Federer zase nabírá na obrátkách. Dál jde i Djokovič

21. 1. 2011, 14:17
Aktuality 34
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Nebyl to výkon, kterým by vyhrál grandslamové finále, Roger Federer však po trápení ve druhém kole své fanoušky uklidnil třísetovým vítězstvím nad Malissem. Dál jdou také favorité Djokovič a Roddick, kterým pomohly i zdravotní potíže soupeřů.
Roger Federer

Roger Federer ve středu své fanoušky vystrašil. Jako obhájce titulu měl už ve druhém kole problémy s Gillesem Simon. Pravda, se soupeřem, se kterým předchozí dva zápasy prohrál. Jenže Švýcar po dvou vyhraných setech ztratil rytmus a byl rád, že se v páté sadě na turnaji zachránil. "Měl jsem štěstí," přiznal.

Dnes už si podoné zaváhání proti Xavieru Malissovi odpustil. Sice nastřádal 36 nevynucených chyb a dvakrát ztratil podání, po celé utkání se ale snažil hrát aktivně a chodit si pro fiftýny. To v předchozím duelu přestal dělat a málem se mu to vymstilo. Belgičana nakonec porazil hladce 6-3 6-3 6-1.

Devětadvacetiletý Švýcar Malisse sedmkrát v řadě porazil, ovšem o rok starší soupeř měl v úvodu sezony slušnou formu: v Čennaí byl ve finále a v Melbourne vyhrál dvakrát 3-0. I proto si Federer musí vítězství vážit a těžit z něj v dalších kolech.

Pátek v Melbourne:

Heninové se vrací bolesti a končí. Wozniacká po postupu 'rýpala' do novinářů

Berdycha nezastavil ani Gasquet, chystá se na Verdaska

Záhlavová-Strýcová končí ve 3. kole na raketě Na Li

Dnešní zápas zahájil ziskem čtyř gamů a sám sebe uklidnil. Ve druhém setu pak neudržel podání a prohrával 1-3, z následných třinácti her ale dvanáct vyhrál a žádné vážné komplikace nepřipustil.  Především v druhé polovině zápasu znovu nabíral na obrátkách. 

"První dva sety byly těžší, než to možná vypadalo. Vedl 3-1, až pak jsem dokázal jeho odpor zlomit a hrát svou hru," komentoval Federer. Zároveň dodal, že narozdíl se od Nalbandiana po pětisetovém zápasu se Simonem příliš unavený necítil. "Jsem v pohodě. Hlavně jsem rád, že jsem ten zápas dokázal vyhrát. Určitě není jednoduché po takovém boji zregenerovat, ale podařilo se mi to. Další den odpočinku mi pomlže ještě víc."

Postupem přepsal rekord Australian Open v počtu vyhraných zápasů, který až dosud držel jeho idol Stefan Edberg. Švýcar má nyní na kontě už 57 vítězství, o jedno více než Švéd. "Je hezké mít rekord, ale on pořád zůstává mým idolem," smál se Federer.

Na cestě za 17. grandslamovým titulem ho nyní čeká Tommy Robredo, se kterým v devíti vzájemných duelech ztratil pouhé dva sety. Španěl dnes otočil utkání s Ukrajincem Sergejem Stachovským.

Na postup do osmifinále se příliš nenadřel Novak Djokovič. Jeho kolega z vítězného daviscupového týmu Viktor Troicki zápas po první sadě kvůli žaludečním problémům vzdal.

"Nikdo nechce vyhrát tímto způsobem. Věděl jsem už před zápasem, že má nějaké problémy s břichem. Je to ale třetí kolo grandslamu a chtěl do toho dát sto procent. Bohužel nemohl," doplnil šampion z roku 2008.

Troicki trápil svého slavnějšího kamaráda pět setů v loňském prvním kole US Open, v Melbourne ale nevydržel bojovat více jak jeden set.

Větší problémy měl Andy Roddick, jehož potrápil Robin Haase. Přestože Nizozemec hned na začátku zápasu špatně došlápl a nechal si ošetřovat kotník, díky skvělé hře vyhrál první set 6-2. Ten druhý dotáhl ještě do tie-breaku, v něm už ale uspěl Američan, který se pak už rozjel k očekávané výhře.

Jeden z typických momentů pro pvního setu zápasu Roddick - Haase:


Výborný turnaj zatím hraje Stanislas Wawrinka. Švýcar, jež je ve stínu Federera, zatím neztratil ani set. Dnes i s pomocí fantastického bekhendu jednoruč bez problémů zastavil Gaela Monfilse. Zápas rozhodl tie-break prvního setu, ve kterém Francouz chyboval a do zápasu se už pak nedokázal vrátit.

"Hodně se známe, často spolu trénujeme. Nejdůležitější bylo zvládnout první set," komentoval Wawrinka. "Naposledy jsem s ním hladce prohrál, proto  jsem se dnes od začátku snažil hrát svou hru a to asi rozhodlo.

Nyní ho čeká Roddick a pokud mu forma vydrží, není proti turnajové osmičce bez šancí. "Je to dobrý tenista, těším se na něj. Už jsme spolu hráli asi třikrát, uvidíme, jak to dopadne."

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
páteční výsledky (21. 01. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Gasquet (33-Fr.) 6-2 7-6(3) 6-2
Federer (2-Švýc.) - Malisse (Belg.) 6-3 6-3 6-1
Djokovič (3-Srb.) - Troicki (29-Srb.) 6-2 skreč T.
Roddick (8-USA) - Haase (Niz.) 2-6 7-6(2) 6-2 6-2
Verdasco (9-Šp.) - Nišikori (Jap.) 6-2 6-4 6-3
Almagro (14-Šp.) - Ljubičič (17-Chorv.) 6-4 7-6(8) 6-3
Wawrinka (19-Švýc.) - Monfils (12-Fr.) 7-6(4) 6-2 6-3
Robredo (Šp.) - Stachovskij (Ukr.) 5-7 6-2 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Sakra, já mít takovou schopnost vědět vše dopředu, jak zdejší diskutéři, tak ty sázkovky oškubu, že se z toho už neproberou :) Murray porazí Soderlinga.. Nadal dá 5 GS v řadě...
Reagovat
smazaný uživatel
A vsichni ví jak se kdo cití, co doma ma slibeno, jak hral mirne nad prumer...
Reagovat
smazaný uživatel
psáno pro mistra s číslem 99.9 což jakvíme v procentech znamená jeho uspěšnost:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zmatenec fanatic tady vykrikuje-Nadal je nejvetsi tenisovy atlet vsech dob a poté je tady psano jak Španela by to stalo mnoho sil-od stejneho "novinare ! Neskutecne nesmysly !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
tak to si mě kamaráde s někym pleteš ,ne? Nikdy jsem nic takověho nenapsal a o Rafovi jen to že mu fandím když nehraje proti RF. je to vyborny tenista nevzdory některym svym fandum. nic proti tobě:-). j
Reagovat
smazaný uživatel
tebe jsem nemyslel !!! Pe3K a dalsi zbabelce...
Reagovat
smazaný uživatel
Aspon ti je jasny, ze je to vrchol kreetenismu...
Reagovat
Pe3k
Myslím, že si každý udělá obrázek sám, kdo je tady vrchol kreténismu :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vy dva!
Reagovat
smazaný uživatel
: )))))))))))))))))))))))DDDDDDDDDDDDD
Reagovat
Teo
No uvidíme, chlpaci. Myslím, že Murray bude hodně tvrdý oříšek, protože má Nadalovi co oplácet z nejlešího zápasu loňské sezony z Turnaji mistrů, který prohrál...
Reagovat
Pe3k
Stejně tak má Nadal co oplácet.Loňské vyřazení na Australian Open...
Reagovat
smazaný uživatel
pokial nezacne hrat ako v Londyne tak bude to bude len priemerne. Tak ci onak myslim, ze rafa to prevalcuje jedna basen a da minimalne 5 GS v rade(kedze RG je 90% iste :) co je vysledok ktory nedokazal ani roger a to klobuk dolu, rafa neskutocne vali...na to ake mal zdravotne problemy je az neuveritlne ako mu aj to zdravie drzi....
Reagovat
Pe3k
Roger má ještě čas nabrat formu.Článek o Nadalovi to zrovna není, takže tvůj komentář je tak trochu mimo mísu...Každopádně Nadal hrál s naprostýma outsiderama takže hodnotit jeho hru je bezpředmětné.Pro něj začíná turnaj až v semifinále což je vzledem k tomu, že se jedná o GS ubohé.Jestli Murray s přehledem porazí Soderlinga (což bude těžké) tak může Rafíka porazit, nebo jej v 5 setech potrápit.Uvidíme jak se to vše vivine.Sem hodně zvědavý na zápas Rodick - Wawrinka.
Reagovat
smazaný uživatel
nazdar Pe3k :) s tym mimo misu mas vlastne pravdu, ani som si to neuvedomil, kazdopadne rafa hra uplne skvele, sak uvidis ako sfukne tomica, australsku mladu pusku:)....ale ked sa pozrem na tvoj prispevok to tiez sa tam mimo mis najde :) nic v zlom, to len tak v pohode....wawrinka roddick bude narez to rozhodne
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim, že Nadalovu hru nelze hodnotit po takových zápasech. Daniel i Sweeting byli příšerní, ale určitě pro Nadala nezačíná turnaj až v semi. V případném osmifinále s Cilicem ho čeká těžký zápas, sice se může zdát, že Cilic nemá formu atd., ale on je grandslamový hráč a i tady se zdá být připravenej, navíc na AO se mu dost daří. Doufám, že porazí Isnera a snad Nadala prověří, jinak Federerovi minimálně na finále dost věřim.
Reagovat
Pe3k
Za ideálních podmínek by ho potrápit mohl a nějaký ten setík urvat, jenže si myslím, že tak tak porazí Isnera a bude rád, že se na Rafu vůbec dostane.Nadálek právě tím, že má ultra lehký los je plný sil a pochybuji, že se nechá Čiličem zaskočit.Jestli neprohraje v semifinále s Murrym tak finále bude v jeho režii.Roger ikdyž vyhrál 3:0 není v ideální formě, naopak má do ní dost daleko.Snad ho Paul dořve nebo mu Mirka slíbí za výhru pořádnou kuřbu.Jinak na něm ani není vidět nějaká motivace zvítězit, spíš bych řekl, že počítá s tím, že to Nadal urve.
Reagovat
Matti
ty jsi opravdu fanoušek k pohledání. Proč Federera odepisuješ předem? Ano, pokud ve finále půjde na Rafu(který tam ma cestu ještě dalekou) bude na tom psychicky hůř, než kdyby šel na kohokoliv jiného, ale ty řeči co vedeš to je teda něco.
Reagovat
Pe3k
Já sleduju Rogera, při každém zápase, poslední 4 roky.Jsem jeho velký fanda a proto mám právo vyjádřit svůj názor k jeho aktuální formě.To, že jsem fanda neznamená, že mu bezmezně věřím v jakékoliv situaci.Mít formu z turnaje mistrů tak je jasný favorit, bohužel, táhne mu na 30 a už pro něj není tak jednoduché formu udržet a neztrácet motivaci.I fanda kohokoliv musí být realistický.Byl bych samozřejmě rád, kdyby Roger obhájil svůj titul, ale to bez top formy nebude možné.
Reagovat
smazaný uživatel
Nekopej do tech mrtvol fandicich Nadalovi, u nich je to casty jev. Jsou schopni Nadala vychvalovat do nebe a omlouvat do aleluja, i kdyz zrovna nehraje vubec dobre.
Reagovat
Pe3k
Pro ně je těžké i pochopit, že já nejsem ty :D
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak...od Pe3k, to je najednou ztrachu !? a predcasnych vymluv.Jeste ze takovyhle zbabelce fandy nema Nadal.Ty konkretne uz nikdy nepis-Federer je lepsi. od tebe by si to ani on sam nepřal
Reagovat
smazaný uživatel
Strach
Reagovat
smazaný uživatel
prosim Tě, vdyt nenapsal nic špatného je to přece pravda i já fandím moc RF ale přál bych si finale s RN a tam bude muset RF fakt máknout ale já mu věřím. do finale cesta daléká a vyhodu má určitě Rafa
Reagovat
smazaný uživatel
prosim Tě, vdyt nenapsal nic špatného je to přece pravda i já fandím moc RF ale přál bych si finale s RN a tam bude muset RF fakt máknout ale já mu věřím. do finale cesta daléká a vyhodu má určitě Rafa
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, aby nepsal Pe3K...
Reagovat
Pe3k
Beru, že máš výuční list a jsi dítě vychovávané ulicí a proto se na tebe nezlobím, spíš tě lituji a fakt, že máš nutkání zde psát úplné kraviny, mimo mísu, respektuji.Není zbabělost přiznat horší formu.Naopak, Nadalovi fanoušci jsou zbabělí, protože neustále hledají jakékoliv zdravotní potíže, při každé Rafově prohře.Že je Roger Federer nejlepší hráč všech dob všichni ví a i tvůj idol (který má šanci jej překonat) to mnohokrát přiznal.Fandit někomu znamená i respekt pro ostatní hráče, obzvlášť pro takovou legendu jakou je maestro Roger Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Jakou vyhodu ? proč vyhodu ? Neni snad svazujici jit na 4 Grand v řade !!!! vyhoda losu !? kolikrat je lepsi si projit trilerem...viz Nadal-Verdasco 2009.Jaksi nerozehranej, jak vy rikate ultralehka cesta, asi snad neni vyhodou
Reagovat
smazaný uživatel
řikat neni totez si myslet....viz Nadalova prehnana pokora
Reagovat
Pe3k
Svazující by to pro někoho být mohlo, Rafa je ovšem spíš ten typ, pro kterého je to motivující...Navíc ikdyž vyhraje tak nepůjde o Grand Slam z čehož vyplývá, že nemá být proč nervozní.Projít si těžkými zápasy může mít psychickou výhodu (ikdyž bojovat ve druhém kole rozhodně pro tak vrcholové hráče pozbudivé není), ale co se Rafy týče spíše by ho to stálo akorát spoustu sil, díky kterým,by už nemusel stačit ve finálovém souboji...Proto je současný los pro Rafu obrovskou výhodou.Uvidíme jak to bude v semifinále :)
Reagovat
smazaný uživatel
Srb ztraci na jiskre ( nevim ci s nim je ). Ve druhem kole obsolvoval Švycar 5 setu...no chudacek jeden utahanej
Reagovat
smazaný uživatel
Jasná věc ,ale Andymu nebo Novakovi bych to napřál....
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si vůl,vid? Jen sem chodíš kritizovat a kecat hovadiny které "vytrháváš" z kontextu jen aby ses mohl hádat! Stará stebou nemluví??
Reagovat
Pe3k
Opravdu nechci zhazovat pokoru Rafaela Nadala, protože se to nehodí.Jen chci říct, že ta jeho (mimo-kurtová) pozápasová pokora, je něco co mu vtlouká do hlavy jeho strýc a co ukozovali generace hráčů před ním.Holt být šampion neznamená být jen perfektním tenistou, ale i osobností po formální stránce.Právě to ukazovali mnozí šampioni a to ukazoval Federer, respekt a pokoru k historii tenisu a jejími legendami.Být sportovní celebrita mimojiné znamená velký vliv na výchovu mládeže a s tím jsou naše milované legendy (Federer,Nadal) dobře obeznámeny.Společnost děti nemá šanci dobře vychovávat, proto je sqvělé, že děti mohou najít sportovní a etický vzor právě v tenisu (např. u fotbalistů by to šlo jen těžce...)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist