Gauffová je k nezastavení. Ve čtvrtfinále smetla chybující grandslamovou vítězku Ostapenkovou

5. 9. 2023, 19:44
Aktuality 28
US OPEN - Cori Gauffová (19) pokračuje ve fenomenální formě v probíhající sezoně amerických betonů. Domácí teenagerka zničila ve čtvrtfinále US Open 6:0, 6:2 chybující grandslamovou šampionku a přemožitelku aktuální světové jedničky Jelenu Ostapenkovou (26) a vyhrála už 10. zápas v řadě. Ve svém druhém grandslamovém semifinále se střetne v souboji poražených finalistek posledních dvou ročníků Roland Garros s Karolínou Muchovou.
Cori Gauffová (© Profimedia)

Cori Gauffová se může pochlubit už celkem solidně dlouhým členstvím v TOP 10 žebříčku, ovšem svůj obrovský potenciál naplno ukazuje až v posledních týdnech. Talentovaná teenagerka chytla během probíhající sezony amerických betonů životní formu, vyhrála už 10 zápasů v řadě (osobní rekord na této úrovni) a celkově 16 ze 17 duelů.

Na začátku srpna slavila na WTA 500 ve Washingtonu svůj nejcennější titul a o dva týdny později ovládla prestižní "tisícovku" v Cincinnati. Jedinou přemožitelku našla v Montrealu, kde po tuhé bitvě ve čtvrtfinále podlehla krajance a deblové parťačce Jessice Pegulaové.

Statistiky zápasu Ostapenková - Gauffová

Před startem US Open se tak logicky zařadila mezi největší favoritky a v tuto chvíli je největší adeptkou na postup do finále v horní polovině pavouka. Postup do semifinále rozhodně neměla zadarmo. Ve třech z pěti zápasů potřebovala všechny tři sety a dvousetové výhry zapsala proti kometě sezony Miře Andrejevové a v úterý proti Jeleně Ostapenkové, která jí z cesty odklidila světovou jedničku a neoblíbenou soupeřku Igu Šwiatekovou a zajistila po skončení turnaje novou vedoucí ženu světového pořadí a také novou vítězku US Open.

Mladá Američanka zakončila poslední duel s bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou šesti vyhranými gamy v řadě a proti Ostapenkové se velmi rychle dostala dostala do vedení 6:0, 1:0. Lotyška jí ovšem úvodních sedm her doslova darovala nevynucenými chybami, v prvním setu se zmohla jen na sedm fiftýnů.

Dárečky od šampionky French Open 2017 přicházely i nadále. Gauffová sice nepotvrdila brejk na 2:0 ve druhé sadě, nicméně pořád vedla a další zaváhání na servisu už nepřipustila. Ostapenková spáchala ve 14 gamech celkem 36 minel.

Gauffová je nejmladší domácí semifinalistkou US Open po 22 letech a také nejmladší americkou dvojnásobnou semifinalistkou majorů od Sereny Williamsové (US Open 1999 a Wimbledon 2000). Semifinále podniků velké čtyřky si zahraje podruhé, loni na French Open smetla Martinu Trevisanovou a ve finále podlehla Šwiatekové.

Ve čtvrtečním semifinále narazí v souboji poražených finalistek posledních dvou ročníků French Open na Karolínu Muchovou (h2h 1:0), která si ve večerním čtvrtfinále poradila rovněž jednoznačně 6:0, 6:3 s Rumunkou Soranu Cirsteaovou a potřetí v kariéře postoupila do semifinále grandslamu.

Čtvrtfinálové duely v dolní polovině pavouka jsou na programu ve středu. Markéta Vondroušová se utká s domácí Madison Keysovou a budoucí světovou jedničku Arynu Sabalenkovou vyzve Qinwen Zheng.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
úterní výsledky (05. 09. 2023)
• Dvouhra žen - čtvrtfinále •
Muchová (10-ČR) - Cirsteaová (30-Rum.) 6:0, 6:3
Gauffová (6-USA) - Ostapenková (20-Lot.) 6:0, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

28
Přidat komentář
Otmar
Většinou jsme se shodli, že mezi Penko a Cori to bude velmi zajímavé a bylo...možná první dva gamy. A přesně o tom je dámský tenis. Jediná jistota je, že nic není jisté.
Reagovat
Liverpool22
Takže finále: Sorana - Keys - to by byl gól, kdyby to jedna z nich vyhrála nebo mladá Číňanka, ale u ženských nikdy nevíš. Kdo čekal, že Wimbledon vyhraje MAKY smile
Reagovat
aape
tak tady to spíš vypadá na americký finále
Reagovat
GaelM
Sabalenka si to bohužel utéct nenechá. A v duelu Gauff-Sabalenka to bude opravdu těžké někomu fandit smile
Reagovat
annah
Zase tak moc ne. Určitě ne tomu nechutnému řevu...
Reagovat
Sinuhet1
Pokud Karolina postoupi, bude to s Gauff hodne tezkesmilesmile
Reagovat
Serpens
No, zase koukat potom na případný protažený obličej Gauffové a hrobové ticho na stadionu by bylo k nezaplacení, ale moc prqvděpodobné to není, to je fakt.
Reagovat
Sinuhet1
smile
Reagovat
Sinuhet1
Ponocovat se mi teda moc nechce, tady to budou vsichni sledovatsmile
Reagovat
paddy
jen tak dál

nejvíc ji bude bolet prohra ve finále, kde ji z kurtu vymete ta běloška smile smile smile
Reagovat
annah
Gratulace Gauffové! Její výhru jsem čekala, ale kanára teda fakt ne...smile
Reagovat
Serpens
No, radost z toho určitě nemám, nemám ji rád. Přitom se mohlo vyšvihnout nahoru tolik jiných šikovných Američanek, tak proč to musí být zrovna tahle druhá Serena?
Reagovat
elsky
Hraje fakt dobře.. uvidíme v SF
Reagovat
Krisboy
Možná proto, že má nejlepší výsledky? smile
Reagovat
Martan1
To není žádná druhá Serena! Má zcela rozdílnou povahu. Serena byla afektovaná, tohle je normální holka - sportovkyně s emocemi.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
GaelM
Serena když jí bylo 19 nebo Serena model US Open 2018? Já tam teda určitý náběh vidím...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
elsky
Je tam doma, vedro vítáno, ušetřila síly, scénář funguje. Ale tenistka je to už vynikající.
Reagovat
Liverpool22
Už se to tady řešilo mnohokrát - tenistka je to určitě výborná, ale např. forhend je slabota. Jak už jsem tady psal - Cori je výborná atletka, má vynikají pohyb a díky tomu skvěle pokrývá kurt - to je dané i geneticky, že černoši mají lepší dispozice viz. atletika, kde v běhu dominují černoši/ky. Třeba Slůně se taky výborně pohybuje - má atletické dispozice....
MY Češi máme vše postavené na taktice, kreativitě....viz. dloubák Panenky, Poborského, parádičky Jágra a v tenise taktička Krejčíková, kreativní Muchová....
Takže Muška pokud chce v SF Cori porazit musí vymyslet nějakou taktickou kulišárnu, něčím Cori překvapit, více se cpát k síti, měnit rytmus hry atd.
Reagovat
elsky
se tam Karolína taky vařila ve vedru.. to pořadatelé pokud možno zopakujou. Ale co, rumunský medvěd ještě běhá po lese smile
Reagovat
GaelM
Vedro už snad ne, semifinále by se mělo hrát komplet v night session. Ale jak píšeš, ještě tam Muška zdaleka není...
Reagovat
Liverpool22
Muška tam ještě není, ale počítá se s tím, že splní úlohu favoritky a postoupí. smile
Reagovat
elsky
Jak to sedne. Skoro mám chuť si nařídit budíka smile.
Reagovat
hohenlohe
Tzv. "vršovický dloubák" se kopal i jinde ve světě už dříve. Jen nebyl kopnut na velké akci smile. Co se týče taktiky a kreativity, tak nás svět dohnal smile.
Reagovat
makro99
obvyklá snůška selektivně vybraných klišé :) můžem samozřejmě jmenovat X českých sportovců, kteří to měli o něčem úplně jiným... jen v tenise Lendl, Berdych, Plíšková, Šafářová...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
snůška to sice je, ale jisté rysy nebo charakter se v národu najít dají. Hlavně je u nás třeba brát v úvahu fakt, že je nás zanedbatelných 10,5mil a kolik vědců, sportovců a jiných osobností světového významu se tu objevilo. Náhoda to není. Pravdu máte obasmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nesouhlasím. Kdyby tomu tak bylo, nebyli bychom v tolika sportech konkurenceschopní. Ale jistě, není to jen o taktice a kreativitě. Je za tím i extrémní vůle něco dokázat nebo spíš dělat něco s maximálním odhodláním, zanícením, láskou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist