Fritz bude poprvé v Top 10. Stejně jako maminka v roce 1977

8. 10. 2022, 11:48
Aktuality 4
ATP TOKIO - Do finále turnaje ATP 500 v Tokiu se dostali Američané Frances Tiafoe a Taylor Fritz. Zatímco Tiafoe bude usilovat o svůj nejcennější titul, Fritz si dnes zajistil premiérový posun do Top 10 a po 45 letech tak minimálně vyrovná kariérní maximum své maminky.
Taylor Fritz (© AFP)

Frances Tiafoe a Taylor Fritz byli před dvěma týdny v Londýně u historicky prvního triumfu Výběru světa na Laver Cupu, ke kterému pomohli důležitými body. Oba se pak společně vydali do Tokia, kde si dnes 24letí Američané zajistili vzájemný souboj o titul.

Semifinalista letošního US Open Tiafoe v prvních třech duelech v japonské metropoli neztratil set a skvěle začal i dnes proti Soon-Woo Kwonovi. Jenže pak si vybral slabší chvilku, ve druhé sadě neuhrál ani game a podruhé v sezoně utrpěl 'kanára'. Dokázal se však vrátit zpět do hry a byť zápas za stavu 5-2 nedoservíroval, na druhý pokus už nezaváhal a zvítězil 6-2 0-6 6-4.

19. hráč světa Tiafoe postoupil do finále turnaje ATP popáté v kariéře, jediný titul slavil v roce 2018 na domácí půdě v Delray Beach (ATP 250). Podnik kategorie ATP 500 může vyhrát poprvé, před rokem ve Vídni na svou nejcennější trofej nedosáhl.


Fritz, jenž v předchozích třech startech v Tokiu neuhrál ani set, se do finále dostal po třech třísetových soubojích a odstoupení zraněného Nicka Kyrgiose. Dnes zdolal 6-3 6-7 6-3 svého neoblíbeného kanadského soka Denise Shapovalova, s nímž si v sedmém vzájemném duelu poradil teprve podruhé. V závěru otočil nepříznivý vývoj z 1-3 na 6-3.

Finále si Fritz zahraje podeváté v kariéře a získat může čtvrtou trofej. Dvě slavil na trávě v Eastbourne (2019 a 2022) a tu nejcennější vybojoval na letošním Masters 1000 v Indian Wells. Podnik ATP 500 může vyhrát rovněž poprvé.

 


Fritz bude poprvé v Top 10, jako maminka
Oba ve formě hrající Američané si už v Tokiu zajistili posun na svá žebříčková maxima. Tiafoe se vyhoupne minimálně na 17. místo, v případě triumfu by byl dokonce patnáctý. Fritz se po dnešku může těšit na premiérové umístění v Top 10, titul by z něj udělal světovou osmičku.

"Top 10 je obrovský úspěch, o kterém vždycky sníš, nikdo ti ho nemůže vzít. Ale já chci víc, chci ještě výš," radoval se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Fritz, který v pondělí minimálně vyrovná úspěch své maminky. Trojnásobná grandslamová čtvrtfinalistka Kathy May Fritzová byla v roce 1977 světovou desítkou.


Tiafoe s Fritzem na sebe narazí pošesté v kariéře, ale vůbec poprvé dál, než v úvodních dvou kolech. Poslední čtyři souboj vyhrál Fritz, naposledy v srpnu po obratu v Montréalu.

• ATP 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 2.108.110 dolarů
sobotní výsledky (08. 10. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Fritz (3-USA) - Shapovalov (7-Kan.) 6-3 6-7(5) 6-3
Tiafoe (4-USA) - Soon-Woo Kwon (Korea) 6-2 0-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Newcombe
mi úplně vypadla z hlavy. Už vím proč, je to totiž totální nounejmka. Teď koukám, že byla ve QF v Paříži 77' a byla dokonce nasazená č.2!!! V té době to nemělo žádnou úroveň. Vyhrála Jaušovec ve finále s Mihai a nasazené byly i naše Maršíková a krasavice Tomanová. Světové hráčky začaly v Paříži hrát až tak v 79'. Třeba v Austrálii to bylo podobný, tam se začalo hrát na úrovni až v roce 80'. Taková je historie, dřív se hráčům nechtělo lítat tak daleko a prestiž GS nebyla na takové úrovni jak dnes.
Reagovat
Tennisfan77
Fritz je po dlouhé době hráč, který si top10 zaslouží. Takový Aliassime je tam omylem.
Reagovat
Nola
blbost, oni su vsetci na rovnakej urovni, Shapo, Fritz aj FAA, su to utocni hraci, ale ich obrana pokrivkava, dnes to vyslo Fritzovi.... nabuduce to vyjde trebars Felixovi, alebo Shapovi
Reagovat
Pe3k
FAA je 13, takže OMYL bude spíše na tvojí straně...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist