Fernandezová vyřadila i Svitolinovou a je teprve třetí kanadskou semifinalistkou US Open v open éře

8. 9. 2021, 00:44
Aktuality 0
US OPEN - Leylah Fernandezová na US Open pokračuje ve fenomenálním tažení. Čerstvě 19letá Kanaďanka po bývalých šampionkách Naomi Ósakaové a Angelique Kerberové vyřadila i předloňskou semifinalistku Elinu Svitolinovou. Devět zápasů neporaženou Ukrajinku zdolala 6-3 3-6 7-6(5) a stala se teprve třetí kanadskou semifinalistkou US Open v otevřené éře tenisu. O místo v sobotním finále se utká s Arynou Sabalenkovou.
Leylah Fernandezová (© AFP)

Leylah Fernandezová ještě předloni hrála juniorské soutěže na grandslamech, dostala se do finále Australian Open, vyhrála dívčí French Open a také domácí podnik ITF W25. Na profesionálním okruhu se poprvé výrazně prosadila letos v březnu, když v Monterrey získala svůj první titul. A teď na US Open nečekaně prožívá nejlepší turnaj své kariéry.

Do New Yorku přitom nedorazila v dobré formě. Kromě triumfu v Monterrey nedokázala na žádném z dalších podniků přejít přes druhé kolo hlavní soutěže. Ve Flushing Meadows, kde poprvé hrála loni a vypadla ve druhém kole, ovšem dokázala vyřadit Anu Konjuhovou, Kaiu Kanepiovou, po senzačních obratech obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou i další bývalou šampionku Angelique Kerberovou a dnes devět zápasů neporaženou předloňskou semifinalistku Elinu Svitolinovou.

Fernandezová, která včera oslavila 19. narozeniny, předvedla další parádní výkon a ke skvělému tenisu vyburcovala i svou soupeřku. V úvodním dějství favorizované Ukrajince nenabídla jediný brejkbol a ve druhém málem zlikvidovala manko 1-5, žádný ze tří brejkbolů na snížení stavu na 4-5 ale nevyužila a šlo se do rozhodující sady.

Fernandezová se v ní propracovala k vedení 5-2, Svitolinová ovšem úplně přestala kazit, skóre srovnala a nakonec musel napínavé utkání rozklíčovat tie-break. V něm mladičká Kanaďanka vedla už 4-1, jenže i tentokrát se Svitolinové podařilo skóre srovnat. Za stavu 5-5 Fernandezová zahrála prohoz, který se s pomocí pásky přenesl na druhou stranu kurtu, a měla první mečbol. A hned ten využila, když světová pětka zkazila return.

Fernandezová, jež si svými výkony zajistila debut v Top 60, 50 i 40 světového hodnocení, je teprve třetí kanadskou semifinalistkou US Open v otevřené éře tenisu, v roce 1984 v semifinále skončila Carling Bassettová-Segusová, předloni závěrečný grandslam sezony ovládla Bianca Andreescuová.

Rodačka z Montréalu se zároveň stala nejmladší semifinalistkou newyorského podniku velké čtyřky po 16 letech (Maria Šarapovová, 2005) a nejmladší přemožitelkou dvou hráček Top 5 na jednom grandslamu od US Open 1999, kdy ve Flushing Meadows triumfovala tehdy 17letá Serena Williamsová.

Fernandezovou, která nikdy předtím na grandslamech neprošla do druhého týdne, v semifinále čeká premiérový souboj s Arynou Sabalenkovou. Světová dvojka přehrála Barboru Krejčíkovou.

Po dnešním vyřazení Krejčíkové je jisté, že ženský tenis pozná zbrusu novou grandslamovou šampionku. Ve druhé polovině pavouka budou o postup mezi nejlepší kvarteto bojovat Emma Raducanuová s Belindou Bencicovou a Karolína Plíšková s Marií Sakkariovou. Ze zbývajících tenistek hrála grandslamové finále jen česká jednička.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
úterní výsledky (7. 9. 2021)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Fernandezová (Kan.) - Svitolinová (5-Ukr.) 6-3 3-6 7-6(5)
Sabalenková (2-Běl.) - Krejčíková (8-ČR) 6-1 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist