanda
Reagovat
Matti
Rafala možná porazí, ale Rafaela ne kluku.
Reagovat
smazaný uživatel
no ja pevne doufam, a strasne si preju, aby byl Novak No.1 uz zejtra:)
Reagovat
a.magerova
Já TO Novakovi taky moc přeju!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Bude zítra všichni přát Federerovi, aby to Novak dokázal!
Reagovat
Matti
všichni určitě ne, tím si můžeš být jistý.
Reagovat
a.magerova
"Výhra nad Novakem byla pro Rafu hezký narozeninový dárek," komentoval Federer fakt, že výhrou minimálně oddálil korunovaci nového krále.

Jak tady mnoho lidí komentovalo neskutečnou nafoukanost, že jedině Roger si myslí, že mohl Novaka porazit. Ale ono je to zase vytrženo z kontextu událostí, protože jak je psáno jinde: "V pátek večer mělo v Paříži dojít k předání symbolické nadvlády nad světovým tenisem. Chystala se korunovace čtyřiadvacetiletého Srba Novaka Djokoviče. Letos neporažený Djokovič se měl stát světovou jedničkou."

Takže né že jedině Roger a Rafa nikdy, ale že narozeninový den nebyl "pokažen či zastíněn" symbolickou korunovací nového krále :-))
Reagovat
smazaný uživatel
presne takto to bolo povedane, ale samozrejme sfanatizovani ludia to okamzite otocili proti Rogerovi
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo vi jak to vubec arogant myslel!! To vi jen on sam!! Kdyz nyni vidim podrobne historicke statistiky tak me popada jeste vetsi frustrace!! Hlavni je ze Federera v teto statistice predcil!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist