Fognini v Monte Carlu vyřadil Nadala a je poprvé ve finále turnaje Masters!

20. 4. 2019, 19:14
Aktuality 95
ATP MONTE CARLO - Španělský tenista Rafael Nadal nečekaně vypadl v Monte Carlu v semifinále a sbírku rekordních jedenácti titulů z monackého turnaje na své oblíbené antuce nerozšíří. Druhý hráč světového žebříčku v semifinále prohrál 4-6 2-6 s Fabiem Fogninim. Ten se tak může těšit na své první finále na podniku Masters 1000, v němž ho čeká další nečekaný finalista Srb Dušan Lajovič.
Fabio Fognini (© AFP)

Rafael Nadal na antuce v Monte Carlu vyhrál posledních 18 zápasů a 25 setů a proti Fabiu Fogninimu to vypadalo, že sérii bez problémů prodlouží, protože se v prvním setu ujal vedení 3-1. Jenže osmnáctý hráč světa zabral, skóre otočil a ve druhé sadě už utkání dominoval.

Fognini se ujal vedení 5-0 a 40-0, ale Nadal odvrátil tři mečboly a prvního kanára v Monte Carlu od roku 2005 a celkově čtvrtého na antuce zažehnal. Poté už ale jen snížil na konečných 2-6 a přišel o šanci získat v Monte Carlu čtvrtý titul za sebou.

"Včera jsem mu říkal, že mám hru, se kterou ho můžu porazit," prohlásil Fognini, který je teprve čtvrtým hráčem v historii, který porazil Nadal na antuce víc jak dvakrát. Třikrát se to povedlo ještě Gastonu Gaudiovi a Dominicu Thiemovi, sedmkrát pak Novaku Djokovičovi.

"Už jsem nad ním párkrát vyhrál. Jednou to byl bláznivý zápas na US Open, dvakrát jsem vyhrál na antuce. Takže jsem věděl, že nemám co ztratit, protože zejména na antuce je to proti němu velmi těžké," přiznal Fognini, který všechny tři předchozí výhry proti Nadalovi slavil v roce 2015, kdy zvítězil v Riu de Janeiro, v Barceloně a na US Open.

"Byl to prostě přesně ten den, kdy se vám vůbec nic nedaří. Navíc Fabio hrál skvěle," řekl Nadal. "Odehrál jsem jeden z mých nejhorších zápasů na antuce za posledních čtrnáct let. Se štěstím jsem ve druhém setu získal dva gamy, takže jsem alespoň odvrátil ještě horší výsledek. Vůbec jsem při zápase nepřemýšlel, jen nad tím, jak špatně hraju," dodal.

Dvaatřicetiletý Nadal startoval v Monte Carlu pošestnácté v kariéře a teprve popáté své snažení nedotáhne až k triumfu. Letos startoval po kratší pauze zaviněné zranění pravého kolena, kvůli němuž v březnu odstoupil z Indian Wells a nehrál v Miami. Příští týden ho čeká Barcelona, kde bude útočit na 12. titul.

Fognini v Monte Carlu předvádí skvělý tenis a prožívá nejlepší turnaj sezony i kariéry. Poprvé v sezoně totiž vyhrál víc jak dva zápasy po sobě, teprve potřetí v kariéře byl v semifinále turnaje Masters a vybojoval své největší finále.

V neděli jednatřicetiletý Fognini narazí v prvním vzájemném duelu na Dušana Lajoviče, kterého čeká vůbec první finále v kariéře. Nenasazený 28letý Srb si v semifinále poradil 7-5 6-1 s turnajovou desítkou a čtvrtfinálovým přemožitelem světové jedničky Novaka Djokoviče Rusem Daniilem Medveděvem.

Fognini přitom až v Monte Carlu slavil první letošní výhru na antuce, na které předtím prohrál všechny čtyři duely. I v Monaku měl v úvodu namále, neboť s Rusem Andrejem Rubljovem prohrával 4-6, 1-4 a čelil celkem pěti brejkbolům, ale vývoj dokázal otočit. Kromě Nadala vyřadil i světovou trojku Alexandera Zvereva či nasazenou devítku Chorvata Bornu Čoriče.

Pokud Fognini získá první titul z turnaje Masters 1000, posune se v pondělí na post světové dvanáctky a překoná tak své dosavadní maximum.

• ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 5.585.030 dolarů
sobotní výsledky (20. 04. 2019)
• Dvouhra - semifinále •
Fognini (13-It.) - Nadal (1-Šp.) 6-4 6-2
Lajovič (Srb.) - Medveděv (10-Rus.) 7-5 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

95
Přidat komentář
smazaný uživatel
Spaniel: V tenise v 5 setaku, hrajes cisteho casu vymeny tak 2,5-3 hodiny...

Vies kolko čistého času bola loptička v hre, na antuke, vo finále RG17 medzi Nadalom a Wawrinkom?..

Zhruba 12-14min...:-)

Ja len tak, ze ci si ty vlastne uvedomujes, aku somarinu si zadelil. Skoro som spadol zo stoličky :)

A to si hovoris clovek, ktory sleduje tenis viac ako 10r..

Ani vo finále AO12 v 6hod zápase nebola loptička v hre 2.5hod :)

Ani v zápase Isnera s Mahutom...Si pusti niekedy stopky..

Dobré ránko, ty laik.
Reagovat
spaniel
Nepsal jsem nic o lopticke, ty lopato. Aleno vymenach, tj kdyz nesedi na lavicce. Vim ze na AO 12 to byla cca pulka celkoveho casu.
Reagovat
smazaný uživatel
A cistý cas výmena náhodou nerovná sa "lopta v hre"??..

Tymto si to len korunoval...

Ved priznaj, ze si napisal koninu...

Ci ty rátas pod výmenou aj tie 25sek prestoje medzi nimi?..
Reagovat
smazaný uživatel
22-25sek prestoj medzi výmenami v rámci gemu, prestoje sa zvyknú natiahnut o dalsich 3-5sek po netrafeni prvého servisu.. Po kazdých dvoch gemoch je 90sek pauza, po setoch min 3-minutova pauza.

Výmeny pod 7 úderov, ktoré tvoria v globále znacnu cast zápasu su pod 10sek, zhruba tretina z nich su 1-3 sek dlhe vymeny pri skazených returnoch, esách, priamych bodov..

Hruby odhad..Ak sa za zápas odohrá 200 výmien a 30 gemov. Tak to je 200x25 sek (83min) + 15x90sek (22.5min) plus dalsich 6-8min medzi setmi s kopec dalsich vedlajsich vplyvov, ktore tie prestoje natiahnu..Toto je zaručene cas, kedy sa nehrá...

Nadal s Wawrinkom odohrali 2hod finale, a okolo 140-150výmien..Hralo sa cca 14min

Tenista, ono sa to nezdá, lebo divák to vníma inak, je naozaj v plnom nasadení len zlomok celkého casu zápasu. Tak ako odpociva hokejista na striedačke, aj oni maju sancu vydychnut..
Reagovat
spaniel
Spatne jsem to napsal. Vychazel jsem ciste z AO 2012, kde zapas trval 6 hodin a hralo se 2,5.
Reagovat
smazaný uživatel
Dvom hodinám by som aj veril...V pomere k siestim hodinám zápasu a vzhladom na extrémny charakter tohto zápasu aj v kontexte typu oboch tenistov..Ale to je zrejme extrém extrémov, ojedinelé...Zrejme sa obaja zhodneme, ze to rozhodne nejde presadzovat za vseobecnu normu, tenisových 5-seťákov..

Ten zápas mal mimochodom 369 výmien, 55 gemov..Pri tych cislach, ktore som pisal vyssie pri prestojoch, a prestavkách to naozaj vychádza na pomer zhruba 2.5/3.5...Ale práve pri Nadalovi s Djoko by som v pohode veril, ze ten interval bol 25+ sekund medzi vymenami..
Reagovat
mahycek
To ano, sporný bod je, že tenis se hraje ve všech
světadílech, tedy když nepočítám Antarktis... Ale NHL
jen ???? Ale , to není na hádání, já ani nechci se hádat
jak se tady hádají v noci někteří. Jinak příjemné
velikonoce. Zdraví Mahyček.
Reagovat
mahycek
Zase vem v potaz, že je Jardovi 47 a Rogerovi 37. Ten
rozdíl to právě vyrovnává. Náš Jaromír ještě před 10 lety
patřil k nejlepším hráčům na světě !!! Já nechci ubírat
jednomu, či druhému, ale srovnání to není špatné. I když
tenis je idividuální sport, takže ve světovém byznysu
má trochu navrch. Ale, kdo z hráčů v ATP má navrch v
tom byznysu Roger, Rafa, Djoko, Murray, ano, ale dál už ne.
A tenis se hraje ve všech světadílech, ale NHL ne.
Tak proto to srovnání. Nic ve zlém ty dva sportovce sleduji
celý život. Úsměv-přátelský.
Reagovat
smazaný uživatel
...přes Google Trends:

https://trends.google.com/trends/explore?date=all&q=%2Fm%2F01ltrs,Jaromir%20Jagr,%2Fm%2F01my95

Bohužel data jsou k dispozici jen od ledna 2004, tedy z doby, kdy byl Roger už na vrcholu a Jágr za ním, ale svým způsobem zajímavá data :)

Jsou jen 2 země, kde je Jágr během oné doby vyhledávanější než Federer...

1. Česko (což asi nikoho nepřekvapí)

2. Finsko :)
Reagovat
mahycek
Jak jsem napsal před tři dny zpátky, že Rafa vyhraje 2
antuky, že bude rád. Tedy on nebude rád, ale stane se.
A Roland Garros- už nikdy nevyhraje. A to samozřejmě před
ním smekám, co dokázal, neuvěřitelné, ale zkrátka už ne,
to je přirozené i k tělu.
Co je nepřirozené, nebo dokonce nadpozemské, nad čím i
lékaři zírají je FEDERER A JÁGR !!!!!!! Samozřejmě může
jich být více, třeba Tiger Woods, ale stačí tyto dva
sportovci.
Reagovat
steve79
Srovnavat Jardu a Rogera nelze. Fedex je mnohem vetsi ikona v celosvetovem meritku a na mnoha kontinentech. Džegr uz minimalne pet let nepatri do svetovw špicky.
Reagovat
steve79
Posledni dva roky Jagr temer nehral.
Reagovat
steve79
Tenis je mnohem narocnejsi na psychiku atd. Dalsi aspekt je: kolik zemi hraje hokej atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle mi přijde jako jediný sporný bod.

V NHL, obzvlášť pokud jsi stárnoucí hvězda, se na tebe v sestavě tlačí X mladých ambiciózních borců, kteří se sice tváří jako týmoví parťáci, ale ze všeho nejvíc na světě si přejí, abys to posral/to posíral dlouhodobě/vypadl a uvolnil jim místo (v době platového stropu i plat) -- pokud počítáme základ. Na farmě to mydlí dalších X borců, kteří si ze všeho nejvíc přejí, aby nahoře někdo odpadl/zranil se/prostě zmizel, aby je zavolali.

Do toho si vezmi, že základní část čítá 82 zápasů, které odehraješ během 7 měsíců.

To je v průměru jeden zápas každého dva a půl dne. K některým cestuješ přes celou Ameriku (pokud jsi hodně na východě nebo hodně na západě). Pokud jsi někde ve středu, cestuješ hodně prakticky furt.

Jasně, je to jiné, ale je to frmol jak prase, který má i na psychiku silně kumulativní účinek. A jakmile skončí tohle šílenství, začne play off, kde to vlastně teprve pořádně začne.

Myslím, že tenis je v reálu, když se nenecháš strhnout prvním dojmem, že borec jako musí hrozně zvládat hlavu a soustředění, v porovnání s NHL naprostá pohodička. Fyzicky i psychicky.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě dodám, že když se zraní hráč, taky může přijít o body a klesnout v žebříčku. Ale pak se prostě vrátí a prodere se zpět do výhodnějších pozic.

Pokud vypadneš ze hry v NHL, taky se ti může stát, že už se pak nemáš kam vrátit.

I proto musí ti borci často hrát se zraněním (se zlomeným zápěstím, prstem, žebrem). Jestli fakt myslíš, že to lze odepsat jako čistě fyzickou záležitost, která tě nedeptá i fyzicky, pleteš se :)

A fest.
Reagovat
smazaný uživatel
Ehm ehm... která tě nedeptá i psychicky, myslel dnešní i-diot.
Reagovat
dappe
To je všechno hezké, ale udržet se v pokročilém věku na vysokých pozicích je neporovnatelně těžší v tenise a individuálním sportu obecně. Konkrétně na situaci Jágr vs Federer je jasné, že to absolutně nelze srovnávat. Jágr už v závěru své kariéry v NHL měl obrovské množství slabin, které logicky věkem přibývaly. Ovšem s dobrým trenérem a spoluhráči se stále dají takto geniální hokejisté využít (přesilovky apod.), zvlášť když k nim do pětky dá další hráče, kteří jeho slabiny pokryjí. To v tenise nelze. Může změnit styl, ale pořád je na to na hřišti sám. Federer je reálně stále mezi top 5 nejlepšími hráči na světě, Jágr ve 38 letech nebyl už ani top 100.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagoval jsem čistě na tvrzení, že tenis je náročnější na psychiku než hokej. Jak v čem. A na vrcholové úrovni ne.

Teď k tvé (nutno říct, že daty jednoznačně vyvrácené) slohovce:

Věkový průměr současné top ten v tenisu je 29 let. Samozřejmě ho zvedá sám Roger, ale kromě něj jsou v top ten další 4 třicátníci.

Tohle je věkový průměr top 100:

https://datawrapper.dwcdn.net/YgvtO/1/

Tj. 28,3 let a posledních patnáct let setrvale stoupá.

---

Tohle je věkový průměr útočníků v NHL k roku 2016:

https://www.macleans.ca/wp-content/uploads/2016/03/age_nhl_tablet.png

Nějakých 27 let a naopak posledních 15 roků soustavně klesal.

Tzn. je praktický nemožné určit, co je vlastně působivější:

Jestli fakt, že 44letý Jágr skončil v hlasování o Hartovu trofej v sezoně 2015/2016 na sedmém místě, nebo že teď 38letý Federer prodlévá na 4. místě světového žebříčku.

Osobně se kloním spíš k tomu, že Jágr byl a je ještě o chlup větší věkový fenomén. Šel totiž proti věkovému trendu, kdežto Roger v kontextu podrobnějších dat prostě jen potvrzuje širší trend.
Reagovat
dappe
Průměrný věk 27 a 28 let znamená, že ty sporty jsou si v tomhle ohledu dost podobné. Já ale mluvím o něčem jiném. Je celkem běžné, že i v těch nejlepších klubech v hokeji či fotbale hrají starší hráči, u nichž se dají stále využívat jejich schopnosti v kombinaci s potlačením přibývajících slabin za pomoci mladých a kvalitních spoluhráčů. To v individuálním sportu neexistuje. To je celé, podle mě se to moc srovnávat nedá.

Ale když s tím někdo začne, tak pro mě to srovnání není na místě také pro to, jelikož Jágra v NHL lze považovat za top hráče řekněme někdy do roku 2006, max 2007, poté již zcela jistě ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Podobné možná, stejné nikoli, a navíc jsi zapomněl zmínit podstatnější věc: trend.

V tenisu věkový průměr mezi špičkovými hráči dlouhodobě stoupá, v hokeji klesá.

Jágr bojoval nejen se samotným věkem a časem, ale i s trendem.

Nevím o tom, že by si běžně fotbalové nebo hokejové mančafty v top ligách hýčkaly čtyřicátníky.

Jágr byl ve 44 letech pátý nejproduktivnější hráč v celé lize při hře 5 na 5. Vedl kanadské bodování svého týmu a -- opakuju -- v hlasování MVP skončil sedmý.

Srovnává se to špatně, a i proto bez jakýchkoli dat od boku vypálit, že to, co dělá teď Roger, je automaticky velkolepější, při nějakém podrobnějším zamyšlení neobstojí.
Reagovat
Ondra979
tak je urcite tezke to porovnavat, je to individualni vs. kolektivni sport, ale prece jen bych uprednostnil Rogera, jak tady padlo v tenise jsi v zapase uplne sam, nemuzes si odjet na stridacku odpocinout, a i psychicky je podle me tezsi tenis, je to bitva gladiatoru. JArdova sezona 15/16 byla urcite vyborna vzhledem k jeho veku, ale uz to nebylo uplne top, navic mu hodne pomohli prave spoluhraci, a v playoff uz se prece jen zdaleka tolik neprosazoval, a tam se hraje teprve na krev. Takze za me Roger, i kdyz je to velice obtizne srovnatelne, jsou to jine kategorie sportu
Reagovat
steve79
Ze hokej je fyzicky narocnejsi nez tenis? Hokejovy hrac muze stridat, kdezto tenisovy zapas nekdy trva dele nez tři hodiny. Tenista odehraje temer srovnatelne jako hokejista.
Reagovat
spaniel
Nesouhlasim, absolutne.
Tenis je totalne osamely. Nikdo ti neporadi, nepomuze (pokud nejsi Cheatdal). Vsechno je o tobe, nikam se neschovas, nikdo te nepodrzi.
V hokeji naskocis na 30 vterin, vydas ze sebe vse a odpocivas. Ve vyssim ceku uz JJ hraval tak 15 minut za zapas. V tenise v 5 setaku, hrajes cisteho casu vymeny tak 2,5-3 hodiny.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže tě nemá kdo vyhodit.

Prostě nejsi schopný vidět, že každá z těch "výhod", které podle tebe hokej nabízí, je vlastně skrytá hrozba.
Reagovat
smazaný uživatel
Dovedeš si představit, jak sedmatřicátník v NHL zahlásí, "dám si teď půl roku pauzu"?

:D

Ano, jsou určité aspekty, které jsou u tenisu náročnější. A je jich pár. A když domyslíš všechno do důsledku, srovnávat NHL a život na ATP je asi jako srovnávat nebezpečnou práci ve fabrice s nárazovým pinglařením u bazénu na riviéře.

Jo, střídání na 30 vteřin. Otřesy mozku, vybité zuby, umělé klouby... Závislost na prášcích na spaní, na painkillerech, pod kterými občas MUSÍŠ hrát.

Souhlasit tě nenutím, ale...
Reagovat
spaniel
To ze je to kontaktni sport bych do toho nepletl. V tenise je dost zraneni za samotneho extremniho namahani. V hokeji pokud zase z hitu. V tomto je podobne.

Ten tlak co popisujes neni celkem tak. Je to spis dlouhodobe, netyka sa to samotneho zapasu, kde ma hrac cistou hlavu. Mozna golmani jo. A taky se mne zda, ze srovnavas top zrace v tenisu s prumerem NHL. Takovy Crosby muze byt pul roku out a strjne ho neodepisi.
Reagovat
smazaný uživatel
Bys do toho nepletl? Jenže ono to tam je a je to docela podstatná část života hokejisty. Domů chodíš zmlácený.

Crosby si pauzu dát MUSEL (mnohdy právě proto, že hokej je kontaktní sport). Byl fakt na vrcholu a byl nejlepší, takže ho podrželi. Kdyby se totéž stalo v roce 2022, 23, 24, už to bude jiné. A co teprve před vyjednáváním o nové smlouvě?

Tenista si pauzu dát může. A je celkem fuk, kolik mu je nebo na kterém je místě (pokud teda neřeší existenční starosti).

Takže když se stres a sračky nahromadí, prostě poleví nebo úplně vysadí.

A to je asi ta pointa. Je v tom sám, což má své nevýhody, ale taky celou řadu výhod.

Hokejista NHL je zaměstnanec pod smlouvou, který v podstatě bouchá šichty. A musí. Nelíbí se ti to? Čau.

Musí na trénink, až mu řeknou, musí na zápas, až mu řeknou, pokud ho trenér chytí s cigárem, dostane kartáč, pokud ho někdo vyfotí s drinkem v ruce o všední noci, hrozí mu scratch, až se nebude hodit, prostě ho vymění (stěhuješ se, sbal si, děkujeme moc za všechno, co jsi odvedl pro naši organizaci, a teď táhni (a pozdravu svou líbeznou ženu a ty krásňoučké dětičky a ať se jim dobře vede v nové školce/škole a tak dál)).

A když si teda odmyslím, že alespoň někteří tví spoluhráči jsou vesměs potenciální konkurenti, je i celá řada povahových typů, kterým sólo práce á la život na ATP vyhovuje daleko víc než kolektiv (ponorkáč) i z toho čistě osobního hlediska.

Kdybych si já osobně mohl vybrat, rozhodně bych se radši živil tenisem.
Reagovat
Ondra979
opravdu mam pocit, ze porovnavas ted hrace, co jsou reknema na hrane prvniho muzstva, nebo o nej bojuji na farme a obcas se jim zadari. TAm je tlak urcite vetsi, ale o tom jsme se nebavili. Resili jsme top hrace a ti jsou zajisteni jak v tenise, tak v NHL, navic v NHL jich bude prece jen vice nez cca 100 aktivnich jako v tenise. A s tou pauzou v tenise a navratem to taky neni tak jednoduche, jak to dokazali Roger nebo Novak to se stava spis vyjimecne, hrac okolo steho mista zebricku nebo hur si to urcite jen tak nedovoli, pokud to neni vynucene kvuli zraneni.
Reagovat
smazaný uživatel
Hvězdy to mají ještě horší, tvým pocitům navzdory.
Reagovat
smazaný uživatel
S tym uplne nesuhlasim. Hokej je stále kolektívny sport, kde sa dá teoreticky schovat...Tenis je sport individuálny, tym sa tlak násobí, tym je povedané vsetko....V hokeji mas jednocestnu zmluvu, si v pohodicke na roky rokúce...V tenise, ak neratame top 10 hracov, musis mat vysledky a to neustále, inak vypadnes, stratis ranking, nasadenia, zrazu hras kvalifikácie. Zranis sa?..Smola, vypadnes z prvej stovky a vidime sa v kvalifikáciach...Hokej mozes hrat taktiez dlhodobejsie aj v neskoršom veku ako tenis, v globále..

Nebol by som taktiez vobec prekvapeny, ak by ten tenista nalietal viac km ako hokejista..Hrac NHL odohra 40 zapasov vonku, ale chodia na tripy, kde to majú v 3-5-7-9 zápasových balíčkoch...

Mladi konkurenti cakaju na svoju prilezitost v oboch sportoch, tu by som to neporovnával, v kontexte ze by bol tenis zvyhodnený. Naopak
Reagovat
smazaný uživatel
Schovat?

Slyšel jsi o advanced stats? Dneska jsi jako hokejista rozebraný do desetinných čísel. A jsou týmy v NHL, které na základě advanced stats staví kádr.

Nejde jen o celková čísla toho, kolik máš najeto, ale jak nahuštěně.

Hokejista v NHL jede zápas co 2,5 dne 7 měsíců vkuse. Ta perspektiva je neúprosná. Pak ještě playoff. A v těch zápasech dostáváš nařezáno.

Prakticky všichni ti borci jsou na prášcích, protože kvůli stresu, bolesti a permanentnímu jet lagu nejsou schopní normálně spát (což je u vrcholového sportovce zásadní problém).

Dovedeš si představit, jak někdo hraje tenis se zlomeným zápěstím nebo prstem nebo žebrem? V NHL (v playoff zejména) běžné. Ano, hokejkou nepinkáš tisíckrát za zápas. Ale představ si, že ti do toho zlomeného zápěstí někdo dá sekeru.

Představ si jen ten strach, který cítíš, když zraněný jezdíš mezi těmi stokilovými hovady. Bojíš se jak poraněné zvíře. Nebo se vciť do takového Lindrose, když ho třikrát kompletně vypnuli, jak se asi pak cítil, když projížděl středem kluziště.

Nebo Crosbyho, kterému všichni připomínají, že je jeden otřes mozku od konce kariéry, jak se mu hraje, co psychika, tlak, jestli se bojí a tak.
Reagovat
smazaný uživatel
A to jsou ty hvězdy, které to podle vás mají easy :)

To, že uzavřeš jednocestnou smlouvu, není absolutně žádná jistota, že tě někdo nevytlačí z kádru. Pokud stojíš za prd, poputuješ sestavou dolů. Pokud jim vzhledem k platu neposloužíš, vymění tě.

A hrozba tradu je pro většinu hráčů jeden z nejhnusnějších tlaků, které tam zažívají, obzvlášť pokud mají rodiny s dětmi. (A spekuluje se o nich prakticky neustále, takže přízrak stěhování se nad tebou vznáší furt.)

Za NHL zůstávají vykořeněné trosky. Paul Kariya byl svého času přijatý na Harvard. Po třech otřesech mozku (z nichž jeden ho kompletně vypnul, ale stejně se musel vrátit na led do situace, kterou si vůbec nepamatuje) testoval s 25. percentilem. Takže z nadaného studenta po kariéře v NHL prakticky nepoužitelný materiál.

Z určitých, strašně specifických hledisek, je tenis na vrcholové úrovni náročnější. Obecně, ani náhodou. A pro starce?

Kdepak.

Vzpomeň si na Svatoše. Ne, život na ATP tě opravdu takhle nezpustoší. A to ani náhodou. Naopak.

Život na ATP je tak jednoduchý, že během něho potkáš materiál typu Tomic a Kyrgios. Takový namachrovaný a zbytečný blbeček v NHL? To by bylo rychle AHL. A tam by to byly prázdniny v Kambodži.

Srovnávat náročnost profi tenisu a hokeje v NHL je asi jako srovnávat náročnost tai chi a profesionálního boxu. Taky bys našel vyklidněné polobuddhy z lokálního klubu typu Zlatý drak, kteří jsou schopní říct, že tai chi je náročnější na psychiku a možná i fyzičku.

Jak pravil klasik: Tak určitě.
Reagovat
spaniel
V podstate si tady vykreslil obrazek, kdy na lede permanentne jezdi polamani ustraseni mrzaci, nad kterymi visi vyhazov...a jeste co? Podvadi je manzelka a cekaji na vysledky biopsie na raka?Prehanis, aby ti to vyslo.
Reagovat
smazaný uživatel
V podstatě jsem uvedl příklady docela krušné reality, která tě vykolejila natolik, že se s ní musíš vyrovnávat hyperbolou, kterou svádíš na mě.
Reagovat
spaniel
Nemyslim ze to je realita beznych dni.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybys napsal, že si něco myslíš, dalo by se dál bavit o tom, na základě čeho si to myslíš.

Pokud si ale něco nemyslíš, tak k tomu fakt nemám co dodat.

Až si zase budeš chtít něco myslet, můžeš si třeba něco přečíst:

https://lastwordonhockey.com/2018/01/31/mental-illness-in-the-nhl/

http://slapshotdiaries.com/bryan-fogarty-and-tragedy/

https://lastwordonhockey.com/2017/09/30/paul-kariya-interview/

https://www.denverpost.com/2016/12/05/marek-svatos-avalanche-died-drug-overdose/

https://www.thesportster.com/hockey/15-nhl-players-who-were-completely-destroyed-by-substance-abuse/

(Bohužel teď nemůžu najít interview s Hejdukem, který natvrdo řekl, že mu NHL nechybí, protože je to síla, stres, nedostatek spánku a většina borců je prášcích.)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem to, že většina NHL je na pilulích, psal i Hašek v životopisu "Chytám svůj život". Tvrdil, že brankáři dostávají spíš prášky na soustředění (s tím že sám nic nebral :)), ale jeho náhradník se jednou našlehl tak, že v té brance úplně vrněl a museli ho střídat.
Reagovat
smazaný uživatel
Trocha reality všedních dnů:

https://youtu.be/K39bAjrXV74
Reagovat
smazaný uživatel
Úplně jsem zapomněl na Johana Franzena, taky dopadl zajímavě:

https://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/red-wings-johan-franzen-describes-dark-life-concussion/
Reagovat
spaniel
Uz jsem to psal. Opakovat se nebudu. V NHL mas stovky hracu, pises o par z nich. Netvrdim ze se to nestava, ale delas jak kdyby kazdy jeden z nich byl permanentne polamany, pod praskama, s rizikem vyhazovu a pul roku nevyspany. A hlavne to cele zacalo, co je tezsi ve vyssim veku a tys to zvrtl na porovnani Federera, ktery si muze vybirat kde hraje a byva malo zraneny vs no name NHL hrac, co je zraneny a nema jiste misto.
Reagovat
smazaný uživatel
Pocuj, s tým jetlagom to nebude také horúce. Ako som hovoril, zápasy vonku odohrajú v sérii a napriklad NY ide do Kalifornie raz ročne, kde otocí San chose, Los Angeles, Anaheim a hotovo, uz tam rok nepojde. A to je pre nich najdlhsi let okolo 4-5hod...Vacsinu zápasov hraju v rámci divízie a konferencie, co mas na 2hodiny letu v priemere.

Jagr je legenda a vobec sa nejdem pustat do sporov, ci mensia alebo vacsia ako Federer. Ano, hokej je fyzický sport, viac bolí, to treba zobrat do uvahy. Aj akceptujem argument, ze tenista je slobodnejsi, flexibilnejsi, hokejista je raz clenom timu, takze sa musi muzstvu prisposobit..

Ale nemyslim si, ze hokejovy zápas musi byt preto narocnejsi, nez tenisový, nevyhnutne..

Ty vela pises o takych tych primernejsich hracoch, co nemaju v NHL nič isté. Ekvivalentom su podla mna hraci mimo top 100...Samozrejme, ze NHL je vacsia mašinéria ako ATP v týchto kruhoch. V týchto vodách je to zrejme profesionalnejsie, nez turnaje Challenger alebo futures..Ale, kto to ma jednoduchsie po sportovej stranke, alebo fyzickej. Alebo ci je vacsi uspech vyhrat GS v 36, alebo byt lider tímu NHL v 44, to je velmi relativne..
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zvědavý na Barcelonu. Toho času na vzpamatovani se má Rafa dost málo. Taky by mě zajímalo, zda to byl fakt jednorázový error, nebo náznak něčeho většího. Za par dni budeme chytřejší. Každopádně obsazení turnaje je zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně ať se po dnešku neodhlásí FF. Chci opáčko.
Reagovat
smazaný uživatel
Odhlasit sa neodhlasi..

Ale rozhodne odporúčam podávat proti nemu v prvom zápase :)

Fabio v Barcelone, aned zbal prachy a vypadni :)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi hrát bude. Záleží, jak to bude zdravotně. Hlavně dneska muže klidně prohrát. Ale fandím mu, titul by měl zasloužený a umocneny vyřazením Nadala.
Reagovat
annah
Tady kníže pózuje s partou, co se do finále neprobojovala. :-)
https://pbs.twimg.com/media/D4m6qR-UEAAJbLw.jpg
Byla to letos na MC fakt demolice těch (žebříčkově) nejlepších. Nevídané.
Na semifinále jsem se nedívala, první mě kvůli obsazení vůbec nezajímalo a u druhého jsem si říkala, že výsledek 6:2, 6:2 pro Rafu je tak jasný, že je ztráta času zápas sledovat. Odpoledne jsem pak nechtěla věřit při pohledu na výsledek. Asi Rafu prostě potkal černý den - podobně jako Rogera v Melbourne.
Ovšem Rogerovy ani Novakovy prohry nejsou tak překvapivé jako Rafova na "jeho" hlíně a k tomu s hráčem z konce druhé desítky. On si to ale určitě vynahradí v Barceloně nebo na FO.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá fotka!

Zverev tam vypadá jak mladý francouzský levicový intelektuál.

Thiem prozrazuje invenčního ducha, neb se zdá, že neotřele zkombinoval sako a tepláky.

Felix vypadá jak bluesový muzikant z dvacátých let minulého století.

Rafa by se u příštího kalifornského pití kávy měl Rogera zeptat, jak sladit hodinky a ohoz.

No a na konec...

Díky všem pohanským i jiným božstvům za to, že Nishi oblékl o číslo (nebo dvě) kratší kalhoty! Jinak bychom neviděli ty jedinečné fusekle.
Reagovat
a.magerova
Mně se ta móda fest barevných ponožek líbí moc, navíc, když je každá jiná, ale tématicky stejná, to je prostě LUXUSNÍ... ;-)

https://www.gugenio.cz/unisex-ponozky-fusakle/ponozky-unisex-rumcajz/

https://www.gugenio.cz/unisex-ponozky-fusakle/ponozky-unisex-pat-a-mat/

https://www.gugenio.cz/unisex-ponozky-fusakle/ponozky-unisex-zamilovany-zamecnik/

Tyhle jsem si koupila v Kauflandu... :-))

https://www.gugenio.cz/unisex-ponozky-fusakle/ponozky-unisex-slnecnice/
Reagovat
annah
Tak na okruhu "capáčky, bačkůrky, sandálky" dobrý. Ale ke kalhotům a saku dospěláka je to teda na palici.
Reagovat
Gulbis
kdo je nad Goffinem?
Reagovat
Pe3k
medvěd
Reagovat
steve79
Koukal jsem na seznam hracu a Barcelons je taky slusne obsazene.
Reagovat
Patik
Fábio dnes vyškolil Nadala.. na kurte jasne lepší niet o čom Rafa stratený..navyše mal mocnú podporu z publika..a hrá úplne inak keď má manželku v lóži ..vie skrotiť svoj temperament..dúfam že zajtra uhrá antukový masters zaslúži si ho už roky..síce to je len nepovinné Monte Carlo nevadí počíta sa..titul z Ríma by bol ešte krajší.
Reagovat
FerrariF50
Dneska to nebyl Nadal, ... byl to Nedal :-D
Reagovat
Kozoroh
https://i.imgur.com/4NIrTt4.png
Reagovat
Padme
jestli Rafa nehraje pod injekcemi?
Reagovat
smazaný uživatel
Možná Eufemiano Fuentes?
Reagovat
Padme
Myslím do kolena ;) nějak ho musí dát dohromady před antukou.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím. Todle se většinou moc ven nepouští. Mně ale nepřipadalo, že by měl nějaký jiný problém než Fabia, vítr a blbý den :)
Reagovat
Padme
Dobře dobře, zápas jsem neviděla. Jen mě to zajímalo, třeba se to dočteme v pamětech potom :)
Reagovat
smazaný uživatel
Působil jako relativně zdravý stárnoucí tenista.
Reagovat
smazaný uživatel
https://youtu.be/64XFbWYpN7Q?t=553

Já si ani nejsem jistý, jestli jsem ten zápas viděl. Každopádně mě to docela pobavilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som ten zápas videl a pamatam ho..08 bol skvely rocnik :)..Bola to demolácia, ale vynahradil si to tusim v 2010, kedy hral prve dva sety 5:7, 6:7..Neskor Rafu na antuke dokonca zdolal, Rafa napriek nepodarenej priprave napokon RG14 vyhral..

Kazdopadne v zápase to cloveku ujde..navyse spanielsky..

Nico je klasik.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Já z paměti vytáhnu jenom finále a Rogerovo semi (proti Monfilsovi?)

RG o rok později mi v paměti utkvělo víc (a taky se mi to už dost prolíná).

Nemá někdo link na HL Wimbledonu 2002? Marně nějakej hledám.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapomnel jsem napsat "finále" (W02).
Reagovat
sojka1
Founa.. :-)))
Reagovat
Nola
pamatam, ze si Fognu nemala rada, nieco sa casom zmenilo, ale mala si ho na black liste :D
Reagovat
sojka1
vsak se smeju naprosto uprimne, uplne ho zase vidim, jak chodi po kurtu a naparuje se, opravdu zazitek.. :-)) Ale hral dobre. Nejvic me fascinuje jeho BH, hraje ho z pevneho postoje, jako by "tam" vzdy uz davno byl... jak to dela? :-))
Reagovat
a.magerova
http://www.tennisitaliano.it/articoli/image/45007/3/M
Reagovat
smazaný uživatel
Páč holky se vždycky nadšeně rojí kolem vítěze.

A jak to dělá, že je tam tak rychle a tak pevný?

A jak to víš, že je tak...?

To bys ráda věděla, co?

A já jsem ho viděla s taaaakhle malinkatými copánky heč.
Reagovat
a.magerova
Já Fabiovi fandím už mnoho let, sojka je toho svědkem... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sojka moc dobře ví, jaká pálka je za křivé svědectví, takže ani muk :)
Reagovat
sojka1
rada potvrzuji... doby na TP, kdy jeste Brutvan chodil po houbach... ;-) Navic ja momentalne spis obdivuju Rafu, konecne se vybodl na cihlu, frajer... :-)))
Reagovat
a.magerova
Koukni co jsem v rychlosti našla, sice odkazy fotek už nefungují, ale důkaz z roku 2013... :-))))

https://www.tenisportal.cz/zpravy/robredovi-se-dari-i-v-portugalsku-wawrinka-musel-otacet-12149/
Reagovat
smazaný uživatel
FabFan má taky nostalgické pnutí :)
Reagovat
sojka1
fakt vsechny odkazy uz nefunguji, skoda! Navic me stve, ze jsem v dejinach uz navzdy "smazany ucet"... :-(((
Reagovat
gigin
V mém srdci tě ale nesmazali. Máme spolu dost nevyřízených účtů.
Reagovat
sojka1
??? :-)))
Reagovat
gigin
:***** :))
Reagovat
a.magerova
No ale taky teď můžeš dobré myšlenky druhých Smazaných účtů vydávat za své... ;-)
Reagovat
sojka1
nastesti mam svych vlastnich a velmi dobrych dost... ;-) :-)))
Reagovat
a.magerova
Tak snad nějaké historické útržky dáme dokupy... ;-)

https://www.tenisportal.cz/zpravy/nadal-v-barcelone-konci-vyradil-ho-fognini-16287/
Reagovat
sojka1
si jeste ctu.. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Pamatuju třeba:

https://www.tenisportal.cz/zpravy/nadherne-finale-vyhral-nadal-cimz-ukoncil-nadvladu-federera-1608/

Smazané účty se k sobě chovaly hrozně mile a celkově se to tak nehrotilo.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ale v době chytrých telefonu a LTE se počet příspěvku úměrně násobí a hlavně valná část diskuze některých členů není vůbec o zápase, ale o vytahování slov z kontextu a cíleného napadání výroku členů, kteří mluví o tenise a samozřejmě nesmí chybět vymyšlené statistiky. A je tady pořad i část lidi, kteří se umí normálně a věcně pobavit. Vlastně je jich dost. Většina příspěvku je reakci na ty pomatence, kteří se zasekli v minulém století.
Reagovat
peggy
Rafo,to jsi nemohl makat a neb uz sily chybi.Vim,ze Fognini je Tvoje cerna mura.Tak prohlednu alespn Monte Carlo.Rafa antukovy kral???
Reagovat
smazaný uživatel
Recese, nebo lobotomie?
Reagovat
spaniel
Dopal je v pralese.
Reagovat
smazaný uživatel
Uz nech začnú nejaké lukratívne 250ky; nech mas klud..:)
Reagovat
Pe3k
Pláčeme?
Reagovat
spaniel
Rekni nam radeji, kdo nema sanci...at na nej vsadime, experte ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal predsa. Od finále GS (megalol) bolo jasné, ze uz nic nevyhrá.
Reagovat
smazaný uživatel
První soupeř z top20 a Rafa konci. Evergreen.
Reagovat
Patik
škoda ten kanár v druhom sete by to okorenil..Fábio hrál ako šéf..
Reagovat
Nola
pan redaktor a kde je vykricnik v expreskach? myslim, ze ten vysledok si zasluzi aspon dva vykricniky, Rafa je totiz antukovy kral na rozdiel od Noleho
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist