Dokázal jsem si, že můžu jít nahoru, řekl Macháč po postupu do hlavní soutěže French Open

25. 9. 2020, 16:15
Aktuality 22
O Tomáši Macháčovi se mluví jako o hráči, který by mohl doplnit Jiřího Veselého ve světové stovce. Devatenáctiletý tenista s pomocí rad trojnásobného grandslamového vítěze ve čtyřhře Daniela Vacka dnes naznačil své možnosti a prošel z kvalifikace do hlavní soutěže Roland Garros.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© ltkliberec.cz)

"Cílem je dostat se do stovky (žebříčku), takže jsem už musel něco předvést," řekl 252. hráč světa Macháč novinářům po třech vyhraných zápasech kvalifikace bez ztráty setu. "Dokázal jsem si, že bych nahoru mohl jít. Tohle je pro mě ukázka, že naše práce je skvělá a že může být ještě mnohem lepší," uvedl berounský rodák.

Postupem si vysloužil první větší mediální pozornost a pod palbou otázek se trošku ztrácel. "Je krátce po zápase, žvatlám nesmysly," řekl. "Prožívám neskutečný čas, ani to nedokážu pořádně popsat."

S účastí v kvalifikaci Roland Garros původně nepočítal. Po uzávěrce přihlášek byl až sedmnáctým náhradníkem. Po odhláškách na něj nakonec místo zbylo. "Jel jsem to sem zkusit a byl úplně nadšený, že tady můžu účinkovat. Makal jsem každý míč a nechal na kurtu pokaždé úplně všechno."

Překvapil už výhrou v prvním kole nad Němcem Julianem Lenzem. "Už to byl životní zápas," konstatoval. Poté si poradil s jedenáctým nasazeným hráčem kvalifikace Go Soedou z Japonska a nakonec s Portugalcem Fredericem Ferreirou Silvou.

Ferreiru Silvu porazil na nedávném challengeru v Prostějově Jiří Lehečka. Macháč zvažoval, že by krajanovi zavolal a zeptal se na rady. "Ale pak jsem to neudělal. Když hrajete o postup na grandslam, tak jde taktika stranou a každý se tam snaží nechat všechno," řekl Macháč. "Bylo to o maličkostech. Odmakal jsem to."

V pařížském areálu ho doprovází Vacek, někdejší šestadvacátý singlista světa, který Roland Garros dvakrát vyhrál ve čtyřhře. "Je pro mě rozhodně velkým přínosem, na trénincích se strašně zlepšuju," pochvaluje si hráč pražské Sparty. "Jeho přítomnost tady mě uklidňuje. Bez něj bych byl pod větším stresem," řekl Macháč.

Prosazuje se celodvorcovým stylem. "Pokud bych se měl srovnávat s nějakým idolem, jaký styl hraju, tak spíš Djokoviče než Federera nebo Nadala. Spíš hraju Novaka, běhám zezadu a útočím, když to přijde," uvedl.

V hlavní soutěži vyzve nasazeného Američana Taylora Fritze. "Každý bude těžký. Je mi to fakt jedno," řekl Macháč před tím, než bylo rozlosování kvalifikantů známo.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Toho Fritze by Machač mohl sejmout. Ten hraje úplně tužku
Reagovat
Vlk-v-trave
se neuklada jeste k zimnimu spanku, ale naopak se velmi tesi z novych micu a ze je chladneji, coz vidi jako vyhodu pro jeho hru:)

http://www.puntodebreak.com/2020/09/25/medvedev-frio-bolas-ventaja
Reagovat
Vlk-v-trave
Verdasco nebyl na posledni chvili pripusten do souteze, nebot mel jeden pozitivni test, ale prokazal v dalsich, ze je negativni, vcetne jeho rodiny.
Organizatori ho ale do souteze nepripustili. Verdasco je dalsi z hracu, kteri byli podobne na tom jak Paire, tedy zjistili, ze jakby prodelal neco, ale...

http://www.puntodebreak.com/2020/09/25/increible-critico-comunicado-verdasco-roland-garros-2020-positivo-covid-19

*Zajimave, ze Paire muze hrat, ale Verdasco ne. To je opravdu francouzsky mimozni surealismus.
Reagovat
Vlk-v-trave
Nadal si stezuje na nove mice, ktere mohou byt nebezpecne pro zdravi hracu, kteri hraji spiny, tedy ramena...

http://www.puntodebreak.com/2020/09/25/nadal-pelotas-peligrosas-hombros
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile to nevymysliš. Kdo hrál se starými Tretorny ví svésmile To by byl Rafa asi bez ruky.
Nevím, ale existují u balonů nějaké standardy nebo je náhodně vybrán ten správný dodavatel?
Reagovat
Vlk-v-trave
Brany otevreny, je mozne sestavovat tymy:)
Turnaj zacina v nedeli. Takze zitra idealne sestavit:)

http://www.grandslamfantasytennis.com

nazev ligy:
II. League of TenisPortal.cz

PRAVIDLA NA ROK 2020
max 1 hrac z top 4
zaroven max 2 hraci z top 8
zaroven max 4 hraci z top 16
zaroven max 6 hracu z top 32
min 2 nenasazeni
Reagovat
EllNino
Neměl by někdo ještě v počítači uložený odkaz na ten dnešní zápas? bohužel jsem se nemohl dívat ... mám na mysli ten ukrajinský web, jak se dá přehrávat zpětně
Reagovat
com
a co za to smile
Reagovat
gigin
Nedostaneš přes tlamu, až bude sraz TP. To ti musí stačit.
Reagovat
makro99
a bude v říjnu? pokud teda klesne erko?
Reagovat
gigin
Ano. Jako vždy. Bez ohledu na cokoliv. Erko už vůbec nehraje roli.
Reagovat
makro99
Ano, tak je to správné, tak to má býť. Eště ty narozky..
Reagovat
Fandina
Nemám, ale vím, že za 129 Kč na měsíc nebo 639 na rok se na něj dá podívat tady:
https://www.eurosportplayer.com/ smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
zpětně
Reagovat
Dobry-den
Fritz je jeden z těch těžších losů. Sice to není žádnej antukář, ale pořád je to hráč top 30, což by v západe mělo jít poznat. To asi neklapne. Ale tak uvidíme, v téhle prazvláštní sezóně je možné všechno. smile
Reagovat
Dobry-den
*v zápase
Reagovat
hluuusa
Lehkou praci s nim Fritz rozhodne mit nebude. Machac se vyborne pohybuje a minimalne kazi. Pripomina mi Fererra. A jak rikas, Fritz neni zadny antukar...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, jen by na svou výšku potřeboval zlepšit úspěšnost prvního servisu. Nadal sice není jeho vzor, ale taky trochu liftů na FH by se mu určitě hodilo - dneska by mu zachránily několik vyhozených lajn. Z poloviny kurtu se inside out nehraje nejlípsmile.
Reagovat
makro99
hmm.. hrál někdy zápas na 3 vítězný sety, asi ne, co?
Reagovat
EllNino
soutěžní určitě ne, když se na tři hraje jen na GS :)
Reagovat
makro99
tak byl to napůl řečnický obrat, ale taky je fakt, že já tu 4. balkánsko-uherskou zónu daviscupu v posledních letech už moc nesleduju, takže o tom, který z českých dorostenců tam už nastoupil a jak se to zrovna v tom roce počítalo, úplně stoprocentní přehled nemám...
Reagovat
Fransoas
Gratulace k životnímu úspěchu a postupu do úplně prvního GS.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist