Heninové se vrací bolesti a končí. Wozniacká po postupu 'rýpala' do novinářů

21. 1. 2011, 10:42
Aktuality 14
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Justine Heninovou znovu trápí bolesti loktu, kvůli kterému loni půl roku nehrála. I vinou zranění dnes její výkon nestačil na postup přes Rusku Kuzněcovovou a na Australian Open končí stejně jako zraněná Venus Williamsová ve 3. kole. Dál jde naopak Caroline Wozniacká, jež se po výhře nad Cibulkovou odvážně pustila do novinářů.
Justine Heninová

Justine Heninová se na kurty vrátila po dvou letech na začátku loňské sezony. Na Australian Open prohrála až ve finále se Serenou Williamsovou, na French Open i ve Wimbledonu ale padla už ve 4. kole. Právě grandslamový turnaj na trávě byl její poslední zastávkou v loňské sezoně. Takřka půl roku totiž kvůli zranění lokte nemohla hrát.

Vrátila se letos na Hopman Cupu, kde ve dvouhře vyhrála všech osm setů. Australian Open zahájila jako nasazená jedenáctka a hned v prvním kole měla problémy s kvalifikantkou Mirzaovou. Následně hladce postoupila přes Baltachaovou, už ve třetím kole však narazila na dvojnásobnou grandslamovou vítězku Světlanu Kuzněcovovou.

Zápas hraný v horkých odpoledních hodinách byl dlouho vyrovnaný. Úvodní set rozhodl jediný brejk, o který se postarala Kuzněcovová. Ruska pak ve druhém za stavu 5-4 podávala na vítězství, jenže dvojchybou a špatně trefeným úderem se poprvé v utkání připravila o svůj servis. Druhou možnost zápas ukončit vlastním servisem si zajistila hned poté, Belgičanka se však znovu udržela ve hře.

Pátek v Melbourne:

Federer zase nabírá na obrátkách. Postupuje i Djokovič

Berdycha nezastavil ani Gasquet, chystá se na Verdaska

Záhlavová-Strýcová končí ve 3. kole na raketě Na Li

V tie-breaku měla ruská hráčka dokonce dva mečboly, ale sama je nebyla je shopna proměnit, byť při vlastním servisu. Heninové se příliš nedařilo, čtvrtý mečbol připravila devátou dvojchybu, následně poslala forhend do autu a Kuzněcovová nakonec po více než dvou hodinách vyhrála 6-4 7-6. 

"Věděla jsem, že nebudu moci hrát na sto procent, ale to není výmluva, prostě jsem se rozhodla jít na kurt. Poslední tři dny byly pro můj loket velmi těžké," uvedla poté, co v zápase vyrobila 41 nevynucených chyb. Zaznamenala tak nejhorší grandslamový výsledek od porážky na Roland Garros ve 2. kole před sedmi lety. 

"Jsem samozřejmě zklamaná. Byla lepší než já, zvlášť v důležitých momentech," dodala Heninová, která Kuzněcovovou ve stejné fázi zdolala v roce 2004, kdy turnaj vyhrála. Celkově s Kuzněcovovou prohrála teprve potřetí v 19. vzájemném střetnutí.

V souboji dvou grandslamových šampionek čeká Kuzněcovovou (vítězka US Open a French Open) v osmifinále Italka Francesca Schiavoneová (French Open).

Wozniacká nezaváhala. Pak odpovídala na nepoložené otázky
O další krůček se přiblížila k zisku prvního grandslamového titulu Caroline Wozniacká. Světová jednička dnes porazila v třetím kole na Australian Open Slovenku Dominiku Cibulkovou 6-4 6-3, které vrátila týden starou porážku ze Sydney.

"Jsem zklamaná. Wozniacká není hráčka, kterou bych nemohla zdolat," citují slovenská média Cibulkovou. "Je to sice světová jednička, ale určitě jsem měla na to, abych překonala i tuto překážku," dodala Cibulková. "Ale zápas jsem si prohrála v prvním setu, když jsem měla dvakrát brejk k dobru, ale nevyužila ho."

Wozniacká po utkání usedla do sálu na tiskové konferenci a na začátku nepustila novináře ke slovu. "Můžu začít?" ptala se lehce nervózně. "Včera se mě někdo z vás ptal, proč jsou moje tiskovky tak nudné, že dávám pořád stejné odpovědi. Myslím, že to je směšné, protože dostávám pořád stejné otázky," řekla. 

Dvacetiletá Dánka se rozhodla, že začne mluvit sama a hned na úvod zodpoví nevyslovené, ale známé otázky. Prohlásila, že se cítila "skvěle", že je "nadšená", že vrátila Cibulkové porážku ze Sydney a "šťastná" z postupu do osmifinále. Dále řekla, že necítí tlak z toho, že je jedničkou bez grandslamového titulu a že její nová raketa je "výborná".

"Snad to dnes bylo trochu jiné než jindy," uvedla Wozniacká se sklopeným zrakem a rozesmála se. "A teď mi můžete pokládat další otázky, které budou o něco zajímavější..."

Pak mluvila například o návratu trenéra Kennyho Dalglishe na lavičku jejího oblíbeného fotbalovém klubu Liverpoolu i o globálním oteplování. "Když si dáváte sprchu, tak pod ní nestůjte půl hodiny. Dvě minuty stačí, a to dokonce i ženám," uvedla hráčka.

Ke konci setkání s novináři znovu zazněla otázka ohledně její pozice světové jedničky a chybějícího grandslamu. Dotaz zněl, jestli jí opakující se otázka nevadí. "Jsem na to zvyklá. Má dojem, že si zasloužím být, kde jsem. Loni jsem hrála výborně a snad to letos zopakuji, ale teď prosím jinou otázku," řekla Wozniacká.

Zvukový záznam tiskové konference s Wozniackou:


V neděli ji čeká osmifinálový zápas s Anastasijí Sevastovovou z Lotyšska. Pokud vyhraje a ve čtvrtfinále si poradí i s vítězkou duelu Kuzněcovová - Schiavoneová, bude světovou jedničkou i po Australian Open.

Zraněná Venus odehrála jediný game
Možná více než předzápasovému 'strečinku' se věnovala tomu, co si vzít na sebe. Venus Williamsovou média v poslední době propírají za její extravagantní šatník, který si sama navrhuje. Na letošním úvodním grandslamu roku však stihla předvést jen tři modely. 

Američanka, jež před sezonou plánovala útok na chybějící grandslamové tituly (Australian Open a French Open), si už ve druhém kole proti Sandře Záhlavové natáhla sval a postoupila až po tříhodinovém boji.

Dnes se rozhodla do duelu proti Andree Petkovicové nastoupit, ale potom co si rychle prohrála servis a nedokázala čelit dvěma servisům soupeřky, účast na Australian Open vzdala.

Dnes poznamenala, že hlavní problémy měla s bederními a zádovými svaly. "Až moc to bolelo na to, abych se mohla pořádně hýbat. Často vám pomůže adrenalin, který bolest utlumí, ale dnes jsem ho neměla tolik. Nikdy jsem nevzdala zápas na grandslamu, takhle jsem si svou pouť Australian Open nepředstavovala," povzdechla si Williamsová. 

Po jejím vyřazení nezůstala v pavouku před osmifinále žádná Američanka, což se na grandslamech stalo naposledy při French Open 2008. "Věřila jsem v nějaké kouzlo, které by mě vyléčilo. Teď se chci dát do pořádku a vrátit se. Miluju tenis a žádný konec (kariéry) není v dohledu," zahnala spekulace o tom, že by se její kariéra chýlila ke konci.

Zápas Šarapovové začal později, na kurtu byl 'mrtvý bod'
Rodačka z Bosny a Hercegoviny Petkovicová tak na druhém grandslamu v řadě postoupila do 4. kola. O premiérové čtvrtfinále se utká s Marií Šarapovovou, jež dnes otočila utkání s jinou Němkou Julií Görgesovou.

Ruska v zápase spáchala 11 dvojchyb, podání si však v třísetovém utkání prohrála jen třikrát. Postup do 4. kola vydřela vítězka turnaje z roku 2008 díky zlepšené hře v druhé polovině utkání a především 35 vítězným úderům. 

Utkání začalo o zhruba dvacet minut později, neboť teplé počasí v kombinaci s předchozími srážkami v Melbourne zapříčinilo, že se na povrchu dvorce v Hisense Areně utvořila bublina. Pohotoví organizátoři ale po chvíli dali vše do pořádku.

"Všimla jsem si něčeho pod mou levou botou už při losování. Podívala jsem se dolů a viděla docela velkou bublinu. Šla jsem to ohlásit rozhodčí," řekla ruská tenistka.

Sudí na umpire neváhala a přizvala vrchního rozhodčího turnaje. Poté v názorné ukázce demonstrovala, že si Šarapovová nevymýšlí a mrtvý bod na kurtu skutečně je. Organizátoři však situaci bleskově vyřešili. Do postiženého místa vyvrtali několik děr, čímž vypustili přebytečný vzduch. Nechtěná přestávka tak trvala jen dvacet minut. "Zvládli to docela rychle," poznamenala Šarapovová.

Když se míček od kurtu neodráží:


Další osmifinálovou dvojicí tvoří Běloruska Azarenková a Číňanka Na Li, jež vyřadila Záhlavovou-Strýcovou.

 

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
páteční výsledky (21. 01. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Li Na (9-Čína)- Záhlavová-Strýcová (ČR) 6-2 6-1
Wozniacká (1-Dán.) - Cibulková (29-SR) 6-4 6-3
Petkovicová (30-Něm.) - V. Williamsová (4-USA) 1-0 skreč W.
Schiavoneová (6-It.) - Niculescuová (Rum.) 6-0 7-6(2)
Azarenková (8-Běl.) - Scheepersová (JAR) 6-3 6-3
Kuzněcovová (23-Rus.) - Heninová (11-Belg.) 6-4 7-6(8)
Šarapovová (14-Rus.) - Görgesová (Něm.) 4-6 6-4 6-4
Sevastovová (Lot.) - Manasjevová (Rus.) 6-1 6-3

Čtyřhra - 2. kolo:
Benešová/Záhlavová-Strýcová (6-ČR) - Dekmeijereová/Moritaová (Lot./Jap.) 6-3 6-2
Grandinová/Uhlířová (JAR/ČR) - Krajicková/Kvitová (Niz./ČR) 6-0 6-4
Blacková/Rodionovová (5-Zimb./Austr.) - Cirsteaová/Šafářová (Rum./ČR) 6-4 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mám dost nepříjemný pocit, že Karolína by mohla v dalším kole padnout. Ještě na podzim jsem ji chválil za zřetelný posun k útočné hře. Sem tam něco zbytečně projela, ale s aktuální pinkací mizérií se to srovnávat nedá. Sevastova je budoucí hráčka top ten. Je otázka, jestli jí teď nezradí psychika. Je něco jiného přehrát někoho ze špičky na bezvýznamném turnaji nebo uspět zde.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem jí zatím v živtě hrát neviděl (před AO,teď jen pár míčů s Kleybanovou -- na ten stream se nedalo moc koukat, bylo to na nějakém divném kurtu). Ale pustil jsem si highlits z jejího loňského zápasu s radwanskou v Dubaji -- a je jistě hodně talentovaná a šikovná, ale doufám, že od té doby své údery přece jen krapet přitvrdila. Jako fakt, že Radwanska hrála o něco razntněji než ona, považuji za téměř šokující. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře Caroline :) jen tak dál do novinářů :D
Reagovat
smazaný uživatel
Teda závěr zápasu Henin vs. Kuznecova, to bylo fakt něco. Takovej festival nevynucených chyb, to jsem na této úrovni už dlouho neviděl (pokud vůbec někdy). Například v tiebreaku z 18 míčů skončilo plných 10 (!!!) nevynucenou chybou jedné z hráček.

Cibulková vs. Wozniacki -- co na to říci, Dominika rozhodně měla herně na to, aby Wozniackou porazila, Wozniacká sice zahrála svůj slušnej standard, ale zápas byl v rukou Dominiky. Cibulková ovšem příliš často hrála jako totálně "brainless ballbasher", kdy se nesmyslně pokoušela forhendem zatlouct winner téměř z každé pozice. Moc jí nefungoval taky bekhend. Co se týče Wozniacké, jsem zvědav na zápas s Ševastovou, kt. tady má velmi dobrou formu -- snad jí pořádně prověří.

Šarapovová vs. Julie Görges, skvělej zápas, zejména závěr třetího setu od stavu 0:4 ve prospěch Šarapovová, to bylo naprosto fenomenální z obou stran. Julie Görges (spolu s Bjanou Jovanovskou) vypadají jako největší nastupující hvězdy budoucna. Julie má v rukou obrovské zbraně: kvalitní podání, skvělé údery od základní čáry, báječný return, pohyb po kurtě, umí i velmi dobře voleje, plus v tomto zápase projevila i obrovského bojového ducha -- zkrátka a dobře, vůbec bych se nedivil, kdyby v budoucnu dokázala velký věci.

Co se týče Šarapovoé, doufám, že postoupí do SF a tam buď vymlátí z kurtu Wozniackou anebo sehraje pěknej zápas s Kuzněcovou.

Nakonec, co se týče budoucího osmifinálového zápasu mezi Na Li (nebo Li Na?) vs. Azarenka, věřím spíše Na Li.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak to jsem se trošku unáhlil, já netušil, že je Görges už 22 let ... myslel jsem, že je jí tak 19 let, vypadá velmi mladě.
Reagovat
smazaný uživatel
C´MON Maria! :))) Petkovic dáš a pak Na Li nebo Azarenka! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Péťo, brzo pomaže ječet na Floridu.
Reagovat
smazaný uživatel
uvidíme.. Li Na i Azarenka mají teď věčí kvality, ale Maria proti favoritkám umí vždy překvapit.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Musím říct, že bez ohledu na jejich H2H sidost dobře nedovedu představit, jak by Azarenka mohla proti Marii uspět, pokud by Maria dobře servírovala a returnovala, tj. byla ji schopna hned od prvního míče dostat pod tlak.

Viz zápas s Hlaváčkovou, kt. kdyby v tom zápase aspoň trochu slušně podávala, mohla podle mě vyhrát minimálně set (a pak by klidně mohlo nastat to, že se Azarenka jednoduše psychicky sesype, jak se jí už dostrát stalo).

A to říkám jako člověk, kt. Marii nemá v nějaké zvláštní oblibě. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
proto věřím víc v Li Na, která má velkou šanci tady vyhrát celý titul.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Venus vzdala hned v úvodu. To nemohla vzdát už v tom zápase předtím omg.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak a stejne tak i David. Hewitt by urcite nechal na kurtu dusi. Kolikrat jeste na AO nastoupi? Urcite uz mockrat ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc si Venus tím, že po zranění ještě další dva sety běhala po kurtu, to své zranění pravděpodobně ještě podstatně zhoršila.

Nicméně ono je to asi jedno, poněvadž i kdyby Venus ten zápas vzdala, Petkovič by pravděpodobně Sandru relativně snadno porazila.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Sandry, ta nenažraná koza to minule musela dohrát, i když bylo jasné, že turnaj pro ni skončil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist